Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

Posted by at 10 July, at 18 : 06 PM Print

Επιστολική ψήφος στους νέους μετανάστες

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία για να δοθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους νέους που, λόγω της οικονομικής κρίσης, έφυγαν από την Ελλάδα. «Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain» δήλωσε. 

Τον κώδωνα του κινδύνου να διαιρεθεί η ομογένεια «σε μια εποχή όπου η ενότητα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ» επισημαίνει με δηλώσεις του στην Panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ)* και μέλος του Parliament of Western Australia, Παναγιώτης Κατσαμπάνης.

«Κάθε Έλληνας πολίτης που ζει οπουδήποτε στον κόσμο είναι ίσος και πρέπει πάντα να έχει τα ίδια δικαιώματα. Η δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών υπηκοότητας με διαφορετικά δικαιώματα βάσει ηλικίας, εκπαιδευτικής κατάστασης ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου θα διαιρέσει τους Απόδημους  σε μια εποχή όπου η ενότητα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ» επισημαίνει με έμφαση.

 


 

Οι AHEPANS τιμούν τον Στηβ Σιδεριά

 

Steve Siderias, AHEPA award.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ 54 της AHEPA Alexander Hamilton του Ν. Τζέρσεϋ, τίμησε τον περασμένο μήνα τον  Στηβ Σιδεριά για το φιλανθρωπικό του έργο και τις υπηρεσίες του ως μέλος της οργανώσεως. Ο κ. Σιδεριάς είναι ιδιοκτήτης του River Edge Diner στην ομώνυμη πόλη της Πολιτείας και διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Pan Gregorian NJ το οποίο επί προεδρίας του είχε βραβευθεί από το Estiator στο τρίτο συνέδριό μας στο Atlantic City.

Η σχετική τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν πολλά μέλη της AHEPA έγινε στο γνωστό κέντρο ομαδικής εστίασης Graycliff όπου ο σημερινός πρόεδρος του τμήματος Γιάννης Κοντολιός, συνιδιοκτήτης των τριών Classic Diners και του Sparta Diner, επαίνεσε τον τιμηθέντα Χιώτη συνάδελφό του χαρακτηρίζοντάς τον στην σύντομη ομιλία του σαν εξαίρετο άνθρωπο, επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και ενεργό μέλος της AHEPA.

Στην εκδήλωση επιδόθησαν υποτροφίες της AHEPA σε ομογενείς μαθητές.

 


 

Η φορολογία κατοίκων εξωτερικού

ΑΝΑΛΥΣΗ για τα όσα ισχύουν φορολογικά για τους κατοίκους εξωτερικού αλλά και όσους είναι Έλληνες ομογενείς, δημοσιεύει η επιστημονική ομάδα του taxhaven. Πρόκειται για σειρά συμβουλών, ένα είδος οδηγού σχετικά με τους φόρους που τους επιβαρύνουν και για το πώς μπορούν να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση.  Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε στο www.panhellenicpost.com της 31 Μαΐου 2018.

 


 

Μια νέα ιστοσελίδα για την ομογένεια

ΠΟΛΥΤΙΜΗ υπηρεσία στην ιστορία του ελληνισμού στην Αμερική προσφέρει η νέα ιστοσελίδα www.anamniseis.net. Είναι δημιούργημα του γνωστού στην ομογένεια συναδέλφου Δημήτρη Τσάκα, πρώην συνεργάτη του «Εθνικού Κήρυκα» τα τελευταία 20 χρόνια.

Η νέα ιστοσελίδα, μεταξύ άλλων, καταγράφει και βιογραφικά με φωτογραφίες θανόντων ομογενών σε όλη την Αμερική.

Μελετώντας τις βιογραφίες πολλών από αυτούς, βλέπει κανείς την προσφορά τους στην κοινωνία και την Αμερική.

Μεταξύ αυτών διαβάζουμε περιπτώσεις όπως του Σάββα Σάββα από το Westwood, NJ, του Κωνσταντίνου Ν. Ζωγράφου, από το Γουέστμπουρι του Λονγκ Αϊλαντ, και του Φίλιππoυ Κούκουρα από το Γουόρεν Οχάιο, που υπηρέτησαν στον πόλεμο της Κορέας, του Κωνσταντίνου Κράρα από το Wyomissing, της Πεσνιλβάνιας, και του Σπύρου Στηβ Κάλλα από το Craig του Κολοράντο, παλαίμαχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι εξαιρετικοί οικογενειάρχες, επιχειρηματίες και μέλη των Κοινοτήτων και οργανώσεων όπως της AHEPA.

Στον καλό συνάδελφο Δημήτρη Τσάκα ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ωραία δημιουργική προσπάθειά του.

 


 

Princess Café, 40 χρόνια σε λειτουργία

 

Princess Cafe, Beecher IL.

 

ΑΠΟ ΤΟ 1977 το Princess Café στο Beecher του Illinois συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια λειτουργίας. Το εστιατόριο διαθέτει φαγητό και ποτό και συγκεντρώνει μεγάλη πελατεία και από τις δύο πολιτείες, της Ιντιάνα και το Ιλλινόις. Το Princess Café τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες προσφέρει USDA κρέατα ηλικίας, φρέσκα θαλασσινά, τεράστιες ουρές αστακών και πολλά άλλα απολαυστικά πιάτα. Οι μερίδες είναι μεγάλες και συνοδεύονται από φρέσκα λαχανικά στον ατμό και ποικιλία από πατάτες, σούπες ή σαλάτες. Η «πριγκίπισσα» σερβίρει επίσης ένα δίσκο με ορεκτικά και σπιτικά κεφτεδάκια, μια δωρεάν χειρονομία που αποτελεί παράδοση από την αρχή.

Ιδιοκτήτες της επιχείρησης η οικογένεια Ντούσιας, τα αδέλφια Αλεξ και Ντίνος, με καταγωγή από την Ανδρίτσα, Αγολίδος, τα οποία ήρθαν  με την υπόλοιπη οικογένεια τους στην Αμερική το 1969.  Σε ηλικία μόλις 13 και 11 χρονών τα αδέρφια ξεκίνησαν την σκληρή δουλειά σε εστιατόρια του θείου τους Βασίλη Νικολόπουλου. Όπως μας είπε ο ίδιος ο κ. Άλεξ Ντούσιας για να διατηρηθεί και να καθιερωθεί ένα εστιατόρια, χρειάζεται οικογενειακή εργασία, καλό προσωπικό και σωστή εξυπηρέτηση πελατών.

 


 

Φέτα και “Λευκό Τυρί”

Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ κ. Μιχελάκης, τονίζει πως η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους προσφερόμενου τυριού ως φέτας θα πρέπει να αποδεικνύεται από τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ). Το λευκό τυρί άλμης που αναγράφεται ως τέτοιο στα σχετικά τιμολόγια δεν αποτελεί φέτα (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Τυχόν αναγραφή του λευκού τυριού στον τιμοκατάλογο ως φέτας, αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με το σχετικό πρόστιμο να ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ.

 


 

Ομογενής Υποψήφια για αντικυβερνήτης

 

Eleni Tsakopoulos Kounakalis.

 

Η ΟΜΟΓΕΝΗΣΕλένη Κουναλάκη (Eleni Kounalakis),  στην προκριματική εκλογική αναμέτρηση για τη θέση του αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, ήρθε πρώτη και περνά στον  δεύτερο γύρο, για τις εκλογές του Νοεμβρίου,  με αντίπαλο τον επίσης Δημοκρατικό, κ. Ed Hernandez, ο οποίος είναι πολιτειακός γερουσιαστής.

Η κ. Κουναλάκη εξασφάλισε το 23,5% των ψήφων και κέρδισε την πρώτη θέση. Ο κ. Hernandez βρέθηκε στην δεύτερη θέση με 20,8%. Ο Ρεπουμπλικανός, κ. Cole Harris ήταν στην τρίτη θέση με 18,3%, ενώ ο Δημοκρατικός, Jeff Bleich τέταρτος με 9,3%.

 


 

Άγαλμα για τον Λούη Τίκα στο Κολοράντο

ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ το άγαλμα του Κρητικού στην καταγωγή, Λούη Τίκα στο Κολοράντο, όπου έχασε την ζωή του κατά τις απεργίες των ανθρακωρύχων του 1913-14, αλλά αυτές τις μέρες αποφασίστηκε να δοθεί και το όνομά του στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον τόπο της εξέγερσης.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, που εδρεύει στη Φλόριδα, για να τιμηθεί η μνήμη του ήρωα ομογενή ο οποίος “άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας”, όπως τονίζεται σε επιστολή των τοπικών αμερικανικών αρχών.

 


 

Η κατανάλωση λαδιού

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ έγγραφο του ΕΦΕΤ για παραπλάνηση των καταναλωτών όσον αφορά την προσφορά στον καταναλωτή χύμα ελαιολάδου και λευκού τυριού ως φέτας για επιτραπέζια χρήση, από το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπενθυμίζει προς τις διευθύνσεις των επιχειρήσεων εστίασης ότι από 1-1-2018 επιβάλλεται το λάδι που προορίζεται να καταναλωθεί από τον καταναλωτή, να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συυσκευασιών ή συσκευασιών μίας χρήσης, οι οποίες πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις.

 


 

Πρώτη η Αμερική στις εισαγωγές παρθένου ελαιολάδου

ΟΠΩΣ μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με 330 εκατομμύρια υψηλού βιοτικού επιπέδου καταναλωτές, οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα την 3η καταναλώτρια και την πρώτη εισαγωγό ελαιόλαδου χώρα του κόσμου με αποτέλεσμα η αγορά της να έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις εισαγωγές ελαιόλαδου από τις μεγάλες αλλά και μικρές ελαιοπαραγωγούς χώρες.

Αυτό επισημαίνει ο διδάκτωρ Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης τονίζοντας πως οι εισαγωγές αυτές διαπιστώνεται ότι αυξάνονται, ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα αλλάζουν ριζικά και σε μορφή και σε ποιότητες, με τις εισαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου να υποχωρούν θεαματικά και την θέση τους να καταλαμβάνουν οι εισαγωγές χύμα, ενώ οι προτιμήσεις των καταναλωτών από τα λάδια «κουπέ» της προηγούμενης δεκαετίας, στρέφονται σε ελαιόλαδα υψηλών ποιοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από πλευράς του κ. Μιχελάκη, οι εισαγωγές των ΗΠΑ από 125.000 τόνους το 1993/1994 αυξήθηκαν με ρυθμό περίπου 10.000 τόνους ανά έτος και έφτασαν σε 311.000 τόνους το 2014/2015, ενώ σήμερα φθάνουν ήδη τις 345.000.

 


 

Νέος Πρόεδρος Ομοσπονδίας New Jersey

Ο Δρ. Ηλίας Ηλιάδης είναι ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, διαδεχόμενος τον κ. Σάββα Τσίβικο.  Ο Δρ. Ηλιάδης έχει ασχοληθεί με τα κοινά της Ομογένειας από νέος ως μέλος του St George Asbury Park και του Rutgers Hellenic Club.

 


 

Mystras Grand Palace Resort & Spa

ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και της του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και χοροστατώντας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων Mystras Grand Palace Resort & Spa του γνωστού εστιάτορα κ. Δημητρίου και της κ. Γεωργίας Καλοειδή στο Μυστρά.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, εξήρε την πρωτοβουλία του ζεύγους Καλοειδή, τόνισε δε ιδιαιτέρως ότι, ο αντικειμενικός σκοπός των ιδιοκτητών, με την κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, είναι η προσφορά στην γενέτειρα τους τη Λακωνία. Στην ομιλία της η κ. Γεωργία Καλοειδή, είπε ότι, εδώ και πολλά χρόνια μαζί με το σύζυγο της κ. Δημήτριο Καλοειδή έχουν ως κύριο μέλημα τους την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. 

Όνειρο τους ήταν να δημιουργήσουν μια υποδομή και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με κύριο σκοπό να βοηθήσουν οικονομικά την τοπική κοινωνία.

 


 

 

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.