Categories

Τι έκανε η Ευρώπη για την Ελλάδα

Posted by at 15 July, at 18 : 26 PM Print

Ψέμματα και αλήθειες για την διαχείρηση του ευρωπαϊκου χρήματος

■ Του ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ, Πρόεδρος πολιτικού κόµµατος “Δηµιουργία Ξανά” | www.square.gr

 

Όλα τα κράτη της Ε.Ε συµβάλλουν στον προϋπολογισµό της πληρώνοντας το ποσό που τους αντιστοιχεί. Και όλα λαµβάνουν χρήµατα από αυτή, µέσω των δράσεων που χρηµατοδοτεί η Ε.Ε.

Αν αυτά που παίρνει ένα κράτος είναι περισσότερα από αυτά που δίνει, µιλάµε για καθαρές εισροές. Προσοχή: δεν πρόκειται για δάνεια. Οι καθαρές εισροές είναι «δώρο» των φορολογούµενων της Ε.Ε. Φυσικά δεν σου το κάνουν επειδή γιορτάζεις. Σου το κάνουν µε στόχο τη σύγκλιση: να δηµιουργήσεις υποδοµές και να εκσυγχρονιστείς ώστε να καλύψεις την απόσταση από τα ανεπτυγµένα κράτη της Ε.Ε. Να φτιάξεις δρόµους, λιµάνια, δίκτυα, κτηµατολόγιο, σύγχρονη γεωργία.

Ποια χώρα είναι η πρωταθλήτρια στις καθαρές εισροές; Καλά το φανταστήκατε: η Ελλάδα.

Κι όχι µόνο τώρα. Από την πρώτη στιγµή που µπήκαµε στην τότε ΕΟΚ. Οι επιδοτήσεις προς την Ελλάδα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 µε τα Μεσογειακά Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, συνεχίστηκαν µε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και συνεχίζονται µε το ΕΣΠΑ. Ακόµα και στα χρόνια προ κρίσης, οι «βρύσες» της Ε.Ε. ήταν τέρµα ανοιχτές. Ας πάρουµε παράδειγµα το 2006, µια σχετικά ήρεµη και «αδιάφορη» δηµοσιονοµικά χρονιά. Το 2006, λοιπόν, οι καθαρές εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα ήταν σχεδόν 5 δισ. ευρώ (4,999). Ακολουθεί η Ισπανία µε 3,084 δισ. ευρώ. Τρίτη η Πολωνία µε 2,859, τέταρτη η Πορτογαλία µε 2,256, και πέµπτη η Ουγγαρία µε 1,060 δισ. ευρώ. Από κει και ύστερα οι ωφεληµένες χώρες παίρνουν κάτω από ένα δισ. ευρώ. Λιθουανία: 566 εκ., Σλοβακία: 295 εκ.Τσεχία: 295 εκ., Λετονία: 247 εκ., Εσθονία: 170 εκ., Σλοβενία: 127 εκ. Κατά την περίοδο 1997-2006, οι καθαρές κοινοτικές εισροές προς τη χώρα ήταν 41,6 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν αναλογικά το υψηλότερο µεταξύ των χωρών-µελών της Ε.Ε. Ωστόσο, θα µπορούσαµε να εισπράξουµε κι άλλα, αλλά δεν το κάναµε: την ίδια περίοδο, η απορροφητικότητα των κονδυλίων του διαρθρωτικού ταµείου στην Ελλάδα µεταξύ του 2000 και του Σεπτεµβρίου 2007 ήταν µόλις 58%. Στον αντίποδα η Ιρλανδία απορρόφησε το 90%.

Σε απλά Ελληνικά: και πριν την κρίση οι φορολογούµενοι της Ε.Ε. µας έδιναν έναν σκασµό λεφτά και είχαν να διαθέσουν κι άλλα, αλλά εµείς ούτε να τα απορροφήσουµε ήµασταν ικανοί, ενώ κι εκείνα που απορροφούσαµε πήγαιναν στις τσέπες των κουµπάρων και των πελατών.

Η ίδια ροή χρηµάτων από την Ε.Ε συνεχίστηκε και την περίοδο 2007 – 2013. Οι καθαρές εισροές προς τη χώρα µας ήταν 48,23 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2013 ήταν 5,42 δισ. ευρώ! ∆ηλαδή από το 1997 µέχρι το 2013 η χώρα µας πήρε ∆ΩΡΟ από την Ε.Ε. περίπου 90 δισ. ευρώ! 9.000 ευρώ για κάθε Έλληνα! Από το 1980 µέχρι σήµερα περισσότερα από 120 δισ. ευρώ βγήκαν από την τσέπη του ευρωπαίου φορολογούµενου και ήρθαν ως ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΙΣΡΟΕΣ στη χώρα µας. Ποιος είναι ο χαµένος αυτής της ιστορίας; Η Γερµανία η οποία πλήρωσε, µόνο για το 2013, 13,07 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα πήρε. «Μας τα δίνουν για να αγοράζουµε τα προϊόντα τους» τσιρίζουν οι λαϊκιστές. Λάθος και ως σκέψη και ως αριθµοί! ∆εν κερδίζεις όταν δωρίζεις 100 ευρώ σε κάποιον για να ψωνίσει από το µαγαζί σου, έτσι δεν είναι; ∆εν κερδίζει χρήµατα η Γερµανία όταν δίνει από την τσέπη των Γερµανών φορολογούµενων 13 δισ. ευρώ τον χρόνο. Θα µπορούσε να τα κρατήσει και να τα µοιράσει στους Γερµανούς συνταξιούχους που παίρνουν µέση σύνταξη 760 ευρώ όταν οι Έλληνες της κρίσης παίρνουν 882 ευρώ. Τι κερδίζει λοιπόν; Γιατί µοιράζει λεφτά; Κερδίζει διότι επενδύει στην ιδέα της Ενωµένης Ευρώπης. Το να µεταµορφωθεί µια ήπειρος, που επί χιλιάδες χρόνια ήταν το κύριο θέρετρο των πιο αιµατηρών συγκρούσεων του κόσµου, σε χώρο ειρήνης είναι κέρδος για όλους τους λαούς της, και για τους Γερµανούς φυσικά. Κερδίζει διότι η ενιαία Ευρώπη µετράει περισσότερο στον διεθνή συσχετισµό δυνάµεων, απ’ ότι το κάθε κράτος της ξεχωριστά. Κερδίζει διότι η ελευθερία στην παραγωγή και την εµπορία αγαθών και υπηρεσιών και η ελευθερία στη διακίνηση ανθρώπων καθιστά όλα τα κράτη της περισσότερο ανταγωνιστικά και τους πολίτες της περισσότερο ευτυχισµένους.

Αλλά εµείς όντως αυτά τα χρήµατα τα στέλνουµε πίσω για να αγοράσουµε προϊόντα; Πρόκειται για τερατώδες ψέµα. ∆ιότι όλα τα «πακέτα» των ευρωπαϊκών εισροών είναι για στοχευµένες δράσεις. ∆εν ανοίγουν το πορτοφόλι και λένε «πάρε κόσµε» και κάν’ τα ό,τι θες. Αλλά σου λένε: «Θέλω να στηρίξω τη γεωργία σου. Έχεις συγκεκριµένο σχέδιο να µου υποβάλλεις για να πάρεις τα λεφτά;» Γι΄αυτό παρ’ ό,τι πήραµε την µερίδα του λέοντος, τελικά πήραµε λίγα σε σχέση µε αυτά που ήταν διατεθειµένοι να µας δώσουν. ∆ιότι, ως γνωστόν, µε τα συγκεκριµένα σχέδια δεν τα πάµε καλά. Προτιµούµε τις ευχές και τις κατάρες.

Ας δούµε όµως πού πήγαν (θεωρητικά τουλάχιστον) τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούµενων που µπήκαν στη χώρα µας, µια συγκεκριµένη χρονιά, το 2013. Το 58,66% πήγε στις Περιφέρειες. Το 36,75% διατέθηκε για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Στους τοµείς της ανάπτυξης και απασχόλησης πήγε το 3,39%, για θέµατα ιθαγένειας, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης δώσαµε το 0,63% και για τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση το 0,57%. Θεωρητικά, πάντα, διότι όπως ξέρουµε µεγάλο µέρος αυτών των χρηµάτων καταλήγει στις γνωστές τσέπες ηµετέρων µέσω όλων των κόλπων που έχει επινοήσει ο «ευφυής» Νεοέλληνας για να κλέβει τους «κουτόφραγκους»: να καταβρέχει το βαµβάκι για να ζυγίζει περισσότερο, να «πολλαπλασιάζει» ζώα και δέντρα, να υπερτιµολογεί έργα και να οργανώνει «εκπαιδευτικά σεµινάρια» στα οποία δεν πατάει κανένας, αλλά όλοι, εκπαιδευτές, εκπαιδευόµενοι και µεσάζοντες είναι ευτυχείς.

Γιατί λοιπόν η προπαγάνδα των λαϊκιστών όλα αυτά τα χρόνια έχει δαιµονοποιήσει τους ξένους που θέλουν δήθεν να µας φτωχοποιήσουν; Πρώτον γιατί είναι οι ίδιοι οι διακοµµατικοί λαϊκιστές που κλέβουν τα χρήµατα της Ε.Ε. και θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή σου από τη ρεµούλα. ∆εύτερον γιατί ο λαϊκισµός χρειάζεται πάντα έναν εχθρό. Μπορεί να είναι οι «Αµερικάνοι φονιάδες των λαών», µπορεί να είναι η Λέσχη Μπίλντερµπεργκ, µπορεί να είναι η «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» η Μέρκελ, ο Σόιµπλε, ο Ντάισελµπλουµ, οι Ελ, οι Νεφελίµ. Αρκεί να µην καθήσεις να σκεφτείς:

Τι έφταιξε και τα 120 δισ. καθαρών εισροών της Ε.Ε. που θα µπορούσαν να µεταµορφώσουν αυτή τη χώρα σε Ελβετία εξανεµίστηκαν χωρίς να καταφέρουµε να φτιάξουµε ούτε έναν δρόµο της προκοπής και να πρέπει να πληρώνουµε διόδια κάθε δέκα µέτρα;

∆ιότι αν το σκεφτείς, κάπου στο κάδρο της αποτυχίας θα δεις και τον εαυτό σου. Γιατί τόσα χρόνια ψήφιζες δαγκωτό όσους σου έταζαν τα πάντα µε έναν νόµο κι ένα άρθρο, όσους διέταζαν τον Τσοβόλα να τα δώσει όλα, και µαύριζες όσους σου έδειχναν τον µοναδικό δρόµο που οδηγεί στην ανάπτυξη: αυτόν της συνεπούς, στοχευµένης προσπάθειας και της παραγωγικής δουλειάς. Γιατί η βρώµικη προπαγάνδα βρώµισε και τα δικά σου σχέδια, ψηφοφόρε. ∆εν ζητούσες λιγότερη διαφθορά αλλά περισσότερες ευκαιρίες να µπεις στο κόλπο.

Ακόµα όµως υπάρχει ευκαιρία. Στη Ρώµη η Ε.Ε. κάνει µια νέα αρχή. Καιρός να κάνεις κι εσύ, στα κριτήρια και τις επιλογές σου.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.