Categories

Χαλκιδική: Μελισσοκομική επιχείρηση “Αβατον”

Posted by at 10 March, at 10 : 54 AM Print

Του ΔΙΟΝΥΣΗ Ε. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – Οικογενειακή μελισσοκομική επιχείρηση “Αβατον”

Η οικογενειακή επιχείρηση “Αβατον” αποτελεί μια μελισσοκομική επιχείρηση η οποία εδρεύει στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής. Η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Καμπούρη με κύρια μέλη της τον Παύλο Καμπούρη (ιδιοκτήτη της επιχείρησης) και τους δύο υιούς του Πέτρο και Θεόδωρο. Έχοντας τις ρίζες της πολύ βαθιά στο χρόνο καθώς πλέον βαδίζει στην 5η γενεά, η οικογενειακή επιχείρηση στοχεύει στην παραγωγή ελληνικού άριστα ποιοτικού μελιού και παραγώγων προϊόντων της μέλισσας. Με σεβασμό προς τη μέλισσα, τη φύση και τον άνθρωπο διατηρεί μια ανοδική πορεία καθώς διαθέτει πάνω από 1.000 κυψέλες με αυξανόμενη παραγωγική πορεία και παράγει περίπου 30.000 κιλά μέλι, 1000 κιλά γύρη και άλλα παράγωγα του ελληνικού μελιού σε ετήσια βάση. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης:

“Κουβαλάμε μια παράδοση πέντε και πλέον γενεών, μας αναφέρει ο Παύλος Καμπούρης, η οποία ξεκίνησε από τον προπάππου μας Νικόλαο το 1874, συνεχίστηκε από τον παππού μου τον Γρηγόριο,(1867-1970), τον πατέρα μου το Θεόδωρο (1923-2003) και σήμερα συνεχίζουμε εγώ με τα παιδιά μου. Η επιχείρηση λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό προς την παράδοση, τις μέλισσες και την επιστήμη. Η τέχνη της μελισσοκομίας και τα μυστικά της που με πολύ αγάπη μεταφέρθηκαν από γενεά σε γενεά αποτελούν μια καλή βάση, η οποία σε συνδυασμό με το σεβασμό προς τη μέλισσα, τη φύση και την επιστημονική κατάρτιση των μελών της επιχείρησης συντελούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα ”.

Ο σεβασμός προς τη μέλισσα, τη φύση και τον άνθρωπο, η εμπειρική γνώση και η επιστημονική εξειδίκευση είναι τρείς γνώμονες που αποτελούν τη φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης. Όπως ο ίδιος τονίζει:

“Όλα τα μέλη της οικογένειάς μας σέβονται τη μέλισσα και τη φύση και για αυτό το λόγο διατηρούμε το μελισσοκομείο μας σε περιοχές όπου η μέλισσα μπορεί να δουλέψει ανενόχλητη σε συνεργασία με τη φύση. Επίσης τα παιδιά μου έχουν πτυχία τα οποία συμβάλλουν στη λειτουργία σωστών μελισσοκομικών αρχών και της ανάπτυξης της επιχείρησης. Συγκεκριμένα ο Πέτρος σπουδάζοντας Γεωπόνος έχει εξειδικευτεί στην μορφολογία και την ανάπτυξη των φυτών τα οποία η μέλισσα επισκέπτεται και ο Θεόδωρος είναι οικονομολόγος-μαθηματικός ο οποίος αναλύει επιχειρηματικούς κινδύνους και συνεισφέρει στην επιχείρηση ελέγχοντας την αποθεματοποίηση και την επικοινωνία με τους πελάτες. Στον εξοπλισμό μας θεωρώ ότι την μεγαλύτερη αξία έχει η πλούσια μελισσοκομική μας βιβλιοθήκη.”

Ο Παύλος Καμπούρης σε ώρα εργασίας

Ο κος Καμπούρης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τονίζει το σημαντικό ρόλο των μελισσών στη μακροζωία και τις μοναδικές ιδιότητες του ελληνικού μελιού. Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

“Το μέλι εκτιμήθηκε για την θρεπτική του αξία απ’ αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Δίας ο οποίος θεωρούνταν ο πατέρας Θεών μεγάλωσε με μέλι και γάλα. Ο Ιπποκράτης πατέρας της Ιατρικής χρησιμοποιούσε το μέλι για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης 384 – 322 π.Χ στο συγγραφικό του έργο αναφέρει ότι το μέλι παρατείνει την ζωή του ανθρώπου. Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφεί από εξαίρετους επιστήμονες για τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση του μελιού.

Στην σημερινή μας διατροφή το μέλι ξεχωρίζει για τις βιολογικές του ιδιότητες που το καθιστούν κάτι περισσότερο από τρόφιμο και ξαναβρίσκει εφαρμογή σε ιατρικές χρήσεις. Το μέλι αποτελεί ένα τρόφιμο που δεν χαλάει. Έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του αίματος και τονώνει την καρδιά.”

Για την επίτευξη ωστόσο του μέγιστου δυνατού ωφέλιμου αποτελέσματος στην υγεία, σημαντικό ρόλο έχει η παραγωγική διαδικασία και η σωστή τοποθέτηση του μελισσοκομείου. Όπως ο κος Καμπούρης αναφέρει, η τοποθέτηση των κυψελών σε περιοχές με πλούσια βλάστηση είναι άκρως σημαντική για την παραγωγή άριστα ποιοτικού μελιού. Για το λόγο αυτό η επιλογή των περιοχών που η μελισσοκομική οικογενειακή επιχείρηση διατηρεί το μελισσοκομείο της είναι περιοχές απαλλαγμένες από ανθρώπινες παρεμβάσεις οι οποίες προσφέρουν πάρα πολλές ποικιλίες βλάστησης, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Αγίου Όρους (στην χερσόνησο Άθως). «Παρθένα περιοχή» χαρακτηρίζει την περιοχή αυτή ο συνομιλητής μας χαρακτηρίζοντας μάλιστα σαν φαρμακευτικό προϊόν το μέλι που συλλέγεται από αυτήν την περιοχή αφού είναι σπάνια φαρμακευτικά βότανα τα φυτά της περιοχής. Όπως ο κος Καμπούρης τονίζει:

«Για να παραχθεί ένα ποιοτικό μέλι πρέπει να συντρέχουν αρκετοί παράγοντες. Η υγεία της μέλισσας, το λουλούδι από το οποίο παράγεται το νέκταρ, το υπέδαφος από το οποίο τρέφεται το φυτό που παράγει το νέκταρ, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας που ζούνε οι μέλισσες και τα λουλούδια. Εδώ στην Χαλκιδική αλλά και στο Άγιο Όρος η φύση ευνόησε ώστε αυτοί οι παράγοντες να βρίσκονται σε αφθονία. Η Παλαιόχωρα Χαλκιδικής στην οποία εδρεύει η οικογενειακή μας επιχείρηση βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, ένα βουνό στο οποίο ένα ποσοστό της τάξεως του 31% της βλάστησης της Χαλκιδικής αποτελείται από μελισσοκομικά φυτά. Πευκοδάση, καστανιές, κουμαριές, παλιούρι, σουσούρα, ανοιξιάτικο ρείκι, ανοιξιάτικη κουμαριά, σμυρνιές λαδανιές, αγριοτρύφυλο, αγριορίγανη είναι ορισμένα από τα 262 καταγεγραμμένα μελισσοκομικά φυτά που φύονται στον Χολομώντα. Συνεπώς υπάρχει άφθονη τροφή για τις μέλισσες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης διατηρούμε μόνιμα μέρος του μελισσοκομείου μας σε Άβατες περιοχές – για αυτό το λόγο και ονομάσαμε το μέλι μας Άβατον- όπου δεν υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και φυτοφάρμακα. Επιλέγουμε να μην μεταφέρουμε τις μέλισσες στον κάμπο όπου υπάρχει εντατική αγροτική καλλιέργεια διότι η χρήση των φυτοφαρμάκων επηρεάζουν αρνητικά τον κύκλο ζωής των μελισσών αλλά και τα προϊόντα που αυτή παράγει. Περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από απουσία λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και γενικότερα ανθρώπινων παρεμβάσεων αποτελούν περιοχές στη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος. Διατηρούμε επίσης μόνιμο μελισσοκομείο εντός της Ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους, έχοντας φυσικά εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες. Και φυσικά με σεβασμό προς τον ευλογημένο αυτό τόπο και τον τρόπο της ζωής των μοναχών. Το μέλι που παράγουμε στην παρθένα αυτή περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φαρμακευτικό προϊόν αφού συλλέγεται από σπάνια φαρμακευτικά βότανα που φύονται στον ευλογημένο ετούτο τόπο».

Αναφορικά με τα είδη του μελιού που η οικογενειακή επιχείρηση παράγει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τονίζει την αγνότητα της παραγωγής του μελιού, ενώ ο Πέτρος αναφέρει εξειδικευμένες πληροφορίες για τρείς ποικιλίες μελιού, το Πευκόμελο, το μέλι Καστανιάς και το μέλι Σουσούρας (ρεικόμελο).

«Το μέλι το οποίο προμηθεύουμε στους πελάτες μας είναι αυτούσιο, όπως. η μέλισσα συνεργαζόμενη με την φύση ξέρει να παράγει. Καμία άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. O διαχωρισμός των ειδών γίνεται με βάση την επισκεψιμότητα της μέλισσας στα αντίστοιχα φυτά. Για παράδειγμα όταν η μέλισσα συλλέγει τις μελιτώδεις εκκρίσεις των πεύκων τις εμπλουτίζει με ένζυμα που παράγει ο οργανισμός της και έτσι έχουμε το ξακουστό «Πευκόμελο». Το πευκόμελο είναι ένα είδος μελιού που παράγεται παγκοσμίως μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία. Και η Χαλκιδική έχει την μεγαλύτερη παραγωγή. Επίσης έχουμε το μέλι Καστανιάς το οποίο παράγεται στο Άγιο Όρος, στην Μονή της Μεγίστης Λάβρας. Το δέντρο καστανιά που φύεται σε αυτήν την περιοχή διαφέρει πάρα πολύ από τα δέντρα σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Το άνθος έχει μια μεγάλη περιεκτικότητα γυρεοκόκκων που προσδίδουν στο μέλι μια ιδιαίτερη γεύση. Μια ακόμη ποικιλία αποτελεί το μέλι Ερείκης ή σουσούρας το οποίο παράγεται σε μια περιοχή πριν από την χερσόνησο Άθως. Το ρείκι ή σουσούρα, όπως συνηθίζεται να το λένε στην Χαλκιδική, είναι ένας άγριος θάμνος που ευδοκιμεί άφθονος στην περιοχή. Κατά την άνθιση του έχει ‘ένα έντονο κόκκινο χρώμα και το μέλι που παράγεται από αυτό έχει ένα έντονο άρωμα και είναι πολύ θρεπτικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογενειακή επιχείρηση του κου Καμπούρη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μελισσοκομικές μονάδες στη Χαλκιδική. Τα προϊόντα προσφέρονται σε καταναλωτές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Σχετικά με τη διεθνή αγορά η επιχείρηση πραγματοποιεί εξαγωγές στην Ευρώπη. Στην ερώτησή μας αν τους ενδιαφέρει η αγορά της Αμερικής ο κος Καμπούρης αναφέρει:

«Η αγορά της Αμερικής είναι μια τεράστια αγορά με πάρα πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος Ελληνικής ομογένειας η οποία αναζητά αγνά, ποιοτικά, Ελληνικά προϊόντα. Θα ήταν ενδιαφέρον αν δινόταν η ευκαιρία στους ομογενείς μας να ξαναθυμηθούν τις γεύσεις της πατρίδας τους και να φάνε το μέλι που έτρωγαν στο χωριό τους στα παιδικά τους χρόνια. Συνεπώς, υπάρχει η σκέψη να αναπτύξουμε τις εξαγωγικές μας δραστηριότητες στο μέλλον». Αν και η κρίση συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα, η σκληρή δουλειά και ο σεβασμός στη μέλισσα, στη φύση και στον καταναλωτή είναι γνώμονες που κάνουν την επιχείρηση να ξεπερνά τις δυσκολίες και να βαδίζει σε βήματα ανάπτυξης. Ο κος Καμπούρης κλείνει τη συζήτησή μας αναφέροντας: «Όπως σας είπα σεβόμαστε την μέλισσα. Την φροντίζουμε και μας φροντίζει. Υπάρχει κρίση στην Ελλάδα αλλά με σκληρή δουλειά, με πίστη στο όραμά μας και με σεβασμό στον καταναλωτή αισιοδοξούμε για το μέλλον».

Αν και η κρίση συνεχίζει να υπάρχει στην Ελλάδα, η σκληρή δουλειά και ο σεβασμός στη μέλισσα, στη φύση και στον καταναλωτή είναι γνώμονες που κάνουν την επιχείρηση να ξεπερνά τις δυσκολίες και να βαδίζει σε βήματα ανάπτυξης. Ο κος Καμπούρης κλείνει τη συζήτησή μας αναφέροντας:

«Όπως σας είπα σεβόμαστε την μέλισσα. Την φροντίζουμε και μας φροντίζει. Υπάρχει κρίση στην Ελλάδα αλλά με σκληρή δουλειά, με πίστη στο όραμά μας και με σεβασμό στον καταναλωτή αισιοδοξούμε για το μέλλον».


www.abaton1.com

e-mail: abaton@abaton1.com

GREEK PRODUCTS

Related Posts

Comments are closed.