Categories

Στην β’ φάση η επανέναρξη της εστίασης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης

Posted by at 5 June, at 11 : 03 AM Print

Στην β’ φάση η επανέναρξη της εστίασης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται η επανέναρξη λειτουργίας της εστίασης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, μετά την απόφαση του κυβερνήτη Αντριου Κουόμο, κατόπιν διαβεβαιώσεων και από τους εμπειρογνώμονες, να τις τοποθετήσει χρονικά από την τρίτη στην δεύτερη φάση επανέναρξης.

Ειδικότερα, η υποδοχή των πελατών θα γίνεται, επί του παρόντος, αποκλειστικά σε εξωτερικά μπαρ και τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να τοποθετούνται στις απαραίτητες αποστάσεις, όπως καθορίζουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες εστίασης θα πρέπει να μεριμνήσουν ούτως ώστε το προσωπικό να φοράει μάσκες και γάντια, ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

Οπως έγραψε πρόσφατα ο «Ε.Κ.», η δραματική μείωση του αριθμού των πελατών που μπορεί να υποδεχθεί ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τους επιβαλλόμενους περιορισμούς, οδήγησε την πόλη της Νέας Υόρκης στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα χωρίς να απαιτείται καταστρατήγηση των πρωτοκόλλων, που θα μπορούσε, ασφαλώς, να επιφέρει κυρώσεις στην επιχείρηση.

Κατόπιν τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εισάγει προς ψήφιση έναν ολοκληρωμένο προσωρινό κανονισμό, ο οποίος θα διευκολύνει τις διαδικασίες για τους καταστηματάρχες, προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια για εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα. Επιπλέον, θεωρείται πλέον δεδομένο πως ο Δήμος θα ανάψει το «πράσινο φως» για διακοπή της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους όπου λειτουργούν μαζικά τα καταστήματα εστίασης, ούτως ώστε να αξιοποιηθούν για επέκταση του εξωτερικού τους χώρου και να περιοριστεί, στο μέτρο του δυνατού, η απώλεια του τζίρου από τον «αποκλεισμό» του εσωτερικού χώρου.

Με δεδομένο ότι η πόλη της Νέας Υόρκης μπαίνει στην πρώτη φάση επανέναρξης την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουνίου, η δεύτερη φάση έχει ως πιθανότερη ημερομηνία -εφόσον δεν υπάρξουν αποτρεπτικές ενδείξεις από τα καθοριστικά επιδημιολογικά στοιχεία- την 22α Ιουνίου, δηλαδή ακριβώς δυο εβδομάδες αργότερα.

«Ερωτηματικό η επόμενη ημέρα»

Η ανακοίνωση του Αντριου Κουόμο, η οποία έγινε το απόγευμα της Τρίτης, σκόρπισε μια κατ’ αρχήν ικανοποίηση στις τάξεις των επιχειρηματιών εστίασης, οι οποίοι για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες έχουν μια πιο σαφή εικόνα για μιας μορφής επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο εστιατόριο «Αγνάντι», η ιδιοκτήτρια Μαρία Λαμπριανίδου προχωρά ήδη τον σχεδιασμό για τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας ήδη την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.

«Αυτή η εξέλιξη ίσως βοηθήσει να… σώσουμε κάπως την παρτίδα.  Παρήγγειλα ήδη τα διαχωριστικά και ελπίζω να μας επιτρέψουν επιπλέον τραπέζια. Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν μας έχουν πει επίσημα κάτι συγκεκριμένο επ’ αυτού. Πληροφορούμαι όμως ότι θα ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε η κ. Λαμπριανίδου.

Αναφορικά με την «επόμενη ημέρα» στα καταστήματα, η ομογενής επιχειρηματίας επεσήμανε πως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως η διάθεση του κοινού και η προστασία από τυχόν άστατες καιρικές συνθήκες.

«Σε πρώτη φάση, εγώ θα καλέσω σύσσωμο το προσωπικό μου πίσω. Αν χρειαστεί, ίσως με μειωμένες μέρες, αλλά θα προσπαθήσω να μην μείνει κανένας άνεργος. Από εκεί και πέρα, τίθενται κάποια θέματα. Αρχικά ίσως χρειαστούμε υποδομή, όπως ομπρέλες, γιατί οι καιρικές συνθήκες εδώ είναι απρόβλεπτες. Επίσης, πρέπει να δούμε εάν ο κόσμος θα έχει διάθεση να βγει ή θα φοβάται. Το θετικό είναι ότι μας πάγωσαν τα τέλη των εξωτερικών κοινοχρήστων χώρων για ένα χρόνο», τονίζει η Μαρία Λαμπριανίδου.

Για μια νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί για τα εστιατόρια κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης του «Gyro World», Δημήτρης Πετρίδης, που επισημαίνει πως «η ζημιά είναι μεγάλη για να καλυφθεί», ενώ τονίζει ότι «η λειτουργία των εστιατορίων δεν θα είναι πλέον η ίδια».

«Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται εύκολα. Εάν η πανδημία είχε συμβεί, για παράδειγμα, προ πενταετίας, θα είχαμε απορροφήσει πιο εύκολα τους κραδασμούς. Πλέον, για παράδειγμα, έχεις έναν ελάχιστο μισθό των 15 δολαρίων. Διπλάσιο από τότε. Επίσης, όπως θα έχετε πληροφορηθεί, έχει αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος. Θα επανέλθουμε σε λειτουργία, προσωπικά θεωρώ όμως ότι είμαι υποχρεωμένος, όπως και άλλοι συνάδελφοι, να περικόψω τα έξοδά μου. Ενα ποσοστό του προσωπικού δεν θα επιστρέψει, ενώ εν γένει η λειτουργία των εστιατορίων δεν θα είναι ίδια», είπε ο κ. Πετρίδης.

Παράλληλα, ο έμπειρος επιχειρηματίας διαβλέπει πως «πολλές επιχειρήσεις εστίασης ίσως να μην ανοίξουν ξανά», ενώ εκτίμησε πως ακόμη μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν «τα εστιατόρια του Μανχάταν, που στηρίζονται πολύ στον τουρισμό».

www.ekirikas.com

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.