Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Posted by at 10 November, at 11 : 51 AM Print

Σοβαρά και μη στον Κήπο των Ρόδων

 

 

ΣΤΗΝ κοινή συνέντευξή τους στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο πρόεδρος Τραμπ τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ Αμερικής και Ελλάδος, και ο πρόεδρος εξήρε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για την δήλωση εναντίον του προσώπου του κ. Τραμπ κατά την διάρκεια της περυσινής προεκλογικής περιόδου στην Αμερική, για να παρέμβει ο κ. Τραμπ λέγοντας ότι θα ηύχετο να γνώριζε πριν την ομιλία του τί είχε πει γι’ αυτόν ο κ. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει τότε την ευχή ότι «δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το κακό», εννοώντας το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του κ. Τραμπ. Απαντώντας στο ερώτημα ο κ. Τσίπρας είπε χαμογελών ότι «δεν αισθάνθηκα απειλούμενος» στην ιδιαίτερη συνομιλία του με τον Πρόεδρο.

 


 

 

Αρχιεπίσκοπος Πολυτελείας

 

 

ΜΙΑ από τις αποκαλύψεις του «Εθνικού Κήρυκα» για το χάος και τις ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι και η εξαφάνιση 3 εκατομμυρίων δολ. από την πώληση της οικίας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην περιοχή του Westchester Country Club στο Rye, NY. Κανείς δεν γνωρίζει τί έγιναν αυτά τα χρήματα.

Η κατοικία αυτή, η οποία ανήκε στην Αρχιεπισκοπή, δεν άρεσε στον κ. Δημήτριο, διότι του φάνηκε μακρυά από το Μανχάτταν. Αλλά αρνήθηκε και να κατοικήσει στο διαμέρισμα που είχε μείνει ο Ιάκωβος πάνω από 10 χρόνια, στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής. Στον κ. Δημήτριο δεν άρεσε ούτε το διαμέρισμα αυτό, ούτε ένα άλλο σε ιδιόκτητο κτίριο της Αρχιεπισκοπής, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης.

Το αποτέλεσμα ήταν η Αρχιεπισκοπή να πληρώνει $110.000 τον χρόνο για 8 χρόνια για διαμέρισμα στο Μανχάτταν, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ». Ο υπεύθυνος Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Παπαγερμανός δεν απάντησε σε ερώτημα του Estiator εάν ο Αρχιεπίσκοπος εξακολουθεί να διαμένει στο ίδιο αυτό διαμέρισμα με το ίδιο ενοίκιο.

Στο μεταξύ, με μια μακροσκελή ανακοίνωση για την «οικονομική κατάσταση» και με ένα «μήνυμα» του Αρχιεπισκόπου προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, επιχειρείται η δικαιολόγηση αδικαιολογήτων. Πρόκειται για ιστορίες για πολύ μικρά παιδιά. Σημειώνουμε μόνο τον… ωραίο ισχυρισμό του κ. Δημητρίου, «ας έχουμε πάντα κατά νουν ότι είμεθα η φωνή του Χριστού…», το οποίο σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι μας γουστάρει και φωνάζετε εσείς όσο θέλετε.

 


 

 

Η Άντρια Κατσιματίδη επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών

 

Η ΑΝΤΡΙΑ Κατσιματίδη (Andrea Catsimatidis) τέθηκε επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Μανχάταν, καθώς εκλέχθηκε για να ηγηθεί ενός από τους καλύτερα χρηματοδοτούμενους πολιτικούς οργανισμούς των ΗΠΑ.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που εκλέχθηκα Επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Μανχάταν», έγραψε η Ελληνοαμερικανίδα στην ιστοσελίδα της στο Facebook.

H Άντρια Κατσιματίδη είναι κόρη του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία και πρώην υποψηφίου με τους Ρεπουμπλικανούς για την δημαρχία της Νέας Υόρκης, Τζον Κατσιματίδη.

 


 

 

Ο “Ορθόδοξος Παρατηρητής”

 

ΤΟ επίσημο όργανο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ήταν μέχρι το 1975 ένα καθαρά θρησκευτικό έντυπο χωρίς διαφημίσεις. Μετά τις αποφάσεις της Κληρικολαϊκής του 1974 για την αυτονομία της Εκκλησίας μας και την καθιέρωση της αγγλικής στην θεία λειτουργία, οι δυο τότε ημερήσιες εφημερίδες, ο “Εθνικός Κήρυξ” και η “Ατλαντίς”, ξεκίνησαν εκστρατεία κατά των αποφάσεων αυτών μέχρι που απερρίφθησαν από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Για να τιμωρήσει τον Τύπο ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος μετέτρεψε το καθαρώς πνευματικό περιοδικό σε εμπορικό έντυπο.

Αυτά ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ο εκδότης μας σε συνάντηση γνωριμίας με τους υπευθύνους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης δύο μόλις ημέρες μετά την ενθρόνισή του. Και του συνέστησε να κλείσει αυτό το δαπανηρό και τελείως περιττό έντυπο που ανταγωνίζεται τις εφημερίδες και αποσπά διαφημίσεις από αυτές.

Δεκαεννέα χρόνια αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ζήτησε και έλαβε 75 χιλιάδες δολ. από την Leadership 100, για μια έκτακτη έκδοση του “Ορθόδοξου Παρατηρητή”, όπως έγραψε ο “Εθνικός Κήρυξ”, για να απαντήσει στις συνταρακτικές αποκαλύψεις. Τα χρήματα επεστρέφησαν και δεν έγινε η ειδική έκδοση.

Από το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής πληροφορηθήκαμε ότι τα χρήματα δεν εζητήθησαν αλλά προσεφέρθησαν από την Leadership 100. Ο υπεύθυνος Τύπου κ. Παπαγερμανός δεν εγνώριζε αν επεστράφησαν.

Αλλά τα χρήματα που συγκεντρώνει ο οργανισμός Leadership 100, δεν προορίζονται από το καταστατικό του για έκτακτες εκδόσεις ή ενίσχυση του αρχιεπισκοπικού λιβανιστηρίου, αλλά για την υποστήριξη των ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής. Ο “Ορθόδοξος Παρατηρητής” δεν είναι ίδρυμα. Είναι εμπορική επιχείρηση.

Στο μεταξύ πάνω από 20 Κοινότητες αρνούνται να στείλουν την ετήσια συνεισφορά τους στην Αρχιεπισκοπή, ή θα την μειώσουν, μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση, έγραψε ο “Εθνικός Κήρυξ”.

 


 

 

Όλο και περισσότεροι Έλληνες ζουν σε φτώχεια

 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ είναι και τα νεώτερα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων καθώς, σύμφωνα με την Eurostat, σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2016 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%). Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%).

 


 

 

Συνέδριο AHEPA στην Αθήνα το 2021

 

ΣΤΗΝ Αθήνα, θα γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο της AHEPA, το 2021, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην δημιουργία του σύγχρονου ελεύθερου ελληνικού Κράτους.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και, ειδικότερα, σε συνάντηση που είχαν ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Carl Hollister, με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρού με την οποία και υπεγράφη σύμφωνο κατανόησης για την φιλοξενία του Συνεδρίου.

 


 

 

Ντένης Δρουσιώτης

 

Ο αείμνηστος Ντένης Δρουσιώτης δεχόμενος το βραβείο “Ευαγόρα Παλληκαρίδη” του Παμπαφίου Συνδέσμου Αμερικής. Δεξιά, ο τότε πρόεδρος του Κυπριακού Επιμελητηρίου New Jersey Ανδρέας Κομοδρόμος.

 

ΜΕ ιδιαίτερη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο σε ηλικία 64 ετών του Ντένη Δρουσιώτη, πρώην εμπορικού ακολούθου της Κύπρου στην Αμερική. Ο αείμνηστος έκαμε περισσότερα από κάθε άλλον και έβαλε τις βάσεις για την εισαγωγή κυπριακών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Γιος εστιάτορα, ο Ντένης Δρουσιώτης, στη διάρκεια της 28ετούς θητείας του, αύξησε τις εξαγωγές στις ΗΠΑ από τις $700.000 το 1977, σε περισσότερο από $32 εκατομ. ετησίως. Καθιέρωσε τη συμμετοχή της Κύπρου σε πολλές εμπορικές εκθέσεις αλλά τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η εγγραφή της ονομασίας προέλευσης του χαλουμιού στις ΗΠΑ και η προώθηση των κυπριακών κρασιών.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Κυπρίους μετανάστες γονείς και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, απ’ όπου έλαβε δίπλωμα μάστερς στα Διεθνή Οικονομικά. Από το 1977 και μέχρι την μετάθεσή του στην Κύπρο για σύντομο διάστημα το 2005, υπηρέτησε ως διευθυντής του Εμπορικού Γραφείου της Κύπρου στις ΗΠΑ.

 


 

 

Γενέθλια Mr. Burger στο Μίσιγκαν

 

 

ΤΟ εστιατόριο Mr. Burger, στο Grand Rapids, MI, γιόρτασε τον περασμένο μήνα τα 50 του χρόνια με εκπτώσεις 50% στο τιμολόγιό του. Οι ιδιοκτήτες του Πήτερ και Μαρία Χριστοπούλου μετανάστευσαν αδέκαροι πριν 60 χρόνια από την Ελλάδα και είναι σήμερα ιδιοκτήτες άλλων πέντε εστιατορίων Mr. Burger και του The Filling Station. Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση ομογενούς που άρχισε τη σταδιοδρομία του σαν πιατάς, αλλά πέτυχε να πραγματοποιήσει το αμερικανικό όνειρο. Την επιχείρηση διευθύνουν τώρα με μεγάλη επιτυχία τα παιδιά τους. Στην φωτογραφία, το ζεύγος Πήτερ Χριστοδούλου στο κέντρο. Αριστερά, ο γιος τους James, τελευταία δεξιά η σύζυγος του, τα δυο παιδιά τους και ο δεύτερος γιος του ιδρυτή της εταιρίας Ανδρέας, έξω από ένα Mr. Burger. Συγχαρητήρια.

 


 

 

Κινδυνεύει η Δημοκρατία;

 

ΣΕ άλλη σελίδα ο αναγνώστης θα βρει ένα βαρυσήμαντο άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή Γεωργίου Β. Δερτιλή για την προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά να κλείσει την Athens Review of Books.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην γνωστή, παγκοσμίου κύρους, γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο “Βρίσκεται σε κίνδυνο η Δημοκρατία στην Ελλάδα;” αναδημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Δερτιλής είναι μέλος της Academia Europaea, διευθυντής στην Ecole des hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι τρεις από τους δικαστές του Αρείου Πάγου που εξέδωσαν την απόφαση κατά της Athens Review of Books, πήραν τον περασμένο μήνα, προαγωγή από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Δερτιλής γράφει:

“Ένας από τους δικαστές διορίσθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, οι άλλοι δύο έγιναν αντιπρόεδροι -ανάμεσα σε αυτούς και η αρεοπαγίτης που έκανε στροφή 180 μοιρών στη δίκη της ARB. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και να θέσει εκτός ισχύος το κράτος δικαίου”.

Ολόκληρο το άρθρο -καταπέλτη- αναδημοσιεύομε στην σελ. 42.

 


 

 

Μητσοτάκης για τους Ελληνοαμερικανούς

 

 

ΣΤΗΝ ελληνοαμερικανική κοινότητα αναφέρθηκε ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις στην τηλεόραση του Skai. Με αφορμή και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Ρόλο καταλύτη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είχε, έχει και θα έχει η ελληνική ομογένεια. Στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και στο μέλλον της μητέρας Πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί τους. Σε αυτές μας τις υποχρεώσεις εντάσσω βέβαια και τη δυνατότητα να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους».

 


 

 

Τέλειος προορισμός για το Φθινόπωρο!

 

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ εφημερίδα Telegraph, σε άρθρο της παροτρύνει όλους όσοι αναζητούν μία τελευταία «έκρηξη ζεστασιάς» να επισκεφτούν, πριν ο χειμώνας ρίξει το πέπλο του, την Ελλάδα. Κάνοντας εκτενή αναφορά στην καλοκαιρία των ημερών η εφημερίδα τονίζει ότι ουσιαστικά το καλοκαίρι είναι «παρών» στην πρωτεύουσα με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει στους αναγνώστες να περπατήσουν στο κέντρο της Αθήνας, να περιδιαβούν τις όμορφες γειτονιές της Πλάκας, να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. H Telegraph προτείνει επίσκεψη και στα καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια στο Θησείο και στου Ψυρρή.

 


 

 

Πέντε πρόεδροι σε μια εκδήλωση

 

 

ΗΤΑΝ πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς πέντε πρώην προέδρους της Αμερικής σε ένα κονσέρτο για την συγκέντρωση χρημάτων προς ανακούφιση των θυμάτων στις πρόσφατες θεομηνίες και ήταν επίσης ενδιαφέρον να ακούσει κανείς δύο από αυτούς να μιλούν για την ενότητα των Αμερικανών σε ώρες κρίσεως, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ, που δεν ήταν παρών στο κονσέρτο, έστειλε χαιρετισμό με βίντεο, συγχαίροντας τους προκατόχους του για την ωραία πρωτοβουλία τους. Λίγες ημέρες πριν, δύο πρώην πρόεδροι, ένας Ρεπουμπλικάνος και ένας Δημοκρατικός, οι κ.κ. Μπους και Κλίντον, σε ομιλίες τους είχαν επικρίνει εμμέσως τον πρόεδρο Τραμπ καταδικάζοντας την πολιτική μισαλλοδοξία και ρατσισμό καθώς και για την υποβάθμιση των αξιών και την καταρράκωση των θεσμών αυτής της χώρας.

 


 

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.