Categories

Παραδοσιακά Προϊόντα: Περιοχή Θεσσαλίας

Posted by at 11 September, at 03 : 49 AM Print

 Του  ΔΙΟΝΥΣΗ Ε. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Δεν φτάνουν οι λέξεις για να καταφέρεις να δώσεις την ομορφιά της Θεσσαλίας. Μια ομορφιά που ξεκινάει από τις βουνοκορφές της Πίνδου αγκαλιάζει τις ακρογιαλιές του Πηλίου, βρέχεται στον Πηνειό και φτάνει να κλείνει μέσα της το θαύμα του Θεσσαλικού κάμπου. Τα Μετέωρα. Η περιοχή της Θεσσαλίας κατοικήθηκε από τις αρχές της παλαιολιθικής εποχής. Είναι η πατρίδα του Ασκληπιού, και του Αχιλλέα. Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι. Σε γενικές γραμμές είναι μια αξιόλογη τουριστική περιοχή.

Η περιοχή της Θεσσαλίας αποτελείται από τέσσερεις νομούς. Τρικάλων, Λαρίσης, Καρδίτσας και Μαγνησίας. Κοντά στην βορειοδυτική πλευρά του Θεσσαλικού κάμπου απλώνεται περήφανη η πρωτεύουσα του νομού Τρικάλων. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη. Ο Ληθαίος ποταμός, ένας παραπόταμος του Πηνειού διασχίζει την πόλη και συμπληρώνει την ξεχωριστή ομορφιά της. Λόγω της γεωφυσικής θέσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία, ενώ στα ορεινά η κτηνοτροφία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω από 20.000 κτηνοτρόφοι. Ονομαστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής. Η φέτα των Τρικάλων είναι πασίγνωστη. Φυσικά γνωστά σε όλο τον κόσμο και τα άλλα τυριά της περιοχής όπως κεφαλοτύρι, κασέρι, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρα και άλλα. Η παραγωγή φέτας στον νομό Θεσσαλίας είναι σημαντική, αφού σε αυτή την περιοχή παράγεται το 17% της ετήσιας παραγωγής φέτας στην Ελλάδα.

Μια γνωστή και σημαντική τυροκομική εταιρεία η ΜΑΤΗΣ με έδρα τα Τρίκαλα. Λειτουργεί από το 1989. Τα προϊόντα της εξάγονται σε 15 χώρες του εξωτερικού. Ακόμη μια εταιρεία η ΔΙΒΑΝΗΣ, ξεκίνησε το 1926 την παραγωγή τυριού και σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζει προσφέροντας στην παγκόσμια αγορά, τυριά εξαιρετικής ποιότητας. Η εταιρεία παρασκευάζει ένα διαλεχτό παραδοσιακό τυρί. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί ανωτέρας ποιότητας και μοναδικό σε γεύση. Γνωστά επίσης είναι και τα διάφορα είδη γιαουρτιού που παράγονται στην περιοχή. Σε πολλές ποικιλίες κόκκινου, λευκού αλλά και ροζέ κυκλοφορεί το εκλεκτό κρασί της περιοχής της Θεσσαλίας.

Ένας σημαντικός αριθμός από οινοποιίες έχουν ιδρυθεί με σύγχρονο εξοπλισμό και εξασφαλίζουν ανεπτυγμένες μεθόδους απόσταξης. Μια σημαντική οινοπαραγωγική μονάδα της Θεσσαλίας είναι το οινοποιείο της οικογενείας Καριπίδη που λειτουργεί από το 1908. Το κτήμα Καριπίδη βρίσκεται στον οικισμό Βούναινα, στην περιοχή Τρικάλων. Η φιλοσοφία του κτήματος είναι η πρωτοπορία για να παράγει το καλύτερο. Η Λάρισα, η πρωτεύουσα του νομού, είναι μια σύγχρονη πόλη με ωραίες συνοικίες, πλατείες και πάρκα. Λίγο πιο έξω θα συναντήσουμε την οινοπαραγωγική ζώνη της Ραψάνης. Στην περιοχή αυτή παράγεται ο γνωστός οίνος Ραψάνης. Πρόκειται για μια κατηγορία κρασιού Π.Ο.Π. Είναι ένα εντυπωσιακό κόκκινο κρασί πλούσιο σε αρώματα, ενώ στην γεύση είναι πληθωρικό με μεγάλη διάρκεια και όμορφο τελείωμα. Στο χωριό Μεσενικόλας θα γνωρίσετε το χαρακτηρισμένο σαν Ο.Π.Α.Π. (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) μαύρο κρασί του που παράγεται εκεί. Στα Φίλια των Σοφάδων, στις πλαγιές των Θεσσαλικών Αγράφων βρίσκονται τα οινοποιεία του οικισμού, ανοικτά για τον επισκέπτη, για μια ξενάγηση στους αμπελώνες. Υπάρχει και ανεπτυγμένη παραγωγή τοπικού τσίπουρου που η ποιότητά του έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το Θεσσαλικό τσίπουρο είναι αποτέλεσμα πολλαπλής απόσταξης στεμφύλων  –υπόλοιπα πατήματος σταφυλιών– που προέρχονται από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών της Θεσσαλικής γης. Η διαδικασία της απόσταξης και εμφιάλωσης γίνεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και φυσικά με την χρήση των καλυτέρων υλικών. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού τσίπουρου είναι η γεύση και το πλούσιο άρωμα.

Αξίζει μια αναφορά στα διάφορα εδέσματα της περιοχής που και αυτά έχουν κατακτήσει την διεθνή αγορά. Λόγω της μεγάλης παραγωγής φρούτων, η παρασκευή γλυκών κουταλιού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αυτά παράγονται με παραδοσιακές συνταγές με μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν την γνήσια γεύση τους και το φυσικό του άρωμα.

Τα γλυκά αυτά αποτελούν ένα παραδοσιακό έδεσμα. Ο χαλβάς ΜΑΤΗΣ. Στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας θα σπουδάσει την τέχνη του χαλβά ο Αθανάσιος Μάτης και θα γυρίσει στην πατρίδα του, στα Τρίκαλα για να την κάμει μια μεγάλη επιχείρηση. Σήμερα, στα χέρια της τέταρτης γενιάς, ο χαλβάς Μάτης υπάρχει στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και ακόμη ταξιδεύει σε 11 χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ασίας. Οι Τρικαλινές σαλάτες είναι ένα προϊόν νοστιμιάς γνωστό σε όλη την Ευρώπη.

Η πεδιάδα της Θεσσαλίας προμηθεύει φρέσκα βιολογικά προϊόντα κατάλληλα για την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας από έτοιμες σαλάτες. Οι πιο γνωστές είναι η τυροσαλάτα, πατατοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα, το τζατζίκι, η σκορδαλιά και πολλές άλλες. Εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το τουρσί είναι ένα είδος μεζέ που συναντάται σε αφθονία στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα στην περιοχή Τρικάλων, η μεγάλη καλλιέργεια λαχανικών έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου αριθμού βιοτεχνιών που φτιάχνουν τουρσί. Λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας που δέχονται επεξεργασία και διατηρούνται με ξύδι και αλάτι σε βάζα αεροστεγώς κλεισμένα, αποτελώντας ένα υγιεινό ορεκτικό.

Η Καρδίτσα φημίζεται για την κτηνοτροφία της. Ονομαστός ο τραχανάς Καρδίτσας αλλά και οι χυλοπίτες. Ονομαστή είναι και η πέστροφα της Καρδίτσας, η ιχθυοκαλλιέργεια της οποίας γίνεται στους ιχθυότοπους της λίμνης Πεζούλας στην Αγία Μαρίνα. Το ιδιαίτερα νόστιμο αυτό ψαρικό δίνει εκλεκτά πιάτα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα παραδοσιακά προϊόντα έχει η οικογενειακή επιχείρηση “Βιοχώρος” που έχει την έδρα της στην πόλη. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που έχει σαν βάση της την αγάπη και το μεράκι για τα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα της περιοχής. Από την πλούσια γη του Θεσσαλικού κάμπου συλλέγουν τις πρώτες ύλες και χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα υλικά παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά, σάλτσες ντομάτας, πίτες και ακόμη μπαχαρικά, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και πολλά άλλα.

Σημαντική η παρουσία στην περιοχή της Καρδίτσας, της οικογένειας Τσιανάβα, η οποία από την 10ετία του 1990 δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών αλλαντικών, καθώς επίσης και των γνωστών χωριάτικων λουκάνικων που έχουν κατακτήσει την Ευρώπη. Μετά τις πρώτες επιτυχίες η εταιρεία εγκαταστάθηκε σε ιδιωτικές σύγχρονες εγκαταστάσεις. Παραμένει πιστή στην φιλοσοφία της και παράγει αγνά ποιοτικά λουκάνικα και αλλαντικά. Ξεχωρίζουν το σαλάμι αέρος, το καπνιστό χοιρινό, το χοιρομέρι, το σουτζούκι κ.ά. Έχει την ονομασία “Η Μέλισσα” αλλά είναι εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρόκειται για την εταιρεία του Παύλου Θάνου που έχει για έδρα της το Μουζάκι. Παράγει εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά τυριά. Τα πιο γνωστά είναι η φέτα, μυζήθρα, κασέρι, κοφινάτο, κρέμα, κεφαλοτύρι και άλλα. Η παραγωγή γίνεται εξολοκλήρου με παραδοσιακό τρόπο.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη μελισσοκομία. Μάλιστα καταλαμβάνει και την πρώτη θέση παραγωγής στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μια εξάπλωση της μελισσοκομίας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Υπάρχει ένα ελληνικό μέλι που παράγεται από τα πευκοδάση. Το μέλι πεύκου. Ένα μέλι που δεν παράγεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ένα μέλι που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Έλληνα μελισσοκόμο, το ακριβότερο μέλι στον κόσμο. Η οικογένεια του Αντώνη Λωρίδα ασχολείται με την παραγωγή μελιού από το 1980. Το μέλι που παράγουν το συσκευάζουν και το προσφέρουν χωρίς καμιά επεξεργασία. Με βάση τους το μικρό χωριό Φύλλο, στον Θεσσαλικό κάμπο, παράγουν το μέλι σαν φυσικό προϊόν χωρίς καμιά απολύτως πρόσμιξη. Από την αυλή του σπιτιού τους, στα Τρίκαλα, με μόνο επτά κυψέλες ξεκίνησαν το 1974 τις δραστηριότητές του γύρω από το μέλι το ζεύγος Αντώνη και Γιαννούλας Πετράκου.

Η παραγωγή τους ήταν τόση όσες οι ανάγκες της οικογένειας και ακόμη για να γλυκάνουν κάποιους φίλους. Μετά από λίγα χρόνια από ερασιτέχνες έγιναν επαγγελματίες παραγωγοί. Έτσι το 1982 οι επτά κυψέλες είχαν γίνει 170 και μεταφέρθηκαν σε γειτονικές περιοχές του νομού Ημαθίας. Αλλά ακόμη και στους νομούς Πιερίας, Πέλλας και Χαλκιδικής. Το 2000 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιός τους Αναστάσιος, ο οποίος είχε παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια μελισσοκομίας και είχε πολλές γνώσεις για το επάγγελμα. Έτσι η επιχείρηση της οικογένειας Πετράκου προχωράει πλέον σε γερές βάσεις και προσφέρει στην αγορά ένα υπέροχο μέλι.  Θεσσαλία. Ένας όμορφος περίπατος με την γνωριμία ενός μεγάλου πλούτου από ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

GREEK PRODUCTS , ,

Related Posts

Comments are closed.