Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Posted by at 15 February, at 11 : 43 AM Print

Επιδρομές κατά παράνομων εργατών Νέο συμβούλιο Pan Gregorian Upper NY Ανακάμπτει η Ελληνική Οικονομία Ο Πατριάρχης κατά του ολοκληρωτισμού Τιμή σε φιλανθρώπους Αποποιούνται κληρονομιές! Πρωτοπόρος παράγοντας κατάκοιτος Οι αποδοχές του Jamie Dimon «My Greek Orchard» στην αμερικανική αγορά Η μνηστή του Γιώργου Παπαδόπουλου Και λιγότεροι ξένοι ειδικευμένοι εργάτες


 

Επιδρομές κατά παράνομων εργατών

 

ΌΠΩΣ έγραψε η New York Times, η αμερικανική Κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του προγράμματός της εναντίον παράνομων μεταναστών στους τόπους εργασίας τους. Έτσι, τελευταίως έγιναν πολλές επιδρομές πρακτόρων της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας σε καταστήματα ταχείας εξυπηρέτησης 7-Eleven στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους εργοδότες που χρησιμοποιούν «λαθραίους» στις επιχειρήσεις τους. «Δεν αποβλέπουμε μόνο στο να στραφούμε σε διώξεις εναντίον των εργοδοτών οι οποίοι εν γνώσει τους δίνουν δουλειά σε παράνομους ξένους. Θα συλλαμβάνουμε και θα διώχνουμε τους παράνομους εργάτες» είχε δηλώσει τελευταία ο υπεύθυνος εφαρμογής του νόμου για την Μετανάστευση και τα Τελωνεία. Όταν οι πράκτορες επιδράμουν σε ένα τόπο εργασίας απαιτούν από τους εργάτες να δείξουν πιστοποιητικά και προβαίνουν σε συλλήψεις. Αλλά όταν φύγουν οι πράκτορες, είναι δύσκολο για την Κυβέρνηση να τιμωρήσει πραγματικά τους επιχειρηματίες. Κύριος σκοπός των επιδρομών είναι να φοβερίσουν τους ξένους εργάτες και να τους αποθαρρύνουν να εισέρχονται παράνομα στην Αμερική όταν γνωρίζουν ότι ακόμη και αν καταφέρουν να διασχίσουν τα σύνορα, μπορεί να συλληφθούν. Ο νόμος υποχρεώνει τους εργοδότες να ζητούν από εκείνους στους οποίους δίνουν εργασία, να παρουσιάζουν πιστοποιητικά που φαίνονται νόμιμα ενώ τους απαγορεύει να ζητούν περισσότερα στοιχεία ταυτότητος. Με ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα το 2016 εκτοπίστηκαν 110.000 παράνομοι σε 186 χώρες.


 

Νέο συμβούλιο Pan Gregorian Upper NY

 

Δημήτρης Βουρλιώτης.

ΝΕΟ Διοικητικό Συμβούλιο αναδείχθηκε στις εκλογές του Pan Gregorian Upper NY, τον περασμένο μήνα. Πρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Βουρλιώτης, Τσαίρμαν ο Τόνυ Γκρέκο και Γραμματεύς-Ταμίας ο Pete Τσαγκαράκης.

Μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν οι Πέτρος Πέτσας Γιώργος Μουστάκας, Steve Moss και Ματθαίος Βουρλιώτης.

Στη φωτογραφία ο Δημήτρης Βουρλιώτης.

 


 

Ανακάμπτει η Ελληνική Οικονομία

 

ΜΕ τίτλο «Ευφορία στην Ακρόπολη» η γερμανική εφημερίδα Die Welt, εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζει η εφημερίδα:

«Το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, και φέτος ίσως η ανάπτυξη αυτή συνεχιστεί. Ακόμη και το πρόβλημα του χρέους μοιάζει εφικτό να επιλυθεί. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν την Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία».

Η Die Welt σημειώνει ότι, αισιοδοξία επικρατεί και στο χρηματιστήριο των Αθηνών, με κάποιους να θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή έκπληξη της χρονιάς. Πάνω απ’ όλα όμως, συνεχίζει να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το πρόβλημα του χρέους, για το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ίσως υπάρξει λύση εντός του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, το ΔΝΤ προβλέπει 2,6%. Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δείκτες ανέβηκαν πέρυσι αισθητά περισσότερο απ’ ό,τι στη Γερμανία, ο δείκτης σκαρφάλωσε κατά ένα τέταρτο πιο ψηλά, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα του Dax- ο οποίος βέβαια είχε τα προηγούμενα χρόνια σαφώς σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. […]

Εξάλλου, το κόστος δανεισμού της Ελλάδος μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών και πλέον υπάρχει η προσδοκία ότι η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέτρων διάσωσης αργότερα φέτος.

 


 

Ο Πατριάρχης κατά του ολοκληρωτισμού

 

ΤΟ Estiator δεν δημοσιεύει εορταστικά και άλλα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο πολλές φορές κατηγορήσαμε για τον κατακερματισμό της Εκκλησίας μας και τον υποβιβασμό του αξιώματος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Κάνουμε τώρα μια εξαίρεση για να αναφερθούμε σε ένα εξαιρετικό κείμενο του κ. Βαρθολομαίου. Πρόκειται για το μήνυμα που έστειλε στην παρουσίαση, στην Αθήνα, ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Γεωργίου Πηλιχού με τίτλο: «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου».

Ο Πατριάρχης εξέφρασε φόβους και αγανάκτηση για την εμφάνιση νεοναζιστικών και άλλων τάσεων σε όλο τον κόσμο και μιλά για «τας ειδεχθεστάτας σελίδας απανθρωπίας της ιστορίας, αι οποίαι συνδέονται με το «Ολοκαύτωμα» και ειδικώτερον με τον εκτοπισμόν και αφανισμόν του 90% των Ελλήνων Εβραίων εις το στρατόπεδον συγκεντρώσεως, καταναγκαστικής εργασίας και εξοντώσεως, ‘Αουσβιτς, το σύμβολον του ριζικού κακού και της απυθμένου θηριωδίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος καταδίκασε, κάθε μορφή ρατσισμού, φυλετικού μίσους αλλά και κάθε ιδεολογία που προωθεί την επιβολή της ισχύος ενός ανθρώπου σε έναν άλλο άνθρωπο.

«Απορρίπτομεν τας ιδέας και τας ιδεολογίας, αι οποίαι τροφοδοτούν και ευνοούν τας τάσεις αυτοαποθεώσεως του ανθρώπου και του τιτανισμού της ισχύος, του ρατσισμού και του φυλετικού μίσους, της μετατροπής του ανθρώπου εις αριθμόν, εις απρόσωπον οντότητα, εις μετρήσιμον μέγεθος και εκμεταλλεύσιμον αντικείμενον.»

Αναφερόμενος ειδικότερα στον αφανισμό των Ελλήνων Εβραίων, ο Πατριάρχης καταλήγει:

«Το ‘Αουσβιτς είναι η απόδειξις, μέχρι ποίου σημείου καταστροφικότητος και βιαιότητος δύναται να φθάση ο άνθρωπος, όταν καταστή έρμαιον πλύσεως εγκεφάλου και ρητορικής του μίσους, όταν νεκρωθούν τα συναισθήματά του και στερεύσουν αι δημιουργικαί του δυνάμεις. Η εικών, την οποίαν έχομεν διά τον άνθρωπον, καθορίζει την συμπεριφοράν μας προς αυτόν. Η βία γεννάται πρώτον εις τον νούν και την καρδίαν του ανθρώπου, πριν εκφρασθή εμπράκτως. Δυστυχώς, η ανθρωπότης δεν φαίνεται ότι διδάσκεται από την ιστορίαν.

Μας υπενθυμίζει το βάθος της εκπτώσεως και του εκβαρβαρισμού του ανθρώπου, αποκαλύπτει όμως, εκ παραλλήλου, ότι, ακόμη και μέσα εις το πέλαγος και τας αβύσσους της βαρβαρότητος, διασώζεται το μεγαλείον της ψυχής και η αξιοπρέπεια, το φως της θυσιαστικής αγάπης, η ευσπλαχνία και η αυτοθυσία, η δύναμις της αντιστάσεως εις το κακόν και του αγώνος διά την ελευθερίαν».

 


 

Τιμή σε φιλανθρώπους

 

Ronald McDonald House Greek Division. Nikitas Drakotos, Marika Drakotos, Spiridoula Katehis.

 

Το Ελληνικό Τμήμα του Ronald McDonald House στην 22η γιορτή του, στο «New York Athletic Club», Μανχάταν, βράβευσε το ζεύγος Νικήτα και Μαρίκα Δρακωτού, για τις δωρεές τους προς το ίδρυμα, με την μεγαλύτερη των $50.000 που έγινε κατά τη διάρκεια της δεξίωσης. Στη φωτογραφία το ζεύγος με την αγαπητή από όλους διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος, Σπυριδούλα Κατέχη. Ας σημειωθεί ότι το ζεύγος Δρακωτού είναι από τους πρώτους υποστηρικτές του Ελληνικού Τμήματος που ίδρυσε και για πολλά χρόνια διήυθυνε η αείμνηστη Νίκη Σιδέρη.

 


 

Αποποιούνται κληρονομιές!

 

ΥΠΟ το βάρος των φόρων αλλά και των δυσβάστακτων εισφορών που συνοδεύουν τα ακίνητα, χιλιάδες φορολογούμενοι αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά και προχωρούν σε αποποίησή της.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, το 2016 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς που κατατέθηκαν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκτινάχθηκαν στις 54.422 από 45.628 το 2015 και 29.199 το 2013. Δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86,4%. Για το 2017 εκτιμήσεις κάνουν λόγω για έκρηξη αιτήσεων λόγω της βαριάς φορολογίας καθώς και των περικοπών στους μισθούς.

 


 

Πρωτοπόρος παράγοντας κατάκοιτος

 

ΜΕ χαρά δεχθήκαμε τηλεφώνημα από τον Λεωνίδα Λόη, ένα παλαιό καλό πατριώτη και αγωνιστή υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Είχε για πολλά χρόνια εξαφανιστεί από την ελληνική Αστόρια, αλλά δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Στα 92 του χρόνια, είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι τα τελευταία 10 χρόνια, στο Ιακώβειο Ίδρυμα της HANAC, ύστερα από ατύχημα.

Εκεί περνά τις ημέρες και τις νύχτες του, μόνος, χωρίς συντροφιά, οικογένεια και συγγενείς, διαβάζοντας και παρακολουθώντας τηλεόραση, πικραμένος, ξεχασμένος από όλους. Αυτός που για δεκαετίες είχε αφιερώσει όλο τον ελεύθερο χρόνο του σαν οργανωτής, αξιωματούχος και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος και ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, καθώς και της οργανωτικής Επιτροπής της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο της Ν. Υόρκης.

Ο Λεωνίδας ήταν ο πρώτος ομογενής που έβγαλε αυτοκίνητο με φαγώσιμα στους δρόμους του Μανχάτταν και στη συνέχεια απέκτησε άλλα έξι. Δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έχει παιδιά, πράγμα που του επέτρεψε να αφοσιωθεί στα οργανωσιακά και να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην Ομογένεια και την πρώτη του πατρίδα.

 


 

Οι αποδοχές του Jamie Dimon

 

ΤΟ 2017 ήταν μία ιδιαίτερα καλή χρονιά για τον ομογενή Dimon, διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής τράπεζας JPMorgan Chase. Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε συνολικές αποδοχές (μισθός, μπόνους, μετοχές κ.λπ.) αυξημένες κατά 5,4% από το 2016, με το συνολικό ποσόν να ανέρχεται σε 29,5 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το Βloomberg είναι το δεύτερο υψηλότερο πακέτο που έλαβε στη θητεία από το 2005, όταν ανέλαβε τα ηνία της JPMorgan Chase: το προηγούμενο και ακόμα ογκωδέστερο πακέτο ήταν το 2007, όταν εισέπραξε ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 50 εκατ. δολάρια.

 


 

«My Greek Orchard» στην αμερικανική αγορά

 

My Greek Orchard extra virgin olive oil, Jimmy Pappas

 

Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ επιχειρηματίας Jimmy Pappas αποφάσισε να παράγει το δικό του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία «My Greek Orchard» και να το εισαγάγει στην αμερικανική αγορά. Η απόφασή του αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον της τοπικής εφημερίδας «Daily Journal», στο Tupelo της πολιτείας Μισσισσιπί, η οποία σε άρθρο με τίτλο «My Greek Orchard: Longtime Tupelo businessman Jimmy Pappas begins importing olive oil» αναφέρει ότι το ελαιόλαδό του προέρχεται από την ιδιαίτερή του πατρίδα, τη Λακωνία.

Τελευταίως έλαβε τις πρώτες παρτίδες του «My Greek Orchard» σε συσκευασίες των 500 ml και 750 ml. και το εισήγαγε σε τοπικά καταστήματα που ειδικεύονται στην υγιεινή διατροφή.

Ο κ. Δημήτρης Πάππας κατάγεται από την Μεταμόρφωσης της Λακωνίας. Το 1959, σε ηλικία 17 ετών και ανίκανος να μιλήσει αγγλικά, μεταναστεύει στις ΗΠΑ, όπου αρχικά εργάστηκε σε εστιατόριο ενός θείου του στην περιοχή Τζάκσον. Υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό και στη συνέχεια, μαζί με τον θείο του άνοιξε το Ramada Inn στο Tupelo το 1972.

 


 

Η μνηστή του Γιώργου Παπαδόπουλου

 

Simona Mangiante, George Papadopoulos's fiance

Η εικονιζόμενη είναι η μνηστή του ομογενή Γιώργου Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ένοχος για ψευδείς δηλώσεις στο FBI και συνεργάζεται με τον ειδικό εισαγγελέα Μίλλερ. Η Simona Mangiante δήλωσε στην Washington Post ότι υπάρχουν πολλά που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος και ότι ο Γιώργος «άνοιξε μια τρύπα σε όλα αυτά. Θα τον θυμούνται όλοι σαν τον John Dean του ρωσικού σκανδάλου». Ο Dean ήταν ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου του οποίου η κατάθεση στην ανακριτική επιτροπή οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου Νίξον το 1974.

 


 

Και λιγότεροι ξένοι ειδικευμένοι εργάτες

 

ΕΚΤΌΣ από τις πρωτοφανείς διώξεις κατά των παρανόμων μεταναστών και την περικοπή κατά 50% εκείνων που θα έρχονται μόνιμα στην Αμερική, η κυβέρνηση προχωρά και στην μείωση του αριθμού των ειδικευμένων εργατών που έρχονται με άδεια στο πλαίσιο του προγράμματος H-1B.

Περισσότερα από 2.5 εκατομ. άτομα της κατηγορίας αυτής έχουν έρθει στην Αμερική από την δεκαετία του 1990. Ο αριθμός τους κυμαίνεται από 76.000-136-000 τον χρόνο, ποσοστό ίσο με το 1% της εργατικής δύναμης της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα νέα μέτρα αποβλέπουν στην προστασία των Αμερικανών εργατών, αλλά σε μία εποχή εξαιρετικά χαμηλής ανεργίας δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για πολλές επιχειρήσεις που έχουν άμεση ανάγκη από ειδικευμένους, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

 


 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ , , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.