Categories

Παραδοσιακά Προϊόντα της Μεσσηνίας

Posted by at 15 May, at 07 : 56 AM Print

TA EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Του ΔΙΟΝYΣΗ  Ε. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

 

Και ομπρέλες  να φυτέψεις θα  καρποφορήσουν”  είχε πει για την  Μεσσηνία ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα  Χαρίλαος Τρικούπης. Και είχε δίκιο.  Είναι αλήθεια ότι  η περιοχή αυτή  ξεχωρίζει για το  πλούσιο έδαφός της και την καρποφορία.

 

Μεσσηνία. Μια περιοχή με σπάνια ομορφιά. Ατέλειωτα χιλιόμετρα από νταντελωτές παραλίες. Επιβλητικά βουνά. Αρχαία μνημεία. Μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Πρωτεύουσα του νομού η Καλαμάτα. Μια ξεχωριστή πόλη που έχει το προνόμιο “να ακουμπά στον Ταΰγετο και να αγναντεύει τη Μεσόγειο”. Μια καινούργια και πανέμορφη πόλη. Από το ιστορικό της Κάστρο μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα της πόλης. Μα πάνω από όλα αυτά, πολύτιμο στοιχείο της περιοχής η ελιά. Ένας πολύ μεγάλος θησαυρός.

Η ιστορία της ελιάς στο νομό Μεσσηνίας μετράει αιώνες παράδοσης. Κατά την Μυκηναϊκή περίοδο, πριν 3.500 χρόνια το λάδι στη Μεσσηνία ήταν από τα βασικά προϊόντα της αγροτικής οικονομίας.

ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, είναι ένα σημαντικό προϊόν της περιοχής. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι το Άλφα και το Ώμέγα του νομού Μεσσηνίας. Υπολογίζονται σε εκατομμύρια τα ελαιόδεντρα στην περιοχή και, όπως έχει υπολογιστεί, προσφέρουν κάθε χρόνο πάνω από 50.000 τόνους ελαιόλαδο. Η βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Η υψηλή ποιότητά του οφείλεται στην ποικιλία ελιών με την ονομασία ”Βάτσικο”. Διάσημες πλέον οι ελιές Καλαμάτας με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ. Γνωστές σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστικός ο χυμός τους, το χρώμα τους αλλά και η φρουτώδης γεύση τους. Τον Νοέμβρη ξεκινάει το μάζεμα και γίνεται με το χέρι ή με ράβδισμα. Μετά γίνεται το χάραγμα και ακολουθεί το ξεπίκρισμα με την τοποθέτησή τους στο ξύδι. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε δοχεία με ξύδι και λάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά προσφέρονται στην αγορά. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά καθώς επίσης και βιταμίνες Α και Ε. Στην κορυφή των προϊόντων η μεσσηνιακή ελιά δίκαια έχει πάρει τον τίτλο “Ο Θησαυρός της Μεσσηνιακής γης”.

Στον χώρο της παραγωγής ελαιόλαδου μια πρώτη θέση κατέχει η εταιρεία παραγωγής «Σταλιά» της οποίας οι ρίζες ξεκινούν πριν πέντε γενιές από τους προπαπούδες των σημερινών ιδιοκτητών, της Κατερίνας και της Φιλάνθης Μπουγάτσου με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους της Δυτικής Μεσσηνίας, οι οποίες εκπροσωπούν την πέμπτη -5η -γενιά της εταιρείας “Σταλιά” η οποία παράγει το περίφημο ομώνυμο ελαιόλαδο. Μεγάλη η ιστορία της οικογένειας όπου εδώ και γενιές κατείχε μεγάλες εκτάσεις και καλλιεργούσε σταφίδα. αμπέλια, σιτηρά, σύκα και ελαιόδεντρα. Οι κοπέλες πήραν στα χέρια τους ό,τι και όσα είχαν φτιάξει οι παππούδες τους και ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια με νέες ιδέες.

Στις καθιερωμένες πρακτικές καλλιέργειας οι κοπέλες αυτές εισάγουν σύγχρονες και βελτιωμένες μεθόδους και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο. Η συλλογή του καρπού γίνεται με το παραδοσιακό ράβδισμα και δώδεκα ώρες μετά ελαιοποιείται. Έτσι παράγουν ένα προϊόν εύγευστο, θρεπτικό και αρωματικό. Το προϊόν τους, “η Σταλιά”, όπως το ονομάζουν, βραβεύτηκε στον διαγωνισμό ελαιόλαδου London International Olive Oil Competition 2018 με το χρυσό μετάλλιο ποιότητας ενώ τιμήθηκε και με τέσσαρα βραβεία συσκευασίας. Επίσης τιμήθηκε και με το χρυσό μετάλλιο ποιότητας στον διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου Athena International Olive Oil Completion 2018 ενώ έχει τιμηθεί και με ένα αστέρι στον διαγωνισμό Great Taste της Αγγλίας.

“Το Θείον Δώρον” είναι η ονομασία ενός βιολογικού λαδιού που προσφέρει στην αγορά ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, υπεύθυνος μιας οικογενειακής δραστηριότητας και όχι επιχείρησης με την ευρύτερη έννοια, όπως μου λέει ο ίδιος. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας με ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα που προσφέρει στην αγορά. Φυσικά είναι γνωστό ότι βιολογικά προϊόντα έχουν χαρακτηριστεί αυτά που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Οι ελαιώνες της οικογένειας Γεωργιόπουλου βρίσκονται στην Ανδρούσα και στο Κατσαρού Μεσσηνίας, περιοχή ονομαστικά προστατευόμενη. Τα ελαιόδεντρα τους είναι ποικιλία Κορωνέϊκης, άνυδρα και παράγουν 3.300 κιλά εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Επίσης 30 ελαιόδεντρα, ποικιλίας Καλαμών παράγουν 300 κιλά επιτραπέζιων ελαιών το χρόνο. Έτσι τα προϊόντα τους είναι πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας από την ΔΗΏ, με κώδικα παραγωγού και φυσικά είναι ό,τι καλύτερο βγάζει η Μεσσηνιακή γη. Η συλλογή του καρπού της οικογενείας Γεωργιοπούλου γίνεται με ράβδισμα και αφού προηγουμένως έχουν τοποθετηθεί δίχτυα κάτω από τα δέντρα. Ο καρπός τοποθετείται σε πάνινα τσουβάλια, για να έχει επαρκή αερισμό και την ίδια μέρα μεταφέρεται σε ελαιοτριβεία όπου παράγεται το ελαιόλαδο αυθημερόν. Η προσεκτική διαδικασία της ελαιοποίησης έχει σαν αποτέλεσμα την χαμηλή οξύτητα του προϊόντος. Έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να χαρακτηρίζεται σαν “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανωτέρας ποιότητας” Ξεχωριστή διαδικασία η συλλογή των ελιών για επιτραπέζια κατανάλωση. Οι ελιές αυτές συλλέγονται με τα χέρια έτσι ώστε να μην τραυματίζεται ο καρπός. Ξεχωρίζουν τις μικρές σε μέγεθος όπου αυτές θα γίνουν πάστα ενώ όσες έχουν υποστεί αλλοίωση πετάγονται. Τα προϊόντα αυτά δεν υπάρχουν στα καταστήματα αλλά προσφέρονται με παραγγελία στο www.theiondoron.gr και στο τηλέφωνο 30-6983 511898.

 

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ

“Αν θέλεις να δοκιμάσεις ένα μέλι βάλσαμο τότε πρέπει να γευθείς το μεσσηνιακό μέλι. “ Πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν με βακτηριογόνο δράση, συμβάλει στην μείωση της πίεσης, και γενικά, θεωρείται το φυσικό γιατρικό της περιοχής.

Ίδιαίτερα ονομαστό είναι αυτό που προέρχεται από το όρος Ταϋγετος. Παράγεται από διαφορετικά είδη φυτών και ανθέων. Είναι ένα φυσικό προϊόν διατροφικής αξίας.

Ξεχωριστή παρουσία στον χώρο του μελιού του νομού της Μεσσηνίας αποτελεί η μελισσοκομική μονάδα ΜΕΛΊ ΤΑΫΓΕΤΟΥ της οικογένειας Χάρη Φωτόπουλου. Η μονάδα αυτή σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς και προχωρεί στον δρόμο της εξέλιξης. Τα μελίσσια τους κινούνται στις περιοχές Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και έτσι με τον τρόπο αυτόν καταφέρνουν και παράγουν εννέα διαφορετικές ποικιλίες μελιού ανώτερης ποιότητας και γεύσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε τον σύγχρονο εξοπλισμό τους και έχουν τοποθετήσει το συσκευαστήριό τους στην περιοχή Αθηνών. Έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας στην Ευρώπη. Τα προϊόντα τους εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και ακόμη φτάνουν μέχρι την Κίνα. Η μελισσοκομική μονάδα τους διαθέτει 1.200 κυψέλες και παράγουν 100 τόνους μέλι τον χρόνο, ενώ ακόμη παράγουν μεγάλες ποσότητες Γύρης, Προπόλης και Βασιλικού Πολτού. Οι κριτικές που έχουν αποσπάσει είναι πάρα πολλές.

Σημαντική και η παρουσία των αδελφών Ηλία και Θανάση Γκιώνη στον χώρο του μελιού στην περιοχή του νομού της Μεσσηνίας. Η μελισσοκομική μονάδα τους εδρεύει στου Γαργαλιάνους. Η επιχείρηση ξεκίνησε από τον πατέρα τους Αντώνη το 1979 και το 2004 πέρασε στα χέρια του Ηλία ενώ το 2009 ακολούθησε και ο έτερος των αδελφών, ο Θανάσης. Η επιχείρηση είχε σχετικά καλό δρόμο με μόνο πρόβλημα την προώθηση των προϊόντων το οποίο και αυτό ξεπεράστηκε με την προβολή σε διάφορες εκθέσεις. Σήμερα το μέλι τους κυκλοφορεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ. Αυτόν τον καιρό η εταιρεία με 1.300 κυψέλες παράγει 30.000 κιλά μέλι τον χρόνο σε διάφορες ποικιλίες, όπως Πεύκο, Ανθόμελο, Θυμάρι, Βελανιδιά και άλλα. Εκτός από το μέλι η εταιρεία διαθέτει και Γύρη, Βασιλικό πολτό, Προπόλη, Φυσικό κερί. Στα εργαστήρια της εταιρεία υπάρχουν μηχανήματα για την πιστοποίηση καθώς και για την συσκευασία των προϊόντων. Η γνώμη των καταναλωτών είναι πάρα πολύ καλή γι΄αυτό υπάρχει πάντα μια αύξηση στο πελατολόγιο.

ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική παρουσία στο χώρο των γαλακτικών η Τυροκομική Μεσσήνης των αδελφών Πετρόπουλου. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1950 από την Γεωργία Πετροπούλου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του μικρού οικογενειακού παντοπωλείου αλλά η ποιότητα έφτασε την ζήτηση στα ύψη με αποτέλεσμα το 1965 να επεκτείνουν την παραγωγή και να μεταφερθούν στη θέση Παναγίτσα στο Μαυρομμάτι Παμίσου στην Μεσσήνη. Από το 1970 στην επιχείρηση μπαίνει και η τρίτη γενιά, καθίσταται μια σύγχρονη οργάνωση και εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός. Το 1975 στην εταιρεία προσχωρεί και ο Πέτρος Πετρόπουλος και η εταιρεία πλέον είναι “Τυροκομική Μεσσήνης Αφοι Γ Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ.” Προϊόντα της εταιρείας είναι η φέτα (ΠΟΠ), αποκλειστικά από 100% ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ένα τυρί με γεύση ελαφρά πικάντικη, υπόξινη, Ώριμάζει για δυο μήνες πριν δοθεί στην κατανάλωση.

Η Σφέλα, ένα άλλο τυρί της εταιρείας, παρασκευάζεται με τον τρόπο που γινόταν πριν αιώνες. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο τυρί άλμης ελαφρώς αλμυρό και πικάντικο. Ώριμάζει για τρεις μήνες πριν δοθεί στην αγορά. Διατίθεται σε μεταλλικά δοχεία διαφόρων βαρών και είναι μέσα σε άλμη. Άλλα προϊόντα της εταιρείας είναι το Γίδινο τυρί, Γραβιέρα Μεσσηνίας, Κεφαλοτύρι, Μυτζίθρα ξερή, Ανθότυρο και γιαούρτι, ενώ ακόμη παράγουν και επιδόρπια, όπως κρέμες κακάο, βανίλια και ρυζόγαλο. Βέβαια η εταιρεία των Αδελφών Πετρόπουλου διανέμει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές χώρες της; Ευρώπης ενώ έχει ήδη αρχίσει και η εξαγωγή στην Αμερική. Πρόκειται για μια εταιρεία που τιμά την πατρίδα μας και έχει κατακτήσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

ΤΟ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ  ΣΥΚΟ

ΕΝΑ τοπικό προϊόν της Μεσσηνίας με υψηλή διατροφική αξία, ένα προϊόν όπου κάνει καλό στην υγεία, στον μεταβολισμό αλλά και στην διάθεση, είναι το αποξηραμένο σύκο, το γνωστό στη περιοχή με το όνομα “τσαπέλες”.

Τα ξερά σύκα είναι ένα χαρακτηριστικό προϊόν του νομού της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καλαμάτας. Κατά το παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες αφού η παραγωγή τους ξεπερνούσε τους 10 χιλιάδες τόνους. Εύγευστο, θρεπτικό και υγιεινό το ξερό σύκο είναι ένας καρπός φυσικά αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο.

Τα ξερά σύκα βοηθάνε στον καθαρισμό του οργανισμού από στοιχεία που βρίσκονται στο περιβάλλον. Οι φυτικές ίνες που έχουν, απορροφούν τη χοληστερίνη, το τοξικό λίπος και γενικά καθαρίζουν τον οργανισμό. Έχουν ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και λίγες θερμίδες. Από την αρχαιότητα τα σύκα αποτελούσαν μέρος της διατροφής των Ελλήνων. Πρόκειται πραγματικά για έναν πραγματικό θησαυρό για την υγεία. Σε αμέτρητες χιλιάδες οι συκιές που κατακλύζουν την περιοχή της Μεσσηνίας σε πάρα πολλές ποικιλίες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.500 τόνοι σύκα παράγονται κάθε χρόνο. Εύγευστα και θρεπτικά αποτελούν γευστικές απολαύσεις. Τα αποξηραμένα σύκα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διατροφή των παιδιών που τα έπαιρναν μαζί τους στο σχολείο μια που πολλές οικογένειες δυσκολεύοντας να τους έχουν κάτι καλύτερο. Η συγκομιδή των σύκων ξεκινά τον Αύγουστο όπου συλλέγονται με το χέρι απευθείας από το δέντρο είτε σε δίκτυα που τοποθετούνται κάτω από τις συκιές. Ακολουθεί η διαλογή και μετά η αποξήρανση στον ήλιο.

Ας μου επιτραπεί να επιστήσω την προσοχή των καταναλωτών διότι τα ελληνικά καταστήματα στην Αστόρια, αλλά και πολλά super market είναι γεμάτα με τουρκικές απομιμήσεις που θα πρέπει να ψάξετε με μεγάλη προσοχή για να ανακαλύψετε σε κάποια γωνιά με μικρά γράμματα το made in Turkey.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ με τα κρασιά της Μεσσηνίας, όπου η ιστορία τους ξεκινά τρεις χιλιάδες χρόνια πριν. Λέγεται μάλιστα πως τα δοκίμασε και ο Διόνυσος αναφωνώντας, “Στην υγειά μας”. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η περιοχή της Γιάλοβας γιατί εκεί συγκεντρώθηκαν πολλές οινοποιητικές μονάδες. Από τα σταφύλια της Μεσσηνίας παράγονται τοπικοί οίνοι με άριστες ιδιότητες. Τα κρασιά αυτά είναι εμπλουτισμένα με γεμάτη γεύση, φρουτώδη αρώματα και χρώμα ζωντανό. Το οινοποιείο “ΝΕΣΤΩΡ” είναι η πλέον σημαντική οινοποιητική μονάδα της περιοχής. Βρίσκεται στον Πύργο Τριφυλίας και περιβάλλεται από αμπελώνες. Είναι ένα αποτέλεσμα της σύμπραξης του οινοποιητικού συνεταιρισμού Μεσσηνίας και της οικογενείας Σπύρου Λαφαζάνη. Όλα ξεκίνησαν το 1954 όταν οκτακόσιοι αμπελουργοί της περιοχής ένωσαν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας τον συνεταιρισμό ΝΕΣΤΏΡ. Το πρώτο οινοποιείο δημιουργήθηκε πάνω στις σύγχρονες τάσεις της εποχής. Ο Νέστωρ βιώνει μεγάλες στιγμές μέχρι την στιγμή που οι εξελίξεις στο οινεμπόριο και η οικονομική κρίση την οδηγούν στα πρόθυρα του τέλους της λειτουργίας της. Την κατάσταση θα σώσει η απόφαση των μελών να συνάψουν μια συμφωνία με την οικογένεια Λαφαζάνη και να ξεκινήσει η νέα ΝΕΣΤΏΡ. Σήμερα η εταιρεία εξάγει τα κρασιά της σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

 

ΠΗΓΕΣ: www.kounos.gr | www.ebloko.gr | www.penna.gr | www.nestorwines.gr |www.evritos.com.

 

GREEK PRODUCTS HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.