Categories

Γεύσεις Ελλάδας

Posted by at 7 November, at 07 : 46 AM Print

Εστιατόριο Aleria

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο,

τηλ. +30 210 52 22 633, 

info@aleria.gr

Της Τζίνας Καλλίτση

Το «Aleria» ξεκίνησε τη λειτουργία του ως εστιατόριο την άνοιξη του 2007. Μέχρι τότε ήταν ένα νεοκλασικό σπίτι στο Μεταξουργείο, το οποίο ανακαινίστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του, Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη, με απόλυτο σεβασμό στην εσωτερική του διάταξη.  Ο ίδιος το διακόσμησε με την προσωπική του αισθητική και φαντασία που… κυριολεκτικά οργίασε! Φωτοταπετσαρία τοίχου υψηλής ποιότητας, τραπεζάκια με κεραμικά γλυπτά, επιλεγμένοι πίνακες στους τοίχους ιδανικά συνδυασμένοι με το περιβάλλον, πολυέλαιοι, ροτόντες, διαφορετική διακόσμηση σε bar (ισόγειο), εστιατόριο (πρώτος όροφος) και αυλή. Με δύο λόγια, μια διακόσμηση με πληθωρικά και ετερόκλητα στοιχεία που υπογράφεται από ιδιαίτερο γούστο και σχολαστική προσοχή σε κάθε σπιθαμή του ανακαινισμένου χώρου. 

Η κουζίνα του δεν μπορούσε παρά να είναι δημιουργική ελληνική κουζίνα. Τη φιλοσοφία της εκφράζει ο σημερινός Σεφ του εστιατορίου Γκίκας Ξενάκης μέσα από μια μεγάλη, διαχρονική αλήθεια:  «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δύσκολα είσαι μέτριος!».

Ο δε δημιουργός του εστιατορίου Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης διατυπώνει καθαρά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την δουλειά του: «Όλα τα επιμέρους κομμάτια του εστιατορίου έχουν ένα πολύπλευρο ενδιαφέρον: Το φαγητό, το κρασί, τα cocktails, η μουσική, η ατμόσφαιρα, το design. Το να βρεθεί η σωστή συνταγή ήταν μια πρόκληση αλλά παράλληλα και ένα κίνητρο!».

Ένα στοίχημα, προσθέτουμε, που κέρδισε πανηγυρικά! Η εμπειρία ενός απλού ποτού στο μπαρ ή ενός καλού φαγητού στο εστιατόριο ή στην αυλή, ξεπερνάει κατά πολύ τα αναμενόμενα.

Η ατμόσφαιρα του χώρου μεταδίδει αυτό ακριβώς που στόχευσε, η κουζίνα διαθέτει «καλές πρώτες ύλες που τις σέβεται και τις διαχειρίζεται σωστά» με ένα μενού που διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, ένας προσεκτικά επιλεγμένος κατάλογος κρασιών με έμφαση στον αμύθητο οινικό πλούτο της πατρίδας μας, τιμές προσγειωμένες στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής μας, διακριτική και φιλική εξυπηρέτηση που πασχίζει να νοιώσεις σπίτι σου.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μικρά μυστικά που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου «Aleria» (το 2011 βραβεύτηκε και με «Χρυσό Σκούφο»).

Το εστιατόριο «Aleria» έχει υιοθετήσει την μόδα B.Y.O.B (Bring Your Own Bottle) που ξεκίνησε από την Αμερική και επιτρέπει στους πελάτες να φέρνουν το δικό τους κρασί προκειμένου να συνοδέψουν κάποια δημιουργία του Αρχιμάγειρα.

Αξίζει τον κόπο να δοκιμάστε ένα βράδυ τις ιδιαίτερες και γευστικές προτάσεις μιας δημιουργικής ελληνικής κουζίνας σε ένα χώρο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!

Ιδιοκτήτης: Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης

Ένας νέος άνθρωπος φορτωμένος με πολλά θεωρητικά εφόδια (Business Studies και Economics στην Αγγλία, κινηματογράφος στην Αμερική) εμπλουτισμένα με ενθουσιασμό και δημιουργική ορμή, επέστρεψε στην πατρίδα του το 2006 με στόχο να δημιουργήσει κάτι που θα τον εκφράζει, θα τον κάνει περήφανο και  θα είναι κερδοφόρο! Καθόλου εύκολοι στόχοι και μάλιστα στο κατώφλι μιας οικονομικής κρίσης που την εποχή εκείνη ήταν ακόμα αόρατη. Έτσι, κατέληξε στην απόφαση να δημιουργήσει το Aleria. «Στο Aleria δίνουμε έμφαση τη φιλοξενία αλλά και τη σωστή εξυπηρέτηση, και πάνω σε αυτά δουλεύουμε με την ομάδα του σέρβις. Εκτός από τις γνώσεις περί φαγητού και κρασιού υπάρχει και η έννοια της κινησιολογίας και της φρασεολογίας. Από τη δικιά μου πλευρά προτιμώ να δουλέψω με έναν άνθρωπο που δεν έχει εμπειρία αλλά αγαπάει το εστιατόριο, τη γαστρονομία και ενημερώνεται, διαβάζει και μαθαίνει, παρά με κάποιον ικανό μεν, αλλά που βλέπει αυτό το επάγγελμα ευκαιριακά γιατί κάτι άλλο ήθελε να κάνει που δεν του βγήκε».

Σεφ: Γκίκας Ξενάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα. Οι έντονες παιδικές αναμνήσεις του από την ύπαιθρο, η ενασχόληση με την φύση, το ψάρεμα αλλά και η κουζίνα της μαμάς του, τον επηρέασαν αργότερα στην μαγειρική του φιλοσοφία η οποία περιστρέφεται γύρω από τα φρέσκα, αγνά προϊόντα και την εντοπιότητα. Αφού τελείωσε τη Le Monde συνειδητοποιήσε πως η επαγγελματική ζωή του θα ήταν πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία. Πέρασε από πολλές κουζίνες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου δούλεψε μαζί με σπουδαίους chef. Από το 2012 είναι Head Chef στο εστιατόριο Aleria, όπου δίνει το ιδιαίτερο μαγειρικό του στίγμα μέσα από πιάτα που συνδυάζουν εικόνες από τα ταξίδια του στον κόσμο με τη φιλοσοφία της νέας ελληνικής κουζίνας, την οποία πρεσβεύει με πάθος. Από τη θρυλική Μαγειρίτσα Θαλασσινών, το αποδομημένο Παστίτσιο, την πολυσυζητημένη «Xορτόπιτα», τα Kεφτεδάκια Ω3 ή το σιγοψημένο Αρνάκι μέχρι και τον μοντέρνο “Μουσακά”, ο Γκίκας Ξενάκης αποτυπώνει την ελληνική γαστρονομική παράδοση και τον πλούτο της ελληνικής γης με το ξεχωριστό, δημιουργικό στυλ του.

HOME PAGE , ,

Related Posts

Comments are closed.