Categories

Παραδοσιακά προϊόντα στο νομό Αχαϊας

Posted by at 15 February, at 10 : 47 AM Print

Του ΔΙΟΝΥΣΗ  Ε. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Το Estiator  συνιστά  στους ομογενείς εστιάτορες  να προτιμούν  τα εύγευστα  ελληνικά  προϊόντα.  Έτσι, βοηθούμε  τους Έλληνες  παραγωγούς  και την πρώτη  πατρίδα.

ΣΤΑ βόρεια του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου είναι απλωμένος ο νομός Αχαΐας με πρωτεύουσα την γοητευτική Πάτρα. Μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, με πολλά αξιοθέατα που θυμίζουν την μεγάλη ιστορία της που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ανατολικά συνορεύει με τον νομό Κορινθίας και στα νότια με τον νομό Ηλείας και την Αρκαδία. Πολλά τα παραδοσιακά προϊόντα στον νομό που μέσα τους όλα κρύβουν μια ιστορία.

Ο νομός αυτός έχει μια μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση. Ένας νομός γνωστός για τα ονομαστά κρασιά του. Με 67 χιλιάδες στρέμματα αμπελώνα είναι επόμενο η πρώτη και κύρια έμφαση να δίνεται στα οινοποιητικά προϊόντα με τρία τα πιο κυριότερα. Ο οίνος Ροδίτης. Το αμπέλι ροδίτης καλλιεργείται σε 32 ορεινούς νομούς της Ελλάδας αλλά το συναντάμε κυρίως στο νομό Αχαΐας. Πρόκειται για μια καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία αφού το σταφύλι της διαθέτει πάρα πολλά κουκούτσια που είναι το κύριο στοιχείο της οινοποίησης. Η ποικιλία του ροδίτη έχει πέντε χρώματα κλώνων παραγωγής ξεκινώντας από ανοιχτό πράσινο και φτάνοντας μέχρι το ερυθρωπό. Από τους πέντε κλώνους περιζήτητος είναι ο κλώνος με το όνομα Αλεπού.

Ένα ακόμη ονομαστό κρασί του νομού της Αχαΐας είναι το Μοσχάτο Ρίου. Είναι μια ποικιλία οινοποιίας μεγάλης οικονομικής σημασίας. Είναι ένα προϊόν ΟΠΈ και θεωρείται συγγενής της γαλλικής Muscat de Frontignan. Προέρχεται από ένα σταφύλι με πρασινοκίτρινο χρώμα και χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα.

Η Μαυροδάφνη που παράγεται στο νομό Αχαΐας, ταυτισμένη με την σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού, προέρχεται από οινοποίηση σταφυλιών που καλλιεργούνται γύρω από την Πάτρα σε συνοινοποίηση με σταφύλια από το νομό Κορίνθου. Είναι ένα κρασί που εμπεριέχει αρώματα και γεύσεις από καραμέλα, σοκολάτα, καφέ, σταφίδες και δαμάσκηνα. Κι εδώ έχουμε ένα προϊόν ΟΠΈ, με την ονομασία “Μαυροδάφνη Πατρών”.

Βέβαια στην οινοπαραγωγή του νομού κύριο λόγο κατέχουν η Οινοποιϊα Παρπαρούση, η ποτοποιία Αγουρίδη και η γνωστή Achaia Clauss για τις οποίες θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Και οπωσδήποτε από τον νομό της Αχαΐας δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει το ούζο. Μάλιστα υπάρχει και χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του ποιότητα. Είναι γεγονός ότι ο νομός Αχαΐας διαθέτει μια αξιοσημείωτη παραγωγή ούζου εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα. Τα σκήπτρα εδώ έχει η ποτοποιία Αγουρίδη με το γνωστό ούζο ΝΟΤΟΣ.

Ένα ακόμη ονομαστό ποτό της περιοχής είναι η Τεντούρα, με γλυκιά και ευχάριστη γεύση. Ένα ποτό που οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν και “μοσχοβολήθρα” επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως σαν χωνευτικό ποτό. Πρόκειται για ένα ποτό που έχει την καταγωγή του στην Ενετοκρατία του 15ου αιώνα και παράγεται σε αφθονία στην Πάτρα. Κύρια συστατικά του τα μπαχαρικά κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και άλλα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή της τεντούρας αλλά και του ούζου στο νομό Αχαϊας έχει παίξει η εταιρεία ΝΟΤΟΣ DISTILLERY της οικογενείας Αγουρίδη.

Το 1893 φτάνει στην Πάτρα από τη Χίο ο Παναγιώτης Αγουρίδης και ιδρύει την ποτοποιία – αποσταγματοποιϊα Χίος, με κύριο σκοπό την παραγωγή ούζου και τεντούρας. Η εταιρεία ξεκινάει με υψηλούς στόχους και το 1930 στην έκθεση των Βρυξελλών κερδίζει το πρώτο βραβείο. Θα ακολουθήσουν και άλλες βραβεύσεις όπως αυτή στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1937. Τέσσερις γενιές αργότερα η “Ποτοποιία Υιοί Ανδρέα Π. Αγουρίδη Ο.E” & NOTOS DISTILLERY συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην ΒΙΟΠΑ ΠΑΤΡΑΣ οδό Γλαύκου 102. Δύο κύρια κρασιά είναι στην παραγωγή της εταιρεία Αγουρίδη. Η Μαυροδάφνη, ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των γεύσεων. Το Μοσχάτο, ή Μοσχούδι, ένα γλυκό κρασί, από αμπέλια της περιοχής του Ρίου Πάτρας, προϊόν ΠΟΠ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή του νομού Αχαΐας κατέχει και η σταφίδα. Η σταφίδα που έφερε την περιοχή της Αχαΐας στην ιστορία και την έκαμε γνωστή στην ευρωπαϊκή αγορά. Θαυμάσιο φυσικό προϊόν γνωστό για την γλυκύτητα του και την περιεκτικότητα σε ενέργεια. Είναι ένα φυσικό προϊόν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Γνωστές κατηγορίες η μαύρη σταφίδα Αχαΐας και η Βοστίτσα Αιγιαλείας

Αρκετά μεγάλη η ποικιλία των γαλακτοκομικών προϊόντων του νομού με κύριο την φέτα Καλαβρύτων. Εκεί, στην ιστορική αυτή μικρή πόλη, εδρεύει ο “Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων” ο οποίος παράγει την γνωστή Φορμαέλα. Πρόκειται για ένα τυρί που παράγεται στα σύγχρονα τυροκομεία της περιοχής και είναι πανελληνίως αναγνωρισμένο σαν ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Παρασκευάζεται με παραδοσιακή τεχνολογία. Είναι ένα μείγμα από γιδίσιο και πρόβειο γάλα. Ένα προϊόν κατηγορίας ΠΟΠ. Η γεύση του είναι πικάντικη, ελαφρώς αλμυρή, με πολλά αρώματα. Ωριμάζει για τρεις περίπου μήνες και διατηρείτε σε ξύλινα βαρέλια.

Το γίδινο τυρί, ένα παραδοσιακό τυρί που παράγεται από γιδίσιο γάλα. Έχει γεύση γλυκιά και άρωμα από βούτυρο.

Η ξηρή μυζήθρα, παραδοσιακό τυρί από ανάμικτο πρόβειο και γιδίσιο γάλα, σε πλούσια γεύση. Συνήθως παρασκευάζεται σε σχήμα σφαιρικό.

Γνωστά επίσης τα τυριά Γκίζα και Ανθότυρο που παράγει ο συνεταιρισμός.

Στον νομό Αχαΐας θα βρούμε ακόμη κεφαλοτύρια, γραβιέρες, μυζήθρες και άλλα τυριά.

Αρκετά σημαντική και γνωστή από τα παλιά χρόνια η παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή. Στο νομό Αχαΐας κύριο λόγο έχει η ελιά γνωστή με το όνομα Κουτσουρελιά η Πατρινή . Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας.

Στην περιοχή της Αιγιαλείας παράγεται ένα βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ο ετήσιος απολογισμός του οποίου φτάνει τους 150 τόνους ετησίως.

Ο νομός της Αχαϊας διαθέτει μια αξιοσημείωτη παραγωγή ούζου. Το ούζο αυτό είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Πρόκειται για ένα μείγμα με μικρό μέρος απόσταξης σταφυλιών αλλά αρκετή καθαρή αλκοόλη, νερό και αρωματικές ουσίες με κύρια το γλυκάνησο.

Στα παραδοσιακά ποτά του νομού και η Τεντούρα. Παραδοσιακό ηδύποτο που παράγεται μόνο στην Πάτρα. Η προέλευση της τεντούρας ανάγεται στον 15ο αιώνα, στην εποχή που την περιοχή εξουσίαζαν οι Ένετοί. Το ποτό αυτό έχει ένα έντονο άρωμα γι΄αυτό και οι Πατρινοί την ονομάζουν και “Μοσχοβολήθρα” Το χρώμα της είναι καφετί και οφείλεται στα διάφορα μπαχαρικά που περιέχει , κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και άλλα. Συνήθως πίνεται με νερό ή σκέτη σαν χωνευτικό ποτό.

Από το 1800 περίπου στην Πάτρα παρασκευάζονται τα λουκούμια που αποτελούν ένα μοναδικό προϊόν της περιοχής. Παρασκευάζονται από αγνά υλικά και έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Παρασκευάζονται σε σχήμα μικρών κύβων και συχνά εμπεριέχουν αμύγδαλα. Η γεύση τους είναι υπέροχη. Από το 1850 στην περιοχή της Πάτρας υπάρχουν εργαστήρια λουκουμιών και το έδεσμα έχει μια περίοπτη θέση στις τοπικές σπεσιαλιτέ.

ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ

Το 1974 ο Θανάσης Παρπαρούσης με την σύζυγό του Βάσω ιδρύουν στα Μποζαϊτικα των Πατρών την δική τους οινοποιϊα όπου εκεί γίνεται η παραγωγή και εμφυάλωση του κρασιού. Η οινοποιϊα τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρουσιάσει σε όλον τον κόσμο τις ονομαστές τοπικές ποικιλίες όπως Μοσχάτο Ρίου, Σιδερίτη, Μαυροδάφνη. Συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμού και έχουν κερδίσει σημαντικές διακρίσεις. Τα κρασιά της εταιρείας Παρπαρούση εξάγονται σε χώρες της Έυρώπης, στην Αμερική και στον Καναδά. Σημαντική η παρουσία της δεύτερης γενιάς με τις κόρες Έριφύλη και Δήμητρα.

Η ACHAIA CLAUSS

Ήταν το 1854 όταν ο Βαβαρός Γουστάβος Κλάους αποφασίζει να δημιουργήσει μια οινοποιητική κοινότητα στην Έλλάδα στην περιοχή του Ριγανόκαμπου, έξω από την Πάτρα. Από το 1908 η εταιρεία επικεντρώνεται στην παραγωγή ευγενών κρασιών όπως Μαυροδάφνη και Δεμέστιχα. Στην πορεία του χρόνου ο Γουσταύος Κλάους μεταμορφώνει την μικρή οινοποιία σε ολόκληρο συγκρότημα. Το 1873 κάνει την εμφάνισή του ένας νέο και πολύ σπουδαίο κρασί. Η Μαυροδάφνη. Ένα βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο γλυκό κρασί που θα περάσει στην ελληνική οινοπαραγωγή και θα γίνει γνωστό σε όλον τον κόσμο. Η Αχαΐα Κλάους είναι πλέον γνωστή σε όλον τον κόσμο και τα κρασιά της ταξιδεύουν παντού. Ο περίπατός μας στον νομό Αχαΐας κλείνει εδώ. Κάποιοι από τους παραγωγούς δεν επικοινώνησαν μαζί μας. Ίσως αυτό να γίνει μια κάποια άλλη φορά και μας δοθεί έτσι η ευκαιρία να πούμε περισσότερα.


ΠΗΓΕΣ

achaia@clauss.gr

easkalavriton@otenet.gr

info@parparoussis.com

melikaragkouni@gmail.com

info@glavashoney.com

info@agouridis.gr

GREEK PRODUCTS ,

Related Posts

Comments are closed.