Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Posted by at 5 June, at 16 : 36 PM Print

 

Από τον εκδότη

Περί Αυτοκέφαλης Εκκλησίας

 

Ο ΛΟΓΟΣ του επιχειρηματία κ. Στάθη Βαλιώτη στην τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής στη Βοστώνη κατά την παραλαβή του διδακτορικού του διπλώματος, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και ενδιαφέροντα σχόλια στους εκκλησιαστικούς κύκλους και την ομογένεια. Είναι ο πρώτος γνωστός ομογενής με στενούς δεσμούς με την Κοινότητά μας, την Εκκλησία και με επταετείς σπουδές στην θεολογία που τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ μιας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. Αυτήν την άποψη υποστηρίζει από καιρό το περιοδικό αυτό και με ψήφισμα του 1999 η OCL (Christian Orthodox Laity).

Τόσο τα λεχθέντα, όσο και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, είναι χαρακτηριστικά της σοβούσης κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας και στο όλο καθεστώς της αναχρονιστικής «επαρχιακής» εξάρτησης από το Πατριαρχείο.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για πλήρη Αυτοκεφαλία και για αποτίναξη του ελέγχου και των απαράδεκτων επεμβάσεων που εμποδίζουν την πρόοδο της φθίνουσας Εκκλησίας μας. Σε άλλες σελίδες δημοσιεύουμε απόσπασμα του λόγου του κ. Βαλιώτη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν γίνεται να διοικούμεθα από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό μα ούτε και έργο καθώς και με διαφορετική ατζέντα…»

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανείς από τους παρευρεθέντες ιεράρχες δεν απάντησε. Επικρίσεις ακούστηκαν μετά δύο ημέρες από το Τάγμα των Αρχόντων, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του εστράφη κατά του Αρχιεπισκόπου και των τριών παρόντων Μητροπολιτών. Σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε «ανησυχία και αποκαρδίωση». Ακολούθησε μετά πενθήμερο ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής που μίλησε για «προσωπικές απόψεις των ομιλητών» στην τελετή με την διαβεβαίωση «αγάπης και τιμής» προς τον κ. Βαρθολομαίο και το Πατριαρχείο με το οποίο η Εκκλησία παραμένει «αρρήκτως συνδεδεμένη» ως «επαρχία» του Οικουμενικού θρόνου.

Πιστεύουμε στην διατήρηση πνευματικών δεσμών με το Πατριαρχείο και ελπίζουμε ότι η συζήτηση καλό είναι να συνεχιστεί, αλλά σε πολιτισμένο επίπεδο, χωρίς τις ακρότητες που χαρακτήρισαν τις επικρίσεις για τις αποφάσεις της Κληρικολαϊκής του 1972 για την Αυτονομία και την εισαγωγή της αγγλικής στην θεία λειτουργία.

Ύστερα από 46 χρόνια, όλοι εμείς που πολεμήσαμε εκείνες τις αποφάσεις από τις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα» και επικρίναμε τον Ιάκωβο, οφείλουμε να ομολογήσουμε το λάθος μας…

Π. Μακριάς


 

 

Ευχαριστούμε

 

Το Estiator ευχαριστεί θερμά τον γνωστό επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά, για την υιοθέτηση αυτού του τεύχους από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τα προγράμματα του οποίου μεταδίδονται σε όλη την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Ο παλαιός, εκλεκτός φίλος του Estiator, είναι ο ιδρυτής της Interamerican, μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και πρώην ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρίας. 

Ο κ. Κοντομηνάς έχει παλαιούς δεσμούς με την ομογένεια στην Αμερική. Έφερε εδώ την Interamerican και ήταν ιδρυτής της Interbank στην Νέα Υόρκη, η οποία επωλήθη στην Marathon Bank που απερροφήθη από την Investors Bank.

Ευχαριστίες ανήκουν, επίσης, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τους άλλους φορείς προώθησης εξαγωγών.  Και, βεβαίως, στους αγγελιοδότες από την Ελλάδα και εδώ.

 


 

 

Ένα “Κύμα” τώρα και στο Μανχάταν

 

Από τα εγκαίνια του εστιατορίου «Κύμα» στο Μανχάταν.

 

Από τα εγκαίνια του εστιατορίου «Κύμα» στο Μανχάταν. Από αριστερά, ο γενικός πρόξενος κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η κα Όλγα Τενέδιου, η κα Ελευθερία Αγγελιάδη, από πίσω ο κ. Ρένος Χρήστου και ο κ. Μάννυ Καζανάς, ο κ. Μερκούριος Αγγελιάδης, ο κ. Γιάννης Πασχάλης, ο κ. Στηβ Τενέδιος, ο Αρχ/πος Δημήτριος και ο κ. Χρήστος Τενέδιος, πατέρας του Στηβ.

 

ΕΓΙΝΑΝ τον περασμένο μήνα τα εγκαίνια του νέου εστιατορίου, το «Κύμα» στη διεύθυνση 15 West 18 Street στο Μανχάτταν. Πρόκειται για μια υψηλών προδιαγραφών προσθήκη στα υπάρχοντα ελληνικής κουζίνας εστιατόρια στο Μανχάτταν, ιδιοκτησίας των γνωστών επιχειρηματιών Μερκούριου-Αγγελιάδη, Στηβ Τενέδιου, Γιάννη Πασχάλη, Γιάννη Σταυρόπουλου και Ρένου Χρήστου. Τα εγκαίνια ετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος παρουσία πολλών φίλων των ιδιοκτητών που τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Άλλο ένα εστιατόριο «Κύμα», ιδιοκτησίας του κ. Αγγελιάδη λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Ροσλύν ΝΥ, ενώ ένα τρίτο θα ανοίξει στο Μανχάτταν το 2019. Ο κ. Τενέδιος είναι ιδιοκτήτης 28 εστιατορίων.

 


 

 

Απαίσιες βεβηλώσεις εβραϊκών τάφων

 

Η ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο για τα κομμουνιστικοαναρχικά στοιχεία που έχουν καταλάβει μια ολόκληρη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας. Είναι και των ακροδεξιών φασιστών, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη βεβήλωση τάφων στο εβραϊκό νεκροταφείο Νίκαιας. Όπως διαβάζουμε, άγνωστοι εκδήλωσαν το αντιεβραϊκό τους μένος, σπάζοντας τρεις τάφους. 

Την Πρωτομαγιά νεοναζί βανδάλισαν ένα σχολείο το οποίο υπήρξε η φυλακή του Νίκου Μπελογιάννη, γεμίζοντάς το συνθήματα και με τα σύμβολα του μαιάνδρου. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις που ξεκίνησαν από το συλλαλητήριο για το μακεδονικό στην Θεσσαλονίκη. Τότε, χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος. Ακολούθησε η επίθεση ομάδας 10 χρυσαυγιτών, οι οποίοι όρμησαν με λοστούς, κράνη και φωτοβολίδες, στον χώρο Φαβέλ αφού είχαν τραυματίσει την δικηγόρο Ελευθερία Τομπατζόγλου, φώναξαν “Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή”.

Προ ολίγων μηνών, σημειώθηκαν άλλες δύο επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία. Η μία ήταν στο μνημείο για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας. Στις 30 Μαρτίου του 2017 άγνωστοι κατέστρεψαν με σφυρί την μπροστινή όψη του μνημείου.

Τον Ιούλιο του 2017 ήρθε και μία επίθεση από τον “Πατέρα Κλεομένη”, τον ρασοφόρο που έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα προτού διαταχθεί η δίωξή του. Ο “Πάτερ Κλεομένης” υιοθετώντας, προφανώς την διδασκαλία του επίσης ρασοφόρου Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος ανακήρυξε σε Άγιο, όπως ξαναγράψαμε. Αλλά ο Αιτωλός, ήταν πολύ χειρότερος στον αντιεβραϊσμό του από τον «Πατέρα» Κλεομένη…

 


 

 

Απεβίωσε ο Gus Kraras

 

Gus Kraras.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ ένας αξιαγάπητος, καλός πατριώτης και γνωστός επιχειρηματίας, ο Κωνσταντίνος Κράρας (Gus Kraras) σε ηλικία 97 ετών. Ήταν παλαίμαχος του αμερικανικού στρατού, στον οποίο υπηρέτησε με ανδρεία κατά τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Τερψιθέα Ναυπακτίας και ήταν γιος του αείμνηστου Χρήστου και Υπαπαντής Κράρα, ενώ παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στέλλα Γ. (Διαλεκτή) Κράρα, το 1946. Ο Κράρας υπήρξε διακεκριμένο μέλος της AHEPA για πολλά χρόνια.  Διετέλεσε Διοικητής Επαρχίας της Πέμπτης Περιφέρειας της Νέας Ιερσέης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της AHEPA της περιοχής του. Προς τιμή του μετονομάστηκε συμβούλιο σε «Gust C. Kraras Chapter Νο. 61» του Νew Jersey.  

Ο Gus  ήταν ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων στο Wildwood NJ, και άλλων επιχειρήσεων και ιδρυτής ομογενειακού ταξιδιωτικού γραφείου που διοργανώνει ομαδικές εκδρομές με λεωφορεία σε όλη την Αμερική. 

Το 1990 του απονεμήθηκε το οφίκιο του Άρχοντος Δεπουτάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ενώ έλαβε και άλλες τιμητικές διακρίσεις.

 


 

 

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.