Categories

Γεύσεις Ελλάδας

Posted by at 14 December, at 15 : 22 PM Print

Balthazar 

Bar–Restaurant

Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, Αθήνα, 

τηλέφωνο: 210-64.41.215

www.balthazar.gr

Της Τζίνας Καλλίτση 

Τo bar-restaurant Balthazar είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Λειτουργεί από το 1973. Το Balthazar στεγάζεται σ’ ένα μοναδικό νεοκλασικό κτίριο του 1897 -όπου στο παρελθόν ήταν  το σπίτι της ηθοποιού Κυβέλης-  με έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες καταπράσινους κήπους στις παρυφές του Κέντρου της πόλης,  στην οδο Τσόχα στους Αμπελόκηπους.  Ξεχωρίζει όχι μόνο για τον όμορφο εσωτερικό του χώρο αλλά και για τον  εντυπωσιακό του κήπο.

H κουζίνα που εκπροσωπεί το Balthazar είναι μεσογειακή fusion, με επικεφαλής τον γνωστό σεφ Χριστόφορο Πέσκια, ο όποιος  έχει διαμορφώσει ένα άκρως ξεχωριστό μενού.

Τον κατάλογο του εστιατορίου απαρτίζουν πολλά δημιουργικά πιάτα, όπως διάφορες σαλάτες  με εναλλακτικούς συνδυασμούς (αμπελοφάσουλα, καπνιστά αμύγδαλα και ταϋλανδέζικο λαδολέμονο) αλλά και ξεχωριστά πιάτα (μαριναρισμένο φαγγρί  με lemongrass και βασιλικό).

Φυσικά, από το μενού  δεν λείπουν τα πασίγνωστα  πλέον κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και dip γιαουρτιού.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί κάτι πιο ελαφρύ μπορεί να ρίξει μια ματιά στον κατάλογο του σούσι που επίσης είναι διαθέσιμο.

Σεφ:  Χριστόφορος  Πέσκιας

Ο Χριστόφορος Πέσκιας γεννήθηκε το 1963  στην Κύπρο. Σπούδασε  διοίκηση επιχειρήσεων  στη Βοστώνη αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του  για τη μαγειρική.  Το 1995 ταξίδεψε  στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί  μέντορά του. Στη συνέχεια, ταξίδεψε στην Ευρώπη για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48»,  το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα  από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε  διεθνή αναγνώριση. Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από  τον Ιούνιο του 2008  συνεργάζεται με το  περιοδικό «Γαστρονόμος». Από το 2015 είναι  ξανά στο “Balthazar” ανανεώνοντας με το δικό του τρόπο την ωραιότερη αυλή της Αθήνας. Η φιλοσοφία του είναι  ότι η έμπνευση του μάγειρα πρέπει να βρίσκεται  στην παράδοση.  Όμως αυτή την παράδοση καλείται να την  προχωρήσει ένα βήμα  πιο πέρα, αφήνοντας έτσι   τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Δεν δοξάζουμε τον εαυτό μας αλλά τη φύση για τα προϊόντα με τα οποία μας προμηθεύει. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους σεφ που επηρέασαν τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. 

HOME PAGE ,

Related Posts

Comments are closed.