Categories

Πυρ, Στοχεύσατε, Έτοιμοι

Posted by at 10 October, at 07 : 19 AM Print

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ N. ΚΟΛΙΤΣΑ, Business Coach

Είναι γεγονός ότι ο μελλοντικός προγραμματισμός δεν «αγκαλιάζεται» πάντα από την βιομηχανία των εστιατορίων. Πολύ συχνά οι διευθυντές και το προσωπικό αντιδρούν στις νέες τάσεις και δυναμικές, στις συμπεριφορές των πελατών και στις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται, αντί να τις αντιμετωπίζουν δυναμικά. Κι επειδή ο κόσμος των επιχειρήσεων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ανακαλύπτουμε ότι αντιδρούμε βιαστικά. Αντί να ακολουθούμε το «Έτοιμοι, Στοχεύσατε, Πυρ», ακολουθούμε το ακριβώς αντίθετο «Πυρ, Στοχεύσατε, Έτοιμοι».

Το κλειδί για να το κάνουμε σωστά είναι να αναπτύξουμε μια στρατηγική. Καταρχήν, δεν έχουν όλοι την προνοητικότητα, την ικανότητα και το όραμα να αναπτύξουν μια επιτυχημένη επιχειρηματική στρατηγική. Γι’ αυτό η πρόσληψη ενός εξειδικευμένου συμβούλου είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να το πετύχουμε.

Για να μπορέσει να αναπτύξει μια επιτυχημένη επιχειρηματική στρατηγική ένας σύμβουλος χρειάζεται τη βοήθεια των ενδιαφερόμενων-διευθυντών, σερβιτόρων, σεφ, μαγείρων και φυσικά του ιδιοκτήτη. Κανένας εξωτερικός σύμβουλος δεν γνωρίζει καλύτερα την επιχείρηση από τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέλη. Από την άλλη όμως, είναι ενήμερος για τις βασικές δυναμικές, όπως, τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία των ανταγωνιστών, τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής, τις τάσεις της αγοράς τροφίμων, των υπηρεσιών και του μάρκετινγκ και του ευρύτερου χώρου εστίασης. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε τη θέση του εστιατορίου σας στην αγορά και με ποιο τρόπο να κάνετε βήματα προς την επιτυχία.

Η διαδικασία αυτή ξεκινάει με μια ανάλυση SWOT (μελετώνται τα δυνατά και αδύνατα σημεία μίας επιχείρησης, οι ευκαιρίες και οι απειλές που υπάρχουν). Οι διάφορες καταχωρίσεις καταγράφονται σ’ έναν πίνακα με τα δυνατά σημεία στο άνω δεξιό τεταρτημόριο, τα αδύνατα από κάτω, τις ευκαιρίες πάνω δεξιά και τις απειλές στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο. Κοιτάζοντας τον πίνακα, με βάση τον οριζόντιο άξονα, το άνω μισό αντιπροσωπεύει τα θετικά στοιχεία ενώ τα αρνητικά βρίσκονται από κάτω. Με βάση τον κάθετο άξονα, τα εσωτερικά στοιχεία βρίσκονται στο αριστερό μέρος του πίνακα ενώ οι εξωτερικοί παράγοντες στο δεξί.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πώς να συμπληρώσετε τον πίνακα. Σε μια καλά εδραιωμένη πιτσαρία παρατηρείται μείωση των εσόδων. Τρεις ανταγωνιστές έχουν ανοίξει σε ακτίνα τριών μιλίων. Η πιτσαρία κάνει ορισμένες παραδόσεις κατ’ οίκον αλλά δεν το διαφημίζει επειδή είναι «πονοκέφαλος» ο προγραμματισμός των δρομολογίων. Ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι οι πελάτες του δεν έχουν πρόβλημα να έρχονται και να παίρνουν οι ίδιοι τις παραγγελίες τους, οπότε δεν έχει ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες διανομής, ούτε καν με το σύστημα POS για διαδικτυακές παραγγελίες. Ο ιδιοκτήτης κατηγορεί τους ανταγωνιστές για τη μείωση των εσόδων, παρόλο που δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι αυτό δυνατό, αφού έχει την καλύτερη πίτσα στην περιοχή.

 

Η συμβολή ενός  εξειδικευμένου συμβούλου επιχειρήσεων είναι  ζωτικής σημασίας για  την επιχείρησή σας.

 

Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμπληρώσουμε στον πίνακα SWOT στη θέση των δυνατών σημείων τις λέξεις: καλύτερη πίτσα και καλά εδραιωμένη.

Στις αδυναμίες: μείωση εισπράξεων, έλλειψη POS, καμία αλλαγή στο μενού, λάθη στις παραγγελίες.

Στις ευκαιρίες: διαδικτυακή παραγγελία, πρόγραμμα πιστότητας.

Στις απειλές: αυξημένα έξοδα σε σχέση με τις πωλήσεις, απουσία νέων πελατών.

Μόλις ολοκληρωθεί ο πίνακας, είναι εύκολο για τον αναλυτή και τον ιδιοκτήτη να καθορίσει την καλύτερη πορεία. Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν συστήματα που θα μπορέσουν να μετατρέψουν τις αδυναμίες σε πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες αλλά και νέες δυνατότητες ώστε να εξαλειφθούν οι απειλές.

Τα βήματα για την εξέλιξη της επιχείρησής σας ως μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής είναι τα ακόλουθα: αγοράστε ένα POS για διαδικτυακές παραγγελίες, βεβαιωθείτε ότι η ασφάλεια της επιχείρησής σας καλύπτει σε περίπτωση οδικού ατυχήματος, ενθαρρύνετε τους πελάτες να παραγγείλουν διαδικτυακά ή μέσω τηλεφωνικής εφαρμογής που θα μειώσει το κόστος εργασίας, εφαρμόστε ένα ασφαλές σύστημα που θα περιορίζει τον κίνδυνο λάθους.

Με τη βοήθεια ενός συμβούλου επιχειρήσεων μπορείτε να καταλάβετε την πραγματική θέση τού εστιατορίου σας στην αγορά και ποια βήματα πρέπει να κάνετε για την εξέλιξή του. Η συμβολή ενός  εξειδικευμένου συμβούλου επιχειρήσεων είναι  ζωτικής σημασίας για  την επιχείρησή σας.

 


Ο Κωνσταντίνος Ν. Κολιτσάς είναι επιχειρηματικός εκπαιδευτής που εργάζεται στην τριπολιτειακή περιφέρεια  της Νέας Υόρκης και πέρα από αυτήν. Επικοινωνήστε μαζί του στον αριθμό 203-947-6234 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ckolitsas@gmail.com.

 

HOME PAGE MANAGING ,

Related Posts

Comments are closed.