Categories

Παραδοσιακά Προϊόντα: «Μέλι από τη φύση της Ικαρίας»

Posted by at 18 January, at 09 : 16 AM Print

Μια μελισσοκομική εταιρεία με ένα ποιητικό όνομα και με το πιο καλό μέλι

Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης

Στον περίπατό μου στην Ικαρία γνώρισα μια μελισσοπαραγωγική εταιρεία με την πραγματικά περίεργη, αλλά όμορφη ονομασία, “Μέλι από τη φύση της Ικαρίας” και αλήθεια τι πιο ωραίο από ένα προϊόν όταν αυτό βγαίνει από τη φύση του τόπου του.

Πρόκειται για μια εταιρεία που πάνω της κουβαλάει την ιστορία τριών εκατοντάδων χρόνων. Μια εταιρεία που έχει γράψει τη δική της ιστορία στο μέλι του νησιού.

Ιδιοκτήτες και συνεχιστές η οικογένεια του Αντώνη Καρίμαλη με έδρα τους τον οικισμό Γιαλισκάρι – Ράχες, πλησίον στον οικισμό Αρμενιστή.

Σημαντικός παράγοντας στην εταιρεία ο νεαρός γιός, που ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, έχει αναλάβει ένα μέρος των εργασιών αλλά και η κόρη, η όποια παρ΄ολο που σπουδάζει βοηθά τη μητέρα της στο εμπορικό μέρος της επιχείρησης. Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι η εμπειρία των μελών της οικογένειας είναι η εγγύηση στον χώρο της παραγωγής.

Βέβαια υπήρξαν δυσκολίες στην πορεία της εταιρείας για τις οποίες ο Αντώνης μου λέει.

«Αντιμετωπίσαμε έλλειψη υποδομών, δυσκολία στην εύρεση καταλλήλων εγκαταστάσεων για την τοποθέτηση των κυψελών, έλλειψη πληροφόρησης για την τεχνολογία, ωστόσο η εμπειρία των χρόνων μας βοήθησε να εξελιχτούμε, να βελτιωθούμε και να καταφέρουμε σήμερα να έχουμε τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αλλά και το πιο σύγχρονο εργαστήριο μελισσοκομίας στο νησί μας».

Η μελισσοκομική εταιρεία “Μέλι από τη φύση της Ικαρίας” προσφέρει μια αξιόλογη ποικιλία από μέλι. Κύρια προϊόντα τους:

ΑΝΘΟΜΕΛΟ

Παράγεται από το νέκταρ ανοιξιάτικων φυτών και αγριολούλουδων του βουνού. Έχει την πιο απαλή και γλυκιά γεύση από όλα τα ελληνικά μέλια.

ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ

Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι΄αυτό και αρέσει στην γεύση.

ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ

Το κεχριμπαρένιο χρώμα του, η μοναδική γεύση και το ξεχωριστό του άρωμα είναι οι ιδιότητες για τις οποίες θεωρείται ο βασιλιάς των μελιών.

ΑΝΑΤΟΜΕΛΟ – ΕΡΕΙΚΙ (ΑΝΑΜΑ)

Είναι το μέλι που παράγεται  από τα άνθη του θάμνου που ονομάζεται ρείκι. Να πούμε για το ρείκι ότι διαθέτει μιαν ιδιαιτερότητα στο χρώμα, που από κόκκινο χάλκινο μετατρέπεται σε καραμελί κατά την κρυστάλλωσή του που πραγματοποιείται πολύ σύντομα μέσα σε έναν μήνα από την συλλογή του. Πρόκειται για ένα μέλι σκουρόχρωμο, με έντονη γεύση που το προτιμούν απαιτητικοί καταναλωτές.

Το πολύ ιδιαίτερο αυτό μέλι συλλέγεται τους φθινοπωρινούς μήνες από τα βουνά της Ικαρίας. Και βέβαια εκτός από αυτά τα μέλια η εταιρεία παράγει και Βασιλικό πολτό, Γύρη Κερί και Πρόπολη.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στο ξεκίνημα της η εταιρεία αντιμετώπισε δυσκολίες στην εμπορευσιμότητα των προϊόντων της. «Και τούτο διότι, όπως μου λέει ο Αντώνης Καρίμαλης, πολλές οικογένειες παρήγαγαν δικό τους μέλι. Ωστόσο η ποιότητα των προϊόντων μας σιγά-σιγά άνοιξε τους δρόμους της αγοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο». Ρώτησα τον Αντώνη ποια είναι η γνώμη του για την θέση του ελληνικού αυτού προϊόντος στην διεθνή αγορά. «Πιστεύω ότι το ελληνικό μέλι θα πρέπει να κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην διεθνή αγορά, μου λέει. Έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την δυναμική του σε βιταμίνες και στα θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επομένως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το ελληνικό μέλι έχει τις καλύτερες προδιαγραφές να σταθεί αξιόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο». Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης και η προώθηση των προϊόντων της στις διεθνείς αγορές. Επιθυμία τους τα προϊόντα τους να γίνουν γνωστά σε περισσότερο όσο γίνεται κοινό σε όλον τον κόσμο. Επίσης έχουν ξεκινήσει τις ειδικές διαδικασίες ώστε τα προϊόντα τους να φτάσουν και στις ΗΠΑ.

GREEK PRODUCTS HOME PAGE ,

Related Posts

Comments are closed.