Categories

Διεθνής έκκληση: Ανοίξτε την Χάλκη!

Posted by at 17 May, at 00 : 45 AM Print

Γιατί η Τουρκία θα αναγκαστεί να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

■ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΜΑΚΗ

Η άµεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας που επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγµα της, από τα άρθρα 37 – 44 της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και από τις βασικές αρχές για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη

Έχουν συµπληρωθεί 45 χρόνια από τότε που η Τουρκική Κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά να φιµώσει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1971-2016) ανακοινώνοντας το κλείσιµο της.

Έκτοτε στις δικαιολογηµένες διαµαρτυρίες του Οικουµενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (το Τουρκικό κράτος το θεωρεί απλό «Τουρκικό ίδρυµα» από τις 6/12/1923 µε την υπ΄ αριθµ. 1092 Νοµαρχιακή Κοινοποίηση) πρόβαλλε διάφορες έωλες δικαιολογίες: Η πρώτη ήταν ότι δήθεν δεν επιτρεπόταν η λειτουργία ανώτατων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυµάτων την ίδια ακριβώς στιγµή κατά την οποία διάφορα ξένα ιδιωτικά κολλέγια λειτουργούσαν (και λειτουργούν) χωρίς κανένα απολύτως πρόβληµα.

Στην συνέχεια άρχισε να µοιράζει υποσχέσεις ότι «σύντοµα θα επαναλειτουργήσει η σχολή» χωρίς βέβαια να τηρήσει ποτέ τις υποσχέσεις της ακόµα και αν αυτές δόθηκαν σε Προέδρους των Ηνωµένων Πολιτειών Αµερικής (Κλίντον, Οµπάµα) ή άλλους αρχηγούς κρατών.

Τέλος κατέληξε σε απαίτηση «ανταλλαγµάτων» από την Ελλάδα: Πότε ζητούσε νεφελωδώς τον «εκσυγχρονισµό» της Ελλάδος ζητώντας οι µουσουλµάνοι ιερωµένοι «να εκλέγονται από τον λαό» (κάτι που φυσικά δεν συµβαίνει ούτε στην Τουρκία), πότε να δηµιουργηθούν τεµένη σε Αθήνα, πότε να δηµιουργηθούν τεµένη στην Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.ε. (Το 2013 σε άρθρο µας µε τίτλο «Μα για τόσο ηλίθιους µας περνάτε Κύριε Νταβούτογλου;» αναφερθήκαµε λεπτοµερώς στο θέµα αυτό).

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε καµιά περίπτωση δεν αποτελεί διµερές Ελληνοτουρκικό πρόβληµα ώστε να είναι αντικείµενο «ανατολίτικου παζαριού». Ο Οικουµενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο θρησκευτικός και πνευµατικός ηγέτης των τριακοσίων εκατοµµυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσµο και όχι των δέκα εκατοµµυρίων Ελλήνων.

Η άµεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας που επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγµα της, από τα άρθρα 37 – 44 της Συνθήκης της Λωζάνης, από τον Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και από τις βασικές αρχές για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ακραίος Τουρκικός παραλογισµός να απαιτεί «ανταλλάγµατα» για τις αυτονόητες και ρητές υποχρεώσεις του είναι χαρακτηριστικό µιας Τουρκικής ηγεσίας η οποία θεωρεί πως το µόνο «νόµιµο» είναι η εκάστοτε βούληση των ηγετών της!

Είναι κάτι σαν η Ελλάδα να απαγορεύει την λειτουργία του «Καταρτισµένου Κέντρου Halal Κοµοτηνής» επειδή ο Έλληνας πολίτης – µουφτής που χορηγεί θρησκευτικές πιστοποιήσεις σύµφωνα µε την σαρία είναι µουσουλµάνος ή να ζητάει «ανταλλάγµατα» για τις αυτονόητες υποχρεώσεις της σε Έλληνες πολίτες µουσουλµάνους το θρήσκευµα.
Είναι κάτι σαν η Ελλάδα να απαγορεύει σε Έλληνες πολίτες να εκλεγούν στο κοινοβούλιο επειδή είναι µουσουλµάνοι το θρήσκευµα ή να ζητάει «ανταλλάγµατα» προκειµένου να το επιτρέψει!

Η νέοοθωµανική αντίληψη των ηγετών της Τουρκίας «µονά – ζυγά, όλα δικά µου» δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα πολιτισµένο άνθρωπο – ούτε καν από τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες που υπογράφουν την έκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!

Κατά το παρελθόν έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να επαναλειτουργήσει η σχολή χωρίς κανένα αποτέλεσµα λόγω της καινοφανούς αντίληψης της Τουρκικής ηγεσίας να ζητάει «ανταλλάγµατα» ακόµα και για τις πλέον αυτότητες υποχρεώσεις της.

Με την ευκαιρία συµπλήρωσης 45 χρόνων από την φίµωση της σχολής, µια ακόµα προσπάθεια ξεκινάει τώρα µε την συνεργασία του οργανισµού ακτιβιστών Avazz (41 εκατοµµύρια µέλη σε 194 χώρες του κόσµου) και για τον λόγο αυτό η έκκληση που απευθύνεται στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δηµοκρατίας είναι διατυπωµένη σε 20 διαφορετικές γλώσσες!
Με την έκκληση αυτή ζητείται η άµεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό International Hellenic Association µε έδρα τις ΗΠΑ ο οποίος έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα, απευθύνεται σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνότητας ή χρώµατος και κοινοποιείται σε χιλιάδες προσωπικότητες σε ολόκληρο τον κόσµο – µεταξύ των οποίων: Γ. Γραµµατέα Ηνωµένων Εθνών, Ύπατη Αρµοστεία των Ηνωµένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα, Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωµένων Πολιτειών, όλα τα µέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου των Ηνωµένων Πολιτειών, Πρόεδρο της Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Οµοσπονδίας, Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δηµοκρατίας της Κίνας, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα του Συµβουλίου της Ευρώπης, Πρόεδρο και όλα τα µέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε. Ένωσης για Θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, όλους τους αρχηγούς των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προέδρους και µέλη των Κοινοβουλίων των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Κοινοβουλίων Αυστραλίας και Καναδά καθώς και σε δεκάδες Μη Κυβερνητικούς Οργανισµούς που ασχολούνται µε τα ανθρώπινα δικαιώµατα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Τουρκία δεν µπορεί να παριστάνει επ΄ αόριστο τον κακοµαθηµένο, διεθνή ταραξία. Δεν µπορεί το 2016 να συνεχίζει να κάνει αυτά που έκανε ατιµώρητη το 1942 όταν η Ελλάδα αιµορραγούσε κάτω από την ναζιστική κατοχή. Είναι αναγκασµένη, αργά ή γρήγορα, να σεβαστεί πρώτα τους δικούς της νόµους και στην συνέχεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η άµεση και άνευ όρων επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί ύψιστο θέµα των πιο βασικών θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωµάτων που σέβεται κάθε ευνοµούµενο κράτος.

Η σηµερινή Τουρκία δεν µπορεί να εφαρµόζει τους δικούς της νόµους σε ένα µέρος των πολιτών της και να εξαιρεί προκλητικά ένα άλλο µε αποκλειστικό κριτήριο το θρήσκευµα ή την εθνότητα του. Δεν µπορεί να ζητάει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και να αγνοεί προκλητικά τους κανόνες που την διέπουν.

Δεν µπορεί να λειτουργεί µε την λογική της προσαρµογής όλων στον παράλογο νέο-οθωµανικό επεκτατισµό της ούτε να απαιτεί «ανταλλάγµατα» ακόµα για τις πλέον αυτονόητες υποχρεώσεις της!

Κάθε πολιτισµένος άνθρωπος που σέβεται τα πιο βασικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώµατα, ανεξάρτητα από την θρησκεία, την εθνότητα ή τις πολιτικές του πεποιθήσεις, πρέπει να προσθέσει και την δική του φωνή στην έκκληση αυτή.

Πρέπει ακόµα να φροντίσει ώστε να διαδοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους µας προκειµένου να δυναµώσει το µήνυµα της αντίστασης σε κάθε µορφή αυθαιρεσίας που επιχειρεί να επαναφέρει τον πολιτισµένο κόσµο στον µεσαίωνα.

Η Τουρκία, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα, περιφρονεί προκλητικά τους δικούς της νόµους, τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την αξιοπρέπεια κάθε πολιτισµένου ανθρώπου. Είναι υποχρέωση µας να το διαλαλούµε συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσµο, µέχρι η Τουρκία να αναγκαστεί να κάνει πράξη τις αυτονόητες υποχρεώσεις της!


Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την οποία εγκατέλειψε µε τις µαζικές απελάσεις του Ελληνισµού από την Κωνσταντινούπολη το 1964. Σπούδασε Νοµικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, µε την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιοµηχανίας, ταξίδεψα στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη µας, δηµιουργώντας ένα εκτεταµένο δίκτυο διανοµής σε 32 χώρες.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.