Categories

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ κ. N. Kαλογιάννη

Posted by at 5 June, at 14 : 39 PM Print

 

 

Το εθνικό μας ποτό ταξιδεύει την Ελλάδα στον κόσμο

Εξαγωγές ούζου και άλλων ποτών

ΣΕΑΟΠ - Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ο κλάδος  των αλκοολούχων ποτών, παραμένει ανταγωνιστικός δυναμικός και εξωστρεφής. 

Ο κλάδος γενικά των αλκοολούχων είναι ένας κλάδος με σημαντική συνεισφορά στην Εθνική οικονομία καθώς:

 • συνεισφέρει €1,5 δισ. εισόδημα στο ΑΕΠ της οικονομίας,
 • οι φόροι και οι εισφορές στο σύνολο των διασυνδεδεμένων δραστηριοτήτων προσεγγίζουν τα €277 εκ. το 2016 ενώ,
 • την ίδια χρονιά, τα φορολογικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) Αλκοολούχων Ποτών ήταν €281 εκ.

Ο κλάδος της Ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων αποτελεί ένα είναι σημαντικό κομμάτι σε αυτή τη δραστηριότητα. 

 • Οι εταιρείες – μέλη του ΣΕΑΟΠ είναι στην πλειοψηφία τους  μικρές ατομικές ή οικογενειακές επιχειρήσεις, 
 • Πάνω από το 80% των μελών  παράγει στην Ελληνική επαρχία στηρίζοντας το τοπικό εισόδημα και την τοπική οικονομία, ενώ την ίδια ώρα προσφέρει θέσεις εργασίας σε ένα ακόμα ευρύτερο κύκλο επαγγελματιών, είτε άμεσα είτε έμμεσα. 
 • Ο ΣΕΑΟΠ αντιπροσωπεύει το 75% των διακινούμενων εμφιαλωμένων παραγόμενων στην Ελλάδα ποτών και το 76% των εξαγόμενων Ελληνικών ποτών. 
 • Μεγάλος πρωταγωνιστής του κλάδου της ελληνικής παραγωγής ποτών είναι το Ούζο, το ηγετικό ποτό της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας, με μερίδιο επί της παραγωγής που φτάνει το 64% στο σύνολο όλων των ποτών που παράγουμε στη χώρα μας και το 52% της κατανάλωσής τους. Το Ούζο αποτελεί διαχρονικά το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνική ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας περίπου το 70% του συνόλου σε ποσότητα, και το 50 % σε αξία.

Το εθνικό μας προϊόν, το Ούζο, κατευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χώρες που υπάρχει έντονη παρουσία την ελληνικής διασποράς, όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, αλλά και χώρες που έχουν παράδοση στη κατανάλωση στη συγκεκριμένη κατηγορία ποτού, όπως το Ιράκ (λόγω του Κουρδικού πληθυσμού), η Βουλγαρία και το Ισραήλ.

 • Ανοδικά κινείται και το Τσίπουρο, ωστόσο το ποσοστό των εξαγωγών του παραμένει μικρό, μόλις 0,5%, σε σχέση με την εγχώρια κατανάλωση που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο στο διάστημα 2010 – 2016 καταγράφεται τεράστια αύξηση  της τάξης του +128% των εξαγωγών του τσίπουρου. 
 • Το 70% της Ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων είναι  Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, από την ΕΕ.
 • Είναι ένας κλάδος εξωστρεφής με ανοδική εξαγωγική δυναμική. 
  • Ως προς την αξία, το 2016, οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκαν σε €74 εκ. από €60 εκ. το 2009, αύξηση της τάξης του 23%.
  • Ως προς τον όγκο, οι εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν το διάστημα 2010-2016 κατά 63,6%, από 27,5 εκ. φιάλες  το 2010 σε 45 εκ. φιάλες το 2016.

Αποκαλυπτικά για την καταλυτική συμβολή που είχαν οι εξαγωγές στην στήριξη της εγχώριας παραγωγής τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια είναι τα στοιχεία του συγκεντρώνει ο ΣΕΑΟΠ. 

Ειδικότερα η εγχώρια παραγωγή αποσταγμάτων και άλλων αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε το 2016 σε 18,3 εκατ. λίτρα καθαρής αλκοόλης, έχοντας μικρές απώλειες σε μία περίοδο που η εγχώρια ζήτηση υποχώρησε δραματικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στροφή προς τις εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν από 7,7 εκατ. λίτρα καθαρής αλκοόλης το 2010, σε 12,6 εκατ. λίτρα καθαρής αλκοόλης το 2016, μία αύξηση της τάξεως του 63,6%. 

Πάντως οι εξαγωγές ποτών και για το 2017 έκλεισαν ανοδικά, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία ΕΣΥΕ, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία των τελευταίων χρόνων (+6%) . 

Εξαγωγές ούζου και ελληνικών αλκοολούχων ποτών στις ΗΠΑ 2008-2017

Η Ευρώπη παραμένει ο κυριότερος προορισμός των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το 2016 οι εξαγωγές στη γηραιά ήπειρο, έφτασαν τα 60 εκ. ευρώ  ενώ το 2107 βρέθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, φτάνοντας τα 63,6εκ ευρώ.

Η αξία των  εξαγωγών  των ελληνικών αλκοολούχων ποτών στις  ΗΠΑ, καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα ως  προς την αξία, το 2017, οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκαν σε €2,5 εκ. από €1 εκ. το 2009, αύξηση της τάξης του 150%. (βλ. Εικόνα)

Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για το κλάδο της ποτοποιίας – αποσταγματοποιίας και την προοπτική του, καθώς όπως φαίνεται θα πάρει χρόνο να ανακάμψει η εγχώρια ζήτηση στα προ κρίσης επίπεδα. Κρίσιμη ωστόσο είναι η παράμετρος να διατηρήσουν οι εταιρείες τα υψηλά στάνταρ ποιότητάς τους και να μην υπονομεύουν την δυναμική που αναπτύσσεται. 

Το κλειδί για την επέκταση και διεύρυνση του εξαγωγικού αποτυπώματος είναι η ποιότητα. Αυτή είναι που θα εξασφαλίσει την κερδοφορία και θα ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, έναντι των λιανεμπορικών δικτύων. Για να αποδώσουν καρπούς οι εξαγωγές, θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο που θα βασίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική και θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και να μην γίνονται ευκαιριακές ενέργειες. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράσεις για την προβολή των ελληνικών ποτών και να εντάξει τα  Ελληνικά αποστάγματα στην προβολή του Τουριστικού πακέτου της χώρας.  

 


 

Ν. Καλογιάννης, πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας Ούζου Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτη το οποίο εξάγεται σε 30 χώρες και εισάγεται στην Αμερική από την Nestor Imports. Η οικογένεια του κ. Καλογιάννη άρχισε την απόσταξη Ούζου το 1894. Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο και Οικονομικά στην Αμερική.

 

 

 

INTERVIEWS & ARTICLES

Related Posts

Comments are closed.