Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Posted by at 11 June, at 06 : 30 AM Print

Ο ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

NΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ εκλέχθηκε, από την Ίερά Σύνοδο του Όικουμενικού Πατριαρχείου ο πρώην  Μητροπολίτης Προύσης,  κ. Ελπιδοφόρος. Είχε προηγηθεί η οικειοθελής παραίτηση του επί 20 χρόνια Αρχιεπισκόπου, Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου. Το τριπρόσωπο καταρτίστηκε από τους Μητροπολίτες, Προύσης Ελπιδοφόρο, Μπουένος Άιρες Ταράσιο και Σουηδίας Κλεόπα. Ή ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου θα γίνει στην Αγία Τριάδα, του Μανχάτταν. Για το θέμα, εκδόθηκαν υπό του Όικουμενικού Πατριαρχείου οι εξής δύο ανακοινώσεις:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Παναγιότης Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ Α.Σεβασμιότης Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης 9ης Μαϊου.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Και η ανακοίνωση της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου:

«Η Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου. Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν, μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου»


ΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ»

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Παγκυπρίου, πρόκειται να ανοικοδομηθεί το θέατρο «Νίκος Μούγιαρης», στην 46η οδό, μεταξύ της Ντίτμαρς και της 23ης Λεωφόρου, στην Αστόρια. Το Πολιτιστικό αυτό κέντρο θα γίνει με σύμπραξη του Παγκυπρίου και της κατασκευαστικής εταιρείας Mega Contracting Group. Πρόκειται για ένα μοντέρνο θέατρο, αισθητικά άρτιο και τεχνικά σύγχρονο, έκτασης 8,700 τετραγωνικών ποδιών, το οποίο θα «λύσει τα χέρια» των πολιτιστικών ομάδων της Όμογένειας αλλά και θα αποτελέσει μια υψηλής ποιότητας προοπτική για κάθε ανάλογη διοργάνωση εκδηλώσεων, γενικότερα για την περιοχή του Κουίνς.

Το θέατρο ‘‘Νίκος Μούγιαρης’’ δεν θα είναι μόνο για τον Παγκύπριο. Θα ενοικιάζεται και σε άλλα σωματεία – προηγούνται βεβαίως τα ελληνικά, αλλά και ξένα.


«ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ»

ΣΤΙΣ 18 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Queens Theatre της Νέας Υόρκης, η μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή «Φυλακισμένα Μνήματα» σε σκηνοθεσία, μουσική σύνθεση και διεύθυνση του Φύτου Στράτη, με την Χορωδίας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ένα αφιέρωμα στους ήρωες της ΕΌΚΑ και την συμπλήρωση των 60 χρόνων από τη λήξη του αγώνα. Ή Χορωδία του Παγκυπρίου, τα παιδιά της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας και του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, μοιράστηκαν τη σκηνή με είκοσι καταξιωμένους ομογενείς ηθοποιούς, σολίστ και μουσικούς. Ό πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, συνεχάρη τον Φύτο Στράτη, τη χορωδία και τους συντελεστές. Αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του πολιτιστικού τμήματος του Παγκυπρίου και την βοήθεια που θα παράσχει η απόκτηση του Θεάτρου «Νίκου Μούγιαρης». Στη συνέχεια απένειμε την τιμητική πλακέτα στον Φύτο Στράτη.


100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ  ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΠΕΡΑΣΑΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως, ειδικά οι Πόντιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τον ξεριζωμό των παππούδων και των πατεράδων τους. Ακόμη κι αν κάποιοι αμφισβητούν το γεγονός. Όλοι θυμούνται τον Νίκο Φίλη να λέει ότι αναγνωρίζει τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία. Ή ιστορία όμως έχει γράψει. Πάνω από 350 χιλιάδες Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ. Και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες το αποδεικνύουν.


Ο ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ του Δημήτρη Φιλιππίδη ως Προέδρου της Παμμακεδονικής Αμερικής,  ολοκληρώθηκε στο «Terrace on the Park» το 72ο ετήσιο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο La Guardia Plaza. Ή ηγεσία της Παμμακεδονικής επανέλαβε την πρόθεσή της να εντείνει τις προσπάθειές της για ανατροπή δεδομένων στο Σκοπιανό, ενώ προανήγγειλε συντονισμένες δράσεις το προσεχές χρονικό διάστημα.


Η ΚΥΠΡΟΣ  ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ  ΤΟΥ SERIAL  KILLER

ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΦΟΝΟΙ που ομολόγησε ότι διέπραξε ο 35χρονος   λοχαγός της Έθνικής Φρουράς, και «κατά συρροή» δολοφόνος,  «Ορέστης», στην Κύπρο, φαίνεται ότι είναι τελικά επτά, καθώς άλλοι σοροί δεν βρίσκονται, παρά τις έρευνες, οι οποίες βαίνουν προς το τέλος τους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Αστυνομία θα προχωρήσει και θα καταχωρήσει υπόθεση που θα αφορά τους επτά φόνους και τον βιασμό 19χρονης, ασχέτως αν δεν έχουν εντοπιστεί οι σοροί της Μαρικάρ Βαλντέζ, 29 ετών, από τις Φιλιππίνες και της 6χρονης Σιέρρα Γκράτζε, κόρη της επίσης δολοφονηθείσας Μαίρη Ρόουζ.


ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΙΤΡΟΕΦ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ από τις εκδόσεις του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου (AUC Press) το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Κιτροέφ (Alexander Kitroeff) «The Greeks and the Making of Modern Egypt» (Ό Ρόλος των Ελλήνων στη Διαμόρφωση της Σύγχρονης Αιγύπτου). Το βιβλίο «The Greeks and the Making of Modern Egypt» είναι ένας πρώτος απολογισμός της νεοελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο, από τις απαρχές της, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Καβαλιώτη Μεχμέτ Αλή Πασά, μέχρι τις τελευταίες της ημέρες, υπό την προεδρία Νάσερ. Ό Αλέξανδρος Κιτροέφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955.


ΓΙΑ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ  ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ να αυξήσει ακόμη πιο δυναμικά το εξαγωγικό της αποτύπωμα, έχει η Ελλάδα και για να γίνει αυτό χρειάζεται εθνική στρατηγική, με διακομματική στήριξη, που να εστιάζει στην εξωστρέφεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση, διευκολύνοντας το έργο των εξαγωγέων». Αυτό σημείωσε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Ή πρόεδρος του ΠΣΕ αναφερόμενη στην εθνική στρατηγική επιγραμματικά είπε ότι κυρίως θα πρέπει να καταπολεμά τη γραφειοκρατία και να στηρίζει με νέα και φθηνή χρηματοδότηση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τόνισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος.


ΜΕΡΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ  ΦΟΡΩΝ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και στα τρόφιμα, μετάταξη του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις αλλά και άμεση καταβολή 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση για κάθε συνταξιούχο υπό προϋποθέσεις. Αυτά αποφάσισε η Κυβέρνηση Τσίπρα. Ή Βουλή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα ελάφρυνσης. Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής όλα τα κόμματα (ΣΥΡΊΖΑ – ΝΔ – ΔΉΣΥ – Χ.Α. και ΠΌΤΑΜΊ), εκτός του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων που ψήφισαν «παρών».


Η ΤΕΧΝΗ  ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το «Άνοιγμα στην πόλη», μία ενότητα καλλιτεχνικών παραγωγών που υπόσχεται τη διάχυση της τέχνης στον αστικό χώρο της Αθήνας και του Πειραιά. Μεταξύ των πιο εμβληματικών δράσεων της εφετινής διοργάνωσης συγκαταλέγονται η συμμετοχή του κοινού σε ηχητικούς περιπάτους, όπου πρώην εξαρτημένοι χρήστες ουσιών μιλούν για τη ζωή μετά τα ναρκωτικά, η περιήγησή του σε μερικές από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου από πρώην και νυν αστέγους, καθώς και το αντίκρισμα της Κυψέλης μέσα από τα μάτια παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων που κατοικούν στην περιοχή, στην παράσταση του Παντελή Φλατσούση «Κυψέλη – New kids on the block».


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ δίνει η κυβέρνηση για την υποβολή των δικαιολογητικών κτηματογράφησης σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ό υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Δημαράς παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί προσκόμισης εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς ο μέσος όρος κτηματογράφησης είναι περίπου στο 15%.

 

HOME PAGE - Γεγονότα ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.