Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Posted by at 22 January, at 12 : 07 PM Print

Εξαιρετική η κατάσταση της οικονομίας

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ οικονομία βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης ανόδου, όπως βεβαιώνουν οι μετρήσεις δεικτών της αγοράς στα μέσα Δεκεμβρίου. Πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα εστιατόρια, δεν βρίσκουν εργάτες και τα περισσότερα κάνουν «καλές δουλειές» αν και τα περιθώρια κέρδους έχουν σημαντικά μειωθεί με τις αυξήσεις των ενοικίων και των τιμών βασικών πρώτων υλών, όπως το κρέας και τα λαχανικά. Τα εισοδήματα των εργαζομένων ανεβαίνουν. Το χρηματιστήριο εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 228.000 νέες θέσεις εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο αξιοζήλευτο 4.1%. Είναι το χαμηλότερο από το 2014 και οι παντός είδους επιχειρήσεις και βιομηχανίες προσλαμβάνουν συνεχώς περισσότερους εργάτες τους τελευεπιχειρήσεις και βιομηχανίες προσλαμβάνουν ταίους 88 μήνες. Η περικοπή της φορολογίας κατά 1.5 τρισεκατομ. δολ. με τον νέο νόμο αναμένεται ότι θα συμβάλει σε πρόσθετη άνοδο. Αλλά, όπως έγραψαν οι New York Times, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτό δεν θα είναι και τόσο καλό, διότι υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού, πράγμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των τόκων πολύ ταχύτερα από όσο έχει σχεδιαστεί.

Το σπουδαίο είναι ότι, παρά τους επικίνδυνους πολιτικούς κλυδωνισμούς και τους έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των δύο κομμάτων, εισερχόμεθα στον νέο χρόνο με πολύ θετικότερες προοπτικές για την οικονομία από εκείνες των τελευταίων 10 χρόνων.

 


 

ΕΞΑΡΧΕΙΑ: Δελτίο αναρχίας Δεκεμβριου

Η ΠΟΡΕΙΑ και τα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν, για μια ακόμη φορά, την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, μετά από την ολοκλήρωση της πορείας για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δεν έκαμψαν το «αγωνιστικό» φρόνημα των γνωστών-άγνωστων κουκουλοφόρων και των παραφυάδων τους που συνέχισαν και όλο το μήνα Δεκέμβρη το …εμπρηστικό τους έργο!

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ με μολότοφ στα Εξάρχεια από νεαρά άτομα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, μέχρι πρωίας, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, την επομένη της Πορείας για τον Γρηγορόπουλο.

ΕΓΙΝΑΝ 11 συλλήψεις αναρχικών στα Εξάρχεια! Η αστυνομία τους συνέλαβε ως υπαίτιους για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν πάλι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, μετά από την ολοκλήρωση της πορείας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Προσήχθησαν 26 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ είναι 8 Έλληνες, εκ των οποίων οι τρεις είναι ανήλικοι ενώ οι υπόλοιποι ηλικίας από 19 έως 36 ετών, και τρεις αλλοδαποί. Πρόκειται για έναν ανήλικο Ρουμάνο, έναν 18χρονο Αλβανό και έναν 26χρονο Ιταλό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΝΕΑ επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια, γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών.

ΝΕΕΣ επιθέσεις 10 Δεκεμβρίου με μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια. Δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ η αστυνομία δεν προχώρησε σε προσαγωγές.

Η ΧΡΗΣΗ χημικών σε στενούς και πυκνοκατοικημένους δρόμους των Εξαρχείων συνιστά ευθεία επίθεση κατά του πληθυσμού, ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη, τονίζουν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου ετοιμάζονται να προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ζητήσουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις περιουσίες τους αλλά και για την απειλή κατά της υγείας τους.

ΝΕΑΡΑ άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, πραγματοποίησαν τη νύκτα 12 προς 13 Δεκεμβρίου σειρά επιθέσεων, με βόμβες μολότοφ και πέτρες, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, η οποία βρισκόταν στην οδό Τοσίτσα.

ΜΠΟΡΕΙ, τα ακόλουθα περιστατικά , να μην συνέβησαν στα Εξάρχεια, είναι όμως, ενδεικτικά του κλίματος αναρχίας που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα:

ΟΜΑΔΑ αντιεξουσιαστών κατέλαβε βράδυ 13 Δεκεμβρίου τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ κουκουλοφόροι στις 14 Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοβαρές υλικές στα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων του σταθμού του μετρό «Πανεπιστήμιο».

ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ και κρανοφόροι εισέβαλαν την ίδια μέρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, προξενώντας δολιοφθορές.

ΜΑΣΟΥΡΙ δυναμίτιδας χρησιμοποίησαν άγνωστοι δράστες για να προκαλέσουν ισχυρή έκρηξη στο πρατήριο υγρών καυσίμων του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση που βρίσκεται στην Ανάβυσσο.

 


 

«Λουκέτο» στον Άγιο Νικόλαο

ΣΥΜΦΩΝΑ με την αμερικανική εφημερίδα «Commercial Observer» διακόπηκαν οι εργασίες της ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, επειδή η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν έχει καταβάλλει τις προγραμματισμένες πληρωμές κατά τους πρόσφατους μήνες.

Μάλιστα, η οικοδομική εταιρεία Skanska USA που έχει αναλάβει το έργο, ανακοίνωσε με επιστολή της στους υποεργολάβους πως για τον προαναφερθέν λόγο, οι εργάτες πρέπει να σταματήσουν, έως ότου δοθεί διαβεβαίωση για τη χρηματοδότηση του έργου.

 


 

«G.F.G. Bakery Cafe» στο Hoboken, NJ

 

GFG Bakery, Hoboken, NJ

 

TO «Greek from Greece Bakery Cafe» ελληνικής ιδιοκτησίας, άνοιξε πριν 9 περίπου μήνες στο Χομπόκεν, Ν.Τζέρσεϋ. To κατάστημα προσφέρει σύγχρονα ελληνικά προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, σε αλμυρή και γλυκιά ποικιλία, εκ των οποίων μερικά, όπως πάστες, τούρτες, βουτήματα, κουλουράκια, 10 διαφορετικές σπανακόπιτες, τυρόπιτες και πολλά άλλα. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία ροφημάτων, καφέδων και τσαγιού, καθώς και ελληνικά αναψυκτικά, frozen yogurt και gelato. Στο μενού υπάρχουν προτάσεις για πρωινό, brunch, γεύμα, απογευματινά σνακ, αλλά και δείπνο. Το «G.F.G. Bakery Cafe» προσφέρει και υπηρεσίες delivery και catering.

Το κατάστημα είναι το πρώτο του είδους που άνοιξε στην Αμερική με στόχο την μετατροπή του σε μια αλυσίδα ομώνυμων καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή εργάζονται για δύο νέα «G.F.G. Bakery Cafe» στο κάτω Μανχάταν και στα σχέδια είναι ακόμη άλλο ένα στο Ν. Τζέρσεϋ. Η ιστορία της GFG ξεκινά το 1930 όταν οι προ-παππούδες των ιδρυτών πουλούσαν κουλούρια στις τοπικές γιορτές και είχαν καταφέρει να ανοίξουν δύο από τα καλύτερα αρτοποιεία στο κέντρο της Αθήνας, το γνωστό «Λαύριο». Το «G.F.G. Bakery Cafe» βρίσκεται στη διεύθυνση 221 River St, Hoboken, NJ | Τηλ. (201) 533-1040 | www.gfg-bakery.com

 


 

Η Σουηδία για τους Έλληνες της Αλβανίας

«Η ΑΛΒΑΝΙΑ πρέπει να λύσει το πρόβλημα της πλημμελούς προστασίας του δικαιώματος ιδιοκτησίας στη χώρα (…) Το πρόβλημα είναι ευρύ και πλήττει διάφορες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής μειονότητας». Αυτό, μεταξύ άλλων, επεσήμανε από το βήμα της σουηδικής Βουλής, η Υπουργός Εξωτερικών, κα Margot Wallström, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ομογενή βουλευτή του κόμματος των Μετριοπαθών, κ. Σωτήρη Δελή.

 


 

Προτίμηση προς τα δανεικά και αγύριστα

ΣΧΕΔΟΝ το 94 τοις εκατό των δανειοληπτών στην Ελλάδα πιστεύει πως όταν μια τράπεζα εκδίδει δάνειο ρισκάρει να μην πάρει όλα τα χρήματα πίσω, ενώ μόνο το 6,3 τοις εκατό θεωρεί ότι η μη καταβολή των οφειλών αποτελεί παράβαση της συμφωνίας με την τράπεζα, σύμφωνα με μελέτη της ALBA Graduate Business School.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη νοοτροπία των κακοπληρωτών. Ερωτηθείς αν γνώριζαν τα προγράμματα ρύθμισης δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες, το 52,6% των παραβατών δήλωσε ότι δεν γνώριζαν. Αντίθετα, μόνο το 18,1% των δανειοληπτών, που δεν θεωρήθηκαν κακοπληρωτές, δήλωσε άγνοια για τέτοια προγράμματα.

Από τους 396 ερωτηθέντες, το 26% δήλωσε ότι είχαν οφειλές σε καθυστέρηση, εκ των οποίων σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) θεωρήθηκε από την ομάδα που διενήργησε την έρευνα ως “πιθανός στρατηγικός κακοπληρωτής”.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των στρατηγικών κακοπληρωτών (72,7%) δήλωσε ότι πιστεύει πως τα υπάρχοντα προγράμματα ρύθμισης χρεών δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δανειοληπτών, άποψη που μοιράζεται μόνο το 36,1% των μη στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, “πίσω από αυτή τη διαφορά απόψεων μπορεί να κρύβεται η επιθυμία των στρατηγικών κακοπληρωτών για πιο δραστικές λύσεις, όπως η διαγραφή του χρέους.”

 


 

Πενήντα χρόνια στον… αέρα!

Savvas Deligiorgis

 

ΜΕ ιδιαίτερη ευχαρίστηση πληροφορηθήκαμε τον πρόσφατο εορτασμό στο Σαν Φρανσίσκο για τα 50 χρόνια της ραδιοφωνικής εκπομπής του παλαιού, εξαιρετικού φίλου Σάββα Δεληγιώργη.

Η εκπομπή αυτή ξεπέρασε σε διάρκεια κάθε άλλο από τα άλλοτε πολυάριθμα ραδιοφωνικά προγράμματα σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής.

Αυτές οι εμπορικές, ως επί το πλείστον εκπομπές, έφερναν σε επαφή τον ελληνισμό της Αμερικής με την πρώτη πατρίδα, όταν δεν υπήρχε η τηλεόραση. Η τεχνολογία εσίγησε όλες σχεδόν τις φωνές, αλλά το πρόγραμμα του κ. Δεληγιώργη, διατηρήθηκε χωρίς καμιά διακοπή και σήμερα μεταδίδεται από τον ραδιοσταθμό ΚEST 1450 στο San Fransisco.

Ο κ. Δεληγιώργης είναι γνωστός στην περιοχή ως ο ιδιοκτήτης των δύο καταστημάτων υπό την επωνυμία HellenicAmerican Imports και σ’ όλη την Αμερική ως πρώην Κυβερνήτης και Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης με πλούσια πατριωτική δράση. Ήρθε στην Αμερική το 1963 σαν υπάλληλος του εκεί ελληνικού προξενείου. Η κόρη του Ντίνα Δεληγιώργη, υπηρετεί για πολλά χρόνια στη διεύθυνση των Γυναικείων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 


 

It’s All Greek, Boca Raton

 

It’s All Greek Restaurant, Boca Raton

 

ΕΔΩ και αρκετά χρόνια, το It’s All Greek αντιπροσωπεύει κατά τον καλύτερο τρόπο την παραδοσιακή ελληνική μαγειρική στη Νότια Φλώριδα. Βρίσκεται στη διεύθυνση 9704 Clint Moor Rd στο Boca Raton, με ιδιοκτήτες τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιάννη Αγγελόπουλο. Ο Βασίλης εργαζόταν στο Palm Diner του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, πατέρα του Γιάννη, από όπου ξεκίνησε το 2008 για να ανοίξει το It’s All Greek. Μερικούς μήνες αργότερα τον ακολούθησε σαν συνεταίρος ο νεαρός Γιάννης και από τότε εδραιώθηκε μια καλή φιλία και συνεργασία που οδήγησαν πριν τρία χρόνια στο άνοιγμα του πολυτελούς Rafina, επίσης στο Boca Raton, με την προσθήκη του Παύλου Τζίμα. Ο Βασίλης είναι παλαίμαχος εστιάτορας που είχε εργαστεί, μεταξύ άλλων στο River Edge Diner και στο Matthews Diner στο Bergenfield, NJ. Στο μενού του It’s All Greek κυριαρχεί μια σειρά των πιο γνωστών ελληνικών ορεκτικών και φαγητών που εξασφάλισαν μία πολυάριθμη τακτική πελατεία, καθώς το 50% περίπου των πωλήσεων είναι για το σπίτι (take-out). Στη φωτογραφία ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, αριστερά, με τον Γιάννη Αγγελόπουλο.

 


 

Από την παρακμή στην δόξα

ΤΟ «Gallaghers» βρίσκεται επί της 52ης Οδού μεταξύ της 8ης Λεωφόρου και της Λεωφόρου Μπρόντγουέι και είναι παρακείμενο με το Novotel Hotel. Βρίσκεται επίσης στην καρδιά των φημισμένων θεάτρων. Παλαιότερα, υπήρξε στέκι για γκάνγκστερς και αστεριών του Broadway. Αργότερα, βρέθηκε στις σελίδες με «κουτσομπολιά» λόγω πελατών όπως οι Gloria Vanderbilt, Muhammad Ali, Elizabeth Taylor και Michael Jackson, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Dean Poll, 60 χρόνων, αγόρασε το μέρος το 2013 και προχώρησε σε μία ανακαίνιση 5 εκατ. δολαρίων. Τη δεκαετία του ’70, ο πατέρας του, είχε ένα εστιατόριo μερικά τετράγωνα μακριά στο Time & Life Building.

Οταν απέκτησε το Gallaghers ανακάλυψε στίβες με παλιά μενού, τασάκια, χαρτοπετσέτες για cocktail, «matchbooks», από διαφορετικές εποχές της μακράς ιστορίας του Gallaghers. Από την έρευνα, βρήκαν πως οι μπριζόλες που είχε το Club Evelyn, τις προμήθευε η Helen Gallagher, η οποία θα γινόταν πρώην σύζυγος του αστέρα του Broadway, Jack Solomon. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων πρόσφατο άρθρο των New York Times.

 


 

Προτιμούν μετρητά

ΠΑΡΑ την αύξηση της χρήσης του «πλαστικού χρήματος», στην πλειονότητά τους οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, το 57% των Ελλήνων αμείβεται σε μετρητά, έναντι 5% έως 20% στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, οι Έλληνες χρησιμοποιούν μετρητά ακόμη και για να πληρώσουν τακτικές μηνιαίες δαπάνες, όπως οι λογαριασμοί τηλεφώνου και ρεύματος.

 


 

Ο γύρος στο Ευρωκοινοβούλιο!

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ γύρου δεν αυξάνεται μόνο στην Αμερική. Το γευστικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας γνωρίζει μεγάλες δόξες στην Ευρώπη και απασχόλησε τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συζήτησε την απαγόρευση χρήσης φωσφορικού άλατος σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ κεμπάπ.

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι το 80% των ντονέρ που καταναλώνει η Ευρώπη, παράγεται στην Γερμανία και όχι στην Ελλάδα, από την οποία γίνονται εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γερμανική οικονομία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα με την απαγόρευση και θα χαθούν 110.000 θέσεις εργασίας, αν εφαρμοστεί η απαγόρευση, προειδοποίησε η εφημερίδα Bild.

Ωστόσο, η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου ανησυχεί πως η χρήση φωσφορικού άλατος στο φαγητό δεν είναι ασφαλής σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που συνδέει τη σχέση του συντηρητικού με καρδιο-αγγειακές παθήσεις.

Την έντονη αντίθεσή του στη χρήση του συντηρητικού έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.

Ο σύνδεσμος έχει αρχίσει εκστρατεία για την καταχώρηση του γύρου ως «εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος».

 


 

Το ελληνικό μέλι το καλύτερο στον κόσμο

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ μέλι «είναι το καλύτερο μέλι στον κόσμο» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλειος Ντουράς.

Πρόσφατα έγινε και το το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού. Ο Έλληνας καταναλωτής γνωρίζει το ελληνικό μέλι, και τις μοναδικές του ιδιότητες. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, το «υψηλό κόστος παραγωγής» και «οι πολλές και οι κατακερματισμένες επιχειρήσεις καθιστούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα ο μελισσοκόμος ακόμη πιο δύσκολο». Μεγάλες ποσότητες εξάγονται στην Αμερική.

 


 

«Παρθένο», αλλά δεν ήταν ελαιόλαδο

ΣΤΟ πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν πέντε άνδρες και δύο γυναίκες κατηγορούμενοι για νοθεία ελαιολάδου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

Το κύκλωμα λειτουργούσε στην περιοχή της Λάρισας, όπου αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου. Τα μέλη του κυκλώματος πρόσθεταν χρωστικές ουσίες για να μοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο. Το νοθευμένο λάδι ετοποθετείτο σε τενεκέδες, με τυπωμένες ετικέτες με επωνυμίες περιοχών Κρήτη, Μεσσηνία κ.ά. ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε επιγραφές όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Το κύκλωμα έχει διακινήσει το νοθευμένο προϊόν με έξι συνολικά επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

Υπολογίζεται ότι εκτός από την διακίνηση στην Ελλάδα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου 2017, το κύκλωμα εξήγαγε στη Γερμανία, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, με παράνομα κέρδη 200.000 ευρώ.

 


 

Φαγητά που πετιούνται από νοικοκυριά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τα δύο τρίτα όλων των τροφίμων που πετιούνται σε σπίτια σε τρεις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ήταν αρκετά για 68 εκατομμύρια γεύματα ετησίως σε άτομα που έχουν ανάγκη στις πόλεις αυτές, σύμφωνα με νέες εκθέσεις από την περιβαλλοντική ομάδα Natural Resources Defense Council, με την υποστήριξη του ιδρύματος Ροκφέλερ.

Για πρώτη φορά στις Η.Π.Α., οι εκθέσεις προσφέρουν μια ματιά στην ποσότητα και τα είδη των τροφίμων που πετιούνται από τα νοικοκυριά. Εκτιμούν, επίσης, πόσο θα μπορούσαν οι πόλεις να αυξήσουν τη δωρεά τροφίμων σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Στις ΗΠΑ, έως και το 40% όλων των τροφίμων περισσεύει κάθε χρόνο, με ετήσιο κόστος 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι ένα πρόβλημα που κοστίζει στη μέση τετραμελή οικογένεια τουλάχιστον $1.500 τον χρόνο. Και έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη σπατάλη νερού, χρήση των χωματερών και άλλες περιβαλλοντικές ζημιές. Ταυτόχρονα, ένας στους οκτώ Αμερικανούς στερείται σταθερή προμήθεια τροφίμων.

Τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, 3,5 λίβρες τροφής ανά άτομο σπαταλιόταν στο σπίτι κάθε εβδομάδα, και περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) από αυτά θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί.

 


 

Τρία αδέλφια από τη Χίο

ΌΤΑΝ στις αρχές της δεκαετίας του ’50 τρία αδέλφια από την Χίο αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην ξενιτιά καλλιεργώντας ντομάτες σε μια μικρή φάρμα στην Νότια Αυστραλία, κανείς δεν φανταζόταν ότι 60 χρόνια αργότερα η επιχείρηση θα αποτελούσε σήμα κατατεθέν σε ολόκληρη την Αυστραλία. «Είμαστε έξι αδέλφια και η επιχείρησή μας, Kapiris Brothers, παράγει σήμερα δέκα εκατομμύρια κιλά ντομάτες και χιλιάδες τόνους πιπεριές» λέει ο Χάρης Καπίρης ένας από τους γιους της οικογένειας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Ο «πατριάρχης» της οικογένειας, Γιάννης Καπίρης, μετανάστευσε από το χωριό Καμπιά Χίου στην Αδελαΐδα το 1948 όπου και ξεκίνησε τις καλλιέργειες με τον αδελφό του. Από το 1986 έως σήμερα η επιχείρηση απασχολεί περίπου 120 υπαλλήλους.

 


 

Έλεγχοι για το ελαιόλαδο

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε ελέγχους σε μονάδες παραγωγής ελαιόλαδου στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, μετά από στοιχεία που υποδηλώνουν την απόκρυψη εισοδημάτων και τη φοροδιαφυγή σε αυτόν τον κλάδο.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις περιοχές όπου τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται συχνότερα, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Αργολίδα και Λακωνία) και η Φθιώτιδα στην κεντρική Ελλάδα.

Έχει σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών παραδίδει την παραγωγή του σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία αντί για τους τοπικούς συνεταιρισμούς, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, και στη συνέχεια διακινούν το λάδι τους παράνομα ώστε να αποκρύψουν τα έσοδα και να αποφύγουν τους οφειλόμενους φόρους.

 


 

Εστιατόριο για τυφλούς στη ΝΥ

ΤΟ «Malibu Diner», βρίσκεται στην 163 West 23rd Street, κοντά στο Selis Manor. Ένα κτίριο με σχεδόν 200 μονάδες. Προσφέρει στέγαση σε τυφλούς, ανθρώπους με προβλήματα όρασης και Νεοϋορκέζους με αναπηρία.

Το ίδιο ξεχωριστό είναι και το Selis Manor. Βρίσκεται και αυτό στην περιοχή Chelsea του Μανχάταν. Προσφέρει πρωϊνό και φαγητό σε τυφλούς πολλοί από τους οποίους περπατούν μέχρις εκεί, με τους σκύλους συνοδούς τους.

Συνιδιοκτήτης ο ομογενής Alexandros Grimpas, ενώ μεταξύ των εργαζομένων είναι και ο επίσης ομογενής, George Stratis. Όπως γράφει η «ΝΥΤ», το «Malibu Diner», προσφέρει τον κατάλογό του στην ειδική γραφή «Braille», ενώ ένα ηχείο παίζει μουσική έξω, ειδοποιώντας τους τυφλούς πως έφτασαν.

 


 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.