Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Posted by at 12 March, at 19 : 38 PM Print

Ελπιδοφόρο ξεσήκωμα Βιετνάμ και Ελευθερία του Τύπου Κατηγορίες σε βάρος Ρώσων πολιτών για παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές Τιμή για το ζεύγος Steve Kontos Συλλαλητήρια από ομογενειακές οργανώσεις Επιδρομή Χίων στην Φλώριδα Και άλλη άδεια σε αιμοσταγή δολοφόνο της 17 Νοέμβρη Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ΑΟΖ Κύπρου Άξιος συγχαρητηρίων Το 1st International Hellenic Gastronomy

 

 

 

 

Ελπιδοφόρο ξεσήκωμα

 

Η ΕΝ ΨΥΧΡΩ δολοφονία 17 μαθητών στο Parkland, FL, από έναν 18χρονο που μέσα σε ένα χρόνο αγόρασε 10 πολυβόλα όπλα, συγκίνησε βαθύτατα την αμερικανική κοινωνία. Αυτό συμβαίνει συχνά αφού κάθε ψυχοπαθής, ακόμη και ανήλικος, έχει το δικαίωμα και την ευχέρεια να αγοράσει νομίμως όσα και όποια όπλα επιθυμεί χωρίς κανέναν έλεγχο της πνευματικής του υγείας και του ποινικού του μητρώου. Παρ’ όλες τις ομαδικές δολοφονίες σε όλα τα σημεία της χώρας, το Κογκρέσσο δεν κάνει απολύτως τίποτε για να θέσει ελέγχους στις πωλήσεις όπλων διότι βουλευτές και γερουσιαστές εισπράττουν γενναίες οικονομικές εισφορές (για την προεκλογική τους εκστρατεία) από το National Rifle Association και τις βιομηχανίες όπλων.

Αυτό το αίσχος πρέπει κάποτε να σταματήσει. Τόσο οι νομοθέτες και πολύ περισσότερο η Κυβέρνηση, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την ζωή των πολιτών. Το ξεσήκωμα της νεολαίας σ’ όλη την χώρα με πρωτοβουλία μερικών μαθητών του σχολείου όπου σημειώθηκε το πρόσφατο μακελειό, είναι ελπιδοφόρο.

 

Μαθητές διαδηλώνουν έξω από τον Λευκό Οίκο.

Μαθητές διαδηλώνουν έξω από τον Λευκό Οίκο.

 

 

 


 

Βιετνάμ και Ελευθερία του Τύπου

 

ΜΕ μεγάλο ενδιαφέρον είδαμε την ταινία The Post με πρωταγωνιστές δυο κορυφαίους του Χόλυγουντ, τον Τομ Χανκς και την Μέριλ Στριπ. Πρόκειται για την δημοσίευση από την εφημερίδα Washington Post απορρήτων εγγράφων που αφορούσαν την επίσημη πολιτική της Αμερικής για την στρατιωτική εμπλοκή στο Βιετνάμ που στοίχισε τη ζωή πάνω από 53.000 περίπου στρατευμένων Αμερικανών και πολύ περισσοτέρων Βιετναμέζων.

Η ιστορία άρχισε τον Ιούνιο του 1974 με την δημοσίευση στην New York Times απορρήτων εγγράφων που απεδείκνυαν τα ψέματα των Κυβερνήσεων Τζόνσον και Νίξον σχετικά με την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη μακρινή χώρα. Την ίδια μέρα επενέβη η κυβέρνηση και ένας δικαστής απαγόρευσε την περαιτέρω δημοσίευση. Η εφημερίδα συμμορφώθηκε εν αναμονή δικαστικής απόφασης. Αλλά την επομένη η Washington Post κυκλοφόρησε με άλλα απόρρητα σχετικά έγγραφα, παρά την απαγόρευση και με κίνδυνο να πάει φυλακή η τότε εκδότρια Κάθριν Γκράχαμ. Η απόφασή της ελήφθη ύστερα από έντονες αντιρρήσεις των δικηγόρων της και τις συμβουλές καλών φίλων. Η ηρωική εκδότρια έμεινε ανένδοτη, με κίνδυνο να κλείσει η εφημερίδα της και να υποστεί η ίδια τις συνέπειες του νόμου που απαγορεύει την δημοσιοποίηση εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων.

Αμέσως μετά συνήλθε εκτάκτως το Ανώτατο Δικαστήριο και με έξι ψήφους έναντι τριών, δικαίωσε τις δυο αυτές έγκυρες και παγκοσμίως γνωστές και σεβαστές εφημερίδες που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν παρανομίες, σκάνδαλα και διαφθορά στην Κυβέρνηση, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία. Είναι οι πυλώνες του πολιτεύματος προστατευμένες από το Σύνταγμα που εγγυάται την ελευθερία του λόγου.

Μόλις δυο μήνες πριν, τον Απρίλιο του 1974, μια άλλη ηρωίδα δημοσιογράφος, η εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου είχε διακόψει την έκδοση της εφημερίδας για να μην υποταχθεί στη λογοκρισία που επέβαλαν οι συνταγματάρχες.

Το μέγα δίδαγμα της ταινίας The Post είναι ο ανεκτίμητος ρόλος του Τύπου στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας σαν ακοίμητος φρουρός των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών μας.

Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε σε κινηματογραφική αίθουσα, ζωηρά, παρατεταμένα χειροκροτήματα που ακολούθησαν το τέλος της ταινίας. Καλό θα ήταν να την δουν όλοι οι πολίτες. Μην την χάσετε.

Π.Μ.

 


 

 

Κατηγορίες σε βάρος Ρώσων πολιτών για παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ σε βάρος 13 Ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών εταιριών για παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 απήγγειλε ο ειδικός εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση, Robert Mueller.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως οι εμπλεκόμενοι επιδίωκαν να παρέμβουν στις «πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες» των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των εκλογών του 2016, μέσω «ανέντιμων» ενεργειών, προκειμένου να «παρεμποδίσουν» και να «κατανικήσουν» τη νόμιμη λειτουργία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, συνωμοσία για απάτη σε βάρος των ΗΠΑ, συνωμοσία για τραπεζική απάτη και κλοπή ταυτότητας.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη. Ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται ότι από το κατηγορητήριο δεν προκύπτει σκευωρία με τους Ρώσους κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ το αντίθετο υποστηρίζει το Δημοκρατικό κόμμα και η μεγάλη πλειοψηφία Μέσων Ενημέρωσης, αρθρογράφων και πολιτικών και νομικών προσωπικοτήτων.

 


 

Τιμή για το ζεύγος Steve Kontos

 

ΤΟ Εμπορικό Επιμελητήριο του Paterson NJ τίμησε στο εφετεινό ετήσιο δείπνο του τον γνωστό ομογενή επιχειρηματία Steve Kontos και την σύζυγό του Νάνσυ. Η εταιρία Kontos Foods παράγει πίτα, φύλλο, άλλα γλυκίσματα και εισάγει προϊόντα που διαθέτει σε εστιατόρια και στην λιανική πώληση σε όλα τα σημεία της Αμερικής, στην Μέση Ανατολή και άλλες χώρες.

Η εταιρία ήταν «στα νέα» τον περασμένο μήνα με μιαν εκπομπή του BBC που παρουσίασε τις εγκαταστάσεις την ιστορία της, την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων της στο εξωτερικό.

Η Kontos Foods, που διαφημίζει στο Estiator από το πρώτο τεύχος του, ιδρύθηκε το 1987 από τον πατριάρχη της οικογένειας Ευρυπίδη Κόντο και τον γιο του Στηβ. Ο Ευρυπίδης είναι ο πρώτος που βιομηχανοποίησε το φύλλο πριν 50 περίπου χρόνια.

 

Από αριστερά, ο τσαίρμαν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πάτερσον George Waitts, και James Dykes, ο αξιωματούχος της κομητείας Πάτερσον T.J. Best και το ζεύγος Κόντου με την τιμητική αναμνηστική πλάκα.

Από αριστερά, ο τσαίρμαν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πάτερσον George Waitts, και James Dykes, ο αξιωματούχος της κομητείας Πάτερσον T.J. Best και το ζεύγος Κόντου με την τιμητική αναμνηστική πλάκα.

 


 

 

Συλλαλητήρια από ομογενειακές οργανώσεις

 

ΜΕ ΔΥΟ μεγάλα συλλαλητήρια, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, που οργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις εξωτερικού, από κοινού με ελληνικές, οι Έλληνες διατράνωσαν την απόφασή τους να μην παραχωρηθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια.

Μετά, την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην συμπρωτεύουσα, η Ιερά Σύνοδος επανεξέτασε την στάση της και άφησε στην ευχέρεια των Ιεραρχών τη συμμετοχή τους ή μη στο συλλαλητήριο της Αθήνας ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία.

Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, στη Θεσσαλονίκη η Αστυνομία εκτίμησε τους συγκεντρωθέντες σε 90.000 άτομα, ενώ κατά τους διοργανωτές πλησίαζαν τις 500.000. Στην Αθήνα, η Αστυνομία έκανε λόγο για 140.000, αλλά οι διοργανωτές τους ανεβάζουν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο. Κύριοι ομιλητές στην Αθήνα ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος Βασιλάκης και ο Γεώργιος Πατούλης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ζήτησε Δημοψήφισμα, ενώ έκανε λόγο για «εθνομηδενιστές» και «αριστερόστροφο φασισμό», αποδίδοντας τους χαρακτηρισμούς στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τέλος, συλλαλητήρια για το ίδιο ζήτημα πραγματοποιήθηκαν και στο Λονδίνο, στην Στουτγκάρδη, στη Φρανκφούρτη, στη Μελβούρνη και αλλού.

 

 

 


 

 

Επιδρομή Χίων στην Φλώριδα

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά στο Clearwater οδήγησε στην Φλώριδα πολλούς Χιώτες από όλα τα σημεία της Αμερικής, με κοινό στόχο πάντοτε πώς να βοηθήσουν το μυροβόλο νησί της καταγωγής τους. Πρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Β. Κοντολιός, πρώην αντιπρόεδρος της οργάνωσης. Δυο από τους συνέδρους, ο Στηβ Σιδεριάς και ο Τόμ Λάμπρος οδήγησαν στο Boynton Beach για να δουν τον κοινό φίλο τους Αλέκο Αλεξανδρή. Στην φωτογραφία, από αριστερά, ο επίσης χιακής καταγωγής εκδότης του Estiator Π. Μακριάς, ο Τομ Λάμπρος (πολιτογραφηθείς Χιώτης), ο Στηβ Σιδεριάς και ο πρώην συνεταίρoς του στο River Edge Diner, NJ, Αλέκος Αλεξανδρής στο ελληνικό εστιατόριο Christo’s στην Lantana, γειτονική πόλη του Boynton Beach. Ο Τομ Λάμπρος ήταν παλαιότερα συνεταίρος με τον Βασίλη Μικέλη στο Plaza Diner, Fort Lee και πρώην πρόεδρος του Pan Gregorian NJ.

Την επομένη, η τετράδα επισκέφθηκε τον Γιάννη Κοντολιό και την σύζυγό του στο Boca Raton όπου φιλοξενήθηκαν από το ζεύγος σε τοπικό diner. Ο κ. Κοντολιός διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Συλλόγων και της Χιακής Ομοσπονδίας. Με τα αδέλφια του Δημήτρη και Στέλιο είναι ιδιοκτήτες τριών «Classic Diner» και του Sparta Diner στην ομώνυμη πόλη, επίσης στο NJ.

 

Στην φωτογραφία, από αριστερά, ο επίσης χιακής καταγωγής εκδότης του Estiator Π. Μακριάς, ο Τομ Λάμπρος (πολιτογραφηθείς Χιώτης), ο Στηβ Σιδεριάς και ο πρώην συνεταίρoς του στο River Edge Diner, NJ, Αλέκος Αλεξανδρής στο ελληνικό εστιατόριο Christo’s στην Lantana, γειτονική πόλη του Boynton Beach.

Στην φωτογραφία, από αριστερά, ο εκδότης του Estiator Π. Μακριάς, ο Τομ Λάμπρος (πολιτογραφηθείς Χιώτης), ο Στηβ Σιδεριάς και ο πρώην συνεταίρoς του στο River Edge Diner, NJ, Αλέκος Αλεξανδρής στο ελληνικό εστιατόριο Christo’s στην Lantana, γειτονική πόλη του Boynton Beach.

 

 


 

 

Και άλλη άδεια σε αιμοσταγή δολοφόνο της 17 Νοέμβρη

 

ΓΙΑ δεύτερη φορά δόθηκε τον περασμένο μήνα, διήμερη άδεια στον στυγερό δολοφόνο υπαρχηγό της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασθέντα 11 φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 11 δολοφονίες. Μεταξύ αυτών ήταν ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς, ο Ελληνοαμερικανός διπλωμάτης Τζωρτζ Τσάντες, ο ναυτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Γουΐλιαμ Νορντίν, ο Αμερικανός Λοχίας Ρόλαντ Στούαρτ και 13 Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος και βουλευτής Παύλος Μπακογιάννης, σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως ήταν φυσικό, η αμερικανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε εντόνως για δεύτερη φορά για την άδεια στον Κουφοντίνα με την ακόλουθη δήλωση του εκπροσώπου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ:

«Καταδικάζουμε την απελευθέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός καταδικασμένου τρομοκράτη, υπεύθυνου για τον θάνατο έντεκα πολιτών. Είναι θεμελιώδης πεποίθησή μας ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν άδεια από την φυλακή. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις ανησυχίες μας στην ελληνική κυβέρνηση».

 


 

 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ΑΟΖ Κύπρου

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της”, αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και πρόσθεσε: “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”, κατέληξε ο αξιωματούχος.

 


 

 

Άξιος συγχαρητηρίων

 

ΤΑ ΘΕΡΜΑ συγχαρητήρια μηνύματα και οι έπαινοι που δέχθηκε ο συνεργάτης μας στην Αθήνα κ. Χρήστος Μαλασπίνας για την συμπλήρωση πενταετίας της ιστοσελίδας του PanhellenicPost.gr, αποτελούν πανηγυρική επιβεβαίωση μιας δύσκολης προσφοράς προς τον Απόδημο Ελληνισμό. Η αναγνώριση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία διότι προέρχεται τόσο από κυβερνητικής πλευράς με το ιδιαίτερα κολακευτικό μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών για τους απόδημους κ. Τέρενς Κουΐκ, όσο και από βουλευτές, παράγοντες της αντιπολίτευσης και άλλους μη θαυμαστές της Κυβέρνησης.

Η επιτυχία του καλού φίλου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ικανότητά του να είναι αντικειμενικός στην παρουσίαση των ειδήσεων στην ιστοσελίδα του, και να ξεχωρίζει την είδηση από τις προσωπικές και πολιτικές τους απόψεις – κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους εμάς του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας, αυτή μάλιστα την εποχή της κρίσης των ιδεών και των πολιτικοοικονομικών συγκρούσεων. Το να προσθέσουμε τα συγχαρητήριά μας στον καλό συνάδελφο, που με προσωπικές θυσίες συνεχίζει μόνος ένα πολύ αξιόλογο έργο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

 


 

 

Το 1st International Hellenic Gastronomy

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ International Hellenic Gastronomy Conference 2018 “Greek taste beyond borders”, πραγματοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του Μαρτίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, καθώς και του Δήμου Αθηναίων, η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των πιο ισχυρών τουριστικών μέσων επικοινωνίας tourism promoters του κόσμου και των μεγαλύτερων επενδυτικών επιχειρήσεων στον χώρο του γαστρονομικού τουρισμού.

Το “Greek taste beyond borders” μέσα από το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γαστρονομίας αποτελεί μια θεσμική καμπάνια που έχει ως στόχο την ενίσχυση και ανάδειξη του ελληνικού προϊόντος και την εξάπλωση της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως…

Φημολογείται και μια δεύτερη διοργάνωσή του σε χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 


 

 

 

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.