Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Posted by at 10 November, at 05 : 15 AM Print


 

Επιτροπή για την ψήφο Αποδήμων

 

ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η λειτουργία της Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος,  για την παρουσίαση πρότασης σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Απόδημων Ελλήνων Ψηφοφόρων. Αυτό δήλωσε Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης που συναντήθηκε, πρόσφατα, με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Ουγγαρίας. Όπως ενημέρωσε την αντιπροσωπία των Ελλήνων της Ουγγαρίας, που αποτελεί μία από τις παλαιότερες και επίσημα αναγνωρισμένες εθνικότητες στη χώρα,  «η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα χρόνο, μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, να αντιμετωπίσει προβλήματα και να ξεδιπλώσει το δικό της πρόγραμμα» στο οποίο συμπεριλαμβάνει και την ψήφο των Αποδήμων.

 


 

Τιμές στον John Katsimatidis

 

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ομογενής επιχειρηματίας ΤΖΟΝ ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ τιμήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα 25 «Δελφοί» της AHEPA, στο Μανχάταν, (AHEPA’s Delphi Chapter 25) στο «Loeb Boathouse» του Σέντραλ Παρκ. Ο κ. Κατσιματίδης είναι μέλος του Τμήματος και τιμήθηκε για το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό του έργο, πράγμα που αποτελεί και τη βασική αποστολή της AHEPA. Ευχαρίστησε τους πάντες για την τιμή που του επεφύλαξαν και μίλησε για την προσωπική του ιστορία μετανάστευσης. Όπως είπε η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνεϊ, ο κ. Κατσιματίδης και τα επιτεύγματά του έχουν γραφτεί στο ιστορικό του Κογκρέσου. Ο κ. Κατσιματίδης τιμήθηκε, τελευταίως και  από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κουίνς, με το βραβείο του «Επιχειρηματία της Χρονιάς» για το 2018.

Από τα αριστερά: Ο Ανώτατος Αντιπρόεδρος της AHEPA, Τζίμη Κοκοτάς, ο Γιάννης Κατσιματίδης (ο νεώτερος), η Μάργκο Κατσιματίδη, ο Γιάννης Κατσιματίδης, ο Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Ε. Λούκας, ο Πρόεδρος του Delphi Chapter, Λου Κάτσος, η Carolyn Maloney, η Πρεσβυτέρα Ξανθή Καρλούτσος και ο Αιδ. Αλέξανδρος Καρλούτσος. (φωτογραφία από TNH/Kostas Bej).

 


 

Επέτειος του πρώτου ελληνικού σχολείου στην Αμερική

 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής προετοιμάζει για δεύτερη χρονιά, εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, ιδρυτή του πρώτου ξύλινου σχολείου στον Άγιο Αυγουστίνο, Φλόριδα γύρω στα 1760. Το σχολείο αυτό σώζεται μέχρι σήμερα, έργο ενός απλού Έλληνα από την περιοχή της Αρκαδίας  ή της Μεσσηνίας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα από 30 Νοεμβρίου μέχρι 2 Δεκεμβρίου στον Άγιο Αυγουστίνο και με την συνεργασία του Εκπαιδευτικού συλλόγου «Αθηνά» Φλόριδα, του συλλόγου «Ελληνική Παιδεία» Νέας Υόρκης, την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας και άλλων φορέων. Για πληροφορίες (917) 755-2127

 


 

Μόσχα-Φανάρι διέκοψαν επαφές

 

Η ΡΩΣΣΙΚΗ Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει όλους τους δεσμούς  επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Αιτία, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, να προχωρήσει στην χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Την απόφαση, που πάρθηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Μινσκ, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κύριλλου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κάνει αδύνατο για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

 


 

Σε νέα γραφεία το Pan Gregorian of Upper N.Y.

ΣΕ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ μετακόμισε τελευταίως το Pan Gregorian of Upper N.Y. Η νέα διεύθυνση είναι: 300 Westage Business Center στην διασταύρωση δυο κεντρικών αυτοκινητοδρόμων, Route 9 + 1-84. Με την μετακόμιση σε τοποθεσία που διευκολύνει περισσότερο τα μέλη του συμβουλίου και της εταιρείας. Έτσι πέτυχε σημαντική οικονομία, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Στην μείωση των δαπανών όπως το ενοίκιο, η εταιρεία πέτυχε να επιτρέπει την ελεύθερη συμμετοχή σε όλους και να επιστρέφει στα μέλη της το 100% των rebates. Κανένας άλλος προμηθευτικός συνεταιρισμός δεν έχει πετύχει να επιστρέψει στα μέλη του περισσότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.  Χαρακτηριστικές είναι οι δύο φωτογραφίες.

 


 

Θεατρικό έργο «Αποχαιρετισμός»

 

Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ Κυπριακής καταγωγής  καλλιτέχνης και Διευθυντής στο Πολιτιστικό Τμήμα του Παγκυπρίου τα τελευταία 5 χρόνια, Φύτος Στράτης, εντυπωσίασε τον περασμένο μήνα στο θεατρικό έργο «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου, με την ερμηνεία του στην αγγλική γλώσσα ως Γρηγόρης Αυξεντίου.  Η σκηνοθεσία ήταν της Ιωάννας Κατσαρού. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο «Theater Row», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «United Solo». Ο Γρηγόρης Πιέρης Αυξεντίου (1928 – 1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Η θυσία του αυτή συγκλονίζει την κοινή γνώμη αλλά και τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο ο ποίος γράφει το ποίημά του ‘’ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ’’, στο οποίο ζωντανεύει τον ήρωα της σπηλιάς και την πορεία του στον αναστάσιμο θάνατό του.

 


 

Πρώτες σε τουριστικές εισπράξεις οι ΗΠΑ

 

ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΝΕΙΣ πως χώρες (όπως η Ελλάδα, η Ισπανία κλπ.) με θαυμαστές ακρογιαλιές, φυσικό πλούτο και μοναδικά μνημεία Πολιτισμού,  θα αποτελούσαν τους κορυφαίους εισπρακτικά τουριστικούς προορισμούς. Κι όμως, ο κορυφαίος τέτοιος προορισμός, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τουλάχιστον για το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, βάσει των χρημάτων που ξοδεύουν οι αλλοδαποί επισκέπτες, οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν το 2017 περίπου 211 δισ. δολ. (182,2 δισ. ευρώ) στις ΗΠΑ, για μεταφορές, αγαθά και υπηρεσίες που απήλαυσαν κατά τις διακοπές τους. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κατά τα ίδια στοιχεία, οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν στις διακοπές τους το 2017 περίπου 17 δις. Δολ. (14,7 δις. ευρώ).

 


 

Δυναμική παρουσία Σαμιώτικου Κρασιού

 

ΔΥΝΑΜΙΚΟ  «ΠΑΡΩΝ» έδωσε στο Best Cook Festival  Izmir 2018, που διεξήχθη στη Σμύρνη της Τουρκίας, ο  ΕΟΣ Σάμου με το ξεχωριστό και πολυταξιδεμένο κρασί του, Samos Vin Doux, αλλά και με τον  executive chef  Ασλάνη Παντερλή. Ο Παντερλής,  παρουσίασε μία συνταγή που περιελάμβανε το πολυβραβευμένο κρασί  Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, με στοιχεία δημιουργικής κουζίνας και αντλώντας έμπνευση από την πατροπαράδοτη για τη Σάμο χρήση του «μοσχάτου» κρασιού στο μαγείρεμα. Η συνταγή αποτελείται από αρνί παϊδάκι γαλλικής κοπής, σιγομαγειρεμένο σε Samos Vin Doux, συνοδευόμενο από κροκέτα μουσακά, πανακότα από σαμιώτικο τυρί και ζελέ από παντζάρι. *Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

 


 

Αιγαιο- πελαγίτικες  γεύσεις  στην  Ουάσιγκτον

 

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΕΦ και ιδιοκτήτρια δύο εστιατορίων, στην Αθήνα και την Πάρο, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (φωτό), θα μεταφέρει ελληνικές γεύσεις στην Ουάσιγκτον μέσα από ένα νέο εστιατόριο που θα ανοίξει στην αμερικανική πρωτεύουσα,  σε συνεργασία με τον Αλεξ Αλευρά (Alex Alevras). Το νέο επαγγελματικό της εγχείρημα, θα βρίσκεται στο 1118 23rd street NW  θα είναι επιφανείας 5.000 ποδιών με χωρητικότητα 120 ατόμων στο εσωτερικό και 80 ατόμων στο αίθριο. Τα εγκαίνεια προγραμματίζονται περί το τέλος του 2019 και θα πρσφέρονται αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και υλικά «φτιαγμένα απ΄τα χεράκια της», σύμφωνα με την Washington Business Journal”, που αναφέρει την σχετική είδηση. Ο συνεταίρος της Μπαρμπαρίγου, Αλεξ Αλευράς, συμμετέχει στην «GRK fresh Greek” που διαθέτει 3 καταστήματα στην Ουάσιγκτον και 4 στην Νέα Υόρκη.

 


 

Elea Restaurant

 

ΕΓΙΝΑΝ τον περασμένο μήνα τα εγκαίνια ενός νέου ελληνικού εστιατορίου Elea Restaurant, 217 West 85th Street, στο Δυτικό Μανχάταν. Ιδιοκτήτες του «Elea» οι: Μερκούριος Αγγελιάδης, ο Γιάννης Πασχάλης, Στηβ Τενέδιος, Ρένος Χρήστου, Μανώλης Καζανάς και Γιάννης Σταυρόπουλος. Το νέο, δυο επιπέδων εστιατόριο διαθέτει στο πάνω όροφο μπαρ και τραπέζια συνολικά 40 καθισμάτων και στο κάτω επίπεδο τραπεζαρία 130 θέσεων. Το μενού απλό και οι τιμές προσιτές. Προσφάτως το ίδιο γκρουπ ιδιοκτητών άνοιξε στην περιοχή του Flatiron του Upper West Side, το εστιατόριο Kyma.

 


 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.