Categories

Αριούσιος Οίνος

Posted by at 10 October, at 06 : 27 AM Print

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

το κρασί της Χίου, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα…

ariousios.gr

Της Τζίνας Καλλίτση

“Ο Στράβων στα «Γεωγραφικά», με ακρίβεια περιγράφει: «Ειθ’ η Αριουσία χώρα τραχεία και αλίμενος, σταδίων όσων τριάκοντα, οίνον άριστον φέρουσα των Ελληνικών».“

Η ΑΡΙΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ Πρόκειται για την περιοχή ανάμεσα στο Δυτικό Πελλιναίον όρος και την βουνοσειρά της Αμανής στην Β.Δ. Χίο, η οποία από την εποχή ακόμα του Ομήρου αναφέρεται ως οινοφόρος. Εξάλλου, ο Όμηρος αναφέρει το Χιώτικο κρασί ως «αφρίζοντα αίθοπα οίνον».

Στην περιοχή της «Αριουσίας Χώρας», της οποίας το όνομα άγνωστο γιατί χάθηκε μέσα στους τελευταίους δύο αιώνες, καλλιεργούνταν τα αμπέλια και παράγονταν ο περίφημος Αριούσιος Οίνος, ο οποίος εξάγονταν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και μέχρι την Οδυσσό, την Τεργέστη, τις Ιβηρικές Ακτές όπου έχουν βρεθεί οι χαρακτηριστικοί Χιακοί οξυπύθμενοι αμφορείς, τους οποίους μετέφεραν τα Χιώτικα καράβια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

Έχουν βρεθεί επίσης επιγράμματα και κείμενα με αναφορές από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και ιατρούς (Αριστοφάνης, Αθήναιος, Καλλίμαχος και Γαληνός, Διοσκουρίδης), Λατίνους ποιητές (Βεργίλιος, Οράτιος),Βυζαντινούς ιστορικούς και συγγραφείς(Μιχαήλ Ψελλός, Πτωχοπρόδρομος) και περιηγητές (Andre The-vet, Richard Chandler, κ.ά.) που ήρθαν στην Χίο μέχρι τον 18ο αι. ενώ η παραγωγή του άρχισε να φθίνει μέχρι που εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 19ου αι.

ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ…

Το 1998 μία ομάδα ανθρώπων με ισχυρό όραμα για την περιοχή της Β.Δ. Χίου (ανάμεσά τους ο Δημήτρης Κεφάλας, ο Δημήτρης Τσιαδής, ο Χρήστος Φωτεινός), αποφάσισαν να επανακαλλιεργήσουν τα εγκαταλειμμένα αμπελοτόπια και να επενδύσουν με σκληρή δουλειά και κεφάλαια για να αναβιώσει η παραγωγή του χιώτικου κρασιού.

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και επίπονο, καθώς τα βουνά είχαν αγριέψει από την εγκατάλειψη αρκετών δεκαετιών και το κρασί της Χίου είχε εντελώς ξεχαστεί από τους οινόφιλους. Ωστόσο, η πίστη των ανθρώπων που ξεκίνησαν να γράφουν την νέα ιστορία του κρασιού της Χίου ήταν πολύ μεγάλη!

Το 2004 ιδρύεται η ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. και το 2009 εγκαινιάζεται το οινοποιείο της στην περιοχή του Εγρηγόρου, το πρώτο οινοποιείο της νεότερης εποχής στο νησί.

Ο αρχικός στόχος ήταν η διάσωση της σπάνιας ποικιλίας αμπέλου «Χιώτικο κρασερό», μοναδικής στον Ελλαδικό χώρο. Κάτι που σύντομα επιτεύχθηκε και η Χίος πήρε – χάρη στις ενέργειες της εταιρείας –ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Φυτεύτηκαν εκτός από το Χιώτικο κρασερό, οι ποικιλίες Αγιαννίτης (γηγενής ερυθρή), Ασύρτικο και Αθήρι (αιγαιοπελαγίτικες λευκές), οι οποίες δίνουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, καθώς το μικροκλίμα της περιοχής θεωρείται ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Οι αμπελώνες –στην πραγματικότητα αναβαθμίδες «πεζούλες», μιας και η περιοχή είναι ορεινή – βρίσκονται κυρίως στο Β.Δ. τμήμα του νησιού, ενώ στην πορεία αναπτύσσονται και άλλοι σε άλλα σημεία.

Ο επόμενος στόχος ήταν η επανατοποθέτηση της Χίου στον οινικό χάρτη της χώρας και η προβολή του Χιώτικου κρασιού που με τα χρόνια είχε ξεχαστεί. Έτσι, ξεκίνησαν δράσεις οινοτουρισμού, κατ’ αρχήν με τον επίσημο χαρακτηρισμό του οινοποιείου ως επισκέψιμο και αφ’ ετέρου με συμμετοχή σε εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Το 400 τ.μ. οινοποιείο είναι μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής, ενώ στο χώρο του βρίσκεται και χώρος γευσιγνωσίας όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν οπτικό υλικό και να ενημερωθούν για την ιστορία του κρασιού και της περιοχής και φυσικά να δοκιμάσουν τα κρασιά που παράγονται.

Η προβολή στο εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των εξαγωγών, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και συνεχίζοντας με άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Κύπρος.

Οι πρόσφατες βραβεύσεις των κρασιών, οι εξαιρετικές κριτικές από οινογνώστες, σομελιέ και κυρίως το καταναλωτικό κοινό έχουν κάνει τους ανθρώπους της εταιρείας όχι μόνο να νιώθουν περήφανοι που κατάφεραν να αναβιώσουν την ιστορική παραγωγή, αλλά να ελπίζουν πως το κρασί της Χίου θα αποκτήσει και πάλι την φήμη που είχε από την αρχαία εποχή μέχρι τον 19ο αιώνα.

GREEK PRODUCTS HOME PAGE ,

Related Posts

Comments are closed.