Categories

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 9/11

Posted by at 16 September, at 11 : 05 AM Print

Η Mετατροπή του αντιαμερικανισμού σε αντιευρωπαϊσμό

“Οι φονιάδες των λαών” υπερασπιστές των ελληνικών συµφερόντων

 

■ Του Μανώλη Βασιλάκη (Διευθυντής της Athens Review of Books)

 

ΑΘΗΝΑ.- Στο βιβλίο που εξέδωσα στις αρχές του 2002 µε τίτλο: «“Καλά να πάθουν!”. Η ελληνική κοινή γνώµη µετά την 11η Σεπτεµβρίου», περιέγραψα αναλυτικά τις εκδηλώσεις του τυφλού αντιαµερικανικού µίσους στις οποίες πρωτοστατούσαν αυτοί που αποτελούν σήµερα την Ελληνική Κυβέρνηση. Το 1999 ήταν οι ίδιοι που πρωτοστατούσαν (ανάµεσά τους και ο σηµερινός πρωθυπουργός) στις εξτρεµιστικές εκδηλώσεις εναντίον της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα, µε αποτέλεσµα δεκάδες εµπρησµούς και εκτεταµένες καταστροφές κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Όµως τον Σεπτέµβριο 2015 ο Τσίπρας, πρωθυπουργός πλέον, στάθηκε µε αµήχανα γέλια γιατί δεν καταλάβαινε τις ερωτήσεις απέναντι στον τέως πρόεδρο Κλίντον ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει την Ελλάδα µέσα στη µεγάλη κρίση.

Οι µαινόµενοι αντιιµπεριαλιστές και αντιαµερικανοί που πανηγύριζαν το 2001 για την επίθεση στους Δίδυµους Πύργους λησµόνησαν τις συµπεριφορές εκείνες και εναπόθεσαν πολλές ελπίδες στις πιέσεις της αµερικανικής κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους για επίλυση του ελληνικού ζητήµατος. Οι «φονιάδες των λαών», στη ρητορική των στελεχών της ακροαριστερής κυβέρνησης, µετεβλήθησαν περίπου σε προστάτες του ελληνικού λαού από την «νεοφιλελεύθερη» πολιτική της Ευρώπης που, βάσει σχεδίου της Γερµανίας, µας µετέβαλε σε «αποικία χρέους»… Ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ Τίµοθι Γκάιτνερ παλιότερα και τώρα ο Τζακ Λιου θεωρούνται από τους καλύτερους φίλους µας, ενώ ο πρόεδρος Οµπάµα κατέχει ξεχωριστή θέση σήµερα στους φίλους του Ελληνισµού.

Όµως πού πήγε τόσος αντιαµερικανισµός; Πού πήγε τόσο αντιδυτικό µίσος και πάθος; Καταρχήν µετουσιώθηκε σε αντιγερµανισµό και πήρε ακόµη πιο τροµακτική µορφή ως αντιευρωπαϊσµός. Στο ψευτοδηµοψήφισµα της 5ης Ιουλίου 2015, το 61,31% του ελληνικού λαού είπε «Όχι» στην Ευρώπη και µάλιστα σε συνθήκες capital controls, µε σοβιετικού τύπου ουρές στα µηχανήµατα αυτόµατης ανάληψης των τραπεζών για ένα πενηντάρικο. (Σε δηµοσκόπηση του 2001, ακριβώς το 61,3% δήλωνε δυσαρεστηµένο από τη νίκη των Αµερικανών στο Αφγανιστάν). Επαυξηµένα τα επιχειρήµατα του ανεκδιήγητου αντιδυτικού λόγου που εκφώνησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δηµοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ενώπιον του προέδρου Κλίντον –ο λόγος αυτός διδάσκεται έκτοτε στα ελληνικά σχολεία!– ξανακούστηκαν µε µεγαλύτερο πάθος και ένταση εναντίον της Ευρώπης αυτή τη φορά, από όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους τους, από τη Χρυσή Αυγή και διάφορα εξωκοινοβουλευτικά µορφώµατα. Η αριστερή κυβέρνηση κάνει σήµερα δηµαγωγική χρήση των καλών υπηρεσιών του προέδρου Οµπάµα, για ενίσχυση όµως του αντιευρωπαϊσµού. Η αριστερή στρεψοδικία και ο τυχοδιωκτισµός έχουν γνωρίσει νέα πεδία άσκησης επαναστατικής άθλησης. Δεν σηµαίνει ότι άλλαξαν γνώµη και αισθήµατα οι Έλληνες για τη Δύση, όµως τα τέρατα του ISIS είναι πολύ εξτρεµιστές και δεν µπορούν να τους υποστηρίξουν κι ακόµη περισσότερο να ταυτιστούν µαζί τους όπως είχαν κάνει το 2001 επιδοκιµάζοντας την Αλ Κάιντα.

Το ότι το µίσος για την Αµερική εκφράζεται τώρα ως µίσος για την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερµανία ένας µελετητής της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής ζωής το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό. Ποταµοί λόγων µίσους και συνθηµάτων ακούστηκαν από την έναρξη της οικονοµικής κρίσης και την υπογραφή του πρώτου µνηµονίου. Μόνο οι αγοραίες καθηµερινές οµιλίες σηµερινών υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα στην Πλατεία Συντάγµατος το 2011 µε ακροατήριο ορδές «αγανακτισµένων», από τον Κατρούγκαλο µέχρι τον Τσακαλώτο (και βέβαια τον αστέρα Βαρουφάκη) θα γέµιζαν τόµους µε λόγους µίσους για το «Τέταρτο Ράιχ», τους «Γερµανοτσολιάδες» και «νέους δωσίλογους», «νεοραγιάδες» που υπέγραψαν το µνηµόνιο, και απερίγραπτης ανοησίας, όπως «ελληνική κρίση δεν υπάρχει, υπάρχει ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση, θα παραλύσει η Ευρώπη αν κάτι πάει στραβά στην Ελλάδα» (7.7.2011).

Ο σηµερινός πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ακόµη και πολύ πρόσφατα, ισχυριζόταν πως «η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιµπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που ονοµάζεται γερµανοποίηση της Ευρώπης και εποικισµός [sic] της Νότιας Ευρώπης. Θέλουν να δηµιουργήσουν µια ειδική οικονοµική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης µε χαµηλούς µισθούς, µια ζώνη απελευθερωµένη από τους περιορισµούς της εργατικής νοµοθεσίας συνδυασµένη µε την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας» (5.6.2014). Είµαστε το «πειραµατόζωο της Γερµανίας». Άλλωστε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας συνεχώς κατήγγελλαν ότι «Η χώρα µετατρέπεται σε µια αποικία χρέους και οι τροϊκανοί επίτροποι θα κυβερνούν ερήµην των διαδικασιών στο κοινοβούλιο» (19.11.2012), «έχουν µετατρέψει τη χώρα σε πειραµατόζωο,… σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους» (28.4.2013).

Όλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αναπτυσσόταν µε βάση το ογκώδες εγχειρίδιο αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας µε τίτλο «Ελλάδα: Αποικία Χρέους», έκτασης 486 σελίδων, το οποίο εξέδωσε σε βιβλίο το 2013 ο σηµερινός υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για το κοράνι του ΣΥΡΙΖΑ που περιέχει όλες τις θεωρίες συνωµοσίας για τα σκοτεινά σχέδια της «Ευρωπαϊκής Αυτοκρατορίας» και ιδιαίτερα της Γερµανίας η οποία επιδιώκει να επιβάλει, «σύµφωνα µε τις δικές της παραδόσεις, “τελικές λύσεις” σε βάρος της Ελλάδας», αλλά επίσης περιέχει και τους τρόπους αντίστασης σε όσα θέλουν να επιβάλουν οι «νέοι κατακτητές της χώρας». Στην Ελλάδα εφαρµόζουν το νέο «Σχέδιο Κόµπρα» για αποκρατικοποιήσεις και λεηλασία του πλούτου της χώρας. Η Γερµανία «έχει και άλλου είδους µελλοντικά κέρδη από την Ελλάδα ως Αποικία Χρέους. Όπως και την Κατοχή έτσι και σήµερα θέλει να ελέγχει τον ορυκτό πλούτο της χώρας. (…)Το ίδιο συµβαίνει και σήµερα µε τους Γερµανούς. Επιβάλλουν την απόκτηση της διαχείρισης του ελληνικού ορυκτού πλούτου, των υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και, όπως ήδη παρουσίασα, στην Κύπρο». Θα αντισταθούµε, θα καταργήσουµε τα µνηµόνια.

Ο Τσίπρας διακήρυξε: «Go back, µαντάµ Μέρκελ, go back, κύριε Σόιµπλε, go back, κύριοι της Τρόικας, go back, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραµατόζωο, δεν θα ανεχθούµε να µετατρέψετε τη χώρα µας σε µπανανία και το λαό µας σε αναλώσιµη και φιµωµένη µάζα».

Τι να πρωτογράψει κανείς για τις καθηµερινές ύβρεις εναντίον της Ευρώπης και του ΔΝΤ και τους ποταµούς αντιευρωπαϊκών ψεµάτων κατά την κυβερνητική εκστρατεία υπέρ του «Όχι» στο δηµοψήφισµα του Ιουλίου 2015. Πού να χωρέσουν οι ύβρεις και τα ψέµατα των Επιτροπών για το «Επαχθές και Επονείδιστο Χρέος»; Οι συνεδριάσεις τους ήταν κυριολεκτικώς τελετές µίσους. Τυφλού µίσους.

Οι ακροαριστεροί και ακροδεξιοί που αποτελούν αυτή την κυβέρνηση µάλιστα δεν δίστασαν ακόµη και να απειλήσουν την Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε την απειλή περί «χιλιάδων τζιχαντιστών που θα έρθουν στην Ευρώπη», µε δηλώσεις του στα γερµανικά ΜΜΕ κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας στις 6.3.2015. Ο δε συγκυβερνήτης του Τσίπρα Π. Καµµένος την εποµένη µιλώντας στο Εθνικό Συµβούλιο των ΑΝΕΛ απείλησε ότι θα στείλει τους µετανάστες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο.

Αυτά στο επίπεδο ρητορικής. Στο επίπεδο της πρακτικής, η οµάδα Βαρουφάκη («το asset της κυβέρνησης» σύµφωνα µε τον Τσίπρα) ετοίµαζε πραξικόπηµα για έξοδο από την Ευρωζώνη και το πέρασµα στη «Νέα Δραχµή», ενώ η τότε πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντοπούλου έχυνε καθηµερινά τόνους δηλητηρίων και ύβρεων για την Ευρώπη και τη Γερµανία – και πώς να εκφραστεί στο χαρτί η λύσσα µε την οποία τις διατύπωνε;

Το αποτέλεσµα ήταν ένα τρίτο χειρότερο µνηµόνιο και το όντως Επονείδιστο και Επαχθές Χρέος των 86 δισ. ευρώ (σύµφωνα µε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας) ή 100 δισ. ευρώ σύµφωνα µε τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ. Τόσο υπολογίζουν το κόστος της περιόδου Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Ιδού πώς δέχθηκε τον συµβιβασµό µε τους «ληστές» της Ευρώπης ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015:

«Ξέρετε, οι συµβιβασµοί είναι στοιχείο της πολιτικής πραγµατικότητας και στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Για τους συµβιβασµούς πρώτος µίλησε ο Λένιν στο βιβλίο του “Αριστερισµός, η παιδική ασθένεια του Κοµµουνισµού” και αφιέρωσε πολλές σελίδες για να εξηγήσει ότι οι συµβιβασµοί είναι µέρος της επαναστατικής τακτικής. Και µάλιστα, χαρακτηριστικά, λέει σε ένα σηµείο, ότι όταν ένας ληστής έρχεται και σου ζητάει µε το όπλο παρατεταµένο [sic] “τα λεφτά σου ή τη ζωή σου”, εσύ ως επαναστάτης τι πρέπει να κάνεις; Να του δώσεις τη ζωή σου; Να του δώσεις τα λεφτά σου, ώστε να διεκδικήσεις τη δυνατότητα να ζήσεις για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Και αν του δώσεις τα λεφτά σου, αυτός είναι ένας άθλιος συµβιβασµός και γίνεσαι συνένοχος και συνυπεύθυνος µε τον ληστή; Τα έλεγε ο Λένιν αυτά, τότε. Αντιµετωπίσαµε, λοιπόν, ένα εκβιαστικό δίληµµα. (…)» (30.7.2015)

Κάθε φορά που γίνεται µια τροµοκρατική επίθεση στην Ευρώπη θυµάµαι την 11η Σεπτεµβρίου, την ηµέρα που κήρυξαν πόλεµο στην Αµερική και σε όλη τη Δύση οι φανατικοί ισλαµιστές. Κι όποτε παρατηρώ στην Ελλάδα της οικονοµικής κρίσης εκφράσεις έξαλλου αντιευρωπαϊσµού δεν βρίσκω να διαφέρει από το αντιαµερικανικό µίσος όπως εκφράστηκε το 1999 ή το 2001.

1. Ένα πολύ µικρό δείγµα µπορεί κανείς να δει στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=t4KOc2Ktk5M
2. Διαθέσιµη στο http://goo.gl/o3-W-Ycr

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.