Categories

Γεγονότα-Απόψεις IOYΛIOΣ 2017

Posted by at 15 July, at 12 : 07 PM Print

Εορτασμός στην Αθήνα για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ

photo-Estiator-Gegonota 2017

ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ αφίσα του 1947 που τονίζει ότι η νέα μετά τον πόλεμο Ευρώπη θα ανθίσει από τα ερείπια με την βοήθεια της Αμερικής. Στο προαύλιο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα εορτάστηκαν τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ. Πέρασαν επτά δεκαετίες από την 5η Ιουνίου του 1947, όταν ο Τζορτζ Μάρσαλ, υπουργός Εξωτερικών του Χάρι Τρούμαν, ανακοίνωνε σε ιστορική ομιλία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πως «οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συμβάλουν στην επιστροφή της υγιούς οικονομικής τάξης στον κόσμο, χωρίς την οποίαν δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πολιτική σταθερότητα μα ούτε και εξασφαλισμένη ειρήνη».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, στάθηκε ανάμεσα στη γαλανόλευκη και την αστερόεσσα, με φόντο άγαλμα του Μάρσαλ. Οπως εξήγησε στη σύντομη ομιλία του, το γλυπτό τοποθετήθηκε στον κήπο της πρεσβείας το 2000, κατά τη θητεία του προκατόχου του Νίκολας Μπερνς,  ως έκφραση ευγνωμοσύνης από τους Ελληνοαμερικανούς της AHEPA. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που κατάφερε να ορθοποδήσει χάρις στην έμπρακτη αυτή έκφραση αλληλεγγύης. Ανάμεσα στο 1947 και το 1953, οι ΗΠΑ έδωσαν 13,3 δισ. δολάρια σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, ένα ποσό που με τα σημερινά δεδομένα θα αντιστοιχούσε σε 150 δισ. δολάρια», είπε ο κ. Πάιατ, συμπληρώνοντας ότι η βοήθεια έφθασε στην Ελλάδα όταν ο πληθυσμός ήταν εντελώς εξαντλημένος και όλες οι υποδομές ήταν κατεστραμμένες από τον πόλεμο και τον εμφύλιο.

 

photo-Estiator-Gegonota-July 2017

Ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ομιλών στην τελετή.

 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος μάλιστα είχε καταπιαστεί στη διδακτορική του διατριβή με το Σχέδιο Μάρσαλ, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης. Το παρών. έδωσαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διετέλεσε και ως βουλευτής και πρώην υπουργός.

(Από δημοσίευμα της “Καθημερινής”)

 


 

Οι γυναίκες στα εστιατόρια

 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ έχουν κάμει σημαντικές κατακτήσεις στον κλάδο των εστιατορίων. Στο 33% περίπου των εστιατορίων οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία στην ιδιοκτησία ενώ σε άλλα 15% είναι ισότιμοι συνεταίροι με άνδρες, σύμφωνα με το National Restaurant Association της Αμερικής.

 


 

Ο Κουίκ για τα προβλήματα των ομογενών

photo-Estiator-Gegonota-July 2017

ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ εφημερίδα της Αυστραλίας, “Νέος Κόσμος” παραχώρησε συνέντευξη μετά το πέρας των επαφών του στην μακρινή Ήπειρο της Αυστραλίας την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ.

Ιεραρχώντας τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην Αυστραλία, ο κ. Κουίκ υποσχέθηκε σύντομα να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την συμφωνία έκδοσης βίζας με δικαίωμα εργασίας (Working Holiday Visa). Επίσης, αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ομογενείς που έχουν ένα κλειστό σπίτι στην Ελλάδα, χωρίς, όμως, να δώσει λύση καθώς και στο συνταξιοδοτικό, στα θέμα του Κτηματολογίου, στην ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων και την ανασύσταση του ναυαγήσαντος Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Για την ψήφο απέφυγε κάθε δέσμευση ως προς την ψήφιση του σχετικού Νόμου ενώ για την επανασύσταση του ΣΑΕ δεσμεύτηκε να κατατεθεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο μέσα στο 2017.

Επίσης συζήτησε θέματα που έχουν να κάνουν με την επενδύσεις από πλευράς ομογενών στην Ελλάδα καθώς και για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την ομογένεια.

Τέλος, για τα ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των νεαρών ομογενών ο κ. Κουίκ, αν και αναγνώρισε ως ανάγκη την διάδοση της ελληνικής Γλώσσας, είπε ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση από την πλευρά των κοινοτήτων. Αυτό που ζήτησα, είπε, είναι να εξασφαλίσουν το κατάλυμα των καθηγητών οι κοινότητες.

 


 

Greek-American Homeowners Association

 

photo-Estiator-Gegonota-July 2017-Homeowners-Association

 

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ μήνα ο Σύλλογος Έλληνοαμεριακών Ιδιοκτητών Ακινήτων με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Κίτσιο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του στην Αστόρια, βράβευσε 14 μαθητές ελληνικών σχολείων του Queens, που διέπρεψαν μεταξύ των άλλων στις μαθητικές του επιδώσεις καθώς επίσης και στην χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Οι μαθητές παρέλαβαν τα αποδεικτικά βραβεία τους και το ποσό των $500 ο κάθε ένας ($250 από το GAHOA και $250 από τον επιχειρηματία κ. Γεώργιο Φακίρη). Οι μαθητές απεύθυναν ένα σύντομο λόγο στην ελληνική γλώσσα δικαιολογώντας έτσι τις επιδώσεις τους. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους: Ευτυχία Δημητρακιού, Μαρία Παπαδημητροπούλου, Σάββα Ελευθερίου, Δάφνη Κωνσταντινίδη, Δέσποινα Νότη, Κωνσταντιν Παρλαπανίδη, Μαρκέλλα Παρθένη, Μελίνα Κανταγκάλο, Μαρία Βαρβούλακα, Παράσχο Πρεπόνη, Δήμητρα Μπάκα, Κωνσταντίνα Γιαννούλα, Αδαμαντία Σταθοπούλου και Κωνσταντίνο Καραβοκύρη.

Παρευρέθηκαν, επίσης, οι οικογένειες των μαθητών, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, καθηγητές των σχολείων καθώς και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη κ. Μάνος Κουμπαράκης. Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα την πλατεία Αθήνών.

 


 

Κύπριος στη Βουλή των Κοινοτήτων

 

Ο ΠΑΜΠΟΣ Χαραλάμπους των Εργατικών, από την περιφέρεια του Enfield Southgate στο βόρειο Λονδίνο, γίνεται ο μοναδικός Βρετανοκύπριος υποψήφιος που καταλαμβάνει έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Χαραλάμπους συγκέντρωσε 24.989 ψήφους (51,7%) έναντι 20.634 (42,7%) του επί σειρά ετών βουλευτή των Συντηρητικών και φίλου της Κύπρου Ντέιβιντ Μπάροους. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι εκείνη με το μεγαλύτερο κυπριακό πληθυσμό στη χώρα.

 


 

Απίστευτο, αλλά αληθινό!

 

Η ΑΜΕΡΙΚΗ κάνει τα δυο τελευταία χρόνια εξαγωγές πετρελαιοειδών. Τους πρώτους μήνες του 2017, οι εξαγωγές έφθασαν το 1 εκατομ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, διπλάσια ποσότητα από το 2016. Οι εξαγωγές  110 εκατομ. βαρελιών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο ευνοήθηκαν και από την απόφαση του OPEC (Οργανισμός Χωρων Παραγωγής Πετρελαίου) για μια προσωρινή μείωση της παραγωγής στις μετέχουσες στον οργανισμό αυτόν χώρες.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περί τα 10 εκατομ. πετρελαίου την ημέρα κατά το 2016, αφού η χώρα αυτή είναι πρώτη στην κατανάλωση πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, όπως γράφει η Wall Street Journal.  Αλλά οι εισαγωγές μειώνονται συνεχώς, αφού σημαντικό ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρισμού προέρχεται από ανεμόμυλους, υδροηλεκτρικά έργα και ηλιακούς θερμοσίφωνες.

 


 

Μια Κρητικιά στην κορυφή της ομορφιάς

Η 24ΧΡΟΝΗ Κωνσταντίνα Παγάνη, από την Κρήτη, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το μόντελινγκ κι έχει στο βιογραφικό της αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς ομορφιάς ήταν η Ms Greece στα Παγκόσμια Καλλιστεία Ms Transcontinental International στην Ατλάντα, όπου κέρδισε τον τίτλο για το 2017.

 


 

Αναρχία…

 

ΜΕΤΑ τα Εξάρχεια, η κατάσταση ξεφεύγει και στο Μενίδι! Έτσι, την ώρα που με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το “σίριαλ” των επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, η ένταση μεταφέρθηκε στο Μενίδι, όπου ο τραγικός θάνατος 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα, στην αυλή του Σχολείου του, προκάλεσε έκρηξη των κατοίκων της περιοχής. Εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες πορείες διαμαρτυρίας για την κατάσταση ανασφάλειας που βιώνουν από τους Ρομά (τσιγγάνους). Ωστόσο μια ομάδα 200 περίπου ατόμων κινήθηκε αυτόνομα, θέλοντας να επιτεθούν σε σπίτια Ρομά. Ετσι, ξεκίνησαν σοβαρά επεισόδια με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στον σιδηροδρομικό σταθμό Αχαρνών του προαστιακού. Πετούσαν πέτρες, ξύλα και μολότοφ στους αστυνομικούς οι οποίοι απαντούσαν με ρίψεις χημικών και κρότου λάμψης. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή αφού οι άνδρες των ΜΑΤ απέτυχαν να τους περικυκλώσουν, οι νεαροί εγκλώβισαν μια ομάδα αστυνομικών τραυματίζοντας κάποιους ελαφρά. Λίγο αργότερα έφτασαν ενισχύσεις και οι άνδρες της ΕΛ .ΑΣ απεγκλωβίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οπλισμένες ομάδες των Ρομά κάνουν περιπολίες στον καταυλισμό της Αυλίζας προκειμένου να περιφρουρήσουν τις περιουσίες τους, όπως λένε, φοβούμενοι τα χειρότερα. Τα επεισόδια στους πρόποδες της Πάρνηθας προκάλεσαν “ανακωχή” στο χώρο των Εξαρχείων όπου τα σοβαρότερα επεισόδια είχαν διαπραχθεί στις 27 Μαΐου, όταν νεαρά άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, χωρίς – ευτυχώς – να σημειωθεί τραυματισμός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η Αθήνα έχει καταστεί μία επικίνδυνη πόλη με επεισόδια, με ληστείες, με διαρρήξεις, ναρκωτικά και με κάθε άλλη παραβατικότητα, ακόμη και στα πιο κεντρικά της σημεία.

 


 

Ακραία φτώχεια

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση εκτίναξε το ποσοστό ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, από το 2,2% το 2009 στο 17,1% το 2013 και ακόμη ψηλότερα τα επόμενα τρία χρόνια. Οι νέοι και οι άνεργοι που μαστίζονται από τη φτώχεια σε βαθμό να στερούνται βασικά είδη διατροφής και να μην έχουν χρήματα για τηλέφωνο και ρουχισμό εγγίζουν το 1.5 εκατομμύριο! Άνεργοι 1.131.000 πολίτες και από αυτούς μόλις ένας στους δέκα (127.000) έπαιρνε τακτικό επίδομα ανεργίας, ενώ χάρη στον “κόφτη” άνεργοι που πήραν επίδομα ήταν μόλις 4.135 άτομα…

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως από την έρευνα της διαΝΕΟσις για την ακραία φτώχεια το 2016 και σύμφωνα με τα οποία η ακραία φτώχεια χτυπάει σε ποσοστό 68,5% τα νοικοκυριά με άνεργο αρχηγό και αντίστοιχα το 45,5% των νοικοκυριών των φοιτητών και σπουδαστών.

 


 

Ψηφιακός Χάρτης για την Ομογένεια

 

Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής Διασποράς (GreekDiasporaMap), παρουσιάστηκε σε εκδήλωση (14/6/2017) που διοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το SouthEastEuropean Studies at Oxford (SEESOX) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την εν εξελίξει ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Στα αμέσως επόμενα βήματα εντάσσονται ο εμπλουτισμός του ψηφιακού χάρτη με δεδομένα του υπουργείου Παιδείας (ομογενειακά σχολεία, ομογενειακά διδακτήρια), όπως και η επέκταση της συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.