Categories

ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΕΣ

Posted by at 10 May, at 18 : 43 PM Print

Οι Έλληνες Κοµµουνιστές δεν συγχώρεσαν ποτέ την Αγγλία και την Αµερική επειδή µε τις επεµβάσεις τους έσωσαν την Ελλάδα από τον Κοµµουνισµό. Αυτό φαίνετε και στον τίτλο του επισήµου οργάνου τους «Ριζοσπάστης» που δηµοσιεύουµε σε άλλη σελίδα. Έτσι µπορεί να εξηγηθεί και το µίσος τους µε το άγαλµα του µεγάλου Αµερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούµαν. Το άγαλµα ήταν δώρο της AHEPA, σαν έκφραση ευγνωµοσύνης της Οµογένειας στην Αµερική για την αλησµόνητη απόφαση του Προέδρου Τρούµαν να σώσει τους ‘Έλληνες από την πείνα και να εξασφαλίσει την ελευθερία τους.

Το άγαλµα του Τρούµαν ύψους 3,20 µέτρων, φιλοτέχνησε, το 1960, ο Αµερικανός γλύπτης Felix Weihsde Weldon και εγκαταστάθει στην Αθήνα το 1963.

Το 1965, όταν δέχθηκε βανδαλισµούς µε µπογιές και αβγά. Κατά τη διάρκεια της χούντας δύο φορές το 1970 και το 1971 µε εκρηκτικούς µηχανισµούς. Η δεύτερη, µάλιστα, βοµβιστική επίθεση, προκάλεσε και τον θανάσιµο τραυµατισµό ενός αστυνοµικού. Τον Μάρτιο του 1986 µε αφορµή την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ισχυρή ωρολογιακή βόµβα δηµιουργεί µεγάλες φθορές στο άγαλµα. Ο ανδριάντας σωριάζεται στην πλατεία. Την ευθύνη ανέλαβε η «Επαναστατική Οργάνωση Χρίστος Κασσίµης». Λίγες µέρες αργότερα µεταφέρεται για αποθήκευση από στελέχη της ΑΧΕΠΑ.

Παρά τις ενστάσεις των οµογενών της Αµερικής για άµεση τοποθέτηση, το Δηµοτικό Συµβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία να µην επανατοποθετηθεί.
Η επανατοποθέτησή του στο ίδιο σηµείο ενάµιση χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1987, µε απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στάθηκε αφορµή οξύτατης διαµάχης µε το ΚΚΕ. Ο δήµαρχος Αθηναίων Δ. Μπέης είχε προτείνει τη µεταφορά του αγάλµατος σε υπαίθριο χώρο του Πολεµικού Μουσείου. Η επίσκεψη όµως στην Αθήνα του Τζων Πλουµίδη, αντιπροέδρου της ΑΗΕΡΑ, το επανέφερε στην αρχική του θέση.

Ένα χρόνο, όµως, αργότερα, το 1987 η τροµοκρατική οργάνωση ΕΛΑ ανατινάζει το άγαλµα και το λούζει µε κόκκινη µπογιά. Το γεγονός αυτό κάνει την αστυνοµία να διατηρεί έκτοτε µόνιµη φρουρά για το άγαλµα µε φυλάκιο στην διπλανή πλατεία και φρουρά στην ταράτσα γειτονικής πολυκατοικίας!

Παρά ταύτα, τα πόδια του αγάλµατος, «πριονίστηκαν» το 1997 και το άγαλµα σωριάζεται στη µέση της πλατείας…

Οι βλάβες που προκαλούνται οδηγούν τις υπηρεσίες του Δήµου Αθηναίων στο να αποµακρύνουν το άγαλµα για να συντηρηθεί.

Με τάχιστες διαδικασίες µέσα στη νύχτα, τον Νοέµβριο του 1999, το άγαλµα επανατοποθετείται, µε ευκαιρία την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Αθήνα. Το 2003 σηµειώθηκε νέος βανδαλισµός. Στις 23 Απριλίου µέλη του Κοινωνικού Φόρουµ µε αφορµή τον πόλεµο στο Ιράκ το τύλιξαν ολόκληρο σε χαρτί µε την ένδειξη «Προς επιστροφή». Τον Ιούλιο του 2006, διαδηλωτές µε αφορµή την επίθεση που δέχτηκε ο Λίβανος από το Ισραήλ, έριξαν ξανά το άγαλµα από το βάθρο του.

Κατά την διάρκεια αντιαµερικανικής πορείας το 2007 συγκεντρωµένοι τραβούν πάλι το άγαλµα σε σχοινιά και το ρίχνουν στο έδαφος. Αυτή τη φορά η επέµβαση των υπηρεσιών ήταν ταχύτατη. Έτσι, σήµερα το άγαλµα συνεχίζει να βρίσκεται στην καθιερωµένη θέση του στην γωνία της Βασιλέως Κωνσταντίνου µε την Βασιλέως Γεωργίου στην περιοχή της Ρηγίλλης.

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΜΑΡΣΑΛ

To ορειχάλκινο άγαλµα του Μάρσαλ, τοποθετήθηκε στον περίβολο της Αµερικανικής Πρεσβείας, στην Αθήνα.

Αυτό µπορεί να «έσωσε» το ίδιο από περιπέτειες ανάλογες µε εκείνες του αγάλµατος Τρούµαν, στόχος, όµως, των τροµοκρατών έγινε ο κατασκευαστής του, γνωστός γλύπτης, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρος Παπαγιάννης ο ποίος µπήκε στη λίστα της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες».

Οι τροµοκράτες, το Νοέµβρη του 2000, «χτύπησαν» το εργαστήρι του καλλιτέχνη µε αυτοσχέδιο ωρολογιακό µηχανισµό και από την έκρηξη προκλήθηκαν ζηµιές στα τζάµια.

Στόχος, σύµφωνα µε τον καλλιτέχνη, ήταν το άγαλµα και επειδή οι δράστες δεν µπορούσαν να χτυπήσουν στην πρεσβεία, έκαναν την επίθεση στο εργαστήριό του.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.