Categories

Ακόμη κι αν δεν είναι χαλασμένο, επισκεύασέ το

Posted by at 11 June, at 06 : 56 AM Print

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΙΤΣΑ

ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ την γνωστή αγγλική παροιμία «αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις». Ερμηνεύοντάς την, εντοπίζω ένα μήνυμα για ανελαστικότητα, απροθυμία να δεχθούμε αλλαγές και μια γενικότερη ανησυχία για το αβέβαιο μέλλον. Ειδικά το τελευταίο μπορεί να σηματοδοτήσει μια παράλυση ή, στην καλύτερη περίπτωση, μιαν αδράνεια στην αντιμετώπιση των αλλαγών που συντελούνται εντός του κλάδου. Φαντάζομαι ότι, καθώς διαβάζετε τις γραμμές αυτές, θα συμφωνήσετε ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι καλό.

Εννοείται ότι εάν περνούσε από το χέρι μου, με ένα κούνημα της μαγικής ράβδου, θα κρατούσα τα πάντα όπως είναι εις το διηνεκές, «παγωμένα» στο χρόνο (μεταξύ αυτών, και τη νομοτελειακή γήρανσή μου). Όμως, επειδή η ικανότητα να σταματάω τον χρόνο δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη ανάμεσά στις δεξιότητές μου, θα πρέπει να αποδεχθώ, είτε μου αρέσει είτε όχι, ότι τα πράγματα αλλάζουν. Η προσωπική μου ικανότητα να προσαρμόζομαι στις εν λόγω αλλαγές και να εξελίσσομαι θα καθορίσει εάν είμαι ξεπερασμένος ή εάν έχω αντιληφθεί εγκαίρως τις συντελούμενες αλλαγές, εάν έχω χρησιμοποιήσει την πείρα δεκαετιών να ανταποκριθώ στις προκλήσεις της τρέχουσας πραγματικότητας και εάν έχω καταλάβει πώς να αξιοποιήσω την πείρα και τις συνακόλουθες δεξιότητές μου για να βγω κερδισμένος από τις αλλαγές αυτές. Ή, για να το θέσω αλλιώς, θα καθορίσει εάν είμαι ξεπερασμένος ή παραμένω επίκαιρος.

Όταν βρεθώ αντιμέτωπος με κάποια αλλαγή, δεν αναρωτιέμαι εάν η συγκεκριμένη αλλαγή είναι καλή ή κακή, διότι, για να είμαι ειλικρινής, δεν έχει καμία σημασία. Σχεδόν πάντα, αδυνατώ να κάνω κάτι για να εμποδίσω τη συγκεκριμένη αλλαγή. Επειδή, όμως, ο στόχος μου είναι η επιτυχία και δεν ενδιαφέρομαι να υπερασπίζομαι τον εγωισμό μου χάριν μιας πρότασης που δεν έχει πιθανότητες να πετύχει, θα ασπαστώ την αλλαγή και θα κάνω ό,τι χρειαστεί για το καλό της επιχείρησης.

Οπότε, το πρώτο μυστικό να πλοηγήσεις ανάμεσα των αλλαγών είναι να καταλάβεις ότι συντελούνται. Συνεχώς. Εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να παραδεχθούμε ότι η παροιμία στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω ακολουθεί έναν εσφαλμένο συλλογισμό. Το σύνθημα «αν δεν είναι χαλασμένο, μην το επισκευάζεις» αποτελεί, στην πραγματικότητα, κοντόφθαλμη άρνηση της αλλαγής. Μπορεί μεν να «μην είναι κάτι χαλασμένο», αλλά δεν πάει να πει ότι παραμένει το ίδιο. Εάν περιμένεις ώσπου μια κατάσταση να γίνει πραγματικά χαλασμένη, έχεις χάσει το παιγνίδι. Οπότε, ας αποδεχθούμε την άποψη ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα είναι ολωσδιόλου χαλασμένη. Άρα, ας την επισκευάσουμε πριν χαλάσει.

Στο περιβάλλον της εστίασης, υπάρχουν πολλά πεδία όπου η ανάπτυξη και πρόοδος ανακόπτονται εξαιτίας της απροθυμίας να εφαρμόσουμε νέα συστήματα ή νέες διαδικασίες. Ακούω επανειλημμένα από πελάτες που αναζητούν λύσεις να δικαιολογούν την εμμονή τους σε ξεπερασμένες μεθόδους λέγοντας ότι «αυτή την πρακτική συνηθίζουμε να ακολουθούμε» και να αντιστέκονται ανεξήγητα στην εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων επιμένοντας ότι «η παλιά μέθοδος δούλευε για μένα εδώ και είκοσι χρόνια».

Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, οι προτεραιότητες κάθε γενιάς αλλάζουν, τα δημογραφικά αλλάζουν, τα ανταγωνιστικά πεδία αλλάζουν… κι εδώ που τα λέμε, ακόμη και οι κυκλοφοριακές ροές αλλάζουν. Και παρά τις αλλαγές, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να γίνονται τα πράγματα και ο «τρόπος» αυτός καθιερώθηκε προ δύο και πλέον δεκαετιών όταν… όλα τα πράγματα ήταν ακριβώς τα ίδια με την σημερινή εποχή. Βλέπετε πόσο παράλογη είναι η συγκεκριμένη αντίληψη!

Οπότε, όταν μιλάμε για τον «παλιό τρόπο» εργασίας, για κάτι που μπορεί να μην είναι ακόμη χαλασμένο, ωστόσο χρήζει επισκευής, σε τι ακριβώς αναφερόμαστε; Βέβαια, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μάλλον ένα σύνολο δυνατοτήτων. Στον χώρο της εστίασης, συνιστώ την ενδελεχή εξέταση κάθε συστήματος και διαδικασίας ώστε να κρίνετε εάν παραμένουν αποτελεσματικά και αποδοτικά. Μεταξύ αυτών, επικεντρωθείτε στις μεθόδους παράδοσης των παραγγελιών (συγκρίνετε τα δελτία παραγγελιών με τερματικά για συστήματα σημείων πώλησης και παραγγελίες μέσω διαδικτύου), τον ποιοτικό έλεγχο (π.χ., επιβλέπει κανείς το σημείο παράδοσης των πιάτων στους σερβιτόρους και είναι εξουσιοδοτημένος να δώσει διορθωτικές οδηγίες στον μάγειρα που παραδίδει ένα απαράδεκτο πιάτο;). Αναρωτηθείτε εάν το εργασιακό μοντέλο που ακολουθείτε σάς παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρετε το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης στον πελάτη, εάν η διαδικασία καταγραφής των αποθεμάτων αποτελεί χάσιμο χρόνου ή αξιοποιείται κατάλληλα για να πετύχει την μέγιστη δυνατόν εξοικονόμηση των δαπανών σε τρόφιμα, ή εάν αξιοποιείτε τις υπάρχουσες τεχνολογικές πλατφόρμες να προωθήσετε και προβάλλετε την επιχείρησή σας…

Η λίστα είναι ατελείωτη.

 


Ο Κωνσταντίνος ν. Κολίτσας είναι επιχειρηματικός εκπαιδευτής που εργάζεται στην τριπολιτειακή περιφέρεια της Νέας Υόρκης και πέρα από αυτήν. Επικοινωνήστε μαζί του στον αριθμό 203-947-6234 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ckolitsas@gmail.com.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.