Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

Posted by at 15 February, at 10 : 26 AM Print

Το δικαίωμα ψήφου

ΌΠΩΣ σημειώσαμε στο τεύχος Ιανουαρίου, επικρατεί σύγχυση για το ποιοι ακριβώς είναι οι «Έλληνες του εξωτερικού» που δικαιούνται ψήφου στις ελληνικές εκλογές. Αυτό διευκρινίστηκε από τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρόσφατο 12ο συνέδριο του κόμματος:

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου μήνα της νέας κυβέρνησης στους Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους». Η διατύπωση αυτή είναι πολύ διαφορετική και ευπρόσδεκτη. Πράγματι, τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες και άλλοι εργαζόμενοι, εγκατέλειψαν τις οδυνηρές οικονομικές συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Αλλά και πριν από αυτούς που κατοικούν  και δεν έχουν πολιτογραφηθεί σε ξένες χώρες, διεκδικούν – και δικαιούνται –  την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αφού τα κόμματα δεν πληρώνουν πλέον τα εισιτήρια όσων θέλουν να μεταβούν στην γενέτειρα για να ψηφίσουν. Για τους άλλους όμως, που έχουν αποκτήσει υπηκοότητα των χωρών της διαμονής τους, είναι περιττή η πολυτέλεια αυτή. Αυτό βεβαίως, ισχύει και για μας εδώ  που δώσαμε τον όρκο αφοσίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις διότι είναι βέβαιο ότι τα κόμματα θα επεκτείνουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους εδώ. Και άλλο τόσο βέβαιο ότι θα μας διαιρέσουν…


Διαπρέπουν  οι γυναίκες

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ δεν είναι πλέον υποχείρια και δουλικά των ανδρών, μόνο για να μαγειρεύουν και να κάνουν παιδιά. Τον 20ο αιώνα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, πέτυχαν καταπληκτική πρόοδο. Έσπασαν τους φραγμούς που τους είχαν αποκλείσει το διακίωμα να ψηφίζουν και να εργάζονται. Έχουμε πρωθυπουργούς και προέδρους καρτών σε όλο τον κόσμο. Στελεχώνουν και διευθύνουν δικά τους εστιατόρια. Απελευθερωμένες από δεσμούς, περιορισμούς και προκαταλήψεις αιώνων, διαπρέπουν σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Στις επιχειρήσεις, στις τέχνες, στις επιστήμες, στα Μέσα Ένημέρωσης.  Δεν είναι πια καταδικασμένες στον γυναικωνίτη και σε μερικές χώρες – γιατί όχι; –  τελούν  οι ίδιες τις θείες λειτουργίες σε χριστιανικούς ναούς.

Καταπληκτική είναι η πρόοδος στην πολιτική. Έδώ στην Αμερική, η πρώτη γυναίκα μπήκε στο Κογκρέσο πριν 100 χρόνια. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, 131 γυναίκες εξελέγησαν για την Βουλή και την Γερουσία και πάνω από πέντε διεκδικούν την υποψηφιότητα για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος. Πήραν το θάρρος να καταγγέλουν δημοσίως τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και εκβιασμούς από τους προϊσταμένους τους.  Και με την τρίτη κατά σειρά, τον περασμένο μήνα, κινητοποίησή τους με εντυπωσιακές διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και σε πολλές άλλες πόλεις σ’ όλη την χώρα, διατρανώνουν την σύμπνοια και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε περισσότερες κατακτήσεις.


100 χρόνων  η ποτοαπαγόρευση

ΑΚΡΙΒΩΣ πριν από 100 χρόνια έγινε στις ΗΠΑ η ποτοαπαγόρευση. Σκοπός ήταν η προστασία των πολιτών από τον ηθικό και κοινωνικό.  Άνθισε, όμως, η μαύρη αγορά. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά 30%. Κερδισμένοι, έτσι, βγήκαν κυρίως οι γκάνγκστερ και οι λαθρέμποροι. Στις 5 Δεκεμβρίου 1933,  μετά από 13 ολόκληρα χρόνια το Κονγκρέσο ήρε την συνταγματική τροπολογία του 1919 εισάγοντας μία νέα, που επέτρεπε και πάλι την κυκλοφορία αλκοόλ. Ωστόσο, κάποιες περιοχές ανά τις ΗΠΑ παραμένουν μέχρι σήμερα «dry counties».


WORLD RANKINGEVOO 2018: Στην 1η θέση  παγκοσμίως με  ένα ελαιόλαδο

ΣΤΗΝ κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του World RankingEvoo 2018 (WREVOO) βρέθηκε για πρώτη φορά ένα ελληνικό ελαιόλαδο, ανεβάζοντας έτσι την Έλλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αυτή την κατηγορία. Ο λόγος για το για το ελαιόλαδο Majestic Blend Flavored Evoo των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στην Λακωνία.

Για την τελική παγκόσμια κατάταξη ελήφθησαν υπόψιν 28 διεθνείς διαγωνισμοί από όλο τον κόσμο, κατά τους οποίους ειδικοί γευσιγνώστες εξέτασαν 9.522 δείγματα προερχόμενα από 30 χώρες παραγωγούς ελαιόλαδου.


Νέο Δ. Συμβούλιο  Pan Gregorian NY

ΤΑ μέλη του Διοικητικού Συλλόγου της Pan Gregorian Upper NY συνεδριάσαν  τον περασμένο μήνα και ανέδειξαν νέο Δ.Σ.: Πρόεδρος Γιώργος Μουστάκας, τσαίρμαν Tony Greco, ταμίας και γραμματέας  Χρήστος Ζαχαριάδης. Σύμβουλοι οι Πέτρος Πέτσας, Leon Anastos, Steve Moss, Σάκης Τυρνάς και Ντίνος Τσαγκαράκης. Υπεύθυνη γραφείου είναι η Deborah Layug και υπεύθυνη για τις σχέσεις με τα μέλη η Μαρία Γιαννός.

Φεύγουν οι νέοι ΠΑΝΩ απο 100.000 Έλληνες –στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι– μετανάστευσαν και το 2017 στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.   Ο αριθμός όσων αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Έλλάδα και να φύγουν για ένα νέο ξεκίνημα στο εξωτερικό ανήλθε σε 103.327. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από το 2012 και μετά, ο αριθμός των Έλλήνων μεταναστών δεν έχει πέσει καμία χρονιά κάτω από τις 100.000.

Νέο εστιατόριο στην Αστόρια ΈΙΝΑΙ νέο, είναι ομογενειακό και είναι εντυπωσιακό. Ο λόγος για το «Amylos Taverna», ένα νέο ομογενειακό εστιατόριο στο 33-19 Broadway, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αστόρια.  Το μενού, στο οποίο περιέχονται πιάτα όπως αστακός και μουσακάς, επιχειρεί να εξυψώσει τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Το «Amylos», με χωρητικότητα 150 ατόμων,  βρίσκεται μόλις ένα τετράγωνο μακριά από την άλλη επιχείρηση που διατηρεί η οικογένεια  Αρβανίτης, το «Omonia Cafe».


Πώς μας έρχονται τα ναρκωτικά

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ότι ο δικαζόμενος στο Μανχάτταν Μεξικανός εγκληματίας, μεγαλέμπορος ναρκωτικών, γνωστός ως «el chapo» απεκάλυψε διάφορους τρόπους μεταφοράς ναρκωτικών στην Αμερική από το Μεξικό. Μεταξύ αυτών κατέθεσε ότι τοποθετούνται σε επιβατηγά αυτοκίνητα και σε βάζα από πιπεριές ή άλλα εμπορεύματα που μεταφέρονται με τραίνα και φορτηγά, εισερχόμενα στις Η.Π.Α από τις νόμιμες, ελεγχόμενες εισόδους από φύλακες και τελωνειακούς και όχι από τα αφρούρητα σύνορα με το Μεξικό. Επίσης, με τούνελς κάτω από τα υπάρχοντα φρουρούμενα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι αποκαλύψεις του αιμοδιψή φονιά εκατοντάδων ανθρώπων, βοηθούν τους Δημοκρατικούς και όλους τους αντίθετους (55% ) των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της ανέγερσης του τείχους.

Το τείχος υποστηρίζει η εκλογική βάση του Προέδρου Τραμπ, που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35% της εκλογικής του βάσης με ένα μικρό πρόσθετο ποσοστό.


Έφυγε από τη ζωή  ο Νίκος Μούγιαρης

ΈΦΥΓΕ από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Νίκος Μούγιαρης. Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μούγιαρης υπήρξε πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA Products με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του Συμβουλίου Έλληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών οργανισμών της Ομογένειας.


Ιωάννης  Σακελλάρης

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε στους εστιάτορες του Νιού Τζέρσϋ, ο θάνατος σε ηλικία 75 ετών  του Γιάννη Σακελλάρη, τσαίρμαν του Pan Gregorian N.J τα τελευταία 21 χρόνια και συνιδιοκτήτη του Lynbhurst Dinner.

Ο εκλιπών ήταν ασθενής τα τελευταία πέντε χρόνια και τελευταίως είχε πει στον πρώην πρόεδρο και στενό συνεργάτη του κ. Γιώργο Σιαμπούλη, ότι προτίθετο να παραιτηθεί.

Κατήγετο από την Κάρπαθο και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στις Καρπαθιακές οργανώσεις.  Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Βωλαδιωτών και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, καθώς και πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Τζέρσεϋ Σίτυ. Ταυτοχρόνως, είχε συμμετοχή σε άλλες ομογενειακές οργανώσεις και ήταν υποστηρικτής πολλών τοπικών και εθνικών πρωτοβουλιών, τιμηθείς από οργανώσεις.  Πέρσι τιμήθηκε σαν το πρόσωπο της χρονιάς από την Pan Gregorian N.J. Μετά την αποτυχία του προέδρου κ. Σιαμπούλη, στενού συνεργάτη επίσης επί 21 χρόνια, αναμένεται η εκλογή νέων προσώπων στις θέσεις τους. Ο αείμνηστος εγκαταλείπει την σύζυγό του, τρεις θυγατέρες και τρία εγγόνια. Το Estiator εκφράζει θερμά συλληπητήρια.


HOME PAGE - Γεγονότα ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.