Categories

Καιρός για Αυτοκέφαλη Εκκλησία

Posted by at 5 June, at 14 : 54 PM Print

 

τόνισε ο Στάθης Βαλιώτης στην τελετή αποφοίτησης στη Θεολογική Σχολή

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από τον λόγο που εξεφώνησε ο τιμηθείς με διδακτορικό δίπλωμα από την Θεολογική Σχολή γνωστός ομογενής Στάθης Βαλιώτης στην τελετή αποφοίτησης, 19 Μαΐου, 35 φοιτητών της σχολής στη Βοστώνη. Ο τιμηθείς δεν είναι μόνο επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά και ευεργέτης κοινοτήτων και χορηγός σε φιλανθρωπικούς, εκπαιδευτικούς και εθνικούς σκοπούς. Σπούδασε φιλολογία για 7 χρόνια. Ακολουθούν οι αντιδράσεις των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής.

 

«Η επιθυμία μου και η προτροπή μου είναι να διδάσκετε στους φοιτητές σας την αγάπη γι’ αυτό που καλούνται να υπηρετήσουν. Να έχουν την κλήση και την κλίση. Η αποστολή τους είναι λειτούργημα. Πριν να ομιλούν, να προετοιμάζονται. Να ομιλούν απλά, κατανοητά και να σέβονται το εκκλησίασμα. Το εκκλησίασμα δεν είναι μόνο πιστοί, αλλά και «πελάτες» της Εκκλησίας. Με τον οβολό τους διατηρούν ζωντανό τον εκκλησιαστικό θεσμό, τις κοινότητές μας, τα σχολεία μας και τα ιδρύματά μας. Επίσης, οι σημερινοί και αυριανοί ιερείς και γενικότερα οι Εκκλησιαστικές Αρχές να μη θεωρούν «δεδομένους» τους εκκλησιαζόμενους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι εκκλησίες έγιναν από το στέρημα των λαϊκών με τον οβολό τους και την προσωπική τους εργασία. Δεν έγιναν από ιερείς, επισκόπους και πατριάρχες. Επομένως, κάθε φορά που επιχειρείται να περιοριστεί η λαϊκή παρουσία σε ρόλο διακοσμητικό, το αποτέλεσμα είναι το σημερινό….να αδειάζουν οι εκκλησίες και να αδειάζουν και τα ταμεία!

Οι σημερινοί σπουδαστές και αυριανοί ιερείς και ιεράρχες θα πρέπει να διδάσκονται σωστά ελληνικά, τη Γλώσσα του Ευαγγελίου μας. Τι είπε ο Χριστός όταν του είπαν για την Ελλάδα και τους Έλληνες; «Ήρθε η ώρα να δοξασθεί το όνομά μου!» Κι εσείς εδώ, μια τέτοια ιερή αποστολή έχετε! Μη το ξεχνάτε!

Η Εκκλησία μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση. Δυστυχώς, την χειρότερη. Τα αίτια είναι πολλά και ποικίλα. Εύχομαι να τα ξεπεράσουμε, να δούμε καλύτερες μέρες σαν ελληνοχριστιανοί στην Αμερική.

Πώς γίνεται οι Έλληνες της Αμερικής να είναι πρώτοι στη γνώση και δεύτεροι στον πλούτο και να μην έχουμε ακόμα ωριμάσει εκκλησιαστικώς ή μήπως καλλιεργούν αυτό το κλίμα γιατί αυτό συμφέρει;

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει Αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική για να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο του και την οικουμενική αποστολή του και τότε το πατριαρχείο θα ξαναβρεί την αίγλη του, από εδώ θα διδάξουμε τα έθνη Ορθοδοξία, εδώ θα βρει τη δύναμη του και θα σωθεί και η Ελλάδα. 

Δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, το Άγιο Πνεύμα να επιφοιτά σε είκοσι αρχιερείς και να μην αξίζει κανένας για Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. 

Δεν γίνεται να διοικούμεθα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο, καθώς και με διαφορετική ατζέντα και τι θα γίνει σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η εκκλησία μας;

Τελειώνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δική μου επιθυμία και παράκληση είναι η Θεολογική Σχολή να είναι το στολίδι της Εκκλησίας μας. Να αποκτήσει γερές βάσεις και μακροπρόθεσμες προοπτικές με συλλογική δουλειά, σύμπνοια και όραμα, γιατί είναι το μόνο ανώτατο εκκλησιαστικό ίδρυμα. Πρέπει να γίνει το ελληνικό και ορθόδοξο σύμβολό μας εδώ στην Αμερική, αλλά και με τη συμμετοχή μας και να μας πείσετε ότι μπορείτε να το κάνετε.

Χρειάζεται να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί η αποστολή της Σχολής, αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας, τη δόξα του Βυζαντίου και την επιστήμη που εμβαθύνει τη θρησκευτική πίστη.

Αγαπητοί μου φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής,

Και εγώ ήμουν στα ίδια θρανία 50 χρόνια πριν.

Από σήμερα ξεκινάτε μια καινούρια ζωή για την Εκκλησία μας και την Ομογένεια.

Το πτυχίο που θα πάρετε στα χέρια σας δεν εξαργυρώνει από μόνο του την επιτυχία και την πνευματική αποστολή σας. Σας δίνει όμως την ώθηση και το δικαίωμα να έχετε πλέον ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα, με σεβασμό στην εκκλησιαστική ιεροσύνη και ιεραρχία, καθώς και στην ενεργό συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου. Και απ’ εδώ και πέρα θα σταματήσουν οι χορηγίες σας, από εδώ και πέρα θα ζείτε μόνοι σας και θα βοηθάτε και άλλους.

Ποτέ να μη ξεχάσετε τις ρίζες που σας συνδέουν με την ορθόδοξη παράδοση, με τη Γλώσσα του Ευαγγελίου και με το αληθινό χριστιανικό πνεύμα.

Να θυμάστε πάντα από πού έρχεστε και σε ποια Εκκλησία ανήκετε. Με τις γνώσεις, τη συνεργασία και τη χριστιανική αγάπη μπορείτε να αποτελέσετε την ελπίδα για ένα λαμπρότερο μέλλον της Ομογένειάς μας.»

Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βαλιώτης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι ένα, πως τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει δύο Αρχιεπισκόπους, ο ένας είναι εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος είναι έγγαμος και μένει κάπου στο Λονγκ Αϊλαντ. Ο,τι προσπάθεια κάνει ο εκλεγμένος την τορπιλίζει ο διορισμένος», πλην όμως ο κ. Βαλιώτης αρνήθηκε να τον κατονομάσει. 

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι «η Σχολή αγωνίζεται, προχωρεί και πάντοτε προσβλέπουμε στο μέλλον». Αναφορικά με τον κ. Βαλιώτη, είπε ότι «είναι πάντοτε εντυπωσιακός», ενώ στην ερώτηση αν συμφωνεί με τα λεχθέντα του είπε «αυτό είναι άλλο θέμα».

 


 

Ανακοίνωση των Αρχόντων 

 

Το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα λεχθέντα από τον κ. Ευστάθιο Βαλιώτη για το θέμα της αυτοκέφαλης Εκκλησίας:

 

«Το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκφράζει την ανησυχία και την αποκαρδίωσή του στην αποφοίτηση του αγαπητού μας Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, για τα δημοσίως λεχθέντα αισθήματα εναντίον της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς επίσης και τις άκαιρες αναφορές για ‘αυτοκεφαλία’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κάθε κληρικός και λαϊκός οφείλει να γνωρίζει πως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Επαρχία του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως -του Πρώτου Θρόνου της παγκόσμιας Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας- και ως τέτοια έχει την εκκλησιαστική, κανονική και λειτουργική της βάση ριζωμένη στην Αμπελο την οποία εφύτευσε η Δεξιά του Κυρίου διά του Πρωτοκλήτου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Ολη η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οφείλουν αφοσίωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς, οι Αρχοντες, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία διότι ένας μίλησε εναντίον της Μητέρας Εκκλησίας, ενώ κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της.

Προσευχόμαστε ενθέρμως και με κάθε καλή διάθεση πως τέτοια ανοησία να μην λυπήσει το Σώμα της Εκκλησίας πιο πολύ και πως όλοι εμείς, κλήρος και λαός, παραμένουμε σταθεροί στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με χαρά και ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που έχει επιδαψιλεύσει, με αίμα και δάκρυα, επί των τέκνων της σ’ αυτή τη χώρα της ελευθερίας και της υπόσχεσης.

Ιατρός Αντώνιος Λυμπεράκης
Αρχων Ακτουάριος
Εθνικός Διοικητής»

 


 

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

 

Μετά την ανακοίνωση των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Οι απόψεις που εκφράστηκαν από ομιλητές και τιμώμενα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως είναι απλά προσωπικές τους απόψεις και με κανένα τρόπο δεν αντανακλούν τις απόψεις και τη στάση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής γενικώς.

Επιπλέον, δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ως κανονική Επαρχία ανήκει οργανικώς και αρρήκτως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τιμά, σέβεται και αγαπά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.»

 

 

 

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.