Categories

ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ: ΟΛΑ ΠΙΠΕΡΙΑ

Posted by at 17 February, at 11 : 45 AM Print

ΝΑΟΥΜΙΔΗΣ: ΟΛΑ ΠΙΠΕΡΙΑ

Της Τζίνας Καλλίτση

Μετά το μακρύ ταξίδι της από την Νότια Αμερική με τον Χριστόφορο Κολόμβο, η πιπεριά έφτασε στην Ελλάδα περίπου στα τέλη του 17ου αιώνα. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας, απ’ όπου προέρχεται και η ομώνυμη ποικιλία. Οι πιπεριές Φλωρίνης αποτελούν εδώ και χρόνια το καθιερωμένο τοπικό έδεσμα της ομώνυμης περιοχής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, K και E.

Στα εύφορα εδάφη της Φλώρινας εντοπίσαμε την εταιρεία του Πέτρου Ναουμίδη που ιδρύθηκε το 2006. Παράγει αυθεντικά προϊόντα με βάση τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης.

«Ξεκινήσαμε μ’ ένα μικρό κτήμα στο οποίο καλλιεργούσαμε με παραδοσιακές μεθόδους την αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης, για να καλύψουμε τις ανάγκες των εστιατορίων που είχαν οι γονείς μου. Στη συνέχεια σκέφτηκα να επεκτείνω τις καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας πάντα τον παραδοσιακό σπόρο και παράλληλα να δημιουργήσω μια εταιρεία που να αξιοποιεί την παραγωγή. Η καλλιέργεια της πιπεριάς ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

Επειδή υπήρχε ένας τεράστιος γαστρονομικός πολιτισμός στην περιοχή μας βασισμένος στην πιπεριά, σκέφτηκα να ασχοληθώ με την μεταποίησή της και να αξιοποιήσω όλες αυτές τις συνταγές, καθιστώντας τες γνωστές σε όλη τη χώρα και όχι μόνο. Η επεξεργασία και μεταποίηση των προϊόντων γίνεται στην πετρόκτιστη μονάδα μας, που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις.  

Μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε νέα προϊόντα σεβόμενοι την παράδοση του τόπου μας και ουσιαστικά να τα εμπλουτίζουμε συνεχώς με νέες γεύσεις».

Τα προϊόντα είναι εκατό τοις εκατό ελληνικά. Οι πιπεριές, τα μυρωδικά, τα λαχανικά (μανιτάρια, ντομάτες, μελιτζάνες) προέρχονται από ντόπιες καλλιέργειες ενώ τα μυρωδικά προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τα βουνά της περιοχής. Όλα τα στάδια επεξεργασίας μέχρι και την τελική συσκευασία των προϊόντων, γίνονται στο χέρι ώστε να είναι εγγυημένη η ποιότητά τους.    

Η εταιρεία διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων με βάση την πιπεριά. Ψητές πιπεριές, αλείμματα με βάση την πιπεριά καπνισμένη σε ξυλόφουρνο, μουστοπιπεριές γεμιστές με τυρί, ρύζι ή λάχανο  και συντηρημένες σε μούστο και ξύδι, σάλτσες ντομάτας-πιπεριάς με τυρί, βότανα, βασιλομανίταρο και άγριο σκόρδο, μια σειρά από γλυκόξινες πιπεριές και καρυκεύματα. Τα προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης ή άλλες χημικές ουσίες και προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την Αυστραλία κι έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Λίμνη Βεγορίτιδα,  Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιο Φλώρινα

www.piperiesflorinis.gr

+30 694 7020454

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.