Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Posted by at 16 October, at 19 : 59 PM Print

 

Μεγιστο αγαθο και υψιστο καθηκον!

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ κάτι που τονίζεται από πολλούς, αλλά δυστυχώς µερικοί µόνο συνειδητοποιούν την σηµασία του. Η ψήφος είναι το µέγιστο αγαθό και το ύψιστο καθήκον στην δηµοκρατία, αφού και ο πιο ασήµαντος πολίτης έχει το δικαίωµα να εκφράσει την προτίµησή του για τον ποιον θέλει να κυβερνήσει. Κάθε ψήφος µετρά. Και σας συνιστούµε να µη χαραµίσετε την δική σας µε την αποχή από τις κάλπες. Προσπαθήστε να ξεχάσετε τον κοµµατικό δεσµό σας και, να ψηφίσετε όποιον προτιµάτε, ή τον λιγότερο ακατάλληλο.

Εµείς, οπως πολλοί ψηφοφόροι, ίσως ψηφίσουµε υπέρ του ενός υποψηφίου των δύο µεγάλων κοµµάτων, όχι διότι µας αρέσει, αλλά για να αποκλείσουµε την νίκη του αντιπάλου. Ή, θα ψηφίσουµε έναν από τους υποψηφίους των δύο άλλων ασήµαντων κοµµάτων. Αλλά, επαναλαµβάνουµε, δεν συνιστούµε στους αναγνώστες µας ποιον να ψηφίσουν. Ας το αποφασίσουν αυτό οι ίδιοι. Και ας είµαστε όλοι έτοιµοι να αναγνωρίσουµε τον νικητή – όποιος κι αν είναι. Θα είναι ο Πρόεδρος όλων των Αµερικανών.

Π.Μ.

 

Μπροστά στην κάλπη

ΟΤΑΝ στις 8 Νοεµβρίου κλείσουµε πίσω µας την κουρτίνα για να ασκήσουµε το εκλογικό µας δικαίωµα, θα έρθουν στο νου µας τα λεχθέντα και πραχθέντα των υποψηφίων των δυο µεγάλων κοµµάτων.

Θα θυµηθούµε τα ψέµατα της Χίλαρη, τις 30.000 ηλεκτρονικά µηνύµατα που διέγραψε σαν “προσωπικά” από τον ιδιωτικό της server. Τον κίνδυνο να έχουν υποκλαπεί από το server της κρατικά µυστικά από χάκερς. Την βαρύτατη αµέλεια που της καταλόγισε το FBI στην διαχείριση εµπιστευτικής φύσεως ηλεκτρονικών µηνυµάτων. Την περίπτωση της Βεγγάζης. Τις δωρεές που δέχθηκε το Clinton Foundation από ξένες κυβερνήσεις και αλλοδαπούς δωρητές όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, θα θυµηθούµε τις ανοησίες, τα κηρύγµατα µίσους, τα ψέµατα του Ντόναλντ Τραµπ. Την άρνησή του να δηµοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις. Το σκάνδαλο του Trump University. Τα αίµατα που έτρεχαν από τα µάτια και από κάπου… αλλού της τηλεπαρουσιάστριας Megan Kelly. Τις τρεµούλες του αποµιµούµενος τα συµπτώµατα ασθένειας ενός δηµοσιογράφου. Το προσωπικό υβρεολόγιο εναντίον όλων των 16 συνυποψηφίων του για την προεδρία. Την αµφισβήτηση του ηρωισµού του µεγάλου Αµερικανού ήρωα γερουσιαστή John McCain. Την αµφισβήτηση της ιθαγένειας του Προέδρου Οµπάµα και του Γερουσιαστή Κρουζ. Την εξαγγελία του για τον εκτοπισµό 11 εκατοµµυρίων παράνοµων µεταναστών. Την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Τις επιθέσεις του δισεκατοµµυριούχου υποψηφίου των Ρεπουµπλικανών εναντίον όσων διαφώνησαν µαζί του, ή τον επέκριναν. Το γεγονός ότι οι πιο γνωστοί διακεκριµένοι Ρεπουµπλικανοί, οικονοµολόγοι, σύµβουλοι εθνικής ασφαλείας, πρώην υπουργοί, εκτελεστικοί µεγάλων επιχειρήσεων, τον χαρακτήρισαν “ακατάλληλο” και “επικίνδυνο” για την Προεδρία. Θα θυµηθούµε ότι θεωρεί καλύτερο ηγέτη τον διεφθαρµένο εχθρό της Αµερικής Βλαντιµίρ Πούτιν, σαν “καλύτερο ηγέτη” από τον Πρόεδρο της χώρας του, τον οποίο ο κ. Τραµπ κατηγόρησε ως “ιδρυτή” του Κράτους του Ισλάµ (ISIS)! Δεν θα ξεχάσουµε την προταθείσα απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όλων των µουσουλµάνων.

Θα θυµηθούµε µπροστά στην κάλπη τις προσβολές και τις απειλές, το υβρεολόγιο εναντίον των δηµοσιογράφων και των µέσων ενηµερώσεως. Τα καλά του λόγια για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν διότι κατέπνιξε την επανάσταση. Δεν αναφέρθηκε στο κλείσιµο εφηµερίδων, την σύλληψη δεκάδων χιλιάδων πολιτών, δηµοσιογράφων, εκπαιδευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών.

Μπροστά στην κάλπη µπορεί να θυµηθούµε και άλλα πολλά που παραλείπουµε σ’ αυτές τις σηµειώσεις. Και θα πιέσουµε έναν από τους τέσσερις µοχλούς µε τις ενδείξεις DEMOCRAT, REPUBLICAN, LIBERTARIAN, GREEN. Και ο Θεός βοηθός.

Π.Μ.

 

Γραμματόσημα

grammatosima-w

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ Ελληνες της Διασποράς φωτογραφίζονται κρατόντας τα γραµµατόσηµα µε την απεικόνισή τους, που δηµιούργησαν τα ΕΛΤΑ για να τους τιµήσουν για τον ενεργό ρόλο τους στη διαµόρφωση της παγκόσµιας κοινωνικής, οικονοµικής και πολιτιστικής πραγµατικότητας. Από αριστερά, ο καθηγητής Πήτερ Διαµαντής, η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο επιχειρηµατίας Ιωάννης Κατσιµατίδης, η πρόεδρος του Ιnternational Foundation for Greece Ασπασία Λεβέντη και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

 

Η ετήσια έκθεση της Victory Foods

ΠΑΝΩ από εκατό εκθέτες θα έχει η εφετεινή 13η ετήσια έκθεση τροφίµων της Victory Foods, όπως δήλωσε στο Estiator ο πρόεδρος της εταιρίας αυτής Μάικ Τυράς. Ο Μάικ προσκαλεί όλους τους εστιάτορες στην έκθεση για απίστευτες εκπτώσεις, όπως µας είπε.

Η έκθεση, µε την συµµετοχή των πιο γνωστών βιοµηχανιών παραγωγής τροφίµων, αναψυκτικών και άλλων ειδών για εστιατόρια, ντάινερς και ντέλις, προσελκύει εκατοντάδες οµογενείς και άλλους εστιάτορες από τις τρεις µητροπολιτικές πολιτείες. Οι εκθέτες, µεταξύ των οποίων εισαγωγικές εταιρίες και οµογενειακές βιοµηχανίες πίτας, τυροκοµικών και γύρου, προσφέρουν τα προϊόντα τους σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας του show των αδελφών Μάικ και Κώστα Τυρά στο πολυτελές ξενοδοχείο Royal Regency Hotel του Χιώτη επιχειρηµατία κ. Κώστα Πάξου.

Οι δυο αδελφοί είναι και ιδιοκτήτες της 80.000 τετραγωνικών ποδιών υπεραποθήκης τροφίµων και παντός είδους προϊόντων για εστιατόρια, την Food Fest Depot στην διεύθυνση 500 East 132 St., Bronx. Η αποθήκη είναι ανοικτή 7 ηµέρες την εβδοµάδα και προσφέρει 10.000 περίπου προϊόντα για εστιατόρια όλων των κατηγοριών.
Cash & Carry διαθέτει και η Victory Foods στην διεύθυνση 515 Truxton Street, Bronx.

 

Προβλήµατα της ελληνικής Παιδείας

provlimata-stin-paidia-w

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση, µια ελεύθερη επιλογή ή µια γάτα που γαβγίζει», έκδοση της Athens Review of Books. Από αριστερά ο κ. Αβραντίνης, δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος του Δηµοτικού Συµβουλίου Αθηναίων, ο αρχηγός της Νέας Δηµοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκδότης της Athens Review of Books Μανώλης Βασιλάκης, η πρώην Υπουργός Παιδείας Άννα Διαµαντοπούλου και ο καθηγητής Θάνος Βερέµης.

 
ΑΘΗΝΑ.- Επιστροφή στη δεκαετία του ’80 και σε συντεχνιακές λογικές του χθες, κατεδάφιση κάθε ουσιαστικής µεταρρυθµιστικής προσπάθειας που έλαβε χώρα στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια, ήταν µερικά µόνο από τα «κατηγορώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, πεδίο όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να αναδείξει στις προτεραιότητες της «γαλάζιας» αντιπολιτευτικής στρατηγικής.

Η οµιλία του προέδρου της Ν.Δ. στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη «Εκπαίδευση, µια ελεύθερη επιλογή ή µια γάτα που γαβγίζει» ήταν απλώς η αφορµή για να επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι το µέτωπο της Παιδείας πάσχει από τις «ιδεοληψίες» της κυβέρνησης – «το 1982 είναι εποχή µε την οποία ο κ. Τσίπρας αισθάνεται πολύ µεγαλύτερη ιδεολογική οικειότητα», σηµείωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι η Παιδεία αποτελεί προνοµιακό πεδίο για τον ίδιο, καθώς είχε πρωτοστατήσει σε διακοµµατικές κινήσεις αποτροπής των σχεδιασµών των κ. Μπαλτά και Φίλη. «Βιώνουµε την κατεδάφιση κάθε ουσιαστικής µεταρρυθµιστικής προσπάθειας που έλαβε χώρα στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια», είπε, ενώ µίλησε για την ανάγκη να σπάσει το «ταµπού» του άρθρου 16, του «απόλυτου τοτέµ της αντιµεταρρύθµισης στη χώρα. Υπογράµµισε, δε, ότι η Ελλάδα είναι δέσµια «ενός παράλογου συνταγµατικού προορισµού, που την καθιστά µοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκδηλώνει όλα τα νεοµαρξιστικά απωθηµένα της στον τοµέα της εκπαίδευσης», ενώ σηµείωσε, παρουσία της Αννας Διαµαντοπούλου που βρισκόταν στο πάνελ των οµιλητών, ότι η κυβέρνηση «ξηλώνει στην πράξη τον νόµο 4009/2011, ενώ κανονικά θα έπρεπε να συζητάµε πώς θα τον βελτιώσουµε». Η κοινή εµφάνιση δεν έµεινε ασχολίαστη ούτε από την πρώην υπουργό Παιδείας και νυν πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθµιση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. «Προερχόµαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όµως, ιδιαιτέρως στη χώρα µας απαιτούνται ανατροπές και διάλυση όλων των κλειστών συστηµάτων στη διοίκηση, στην οικονοµία, στα κόµµατα και πάνω απ’ όλα στο εκπαιδευτικό σύστηµα», επισήµανε. «Εδώ», συνέχισε, «συναντώνται οι αγωνίες και τα όνειρα όλων των πολιτών µε ανοικτούς ορίζοντες που θέλουν κάτι να αλλάξει στη χώρα». Η κ. Διαµαντοπούλου µίλησε για κρατικίστικες απόψεις στην προσέγγιση της Παιδείας που επικράτησαν από τη µεταπολίτευση και µετά, και υπογράµµισε ότι η Ελλάδα «παραµένει στα προτάγµατα προηγούµενων εποχών και δεν προχωράει στα νέα προτάγµατα για την εκπαίδευση, που είναι η ποιότητα, η αριστεία, η ευελιξία». Η πρώην υπουργός άφησε ακόµη αιχµές για το «ξήλωµα» της µεταρρύθµισης στην Παιδεία «από το 2012 και µετά», ενώ, όπως είπε, από το 2015 κι έπειτα «έχουµε την ολοκληρωτική φτωχοποίηση του σχολείου, όχι µόνο οικονοµικά, αλλά και από πλευράς ιδεών, προγραµµάτων και αντιλήψεων, που µας γυρίζουν στη δεκαετία του ’50».

(Καθηµερινή)

 

Υψίστη τιµή για τον ΚΥΡ

kyr-w

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ικανοποίηση πληροφορηθήκαµε την παρασηµοφόρηση του γελοιογράφου ΚΥΡ (Γιάννη Κυριακόπουλου) από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Το παράσηµο του Χρυσού Σταυρού του Φοίνικος επεδόθη στον φίλο κ. Κυριακόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόµενος στον κ. Κυριακόπουλο, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας επισήµανε ότι µε τα σκίτσα του και τα κείµενα που τα διανθίζουν, έχει αποδείξει ότι εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι, πρωτίστως και διαχρονικώς, το χιούµορ στην πιο αυθεντική του έκφραση, και πρόσθεσε:
«Το χιούµορ ως βασικό στοιχείο της Παιδείας και του Πολιτισµού µας. Δικαίως λοιπόν συγκαταλέγεστε µεταξύ των κορυφαίων γελοιογράφων της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σας απονέµεται κατ’ αξίαν το παράσηµο του Χρυσού Σταυρού του Τάγµατος του Φοίνικος».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριακόπουλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και εκ µέρους των συναδέλφων του διότι, όπως ανέφερε, µε την βράβευση αυτή βραβεύεται το χιούµορ, το ελληνικό χιούµορ, το οποίο πάντοτε στάθηκε στο ύψος του και αντάξιο όλης της ελληνικής παιδείας.

Στο τέλος, σε φιλική ατµόσφαιρα, Ο ΚΥΡ είπε στον Πρόεδρο: «Δεν είναι οξύµωρο, σε µια χώρα ανέργων, ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας να λέγεται ΠΡΟΚΟΠΗΣ…».
Σκίτσα του ΚΥΡ δηµοσιεύονται τώρα στο Estiator. Μπορείτε να τα βλέπετε καθηµερινώς στο www.i-kyr.gr

 

Αυξηµένα εισοδήµατα – µείωση της φτώχειας

ΣΥΜΦΩΝΑ µε επίσηµα στατιστικά στοιχεία κατά το 2015 σηµειώθηκε σηµαντική πρόοδος για την αµερικανική οικονοµία. Ήταν η µεγαλύτερη τα τελευταία 70 χρόνια και τα εισοδήµατα αυξήθηκαν για όλες τις τάξεις των εργαζοµένων ύστερα από µεγάλης διαρκείας στασιµότητα.

Το µέσο εισόδηµα των νοικοκυριών το 2015 ήταν $56.500, αυξηµένο κατά 5.2% από τον προηγούµενο χρόνο. Ήταν η πρώτη ετήσια αύξηση από 1967, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Απογραφών. Και ο αριθµός των απόρων Αµερικανών σηµείωσε την µεγαλύτερη πτώση για δεκαετίες.

Αξιοσηµείωτο είναι ότι η οικονοµική ανάπτυξη ωφέλησε ευρύτατα κοινωνικά στρώµατα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Η Κυβέρνηση Οµπάµα πανηγυρίζει τα νέα οικονοµικά δεδοµένα ενώ η δηµοτικότητα του Προέδρου ανεβαίνει και αναµένεται ότι αυτό θα βοηθήσει την Χίλαρη.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραµπ υποστηρίζει ότι το µέσο εισόδηµα των Αµερικανών είναι πεσµένο σε σύγκριση µε 16 χρόνια πριν.

 

Γηράσκει ο πληθυσµός

ΤΟ 2050 ο πληθυσµός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 ως 10 εκατοµµύρια, δηλαδή µειωµένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατοµµύρια σε σχέση µε σήµερα.

Όπως αναφέρει η Καθηµερινή της Κυριακής , η Ελλάδα το 2050 απειλείται να είναι µια χώρα µεσήλικων και γερόντων, καθώς το 2050 οι άνω των 65 ετών κάτοικοι της θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήµερα και 7% το 1951). Οι κάτω των 14 ετών θα είναι µόλις 12-14,8% από 15% που είναι εφέτος και 28% το 1951. Μια έρηµη χώρα µε άδεια σχολεία και χώρους εργασίας, προβλέπει η νέα έρευνα για τις δηµογραφικές προοπτικές της χώρας.

Η έρευνα επεξεργάστηκε οκτώ διαφορετικά σενάρια, τα οποία όλα υπολογίζουν µεγάλη µείωση του πληθυσµού. Το πιο αισιόδοξο µιλά για συρρίκνωση κατά 800.000 άτοµα, µε αυξανόµενη γήρανση της ελληνικής κοινωνίας. Η διάµεσος ηλικία (δηλαδή η ηλικία όπου οι µεγαλύτεροι αυτής είναι ίσοι σε αριθµό µε τους µικρότερους), θα φτάσει το 2050 τα 49-50 έτη, από 44 που είναι σήµερα και 26 το 1951.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας (από 3 µέχρι 17 ετών) θα µειωθούν από 1,6 εκατοµµύρια σήµερα σε 1,4 εκατ. (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατ. (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050.

 

Αισιόδοξος ο κ. Τσίπρας για την οικονοµία

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του προς το Πρακτορείο Reuters ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποιήθηση ότι µπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη εφέτος και επιστροφή στις αγορές οµολόγων το 2017.

Ο κ. Τσίπρας επισήµανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισµό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα µπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα µπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, σηµείωσε ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιµένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα µηνύµατα που έχουν σταλεί στις χρηµατοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόµενους έξι µήνες η Ελλάδα θα µπορέσει να συµπεριληφθεί στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαµηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συµβεί αυτό, εκτίµησε, θα µπορέσει τότε να γίνει δοκιµή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόµενο χρόνο. «Νοµίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό µήνυµα ότι είµαστε έτοιµοι να προετοιµάσουµε τη διαδικασία έκδοσης οµολόγων» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σηµείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει µερικά οµόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές οµολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν βελτιωθεί ο ρυθµός ανάπτυξης, και εάν λάβει µια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιµο και το πώς µπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της.

Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην Νέα Υόρκη τον περασµένο µήνα για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ήταν και πάλι ο µόνος µεταξύ των 192 ηγετών, χωρίς γραβάτα.

 

Έκλεισε το “Parthenon” στο Σικάγο

parthenon-w

ENA από τα παλαιότερα ελληνικής κουζίνας εστιατόριο του Greektown στο Σικάγο, το The Parthenon, διέκοψε την λειτουργία του τον περασµένο µήνα, ύστερα από 48 χρόνια λειτουργίας. Αιτία, τα τεράστια χρέη του προς την Πολιτεία του Ιλλινόι και το IRS από καθυστερηµένους φόρους και κρατήσεις των υπαλλήλων συνολικόύ ύψους $475,000. Το εστιατόριο ήταν ιδιοκτησία του κ. Χρήστου Λιάκουρα και της κόρης του Τζοάνα και απασχολούσε 45 υπαλλήλους.

Uncategorized ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.