Categories

Αυτοκέφαλη Εκκλησία στις ΗΠΑ: Η OCL Στηρίζει την έκκληση Βαλιώτη

Posted by at 5 August, at 10 : 13 AM Print

Σε επιστολή προς τον κ. Στάθη Βαλιώτη, ο κ. George Matsoukas, Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης OCL (Orthodox Christian Laity), τον συγχαίρει για την ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής.  Η OCL είναι μια οργάνωση λαϊκών και ιερωμένων που πριν από 30 χρόνια  υποστηρίζει την διαφάνεια στην και τη συμμετοχή εκλεγμένων λαϊκών στις αποφάσεις της Εκκλησίας, καθώς και την ανάγκη για Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αμερική:

 

«Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, της συμβουλευτικής επιτροπής, των υποστηρικτών και φίλων του οργανισμού «Orthodox Christian Laity», σας ευχαριστώ που εκφράσατε τις σκέψεις σας για την παρούσα κατάσταση της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής και που προσφέρατε θετικές προτάσεις για το μέλλον της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δηλώσεις σας κατά την παραλαβή εκ μέρους σας επίτιμου πτυχίου στο Ελληνικό Κολλέγιο – Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού αποτελούν σημείο καμπής στην ζωή της εν Αμερική Ορθοδοξίας. Οι αντιλήψεις και προτάσεις σας είναι γενναίες, επίκαιρες και αναγκαίες. Σε συνάρτηση με τις προηγούμενες υπηρεσίες που προσφέρετε στην Εκκλησιαστική Κοινότητα, αποδεικνύεστε πραγματικά άξιος για τις αλήθειες που εκφράζετε. Έχετε δώσει στους πιστούς το παράδειγμα και την άδεια να εκφράσουν τις προσωπικές γνώμες τους πάνω σε θέματα που είναι σημαντικά στην ζωή της Εκκλησίας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως αυτόχθονη Χριστιανική Εκκλησιαστική Κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν δεν μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας ειλικρινά και ελεύθερα. Το παράδειγμά σας εμπνέει όλους μας, νέους και γέρους, να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο. Έχετε προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία υπέρ του μέλλοντος της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ.

Η οικοδόμηση ενός ναού στο «σημείο μηδέν» της πόλεως της Νέας Υόρκης αποτελεί επάξιο σύμβολο, αλλά θα πρόκειται για σύμβολο κενό περιεχομένου εάν εμείς, ως κοινότητα πιστών, δεν μπορούμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας μεταξύ μας με τρόπο ελεύθερο και ανοικτό και να μην παραγκωνιζόμαστε από το ιεραρχικό σχήμα των επισκόπων, κληρικών, διοικητών και διορισμένων λαϊκών. Το σχήμα αυτό το έχετε αλλάξει μιλώντας ειλικρινά στους έχοντες την εξουσία.

Προσευχόμαστε ο Κύριος να συνεχίζει να ευλογεί και να κρατά εσάς και την οικογένειά σας καλά. Προσευχόμαστε να συνεχίσετε να είστε ένας λαλίστατος οικονόμος της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ.

Έχω πάρει το θάρρος να εσωκλείσω μιαν ανακεφαλαίωση του έργου του OCL για τα περασμένα 31 χρόνια και σας ζητώ να σημειώστε το Ψήφισμα για την Αυτοκεφαλία που υπερψηφίστηκε στο Λος Άντζελες το 1998, καθώς και την τελευταία έκδοσή μας για την Μοναστική Κοινότητα του Εφραίμ που γράφτηκε από την δρ Frances Kostarelos. Η ιεράρχες και το Πατριαρχείο έχουν την ύλη αυτή στην διάθεσή τους».

Σ.Σ.: Ο κ. Βαλιώτης έχει δεχτεί επιπλήξεις για την ομιλία του προς τους απόφοιτους του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού από τον ομογενειακό τύπο, την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, μερικούς μητροπολίτες της επαρχιακής συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι είναι βοηθοί επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριάρχη και μέσα από επιστολή που του εστάλη εκ μέρους του Τάγματος των Αρχόντων. Η πλέον καυστική επίθεση έγινε από εκπρόσωπο του Πατριάρχη σε μήνυμά του προς την Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Στην ομιλία του προς τους Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου στις 4 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Βαλιώτη «ασύνετες και ανευλαβείς». Κάνοντας μια ξεκάθαρη επίπληξη προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο επισκέπτης από την Κωνσταντινούπολη αναφώνησε ότι: «ακόμη λυπηρότερον… δεν ανεκλήθη αμέσως εις την τάξιν το εξυβρίσαν στόμα από μέρους των εχόντων την πρώτη ενταύθα εκκλησιαστικήν ευθύνην».

Οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν προς τον κ. Βαλιώτη για την άσκηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της συνείδησης δεν του αξίζουν και δεν αξίζουν να διατυπώνονται από Εκκλησιαστικούς ηγέτες. Η άνεση και ψυχραιμία που επέδειξε υπό πίεση θα πρέπει να βοηθήσει διορισμένους κληρικούς και λαϊκούς ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να συνεχίσουν να λένε την αλήθεια προς τους έχοντες την εξουσία και να δρουν συλλογικά, μέσα από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, προς διόρθωσιν του αντικανονικού σχήματος, της πολυδιάσπαστης ηγεσίας και για την περιστολή του κληρικού που λειτουργεί ως πατριαρχικού «νούντσιου». Άλλωστε, όλοι οι παραπάνω παράγοντες αποδυναμώνουν την εξουσία του Αρχιεπισκόπου και της ίδιας της Αρχιεπισκοπής. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε γενίτσαροι, λειτουργώντας εις βάρος των ίδιων των συμφερόντων μας, ως Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να επανακτήσουμε την ευθύνη για την διαχείριση των υποθέσεών μας μέσα από την λογοδοσία, διαφάνεια, ενότητα και λαϊκή ανάμειξη σε όλες τις εκφάνσεις του Εκκλησιαστικού μας βίου.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Στάθης Βαλιώτης διαθέτει επταετείς θεολογικές σπουδές και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων στο Queens. Έχει προσφέρει πάνω από 22 εκατομ. δολ. σε δωρεές προς την Εκκλησία στην Αμερική και στην Ελλάδα και σε διάφορους εθνικούς, φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Είναι ο δημιουργός του Πανεπιστημίου Σπάρτης. 

 

 

 

VIEWS

Related Posts

Comments are closed.