Categories

Η Σελίδα σας (Μάρτιος 2022)

Posted by at 10 March, at 16 : 42 PM Print

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΡΑΝΗ

Εγώ, η Ελένη Κατράνη, έχω καταλάβει ότι η ζωή μου επεκτάθηκε με τρόπους που δεν μπορούσα να φανταστώ. Μεγάλωσα στο Little Neck, Queens σε ένα διαφορετικό σχολείο, γνωρίζοντας ελάχιστα την εθνικότητά μου, την ελληνική. Και οι δύο γονείς μου είναι Ελληνοαμερικανοί, που γνώριζαν πόσο σημαντική είναι η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός και ήθελαν εγώ και τα αδέρφια μου να συνεχίσουμε τον εκπληκτικό τρόπο ζωής. Ως πρωτοετής φοιτητής κολλεγίου, αναπολώ τη ζωή μου στο αγαπημένο μου Ελληνικό Απογευματινό σχολείο, τον Άγιο Νικόλαο, όπου σπούδασα την ελληνική γλώσσα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Έχοντας σπουδάσει ελληνική εθνικότητα για πολλά χρόνια, εμπνέω και άλλους να ακολουθήσουν και να δουν πόσο όμορφο είναι.

Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις που θα μείνουν για πάντα μαζί μου από τη φοίτησή μου στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Νικολάου. Για παράδειγμα, η παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Κάθε χρόνο, όλοι οι μαθητές του Αγίου Νικολάου βαδίζουν με περηφάνια στους δρόμους του Μανχάταν, κρατώντας την ελληνική γαλανόλευκη σημαία και θα θυμάμαι πάντα τα χαρούμενα πρόσωπα των συμμαθητών μου. Θα περπατούσαμε για ώρες τραγουδώντας τα εξαιρετικά μας τραγούδια και φωνάζοντας Όχι! Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι χαριτωμένες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις μας, τραγουδώντας και χορεύοντας τα Κάλαντα και Χρόνια Πολλά. Η πιο αγαπημένη μου ανάμνηση από την απογευματινή μου σχολική εμπειρία είναι να τραγουδάω μόνος μου κατά την αποφοίτησή μας.

Κατάφερα να εκφράσω την αγάπη μου για τη χώρα μου. Έχω μάθει πολλές αξίες από τον Άγιο Νικόλαο. Για παράδειγμα, η ελληνική μας κοινότητα έχει φέρει πολλή χαρά όλα αυτά τα χρόνια, από καφέ και ελληνικές νόστιμες λιχουδιές μετά από κάθε παράσταση, μέχρι τη συγκέντρωση για μια πασχαλινή παρέλαση. Τα ελληνικά έθιμα είναι απολαυστικά για όλους και περισσότεροι έχουν πάρει την ελληνική γλώσσα. Ήμουν πάντα μέσος μαθητής, αλλά πέτυχα στην πρόκληση της ελληνικής γλώσσας και τώρα ακολουθώ νοσηλευτική σταδιοδρομία στο Molloy College στο Long Island της Νέας Υόρκης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κοινότητα και το απογευματινό σχολείο του Αγίου Νικολάου για την εκπαίδευσή μου και να ευχηθώ σε άλλους να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι.

ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΤΖΩΝΗ

Ονομάζομαι Μαρία Γκατζωνη και έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που αποφοίτησα από το απογευματινό σχολείο του Αγίου Νικολάου. Είμαι φοιτήτρια της ιατρικής στο πρώτο χρόνο των σπουδών μου στο Hofstra University. Δεν θέλω να σας μιλήσω για κάτι συγκεκριμένο που έμαθα στο σχολείο του Αγίου Νικολάου, όλοι γνωρίζουν πως το σχολείο αυτό είναι πηγή γνώσης για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς και οι καθηγητές του είναι οι καλύτεροι και δεύτεροι γονείς μας.

Θα ήθελα να μιλήσω για κάτι πιο βαθύ που μου έδωσε το σχολείο αυτό. Κάτι που ακόμη και το καλύτερο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μου διδάξει. Το σχολείο του Αγίου Νικολάου μου έμαθε τι σημαίνει να είσαι Έλληνας ορθόδοξος στην Αμερική. Μου έδειξε την καταγωγή μου, μου έμαθε τις αξίες του ορθοδόξου χριστιανισμού και πως βαδίζουν μαζί με τον ελληνικό πολιτισμό.

Όταν πήγαινα στο απογευματινό σχολείο δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. Το περιβάλλον γύρω μου, η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, το σχολείο μου, ήταν ομογενές. Πάνω κάτω όλοι είχαμε τα ίδια πιστεύω και αξίες. Φτάνοντας στο πανεπιστήμιο γνώρισα φίλους με διαφορετικά πιστεύω και αξίες. Όλοι έχουμε τους ίδιους στόχους, το πως πορευόμαστε προς αυτούς είναι όμως διαφορετικό. Αυτό είναι και το μεγαλείο του πολιτισμού μας. Οι ελληνοχριστιανικές αξίες που έμαθα στο σχολείο του Αγίου Νικολάου θα με οδηγούν για μια ζωή στους στόχους μου. Ξέρω πως δεν φτάνει μόνο να γίνω μια καλή και επιτυχημένη γιατρός. Πρέπει να τιμώ και να σέβομαι την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τους δασκάλους μου, και πιο πολύ τον Χριστό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, δεν ξέρω καν αν θα τα καταφέρω. Το μόνο σίγουρο είναι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις όπως μου έμαθε το σχολείο του Αγίου Νικολάου.

Είμαι στην αρχή της πορείας μου, δεν ξέρω που θα φτάσω και πως θα τελειώσω. Ξέρω όμως από που έρχομαι και πως να βαδίσω. Είμαι Ελληνίδα, Χριστιανή Ορθόδοξη και οι αξίες μου είναι σταθερές και δεν αλλάζουν. Οι ξένοι φίλοι μου και συμμαθητές μου δεν το έχουν αυτό. Να λοιπόν τι μου πρόσφερε το Απογευματινό σχολείο του Αγίου Νικολάου.

Η στήλη αυτή, θα φιλοξενεί δικά σας έργα τέχνης, ζωγραφική, φωτογραφίες, ποιήματα (δαχτυλογραφημένα) και κείμενα. Παρακαλούμε αποστείλατε υλικό στο email μας estiator@estiator.com για την στήλη “Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ”.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗΛΗΣ: ΒΙΚΥ ΤΣΑΒΑΛΙΑ

H Σελιδα σας ,

Related Posts

Comments are closed.