Categories

Γεγονότα-Ειδήσεις ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Posted by at 10 December, at 07 : 22 AM Print

  • Επιμέλεια ειδήσεων: Χρήστος Μαλασπίνας – Βασιλική Τσαβαλιά

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

ΕΝΑ ΝΕΟ ελληνικό εστιατόριο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το όνομα αυτού «Μαράθι» (Marathi Greek Bistro) και βρίσκεται στη γειτονιά της Tribeca. Για τη δημιουργία του νέου εστιατορίου συνεργάστηκαν, ο εστιάτορας Ανδρέας Κουτσουδάκης και ο σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Νικόλαος Πουλμέντης. Το νέο ελληνικό μπιστρό, με σπιτική κρητική κουζίνα, διαθέτει μια σειρά από ελληνικά πιάτα και όπως μας ανέφερε o κ. Κουτσουδάκης, το Μαραθί πήρε το όνομα του από την ομώνυμη παραλία στα Χανιά, η οποία ήταν η αγαπημένη του αείμνηστου πατέρα του. Το εστιατόριο διαθέτει ημιώροφο για μεσημεριανό γεύμα με φίλους ή επαγγελματικούς συνεργάτες, ενώ ο δημιουργός των κοκτέιλ, Tom Garvin συγκέ ντρωσε μια επιλογή από κρασιά, με έμφαση στις ελληνικές ετικέτες και κοκτέιλ που αξίζουν προορισμό.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

Κρις Λιάκουρας, 1968

ΠΟΛΛΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ εστιάτορες ερίζουν για το ποιός έφερε πρώτος το σαγανάκι στην Αμερική. Ο Πέτρος Κογεονές από το γνωστό εστιατόριο «Dianna’s Opaa» στο Γκρικτάουν, ισχυρίζεται ότι αυτός και η οικογένειά του έφεραν πρώτοι το σαγανάκι. Όμως, στο βιβλίο «Lost restaurants of Chicago», ο συγγραφέας Γκρεγκ Μπόρζο αναγνωρίζει έναν ανταγωνιστή του «Dianna’s Opaa», γράφοντας πως «ο παλιός «Παρθενώνας» πιστώθηκε το 1968 με την επινόηση του φλεγόμενου σαγανακιού και του εθίμου ‘ώπα’». Ο Κρις Λιάκουρας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Παρθενώνας», φέρεται να είχε πει στην εφημερίδα «Chicago Tribune»: «Εφηύρα το σαγανάκι το 1968. Καθόμουν εδώ με τρεις κυρίες φίλες. Μιλούσαμε για διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όταν αναφέρθηκε ένα πιάτο με τυρί, μια από τις κυρίες είπε: ‘Γιατί δεν προσπαθείς να το ανάψεις;’». Αλλά τι ακριβώς είναι το σαγανάκι; Είναι τυρί που περιχύνεται με κονιάκ ή ούζο και ανάβει η φωτιά δίπλα στο τραπέζι σου. Προέρχεται από την ελληνική λέξη για ένα μικρό τηγάνι με δύο χερούλια: σαγκάνι. Τα φαγητά που μαγειρεύονται σε αυτό το μικρό τηγάνι γίνονται σαγανάκι.

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΕΠΕΡΛΗΣ

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «The Washington Oxi Day Foundation» πραγματοποίησε την 11η τελετή απονομής του Βραβείου Μητροπολίτη Χρυσόστομου. Μεταξύ των βραβευθέντων με το βραβείο «Oxi Service Award» ήταν ο άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευεργέτης της Ελληνικής Παιδείας Στέφανος Τσερπέλης για τις υπηρεσίες του στον Πόλεμο της Κορέας. Ο Στέφανος Τσερπέλης δεν τιμήθηκε μόνο για τα επιτεύγματά του ως παλαίμαχος, αλλά και για την πολυσχιδή δράση και την προσφορά του στην ομογένεια, στην εκκλησία και στην Ελληνική Παιδεία. Η βράβευσή του συνέπεσε με την 59η επέτειο του γάμου του με την Αρετή το γένος Ντάτσικα με την οποία έφεραν στον κόσμο τέσσερα κορίτσια και σήμερα πλέον απολαμβάνουν την αγάπη των έξι εγγονιών. Ο Στέφανος και η Αρετή Τσερπέλη είναι ευεργέτες της ομογένειας, της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ, του υπό ανέγερση ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, του Καθεδρικού Ναού στο Μανχάταν και του Καθεδρικού Σχολείου. Μια από τις μνημειώδεις δωρεές ήταν και παραμένει η δωρεά στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και συγκεκριμένα για την ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου και την επέκταση των σχολικών εγκαταστάσεων. Η κοινότητα, τους τίμησε αποδίδοντάς το όνομά τους στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο και έκτοτε ονομάζεται «Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη».

COSTAS INN, BALTIMORE, MD

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από τα παρελθόν, νοσταλγική, γεμάτη νεότητα, ενθουσιασμό… βλέψεις και Αμερική. Εκεί που το αμερικανικό όνειρo ξεφεύγει εκτός… Ελλάδα. Στην φωτογραφία, ο κωνσταντίνος τριαντάφυλλος (από τον Βολισσό της Χίου) και η τσαμπίκα κεφαλά (από την Κατταβιά της Ρόδου) την ημέρα του γάμου τους, 60 χρόνια πριν. Ο Costas και η Mary, εδώ… μετανάστες, έκαναν τρία παιδιά, τον Νίκο, τον Πιτ και την Χριστίνα. Το 1971 αγόρασαν το γνωστό τώρα Costas Inn στην Βαλτιμόρη. 50 χρόνια και αυτό σε λειτουργία, πολλά! And many more dear people!

TΟ «GREEK STREET FOOD TRUCK» ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ καντίνα «Greek Street Food Truck», στην περιοχή Ντέιτον, πρόκειται να ανοίξει σύντομα το πρώτο του εστιατόριο στο εμπορικό κέντρο Κρος Πόιντε στο Σέντερβιλ. Ο ομογενής Κρις Σπίρτος, με καταγωγή από το Σέντερβιλ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της «Greek Street», ελπίζει να ανοίξει το νέο του κατάστημα στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Σπίρτος ξεκίνησε την επιχείρηση το 2016. Μετά το Γυμνάσιο, σπούδασε στο Le Cordon Bleu College of Culinary Arts στο Σικάγο. Οι πελάτες της καντίνας «Greek Street» ενθουσιάστηκαν όταν έμαθαν για το νέο εστιατόριο του ομογενή, ο οποίος το ανακοίνωσε και επίσημα στην σελίδα του εστιατορίου στο Facebook.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ESTIATOR.

ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΜΕ ΜΟΝΟ $50 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

ΤΗΛEΦΩΝΕΙΣΤΕ: (212) 957-5016

Ή ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΜΑΙΛ: ESTIATOR@ESTIATOR.COM

HOME PAGE - Γεγονότα ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.