Categories

Από τον εκδότη

Posted by at 5 October, at 02 : 18 AM Print

ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ αυτό, ο σύμβουλος εστιατορίων και αρθρογράφος του Estiator Κωνσταντίνος Κολίτσας πραγματεύεται την ανοδική τάση της πολυτελούς εστίασης, προειδοποιώντας και συμβουλεύοντας εστιάτορες που ήδη διαθέτουν καταστήματα για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες των επιχειρηματικών ανοιγμάτων προς τον χώρο των πολυτελών εστιατορίων από τα ντάινερς και τις οικογενειακές μονάδες εστίασης. Ενώ η ανάλυσή του για τα ποιοτικά ελληνικά εστιατόρια στη Νέα Υόρκη αρχίζει με τα καταστήματα που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρέπει να επισημανθεί ότι προγενέστερα εστιατόρια, όπως το ιστορικό «Πάνθεον» στην Ογδόη Λεωφόρο, υπήρξαν οι πραγματικοί πρόδρομοι στον χώρο αυτό. Στην εποχή του, το «Πάνθεον» υπήρξε ο γαστρονομικός προορισμός και για τους Έλληνες και τους ομογενείς που επισκέπτονταν το Μανχάταν, ένας δημοφιλής χώρος εστίασης για τους διαμορφωτές των εξελίξεων και της κοινής γνώμης σε ολόκληρη την πόλη, πέρα από την ελληνική παροικία, και το κατεξοχήν ελληνικό εστιατόριο υψηλής κουζίνας στις βορειοανατολικές Πολιτείες. Παρότι υπήρξαν μερικά εστιατόρια στο Μανχάταν που προσέφεραν ελληνικά πιάτα, το «Πάνθεον» διέθετε την αποκλειστικότητα στην κατηγορία της υψηλής κουζίνας.

ΕΝ ΤΩ μεταξύ, στις ελληνικές παροικίες του Σικάγου και Ντιτρόιτ, υπήρξαν αρκετά πρωτοποριακά ελληνικά εστιατόρια. Σήμερα, η οδός Χάλστεντ στο Σικάγο εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή που σφύζει από καλά ελληνικά εστιατόρια, για τα οποία μάλιστα ετοιμάζουμε ειδικό αφιέρωμα.

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ το «Περιγιάλι» το 1987, (τον ίδιο χρόνο που εκδόθηκε το Estiator) στην περιοχή Τσέλσι του Μανχάταν, το «Πάνθεον» ήδη ήταν κλειστό για μια δεκαετία και, ως εκ τούτου, ο ιδιοκτήτης κ. Στηβ Τζόλης ανέλαβε από μόνος του τον ηράκλειο άθλο της αναβάθμισης της εικόνας της ελληνικής κουζίνας στα μάτια των Νεοϋορκέζων. Με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε, ελκύοντας διάσημους πελάτες όπως τον Κιθ Ρίτσαρντς των Ρόλινγκ Στόουνς, το εστιατόριο αυτό παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους πλέον αξιόλογους ελληνικούς χώρους εστίασης της πόλης. Σε συνέντευξή του προς το Εstiator προ 25ετίας, ο κ. Τζόλης διασκέδασε τυχόν ανησυχίες ότι ανταγωνιστές μπορεί να αντέγραφαν την επιχειρηματική ιδέα του και να διεκδικούσαν μερίδιο της αγοράς. Αντιθέτως, υποστήριξε την ιδέα να ανοίξουν κι άλλοι ομογενείς εστιάτορες καταστήματα ελληνικού χαρακτήρα, επιμένοντας ότι η ποσοτική αύξηση θα βοηθούσε στον σχηματισμό αγοράς για την υψηλή ελληνική κουζίνα. Όντως, ακολούθησαν και άλλοι. Ο Γιάννης  Λιβανός άνοιξε τον «Μόλυβο» το 1997 και σύντομα ακολούθησαν πολύ περισσότεροι. Μάλιστα, o σημερινός πολλαπλασιασμός των ελληνικών εστιατορίων στο Μανχάταν οφείλεται εν πολλοίς στις αντιλήψεις του κ. Τζόλη.

Η ΤΑΣΗ αυτή εξαπλώνεται, πέραν της Νέας Υόρκης, προς άλλες μεγάλες πόλεις και ακόμη παραπέρα, σε προάστια, όπου εστιατόρια όπως η «Βάρκα» της οικογένειας Πήτερ Μαστοράκου στο Ράμσεϊ του Νιου Τζέρσεϊ, εκπροσωπούν επάξια την ελληνική κουζίνα και γνωρίζουν εξαιρετική επιτυχία.

FROM THE EDITORS HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.