Categories

ΑΙΑΚΕΙΟΝ Φιστίκια Αίγινας

Posted by at 9 November, at 11 : 25 AM Print

Μιχάλης Γαλάνης, Ντόλυ Κουκούλη, Αλέξανδρος Κουκούλης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗ

Τα φιστίκια έχουν πολύ μεγάλη διατροφική αξία και θεωρούνται υπερτροφή λόγω των ευεργετικών τους συστατικών. Βελτιώνουν την πέψη, βοηθούν στην υγεία του νευρικού συστήματος, μειώνουν τη χοληστερίνη συντελώντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς, προστατεύουν από το διαβήτη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πρώτη οργανωμένη φυτεία φιστικιάς στην Αίγινα ξεκίνησε το 1896. Παρόλο που η φιστικιά προέρχεται από το Ιράν και τη Συρία, το μικροκλίμα του νησιού, η σύσταση του εδάφους, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις καθώς και η γειτνίαση με τη θάλασσα είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ευδοκιμήσει αλλά και να δώσει εξαιρετικής ποιότητας καρπούς, κάτι που οδήγησε στο να θεωρούνται σήμερα τα καλύτερα φιστίκια παγκοσμίως, ενώ το 1997 χαρακτηρίστηκε ως προϊόν ΠΟΠ. Το Αιάκειον ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ζαχαροπλαστείο σε περίοπτη θέση στον παραλιακό δρόμο της Αίγινας το 1958. Εμπνεύστρια ήταν η Ντόλυ Κουκούλη μια από τις λίγες γυναίκες επιχειρηματίες της εποχής και από τις πρώτες της Αίγινας. Σήμερα συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση με το ίδιο πάθος και μεράκι ο Αλέξανδρος Κουκούλης και ο Μιχάλης Γαλάνης, τρίτη γενιά επιχειρηματιών. Η επιτυχία τους οφείλεται στην πολυετή ενασχόληση της οικογένειας με το χώρο, στην σχολαστικότητα της παρασκευής των προϊόντων, στην εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης που προέρχεται αποκλειστικά από φυτείες φιστικιού της Αίγινας κι από μικρούς τοπικούς παραγωγούς αλλά κι από τις δικές τους καλλιέργειες, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την αγροτική παραγωγή.

Στόχος τους είναι να διατηρήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να τα κάνουν γνωστά σε περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Ήδη εξάγονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Αυστραλία. Τους ενδιαφέρει να εξελίσσονται και να διευρύνουν τη γκάμα τους με νέες γεύσεις. Ήδη ετοιμάζουν το λικέρ φιστικιού. Η ομάδα του «Αιάκειον» παρασκευάζει παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα προϊόντα με ασυναγώνιστες γεύσεις. Όλα έχουν σα βάση το φιστίκι Αιγίνης που θεωρείται ανώτερο τόσο στην ποιότητα όσο και στη γεύση. Παρασκευάζουν πολλά παραδοσιακά γλυκά: φιστικάτο, φιστικίνι, φλωρεντίνα (καραμέλα με φιστίκι Αιγίνης το οποίο κυκλοφορεί και με αλατισμένο καρπό που λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του είναι άριστο συνοδευτικό των αλκοολούχων ποτών), γλυκό του κουταλιού, μπάρα φιστικιού, μπακλαβαδάκια, λουκούμια, παστέλια, μαρμελάδα και πικάντικο chutney φιστικιού που έχει σα βάση το κρεμμύδι συνδυασμένο με πιπεριά τσίλι, φιστίκι Αιγίνης και ξίδι και ταιριάζει υπέροχα με τυριά, σάντουιτς, σάλτσες για κρέατα) καθώς και συσκευασμένο καρπό φιστικιού. Η κρέμα φιστικιού χωρίς ζάχαρη έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία μεταξύ των οποίων βραβείο ανώτερης γεύσης στην κατηγορία του από το International Taste Institute, ενώ η κρέμα με ζάχαρη δύο. Η επίσης βραβευμένη πάστα φιστικιού είναι 100% καθαρός αλεσμένος καρπός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές ή αλμυρές παρασκευές. Άλλο ένα βραβευμένο προϊόν (βραβείο γεύσης και καινοτομίας) είναι το πέστο φιστικιού, η κλασική συνταγή όπου το κουκουνάρι έχει αντικατασταθεί από φιστίκι. Τα προϊόντα είναι όλα χειροποίητα και δεν περιέχουν συντηρητικά. Πωλούνται σε ντελικατέσεν και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

ΑΙΑΚΕΙΟΝ: Λεωφ. Δημοκρατίας 18-20, Παραλία – Αίγινα | (+30) 22970 27235 | aiakeion.gr

GREEK PRODUCTS ,

Related Posts

Comments are closed.