Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

Posted by at 8 April, at 16 : 43 PM Print


Δηλώστε το  για να μην το χάσετε

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κάτοικοι (μόνιμοι και προσωρινοί) εξωτερικού, που έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και δεν την έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο, πρέπει να σπεύσουν τώρα να το κάνουν. Να παρακολουθούν για ποιες περιοχές έχει ήδη γίνει η σχετική προκήρυξη- αν δεν θέλουν να περάσουν αυτές στην κατοχή του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη, σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή δηλώσεων. Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Υπάρχουν σκέψεις (και αιτήματα) με την παράταση να φτάσει τους εννέα μήνες ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το καλοκαίρι, που πολλοί ομογενείς επισκέπτονται την γενέτειρα και, επομένως, είναι ευκολότερο να τακτοποιήσουν την όποια εκκρεμότητά τους με το Κτηματολόγιο.

ΟΝ LINE επικοινωνία με τους ομογενείς: http://www. ktimatologio.gr/Pages/ ptYQczTevrPDFf4t.aspx

 


«Βουλευτές  Απόδημου Ελληνισμού»

ΚΑΙ ΟΙ  49 προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση που τέθηκαν στη δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή έλαβαν την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να θεωρηθούν αναθεωρητέες. Ωστόσο, μόνον οι 16 από αυτές, ανάμεσά τους και το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, έλαβαν πάνω από 180 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι στην Αναθεωρητική Βουλή που θα εκλεγεί μετά τις επόμενες εκλογές, όσες προτάσεις έλαβαν λιγότερες από 180 ψήφους, θα χρειασθούν πλειοψηφία 3/5 για να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα. Αντίθετα, οι 16 προτάσεις που έλαβαν πάνω από 180 ψήφους, θα χρειασθούν απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους Απόδημους,  με 160 “ΝΑΙ”,  97 «ΟΧΙ», 17 «ΠΑΡΩΝ». εγκρίθηκε το άρθρο 54 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού). Στην πρώτη ψηφοφορία, η διάταξη είχε λάβει 158 «ΝΑΙ», 97 «ΟΧΙ», 16 «ΠΑΡΩΝ».

 


Άρθρο της ΝΥΤ για τον Κώστα Σπηλιάδη

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «The New York Times» παρουσίασε ένα εκτενές άρθρο στον ομογενή εστιάτορα Κώστα Σπηλιάδη. Ο κ. Σπηλιάδης, γιος απόστρατου στρατιωτικού δικαστή, έφυγε στα 19 του χρόνια από την Πάτρα έχοντας μαζί του δύο βαλίτσες, μία με ρούχα και μία με δίσκους, σκοπεύοντας να σπουδάσει Εγκληματολογία στο «New York University». Σήμερα, ο 72χρονος Σπηλιάδης, είναι κάτοχος και διαχειριστής μιας διεθνούς γαστρονομικής αυτοκρατορίας, με εστιατόρια στο Μόντρεαλ, την Νέα Υόρκη, την Αθήνα, το Λας Βέγκας, το Μαϊάμι και το Λονδίνο.

Ενα ακόμα εστιατόριο της αλυσίδας «Milos» άνοιξε στο συγκρότημα Χάντσον Γιαρντς της Νέας Υόρκης, ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει ακόμα ένα στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Μέσα στο 2019 ο κ. Σπηλιάδης αναμένεται να επεκταθεί και στο Ντουμπάι. Τα εστιατόρια «Milos» είναι διάσημα για τα εξαιρετικά θαλασσινά τους, τα οποία εκτίθενται με θαυμάσιο τρόπο στον πάγο, καθώς και τις εξαιρετικές τιμές τους. Ωστόσο, η εμμονή του κ. Σπηλιάδη με την τελειότητα είναι ευρεία και δεν περιορίζεται στα ψάρια, αλλά σε όλα τα προϊόντα που μπορεί κανείς να γευθεί.

 


Επανεξελέγη ομογενής Δήμαρχος

O ΚΡΙΣ ΑΛΑΧΟΥΖΟΣ, ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, κοινότητας  με το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ, κατάφερε να επανεκλεγεί, κερδίζοντας τον πρώην δήμαρχο David Archie με ποσοστό ψήφων 56%, έναντι 44%.

 


Ευνοϊκές ρυθμίσεις  για ανυπότακτους

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, στο νέο Νομοσχέδιο που προωθεί, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να επιτύχει μείωση του αριθμού των ανυπότακτων, παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για να καταταγούν. «Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διάταξη, καθώς αφορά πολλούς νέους οι οποίοι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Απαλλάσσονται έτσι από την καταβολή του χρηματικού ποσού για την αποπληρωμή τού ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.

 


H «Μήδεια» στη Νέα Υόρκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΣ ανέβηκε στο «Queens Theatre» της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά η θεατρική τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο κυπριακής καταγωγής σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, και ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ. Έλαβαν μέρος 7 ηθοποιοί και 10 χορευτές. Η Michael Anne Hoffert Cone, υποδύθηκε την Μήδεια και ο Khris Lewin, ερμήνευσε τον ρόλο του Ιάσονα. Τα παιδιά της Μήδειας, υποδύθηκαν οι μικρές Γεωργία Λοϊζίδη και Εύη Κρεατσούλα. Στο μουσικό τμήμα, βιολί έπαιξε ο Ντάμιαν Ντούντου και τραγούδησαν οι Όλγα Ξανθοπούλου, Κώστας Τσουράκης και Alyson Spina. Η τραγωδία παρουσιάστηκε στην αγγλική, μεταφρασμένη από τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή του Houston Baptist University, Λούη Μάρκο.

 


Απεβίωσε ο Σπυρίδων Βρυώνης

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ προσωπικότητα του Ελληνισμού, ο ιστορικός Σπύρος Βρυώνης έφυγε από την ζωή. Ζούσε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Ο Σπυρίδων Βρυώνης άφησε εποχή με το έργο του, ενώ κορυφαία θεωρείται η επιστημονική δουλειά που άφησε πίσω του για τους διωγμούς που υπέστησαν της Ελληνες της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1928 στην Μέμφιδα του Τεννεσί των Ηνωμένων Πολιτειών, από γονείς μετανάστες καταγόμενους από την Κεφαλονιά. Τον Ιούνιο του 1985 συστήνει στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιου του Σπυρίδωνα-Βασίλη, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Σακραμέντο της Καλλιφόρνιας.


O «Rio Mare»… ορφάνεψε

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 100 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας, ο Τζόζεφ Τζο Νίσιμ, ο άνθρωπος που έκανε γνωστές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο μάρκες προϊόντων όπως ο τόνος Rio Mare, το απορρυπαντικό Omino Bianco, τα Neutro Roberts, Vetril, ή Simenthal. Εβραίος της Θεσσαλονίκης, ξέφυγε από τις ναζιστικές διώξεις των Εβραίων στην Ελλάδα κατατασσόμενος στον βρετανικό στρατό, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέληξε στο μέτωπο της Ιταλίας.

 


Τιμητική βραδιά εις μνήμη του Νίκου Μούγιαρη

ΣΤΟ «TERRACE ON THE PARK», της Νέας Υόρκης έγινε εκδήλωση που οργάνωσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, αφιερωμένη στην μνήμη και το έργο του Ελληνοκυπρίου ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, Νίκου Μούγιαρη. Το παρών έδωσαν εκατοντάδες γνωστά πρόσωπα του επιχειρηματικού και πολιτικού χώρου.

Μίλησαν για τον μεταστάντα ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου, ο πολιτειακός γερουσιαστής ΝΥ, Μιχάλης Γιάνναρης, ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής NJ, Μπομπ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Συλλόγων Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο δήμαρχος Αθηένου Κύπρου, Κυριάκος Καρεκλάς, ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου, η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο Γεώργιος Μούγιαρη, αδελφός του αείμνηστου και ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Επίσης, παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Νίκου Μούγιαρη, και τραγούδια ερμήνευσε η χορωδία του Παγκυπρίου υπό την διεύθυνση του Φύτου Στράτη. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο διευθυντής της «Όπερας της Κερύνειας» Κωνσταντίνος Γιαννούδης. Ακολούθησε δεξίωση.

 


Πέθανε ο ιδιοκτήτης του Elias Corner

Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ιδιοκτήτης της γνωστής ψαροταβέρνας,στη γωνία της 24ης λεωφόρου και 31 δρόμους στην Αστόρια,  «EliasCorner», Ηλίας Σιδήρογλου, πέθανε από καρδιακή ανακοπή, στα 76 του χρόνια.Ο Ηλίας Σιδήρογλου είχε καταγωγή από την Θήβα και είχε αποκτήσει με την σύζυγό του Τζένη τρία παιδιά, τον Στυλιανό, τον Φίλιππο και τον Γιώργο.Στο μαγαζί και την κουζίνα του «EliasCorner» είχαν αναφερθεί με εκτενή ρεπορτάζ οι εφημερίδες «NewYorkTimes» και «NewYorkDailyNews».

 


Ποιες Επενδύσεις;

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν το χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018. Αυτό δείχνουν τα νεότερα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα τοποθετούν το σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου στο 11,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερες από εννέα μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την χειρότερη ελληνική επίδοση τουλάχιστον σε βάθος τουλάχιστον 23 ετών και σημαίνει πως το ετήσιο επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια ανόδου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας στην δυσπραγία συνδράμουν η έλλειψη φρέσκου δανεισμού από τις τράπεζες, οι οποίες φέρουν μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, και η παρατεταμένη κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου.

 


Προτείνει Υπουργείο  Απόδημου Ελληνισμού

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, και αντιπρόεδρος της Διακομματικής αρμόδιας Επιτροπής Της Βουλής,  Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στη «φωνή της Ελλάδας» ανέπτυξε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τον Απόδημο Ελληνισμό. Πολιτική η οποία στηρίζεται, όπως είπε, «μία νέα σύγχρονη στρατηγική». Κεντρικό πυλώνα της οποίας ο ίδιος έθεσε τη δημιουργία ενός «Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, είπε πως δεν θα έπρεπε ούτε ένα ευρώ να έχει περικοπεί «για να συνεχίσουν τα παιδιά των Ελλήνων που μεταναστεύουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα για να διατηρούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε, ακόμη, σε επαναπροσδιορισμό των στόχων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Μόνιμης διακομματικής Επιτροπής της βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Τέλος, για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει δύο νομοσχέδια για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και δεν ήρθαν για συζήτηση».


 

HOME PAGE - Γεγονότα ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.