Categories

Το Αρτοποιείο του Καραβά

Posted by at 11 May, at 13 : 20 PM Print

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Της Τζίνας Καλλίτση

Η ιστορία ξεκινάει το 1932, όταν ο Δημήτρης Κορωναίος επιστρέφει στη γενέτειρά του τα Κύθηρα από την Αυστραλία και ανοίγει το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στον Καραβά το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1964, την εποχή του μεγάλου μεταναστευτικού κινήματος που σχεδόν ερήμωσε το νησί των Κυθήρων. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο γιός του Γιάννης, επιστρέφει στο νησί και αγοράζει το μισό μερίδιο ενός φούρνου. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να μετατρέψει το παλιό και ήδη ερειπωμένο ελαιοτριβείο σε αρτοποιείο. Στις αρχές του 2000 και χάρη σε μία κρατική επιδότηση, η οικογένεια μπόρεσε να αναπαλαιώσει το ελαιοτριβείο και τον Ιούλιο του 2006 εγκαινιάζεται το αρτοποιείο του Καραβά.

Το 2007 ξεκίνησε μια σημαντική συνεργασία με τον ΑΒ Βασιλόπουλο – με τη σειρά προϊόντων «ο ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη» – κάτι που είχε σαν συνέπεια την επέκταση του αρτοποιείου. Σήμερα ετοιμάζεται μια νέα επέκταση. Η ημερήσια παραγωγή παξιμαδιών ξεπερνάει τον ένα τόνο, με μεγαλύτερο ποσοστό το λαδοπαξίμαδο Κυθήρων που είναι ένα παραδοσιακό προϊόν του νησιού κι έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα. Μιλήσαμε με τον Παύλο Κορωναίο, συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης:

«Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Προτεραιότητά μας είναι η ποιότητα, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με προμηθευτές που μας δίνουν άριστη πρώτη ύλη. Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμαι είναι αποκλειστικά από τα Κύθηρα και είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε στην τοπική οικονομία. Έχοντας σαν βάση το λαδοπαξίμαδο έχουμε φτιάξει μια αρκετά μεγάλη γκάμα από αλμυρά και γλυκά παξιμάδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν βούτημα ή σνακ. Παρακολουθούμε τις τάσεις της αγοράς αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών και προσαρμόζουμε ανάλογα τα προϊόντα μας. Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία που μπορούμε και δίνουμε δουλειά σε πολύ κόσμο αλλά και κάνουμε γνωστό το όνομα του νησιού μας και στο εξωτερικό. Παρόλες τις προτάσεις που μας έχουν κάνει για τη μεταφορά της επιχείρησής μας σε κάποια μεγαλύτερη πόλη, μένουμε πιστοί στο νησί μας. Θέλουμε τα προϊόντα μας να συνεχίσουν να παράγονται στον τόπο τους. Στόχος μας είναι να εμπλουτίζουμε συνεχώς την γκάμα μας είτε με νέα προϊόντα όπως είναι τα νέα μας παξιμάδια με αλεύρι από όσπρια, ρεβύθι, φάβα και φακή που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και που θα είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, είτε με παξιμάδια που περιέχουν «υπερτροφές» όπως η μαστίχα και το κράνμπερυ. Δε σταματάμε να επενδύουμε συνεχώς και στοχεύουμε στο να διαδώσουμε τα προϊόντα μας σε ακόμα περισσότερες παγκόσμιες αγορές».

Διατίθενται περισσότεροι από 15 κωδικοί παξιμαδιών αλλά και άλλα αρτοσκευάσματα.

Σήμερα συνεργάζονται με μεγάλες αλυσίδες τροφίμων όπου διαθέτουν περισσότερους από 5 τόνους παξιμαδιών την εβδομάδα. Τα προϊόντα εξάγονται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία.

Το Αρτοποιείο του Καραβά: Καραβάς, Κύθηρα | (+30) 2736 033092 | info@karavasbakery.gr

GREEK PRODUCTS HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.