Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Posted by at 10 October, at 15 : 03 PM Print

“Έκκληση συνείδησης” υπέρ των Εβραίων

 

ΜΕ απόφασή της τον Νοέμβριο του 1947 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 181 για την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Ενός εβραϊκού και ενός αραβικού. Υπέρ ψήφισαν 33 χώρες, 10 δήλωσαν αποχή και κατεψήφισαν 13. Μεταξύ αυτών, ήταν και η Ελλάς της οποίας το 87% του εβραϊκού πληθυσμού της έπεσε θύμα του ναζιστικού ολοκαυτώματος.

Αυτά υπενθυμίζονται σε μια “έκκληση συνείδησης” που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα με πρωτοβουλία του ομογενή καθηγητή Άσερ Ματαθία. Με αυτήν καλείται η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από 70 χρόνια, να ανακαλέσει και να απολογηθεί για εκείνη την ψήφο της. Στην έκκληση αυτή που υπεγράφη από πολλούς εδώ και στην Ελλάδα, υπενθυίζεται και ο αντισημιτισμός που επικρατεί εκεί, φθάνοντας στο 67% του πληθυσμού της. Ο αριθμός αποτελεί ντροπή και πρέπει να προβληματίσει όλους τους σύγχρονους Έλληνες.

Θα ήταν όμως επιβεβλημένο να γινόταν λόγος στην έκκληση για τις χιλιάδες Εβραίων που σώθηκαν από ελληνικές οικογένειες που τους έκρυβαν με κίνδυνο της ζωής τους και θα ήταν καλή η αναφορά στον τότε αστυνομικό διευθυντή Έβερτ που έδινε πλαστά πιστοποιητικά και έσωσε εκατοντάδες Εβραίους.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τον αντισημιτισμό καλλιέργησε το Φανάρι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η Εκκλησία είχε ποτίσει τον χριστιανικό πληθυσμό της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας με το φαρμάκι του αντιεβραϊσμού που έφθασε στα όρια του μίσους. Η Εκκλησία διεκήρυσσε επισήμως ότι ο Θεός βοήθησε να πέσει η Πόλη στα χέρια των Τούρκων, που έσωσαν έτσι την Ορθοδοξία από τον Πάπα και τους “Φράγκους” – τους Δυτικούς. Εξέχων εκπρόσωπος λυσσαλέου αντιεβραϊσμού ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος ανεκηρύχθη σε άγιο. Η μνήμη του εορτάστηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδος τον περασμένο μήνα.

 


 

Αγοράζετε ελληνικά

 

ΣΤΑ πλαίσια της εκστρατείας που αρχίσαμε πριν εφτά χρόνια για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων από τους εστιάτορες, δημοσιεύουμε στη σελίδα 3 αυτού του τεύχους μια παρουσίαση μερικών από τα αμέτρητα εκλεκτής ποιότητας προϊόντα που μας έρχονται από την Ελλάδα.

Στην παρουσίαση αναφέρονται μερικά μόνο από τα προϊόντα αυτά με την ένδειξη των ομογενειακών εισαγωγικών οίκων που διαφημίζονται στο Estiator. Οι εισαγωγείς αυτοί, παλιοί και νέοι, έχουν αναπτύξει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, τοποθετώντας μερικά από αυτά στα αμερικανικά σούπερ μάρκετς.

Αγοράζοντας τα πραγματικά ελληνικά προϊόντα βοηθούμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ακριβότερα από ομοειδή από άλλες μεσογειακές χώρες που πωλούνται συσκευασμένα με ελληνικές ετικέτες.

Γι’ αυτό, οι καταναλωτές στο εστιατόριο ή στο σπίτι, εκτός από τις γνωστές μάρκες πρέπει να διαβάζουν την προέλευση στις συσκευασίες.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αξιόλογη αύξηση στην εισαγωγή ορισμένων προϊόντων, όπως το λάδι και το κρασί, αλλά οι δυνατότητες μεγαλύτερων εισαγωγών είναι απεριόριστες, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό.

Εκτός από τις αναφερόμενες στη σελίδα 3 εταιρίες, είναι και πολλές άλλες σε διάφορα σημεία της Αμερικής που συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των εισαγωγών από την Ελλάδα. Είναι όλες ευπρόσδεκτες στις σελίδες του περιοδικού αυτού, του οποίου οι αναγνώστες είναι οι κύριοι καταναλωτές.

 


 

Μεγάλη δωρεά της Grecian Delight

 

ΜΕ ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την πολύ σημαντική δωρεά που ανακοίνωσε ο Peter Parthenis Jr., πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Grecian Delight που ίδρυσε ο συνονόματος πατέρας του. Η εταιρία πρόσφερε 20.000 τόνους τροφίμων και άλλων προϊόντων για τους πληγέντας συμπολίτες μας από τις θεομηνίες στο Τέξας και την Φλώριδα, που αφήσαν άστεγους εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Είναι η πρώτη δωρεά που ακούσαμε από ομογενειακή επιχείρηση, αλλά ελπίζομε ότι θα υπάρξουν και πολλές άλλες. Όχι μόνο από εταιρίες, αλλά και από εστιάτορες και από άλλους ομογενείς που σχετίζονται με την βιομηχανία τροφίμων.

Δωρεά 100.000 δολ. έγινε από την Leadership 100 ενώ η AHEPA και ο Παγκύπριος δημιούργησαν ειδικά ταμεία για την συγκέντρωση χρημάτων. Ελπίζομε ότι οι εταιρίες Pan Gregorian, οι δεκάδες ομοσπονδίες και oι εκατοντάδες σύλλογοι θα ανταποκριθούν επίσης.

Συγχαίρομε θερμά την οικογένεια Παρθένη και παραπέμπομε σε ανακοίνωση της Grecian Delight, σε άλλη σελίδα.

 


 

Farmer Girl, στην Φλώριδα

 

 

ΕΝΑ από τα πιο γνωστά ελληνικής ιδιοκτησίας οικογενειακά εστιατόρια στο Lake World Fl, στα σύνορα με το West Palm Beach, είναι το Farmer Girl του κ. Παναγιώτη Ρουμπέκα. Πολλοί ομογενείς της περιοχής είναι τακτικοί πελάτες του εστιατορίου αφού το μενού περιέχει πολλά πιάτα ελληνικής μαγειρικής, ορεκτικά και μια εξαίρετη σκορδαλιά. Μεταξύ των ομογενών πελατών, είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Peter Dion του οποίου το όνομα περιέχεται στο μενού για ένα πιάτο κατόπουλου με λεμονάτες πατάτες φούρνου.

Ο κ. Ρουμπέκας είναι από τα παλαιά, ενεργά μέλη της Κοινότητας και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ναού της Αγίας Αικατερίνης στο West Palm Beach, μερικές εκατοντάδες πόδια από το Mar-a-Lago του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τοπικές εφημερίδες The Palm Beach Post και Observer έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με το Farmer Girl και τον ιδιοκτήτη του. Και οι δυο εφημερίδες έχουν γράψει ότι κάθε χρόνο το εστιατόριό του προσφέρει δείπνο την Ημέρα των Ευχαριστιών σε εκατοντάδες άστεγους της περιοχής. Η Observer έγραψε: “Δεν υπάρχει άνθρωπος στο Lake Worth ή και οπουδήποτε αλλού με τόση αγάπη για τον συνάνθρωπό του, περισσότερο από τον Πητ Ρουμπέκα”.

Την παράδοση αυτή συνεχίζει ο καλός ομογενής τα τελευταία 31 χρόνια, από τότε που άνοιξε το εστιατόριο. “Eίμαστε ευλογημένοι που τον έχομε να προσφέρει για τόσα χρόνια” δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης στο Palm Beach Post.

 


 

Πάει και ο δεύτερος ομογενής σύμβουλος του Τραμπ

 

Η ΜΙΚΡΗ προσέλευση κόσμου σε συγκέντρωση του προέδρου Τραμπ στο Φοίνιξ της Αριζόνας στάθηκε αρκετή για να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο ομογενής σύμβουλος του Τραμπ, Τζόρτζ Τζιτζίκος, ο οποίος έγινε ο δεύτερος ομογενής, μετά τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Πράιμπους, που εκδιώχθηκε από το προεδρικό περιβάλλον.

Η μικρή προσέλευση στη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσε ο Τζιτζίκος, ένας από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Τραμπ, προκάλεσε την οργή του προέδρου, ο οποίος όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, φώναξε τον κορυφαίο βοηθό του σε θέματα ασφαλείας, Κιθ Σίλερ, και του ζήτησε να κάνει γνωστό στον Τζιτζίκο ότι δεν θα διοργανώσει ποτέ ξανά συγκέντρωση για τον πρόεδρο. Και απελύθη όπως πολλοί άλλοι συνεργάτες, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προεδρικοί σύμβουλοι.

 


 

Χώρες με τους υψηλότερους φόρους

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το World Economic Forum, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 10 εκ των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υψηλότερους φόρους, παρά ταύτα δεν είναι στην κορυφή της λίστας. Εκεί βρίσκεται η Γαλλία. Οι Γάλλοι πληρώνουν το 57, 53% του καθαρού εισοδήματός τους σε φόρους ενώ στη 2η θέση οι Βέλγοι καταβάλλουν σε ετήσια βάση το 56,9% του εισοδήματός τους. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση με το 51,48% των εισοδημάτων των Ελλήνων να πηγαίνουν σε φόρους. Σημειώνεται πως στην 28η θέση βρίσκεται η Κύπρος με φόρους που αντιστοιχούν στο 23,85% των καθαρών εισοδημάτων.

 


 

Τιμητικό βραβείο στην ομογενή σκηνοθέτρια Ανιές Βαρντά

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ καταγωγής Γαλλίδα σκηνοθέτρια Ανιές Βαρντά θα λάβει στις 11 Νοεμβρίου τιμητικό ‘Οσκαρ για το σύνολο του έργου της, με την ευκαιρία ετήσιας τελετής στο Λος ‘Αντζελες. Το τιμητικό βραβείο δίδεται για την «εξαιρετική συμβολή στον κόσμο του κινηματογράφου ή για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών» η οποία απονέμει τα ‘Οσκαρ.

 


 

Η γραφειοκρατία διώχνει τους επενδυτές

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης έρχονται Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αν και είναι πρόθυμοι να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε φιλόδοξα σχέδια, σκοντάφτουν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Οι υποψήφιοι επενδυτές, μιλώντας στη Realnews, κάνουν λόγο για έναν διαχρονικό σκόπελο που πρέπει να υπερπηδήσουν, με τα γραφειοκρατικά κωλύματα να τους αποτρέπουν επί της ουσίας να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα στερείται επενδυτικά σχέδια πολλών δισ. ευρώ και ακόμα περισσότερα έσοδα από χαμένους φόρους και εισφορές, καθώς και νέες θέσεις απασχόλησης.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία όχι μόνο αποθαρρύνει την προσέλκυση νέων επενδυτών, αλλά «διώχνει» ακόμη κι εκείνους που… τόλμησαν να επιδείξουν ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα μας, είναι η λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» με τις πιο φιλικές χώρες για επενδύσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται 47η στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από την Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ισπανία, Κροατία και Ιταλία.

 


 

Νέος υπεύθυνος διοικήσεως στην Αρχιεπισκοπή

 

Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος ανέλαβε τις διοικητικές ευθύνες στην Αρχιεπισκοπή, μετά την παραίτηση, για επαγγελματικούς, ως ανεφέρθη, λόγους, του μέχρι πρότινος εκτελεστικού διευθυντού διοικήσεως της Αρχιεπισκοπής, κ. Τζέρι Δημητρίου.

 


 

Προς συγκρότηση τριτοβάθμιας οργάνωσης

 

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Νέα Υόρκη, οι Πρόεδροι 19, από τις 22 Ομοσπονδίες, για τη δημιουργία μιας τριτοβάθμιας οργάνωσης με αποστολή το συντονισμό δράσης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι επιστημονικών οργανώσεων, όπως των Γιατρών και των Δικηγόρων, αντιπρόσωποι του Hellenic Cοngress of America, εκπρόσωποι νεολαιών και άλλοι.

Όπως δήλωσαν στην Panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, αλλά και ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδελφείας και Μείζονος Ντελαγουέρ, κ. Στάθης Καραντώνης, τον προσεχή μήνα θα έχει εγκριθεί το καταστατικό από όλες τις ομοσπονδίες που είναι μέλη της και το Μάρτιο θα γίνει το πρώτο Συνέδριο. Θα ψηφίζουν όλα τα μέλη και όσοι ομογενείς το επιθυμούν.

 


 

Σε εβδομαδιαία βάση τα επεισόδια στα Εξάρχεια!

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ με αμείωτους ρυθμούς τα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και πέριξ του Πολυτεχνείου. Με σχεδόν ημερήσια συχνότητα, νεαρά άτομα πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ που σταθμεύουν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη. Τα επεισόδια συχνά εξαπλώνονται και στις οδούς Βαλτετσίου και Διδότου, ενώ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων πέταξαν βόμβες μολότοφ κοντά στο ύψος του μετρό Αμπελοκήπων. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

 


 

Όλο και περισσότεροι προτιμούν αποτέφρωση

 

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των Αμερικανών που προτιμούν την αποτέφρωση αντί της ταφής, αυξάνεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια. Αλλά το 2015 έφθασε το 48.6%. Το 1960 ήταν 3,56%. Το 2020 το ποσοστό των Αμερικανών που θα προτιμήσουν την αποτέφρωση θα φθάσει το 54,3%. Οι αριθμοί αυτοί ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Σύνδεσμο Γραφείων Κηδειών.

Εν τούτοις, ο αριθμός αυτός είναι σχετικά… μικρός. Στην Ιαπωνία, το ποσοστό φθάνει στα 100% ενώ στην Σουηδία το 85.4%.

Η οπισθοδρομική Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν εγκρίνει την αποτέφρωση.

 


 

Ελληνική κουζίνα από τη Μαρία Μενούνου

 

 

«MARIA’S Greek Kitchen». Έτσι ονομάζεται η καντίνα της γνωστής ομογενούς τηλεπαρουσιάστριας Maria Menounos, που εγκαινιάστηκε προ ημερών, στη Βοστόνη. Μετά τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε η μητέρα της Menounos, αλλά και η ίδια – έκαναν και οι δύο επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο – η 39χρονη παρουσιάστρια αποφάσισε να τρέφεται πιο υγιεινά, με βάση την ελληνική διατροφή, προτείνοντάς το και στους συμπολίτες της. Η 39χρονη Μαρία μεταξύ των άλλων θα πουλάει και πιτόγυρα!

 


 

Μουσείο Δημοκρατίας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε «την ίδρυση “Μουσείου της Δημοκρατίας”, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου, στο κέντρο της Αθήνας που θα έχει παγκόσμιους και διεθνείς ορίζοντες».

«Δύο ηγέτες, Ομπάμα και Μακρόν, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, εξήραν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ελλάδα για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, δίνοντας έμφαση στις αναφορές τους, κατά την επισκέψή τους στην Αθήνα την οποία χαρακτήρισαν «λίκνο της Δημοκρατίας».

 

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.