Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Posted by at 5 August, at 14 : 09 PM Print

Η Εκκλησία Αμερικής ήταν Αυτόνομη (1922-1930) Τιμήθηκε ο Νίκος Μούγιαρης από Κύπριο Δήμαρχο Η ψήφος των ομογενών Έγκριση στην εκταμίευση της δόσης Απονομή βραβείων στο «Ousia» Αλλαγές στα ελληνο-αλβανικά σύνορα; Εκμετάλλευση μεταναστών από επιχειρηματίες Άμεση κινητοποίηση της AHEPA Ομογενείς φοιτητές στην ελληνική Βουλή Οι Δήμοι για τον Απόδημο Ελληνισμό Επαινετική κριτική για το «Kyma»

 

Η Εκκλησία Αμερικής ήταν Αυτόνομη (1922-1930)

Συνωμοσίες, Πλαστογραφίες και Ψέματα!

 

Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ του Πατριαρχείου στην Κληρικολαϊκή της Βοστώνης Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος υποστήριξε σε ομιλία του στους Άρχοντες:

Η εκκλησία Αμερικής είναι «οστούν εκ των οστέων της και σαρξ εκ της σαρκός της, όχι απλώς σαν επαρχία, αλλά σπλάχνο και κομμάτι της ψυχής του.»

Αυτό αποτελεί μέγα ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι η εκκλησία μας δημιουργήθηκε μόνη της και λειτούργησε Αυτόνομη και ανεξάρτητη από το 1922 έως το 1930. Αλλά το Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία είχε ήδη κηρύξει την ιδική της Αυτοκεφαλία από το Πατριαρχείο, συνωμότησαν με την ελληνική κυβέρνηση για να την καθυποτάξουν στο Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου Δαμασκηνός εξελέγη ως Πατριαρχικός Έξαρχος και αντιπρόσωπος και εστάλη στην Αμερική γι’ αυτόν τον σκοπό, το 1922.

Η καθυποταγή επιτεύχθηκε με πλαστογραφία πρακτικών της Αυτόνομης τότε εκκλησίας μας. Τα πλαστογραφημένα πρακτικά και στις δυο γλώσσες δημοσιεύονται στο βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή της Καλιφόρνια Paul Manolis, φίλου του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο οποίος του επέτρεψε πρόσβαση στα αρχεία της Αρχιεπισκοπής. Ο τίτλος του τρίτομου πολύτιμου για την ιστορία της ομογένειας ντοκουμέντου είναι «The History of the Greek Church of America in Acts and Documents.» Δημοσιεύθηκε το 2003 από την Ambelos Press, Berkeley CA (ISBN 0-9724373-0-4). Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο amazon.com

Θέμα αυτονομίας ετέθη το 1972 με απόφαση της τότε Κληρικολαϊκής που ακυρώθηκε τελικά από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα μετά τον ξεσηκωμό του ποιμνίου. Ήταν μεγάλο λάθος όλων μας. Αλλά για πολλά χρόνια τώρα, εμείς υποστηρίζουμε την ιδέα. Την επανέφερε σθεναρά ο κ. Στάθης Βαλιώτης αποδεχόμενος τιμητικό δίπλωμα από την Θεολογική Σχολή κατά την τελετή αποφοίτησης τον Μάιο. Πολύ εύστοχα ο κ. Βαλιώτης ύψωσε την φωνή του προτείνων Αυτοκέφαλη Εκκλησία και μεταφορά του Πατριαρχείου στην Αμερική, αντί να παραμένει σκλαβωμένο στην Τουρκία με υπήκοους Τούρκο Πατριάρχη και Συνοδικούς. Μίλησε σκληρά ο κ. Βαλιώτης αλλά προσέφερε υψίστη υπηρεσία στην ομογένεια και στην Εκκλησία μας της οποίας είναι μέγας ευεργέτης. 

Η ομογένεια έχει ενηλικιωθεί και είναι σε θέση να διευθύνει τα του οίκου της χωρίς τις απαράδεκτες, βίαιες, επεμβάσεις του Πατριαρχείου. Δύο αρχιεπίσκοποι έχουν ήδη υποχρεωθεί σε παραίτηση και το ίδιο απαιτείται τώρα για τρίτον από τον κατακερματίσαντα σε 8 καπετανάτα την κραταιά Εκκλησία μας κ. Βαρθολομαίο. Το ΟΧΙ του κ. Δημητρίου συμμερίζεται σημαντική μερίδα του ποιμνίου και η πολύ μεγαλύτερη αγγλόφωνη.

Η OCL (Orthodox Christian Laity) το 1998 ζήτησε Αυτοκεφαλία. Τώρα καταδίκασε την αήθη επίθεση κατά Βαλιώτη και τάχθηκε στο πλευρό του (βλέπε σελ. 55).

Αλλά, απαράδεκτες ήταν και οι προκλητικές επιθέσεις του Δέρκωνος κατά Βαλιώτη, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και των παρόντων τριών Μητροπολιτών που δεν σηκώθηκαν να διαμαρτυρηθούν. Μόνο τρεις από τους οκτώ Μητροπολίτες επέκριναν τον κ. Βαλιώτη.  Οι Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο νεοδιορισθείς Σικάγου Ναθαναήλ.

Ο Ατλάντας Αλέξιος δήλωσε στον Θ. Καλμούκο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος «έσωσε την εκκλησία στην Αμερική» και ότι «όταν το Πατριαρχείο αισθανθεί ότι πρέπει να γίνει Αυτοκεφαλία θα γίνει Αυτοκεφαλία.» (Εθνικός Κήρυξ 22 Ιουλ. ’18)

Ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ Νικόλαος δήλωσε για την Αυτοκεφαλία:

«Είμαστε κάτω από τον Οικουμενικό θρόνο και μπορεί να έρθει η ώρα που ο Οικουμενικός θρόνος εν τη σοφία του να μας πει παιδιά γεια σας (children bye-bye).» (Εθνικός Κήρυξ 15 Ιουλ. ’18)                    

Έτσι η Εκκλησία μας υπετάγη στο Πατριαρχείο.                                       

Π.Σ. Μακριάς

 


 

Τιμήθηκε ο Νίκος Μούγιαρης από Κύπριο Δήμαρχο

 

ΤΟ χρυσό κλειδί της πόλης Αθηένου, παρέδωσε στον μέγα ευεργέτη της κοινότητας ομογενή Νίκο Μούγιαρη, ο Δήμαρχος της ακριτικής κωμόπολης, Κυριάκος Καρεκλάς.

Ο Νίκος Μούγιαρης είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΑΝΑ Products, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών στις ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Υόρκη, αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και ιδρυτής και πρόεδρος της HALC.

Ο Νίκος Μούγιαρης στην αντιφώνησή του, υπογράμμισε ότι θεωρεί υποχρέωση και καθήκον του να βοηθά την γενέτειρά του και να αγωνίζεται για την λευτεριά της μαρτυρικής Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, τόνισε ότι «η Αθηένου δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, αν δεν είχε την άδολη και συνεχή υποστήριξη του Νίκου Μουγιάρη.

 


 

Η ψήφος των ομογενών

 

ΣΕ προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Οικονομικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων εκτός Επικράτειας, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στις Βρυξέλλες για να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο της περικοπής συντάξεων θα εφαρμοστεί. «Είναι ντροπή σας! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή! Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ «πολιτικό απατεώνα». 

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε απάντηση στον κ. Τσίπρα στον ίδιο τόνο. «Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης, με Ψ κεφαλαίο! Ντροπή σας.»

 


 

Έγκριση στην εκταμίευση της δόσης

 

ΕΠΙ της αρχής και με αστερίσκο, ενέκρινε το συμβούλιο των διευθυντών του ESM (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) την τελευταία εκταμίευση των 15 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας. «Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εμπλοκή του «αστερίσκου» παρουσιάστηκε με τη μορφή γερμανικού «μπλόκο» για την κίνηση της Ελλάδας να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν το βάρος» των προσφυγικών ροών.

 


 

Απονομή βραβείων στο «Ousia»

 

ΣΤΟ εστιατόριο «Ousia» στο Μανχάτταν, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου σομελιέ, σεφ, δημοσιογράφοι και άλλοι ειδικοί του χώρου της γαστρονομίας για να γιορτάσουν το Αυγουστιάτικο ένθετο του περιοδικού «Wine Enthusiast» με τα 100 καλύτερα «Wine Restaurants» της Αμερικής για το 2018.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τοπικές ετικέτες κρασιών, τα μυστικά για τον άψογο συνδυασμό ενός καλού κρασιού με ένα ποιοτικό γεύμα, αλλά και η τάση που επικρατεί μεταξύ των νέων, όπου όλο και περισσότεροι στρέφονται σοβαρά στον οίνο, είτε ως γευσιγνώστες, είτε ως επαγγελματίες.

Με το πέρας της συζήτησης, το εστιατόριο «Ousia», αποδέκτης δύο φορές του βραβείου «Top 100 honors», φιλοξένησε έναν διαγωνισμό κρασιών.

Τα ορεκτικά που ακολούθησαν, επιμελημένα από τον Executive Chef του «Ousia», Carlos Carreto περιελάμβαναν μεσογειακά πιάτα εμπνευσμένα από την Ελλάδα, όπως ραβιόλια με τυρί κάλε και μυζήθρα, χταπόδι ψητό με φάβα και λουκανικόπιτα.

 


 

Αλλαγές στα ελληνο-αλβανικά σύνορα;

 

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και οι οποίες αφορούν ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων. Εκτίμησαν δε ότι σύντομα μπορεί να υπάρχει θετική κατάληξη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο σε «αναδιάρθρωση συνόρων» Ελλάδας και Αλβανίας. Ωστόσο, ερωτηθείσα, αργότερα η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης σημείωσε πως  «Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αλλαγή συνόρων”.

 


 

Εκμετάλλευση μεταναστών από επιχειρηματίες

 

ΕΠΕΙΔΗ  Έλληνες απόδημοι υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστραλία, καλό είναι να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και στις δικές τους παροικίες ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία όπου λόγω της οικονομικής κρίσης χιλιάδες νέοι Έλληνες πτυχιούχοι αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, νέοι άνθρωποι που πήγαν στην Αυστραλία με φοιτητική βίζα, που τους δίνει δικαίωμα εργασία 20 ώρες, κακοπληρώνονται, δεν έχουν ασφάλιση και επιπλέον φοβούνται και να κάνουν επίσημα και επώνυμα καταγγελία μην τυχόν και εκδιωχθούν από την Αυστραλία.

Νεαρός Έλληνας είπε πως πήγε στην Αυστραλία μετά από πρόσκληση του θείου του, προκειμένου να εργαστεί ως μάγειρας σε ένα ιταλικό εστιατόριο που θα άνοιγε σε κεντρικό προάστιο της Μελβούρνης.

Ο νέος καταγγέλλει ότι έχει εργαστεί στο εστιατόριο από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 και παρότι ο θείος του τού άνοιξε λογαριασμό το Μάιο, δεν έχει γίνει καμιά κατάθεση μισθού!

 


 

Άμεση κινητοποίηση της AHEPA

 

ΛΙΓΕΣ μόνο ώρες μετά την είδηση της βιβλικής καταστροφής που έπληξε την πρώτη πατρίδα τον περασμένο μήνα, η AHEPA, η μοναδική, μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη ελληνοαμερικανική οργάνωση με πολυσχιδή δραστηριότητα εδώ και στην Ελλάδα, διεκήρυξε την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της στα αδέλφια μας που επλήγησαν από την χειρότερη πυρκαγιά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Carl R. Hollister κάλεσε στη διάρκεια του συνεδρίου της οργάνωσης γενική κινητοποίηση όλων των τμημάτων και μελών για τη συλλογή χρημάτων και συνέστησε άμεση ανταπόκριση στην έκκλησή του με εισφορές προς την διεύθυνση www.ahepa.org.

Το Estiator συνιστά σ’ όλους τους ομογενείς εστιάτορες και ιδιαίτερα στα Pan Gregorians και στις άλλες προμηθευτικές εταιρίες να προσφέρουν στη διεύθυνση αυτή όσο το δυνατό περισσότερα. Οι καταστροφές ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολλάρια και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ζήτησε βοήθεια από παντού για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής που προστέθηκε στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη ομογένεια έχει κινητοποιηθεί σε μια ακόμη προσπάθεια, όπως κάνει σε κάθε δύσκολη περίπτωση.

 


 

Ομογενείς φοιτητές στην ελληνική Βουλή

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ φοιτητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, στα πλαίσια της επίσκεψή τους στην Αθήνα, παρακολούθησαν την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στη Βουλή των Ελλήνων.

Η παρουσία τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους από τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, με σκοπό την σύσφιγξη των δεσμών τους με την μητέρα πατρίδα και την ενημέρωσή τους γύρω από τα εθνικά θέματα και την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

«Αισθάνθηκα υπερηφάνεια, γιατί όλοι σας μιλήσατε πάρα πολύ καλά ελληνικά και να μην έχετε ενοχές, ακόμα και εσείς που δεν ξέρατε αν πρέπει να μιλήσετε αγγλικά ή ελληνικά» τόνισε ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης.

 


 

Κρις Σπύρου για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με την τύχη της «Συμφωνίας των Πρεσπών» ο π. Βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσάιρ, Κρις Σπύρου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην Αθήνα, υποστήριξε πως αυτή θα καταπέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είπε συγκλεκριμένα:

«…Εάν, όμως, η πρόταση της αλλαγής της προσωρινής ονομασίας πάρει την  πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ένα έστω από τα πέντε μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Εκεί τελειώνει το πανηγύρι.  Αυτό είπε στην Κοινότητα του ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους που ενδιαφέρονται, ο Λαβρόφ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όταν θα έρθει το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το πανηγύρι θα τελειώσει. Και ό,τι άλλο διαφορετικό πει είτε ηγέτης της Ελλάδος είτε ηγέτης των Σκοπίων, είτε ηγέτης του ΝΑΤΟ, δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά παραπλανητική επιθυμία ανύπαρκτης πιθανότητας! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.  Είναι μονόδρομος για να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε επιγραμματικά, ο κ. Σπύρου.

 


 

Οι Δήμοι για τον Απόδημο Ελληνισμό

 

ΑΜΕΣΗ ανάμειξη σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού αποφάσισε η Κέντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με την δημιουργία κόμβου για τους Απόδημους Έλληνες, όπως πρόσφατα  εξήγγειλε Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πατούλης, φιλοδοξία του Γραφείου Αποδήμων Ελλήνων της ΚΕΔΕ, είναι :

H  παροχή σε κάθε ομογενή -που συναντά προβλήματα στο γραφειοκρατικό κράτος- της δυνατότητας συμβουλών και επίλυσης προβλημάτων στα ζητήματα δήμων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης πατρίδας του.

 


 

Επαινετική κριτική για το «Kyma»

 

ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΗ ήταν η κριτική του ειδικευμένου στη γαστρονομία δημοσιογράφου του «Eater New York», Robert Sietsema, μετά την επίσκεψή του στο νέο ελληνικό εστιατόριο «Kyma» το οποίο άνοιξε πρόσφατα στο Flatiron, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η γαστρονομία με ρίζες από την Ελλάδα, έχει άνοδο τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Το νέο «Kyma» είναι ιδιοκτησία των γνωστών ομογενών επιχειρηματιών Μερκούριου Αγγελιάδη, Στέφανου Τενέδιου και Ρένου Χρήστου.

Από τις αρχές της νέας χιλιετίας ο αριθμός των πολυτελών εστιατορίων, όπως το «Estiatorio Milos» και το «Molyvos» παρέμενε στατικός σε μεγάλο βαθμό. Αυτά τα εστιατόρια διακρίνονταν για την εντυπωσιακή εμφάνιση των εισαγόμενων ψαριών στον πάγο, τα οποία τιμολογούνται με το πάουντ… και ψήνονται στην τελειότητα.

Αλλά ως περαιτέρω απόδειξη τής σε εξέλιξη «ελληνικής αναγέννησης», ένα νέο κατάστημα των εστιατορίων «Milos» ανοίγει στο Hudson Yards.

 

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.