Categories

Καιρός για ριζικές αλλαγές στην Εκκλησία

Posted by at 10 October, at 10 : 32 AM Print

Αν και κρατείται η συνήθης μυστικότητα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σοβαρές εξελίξεις σημειώνονται στα εκκλησιαστικά μας πράγματα. Τα συμβαίνοντα έχουν τα χαρακτηριστικά μιας υποβόσκουσας κρίσης που κορυφώθηκε με την αναπάντεχη, αυθαίρετη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μην αναγνωρίσει το σύστημα του Τριπροσώπου. Παραβιάστηκε έτσι ο Συνταγματικός Χάρτης σ’ ό,τι αφορά την πλήρωση του κενού της Μητρόπολης Σικάγου. Το Σύνταγμα που το Πατριαρχείο επέβαλε στην Εκκλησία Αμερικής καταργώντας την συνοχή της και δημιουργώντας καπετανάτα που υπάγονται όχι στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά στο Πατριαρχείο.

Μια από τις εκδηλώσεις αυτής της κρίσης ήταν και οι διασκέψεις και το παζάρεμα που έγιναν στο Φανάρι, όπου μετέβη ο Αρχιεπίσκοπος με τους Μητροπολίτες Αμερικής, μέσα σε ένα κλίμα που υπενθύμισε και υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στις σχέσεις Αρχιεπισκοπής Αμερικής με το Πατριαρχείο. Διότι είναι απαράδεκτη η συνέχιση του αναχρονιστικού αυτού καθεστώτος, με το οποίο την Εκκλησία μας κυβερνά το Φανάρι μέσω αντιπροσώπου του, εγκατεστημένου στην Αρχιεπισκοπή και όχι ο Αρχιεπίσκοπος του οποίου οι εξουσίες συρρικνώθηκαν και έγιναν μικρότερες από εκείνες των Μητροπολιτών.

Η διάλυση της διοικητικής συνοχής της Εκκλησίας μας από το Φανάρι, υποβάθμισε το κύρος της και τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου. Η δε απόπειρα του Πατριαρχείου πριν λίγα χρόνια να βάλει χέρι στις ακίνητες περιουσίες των ενοριών, ήταν μια ακόμη χαρακτηριστική ένδειξη των κατακτητικών οραματισμών του Πατριαρχείου που θέλει να μας κυβερνά σαν προτεκτοράτο του.

Είναι καιρός για ριζική αλλαγή. Είναι καιρός να τεθεί τέρμα στην αποικιακή εξάρτηση. Είναι καιρός ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες να εκλέγονται από την Ιερά Σύνοδο Αμερικής χωρίς επεμβάσεις από το Φανάρι. Είναι καιρός οι Μητροπόλεις να δημοσιοποιούν τον ετήσιο προϋπολογισμό τους. Είναι καιρός για μια αυτόνομη εκκλησιαστική οντότητα που θα αναπτυχθεί χωρίς φαναριώτικες συνταγές, αλλά με έναν πνευματικό δεσμό.

Ταυτοχρόνως, είναι καιρός, η Αρχιεπισκοπή να ελαφρύνει την οικονομική καταπίεση στις Κοινότητές μας, περιορίζοντας τις διοικητικές δαπάνες. Επιβάλλεται βελτίωση των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής ασφάλειας των ιερέων.

Ήρθε ο καιρός για στενότερες σχέσεις με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αμερική. Και με άλλες κανονικές προσαρμογές και λειτουργικές αλλαγές να ανακοπεί η διαρροή των νέων μας προς άλλα δόγματα. Το κλείσιμο του “Ορθόδοξου Παρατηρητή” που ανταγωνίζεται τον φθίνοντα ομογενειακό Τύπο, είναι μια καλή ιδέα.

Επιβάλλεται, βεβαίως, η άμεση εφαρμογή διαφάνειας στα δρώμενα της Εκκλησίας και η ενεργός συμμετοχή των λαϊκών στην λήψη αποφάσειων που αφορούν τις Κοινότητες και την εκκλησιαστική περουσία. Άλλωστε, οι ιερείς δεν είναι εδώ δημόσιοι υπάλληλοι μισθοδοτούμενοι από το κράτος, αλλά από τους πιστούς. Αυτοί έχτισαν, με τον ιδρώτα τους, τους περικαλλείς ναούς και συγκρότησαν τις Κοινότητές μας. Καιρός για ανοιχτές συνεδριάσεις της «επαρχιακής» Ιεράς Συνόδου για τον Τύπο. Οι πιστοί δικαιούνται να γνωρίζουν τις αποφάσεις της Συνόδου.

Η εποχή της αυτοκρατορικής βυζαντινής διοίκησης της Ορθοδοξίας έχει περάσει προ πολλού. Αλλά οι ιεράρχες μας δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό!

 

Π.Σ. ΜΑΚΡΙΑΣ

FROM THE EDITORS

Related Posts

Comments are closed.