Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΜΑΪΟΣ 2017

Posted by at 10 May, at 23 : 16 PM Print

Νέοι ορίζοντες για τον γύρο

 

ΕΣΦΑΛΑΝ όσοι υποστήριζαν εδώ και µερικά χρόνια ότι είχαν τελειώσει τα όρια κατανάλωσης γύρου στην Αµερική. Νέοι ορίζοντες για τον γύρο ανοίγουν µε την υιοθέτησή του από την µεγάλη αλυσίδα ARBY’S, µε 3,400 καταστήµατα στην Αµερική. Η εταιρία αυτή προσφέρει και το προϊόν σε πολλά ανά την χώρα καταστήµατά της διαφηµίζει τον γύρο σάντουιτς (δύο για $6). Σύµφωνα µε τις ενδείξεις η πρωτοβουλία σηµειώνει επιτυχία, αφού χρειάστηκαν δυο γνωστές οµογενειακές εταιρίες γύρου, η Grecian Delight και η Kronos Foods για να ικανοποιήσουν την ζήτηση για γύρο και πίτα για την αλυσίδα.

Η περίπτωση αναµένεται ότι θα ενδιαφέρει πολλούς οµογενείς για συµµετοχή στην αλυσίδα Arby’s, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν στην υιοθέτηση του γύρου και άλλες αλυσίδες ταχείας εξυπηρέτησης. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις υπάρχουσες οµογενειακές εταιρίες παραγωγής γύρου και πίτας να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους αφού, µε τα σηµερινά δεδοµένα όλες µαζί δεν θα είναι σε θέση να εφοδιάσουν άλλη µία, ή δύο αλυσίδες µε τα δυο βασικά αυτά προϊόντα. Εκείνο που προέχει, βεβαίως, είναι η ποιότητα και η συνέπεια.

 


 

Πιάτο για όλα τα εστιατόρια

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ του γύρου σε µια από τις µεγαλύτερες αλυσίδες φαστφουντ οφείλεται όχι µόνο στο επιχειρηµατικό δαιµόνιο οµογενών παραγωγής του προϊόντος, αλλά κυρίως, στο γεγονός ότι η ονοµασία «Greek» που συνοδεύει και άλλα προϊόντα στα ράφια των σουπερµάρκετ, έχει γίνει µόδα σε συνδυασµό µε την γενική αναγνώριση της µεσογειακής κουζίνας. Η διάδοση των «ελληνικών» προϊόντων στην αµερικανική αγορά, ενισχύθηκε ιδιαίτερα µε το γιαούρτι για να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Αλλά το βήµα που έγινε µε την αναγνώριση του γύρου από την αλυσίδα Arbys, θα πρέπει να προβληµατίσει ιδιαίτερα τους οµογενής εστιάτορες. Όχι µόνο τους ιδιοκτήτες ντάινερς και άλλων οικογενειακών εστιατορίων, αλλά και τους ιδιοκτήτες καταστηµάτων µε τραπεζοµάντηλο.
Ο γύρος έχει θέση σε όλα τα εστιατόρια, µεγάλα και µικρά και αξίζει να προστεθεί στα µενού σαν ένα πιάτο… αξιώσεων. Το µέλλον είναι λαµπρό για το προϊόν και αυτό είναι καλό για το συµφέρον όλων των οµογενειακών επιχειρήσεων να το καταλάβουν. Δεν πρέπει να µείνουν πίσω. Θα βοηθήσει στις πωλήσεις τους.

 


 

Λεωνίδα Κουµάκη: «Η Τουρκία στις φλόγες»

 

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο του Λεωνίδα Κουµάκη «Η Τουρκία στις φλόγες» κυκλοφόρησε µέσα από την πλατφόρµα του Create Space (θυγατρική της Amazon) και καταγράφει την πορεία της σύγχρονης Τουρκίας σε 52 επιλεγµένα άρθρα και κείµενα της περιόδου 20082017 ταξινοµηµένα κατά ηµεροµηνία δηµοσίευσης σε έξι ενότητες: Τουρκία, Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Αλβανία / Σκόπια.

Τα άρθρα και τα κείµενα που περιλαµβάνονται στο βιβλίο (διαστάσεις Α5, σελίδες 472) αναφέρονται σε όλα τα θέµατα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως:

 • · Tην επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο,
 • · Tην µεθοδική πολιτική αφελληνισµού των αλησµόνητων πατρίδων,
 • · Tην µακροπρόθεσµη στρατηγική διοχέτευσης µουσουλµανικών πληθυσµών µέσα στον Ελλαδικό χώρο,
 • · Tο µουσουλµανικό τόξο που δηµιουργείται µεθοδικά γύρω από την Ελλάδα,
 • · Tις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ Ρωσίας,
 • · Tον εµφύλιο πόλεµο που µαίνεται µέσα στην Τουρκία µε τον πολυπληθή Κουρδικό πληθυσµό,
 • · Tις σκοτεινές σχέσεις συνεργασίας της Τουρκίας µε το Ισλαµικό κράτος,
 • · Tην εισβολή στην Συρία και στο Ιράκ,
 • · Tην τροµοκρατία που γονατίζει την οικονοµία της Τουρκίας,
 • · Tο αποτυχών πραξικόπηµα,
 • · Tον στραγγαλισµό των ατοµικών ελευθεριών µέσα στην Τουρκία,
 • · Tον ασφυκτικό έλεγχο του στρατού, της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας του τύπου,
 • · Tις εξωπραγµατικές νεο οθωµανικές φαντασιώσεις του καθεστώτος Ερντογάν και
 • · Tην σταδιακή µετατροπή της σύγχρονης Τουρκίας σε οικογενειακή επιχείρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους πλουσιότερα«αµειβόµενους» πολιτικούς του κόσµου.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες είκοσι σελίδες του βιβλίου στο Amazon.com το βρίσκετε εύκολα γράφοντας το επώνυµο του συγγραφέα (Koumakis) στην αναζήτηση της πρώτης σελίδας.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης» («Εκδόσεις Τσουκάτου»).

 


Τσίπρας για Μπελογιάννη

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Αλέξης Τσίπρας δεν ανέφερε λέξη για τα 70 χρόνια του Δόγµατος Τρούµαν και του Σχεδίου Μάρσαλ που έσωσαν την Ελλάδα από τον κοµµουνισµό. Αλλά πήγε στην Αµαλιάδα και µετέσχε σε µια άλλη επέτειο. Εγκαινίασε µια µόνιµη έκθεση εις µνήµην του καταδικασθέντος και εκτελεσθέντος κοµµουνιστή Νίκου Μπελογιάννη µε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και κατασκοπίας υπέρ εχθρικής χώρας. Μαζί του δικάσθηκαν και εκτελέσθηκαν άλλοι τρείς σύντροφοι του µε ανάλογες κατηγορίες.

Ο κ. Τσίπρας είπε µεταξύ άλλων στον λόγο που εξεφώνησε εκεί:

“Ο Μπελογιάννης ήταν ήρωας που παρέµεινε πιστός στις αρχές του και στις ιδέες του µέχρι την τελευταία στιγµή.”
Χαρακτήρισε τον Μπελογιάννη σύµβολο για την ειρήνη και την δηµοκρατία.

Ο Μπελογιάννης είχε γράψει τα ακόλουθα για τα 70 χρόνια του µεγαλύτερου σφαγέα όλων των εποχών, τον Ιωσήφ Στάλιν:

“Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Σήµερα όλοι οι ταπεινοί και κατατρεγµένοι της γης ορκίζονται στ’ όνοµα του Στάλιν. Όλοι όσοι ζουν στην καταφρόνια πιστεύουν ότι θα γίνουν το παν, γιατί τον αγώνα τους καθοδηγεί ο Στάλιν. Κι όλοι εµείς οι Έλληνες αγωνιστές, πιστεύουµε πως έπαθλο του αγώνα µας θα ‘ναι σύντοµα η λαϊκοδηµοκρατική σοσιαλιστική Ελλάδα, γιατί τον ηρωικό µας αγώνα τον παραστέκει ο Στάλιν και γιατί θα κάνουµε ό,τι µπορούµε να φανούµε αντάξιοι του µεγάλου µας δάσκαλου και αγαπηµένου µας συντρόφου και φίλου. Στ’ όνοµα του Στάλιν, για τα µεγάλα µας ιδανικά, ποτίστηκε µε το αίµα των ηρώων µας και κάθε γωνιά της πατρίδας µας. Κι αν αυτή τη στιγµή µπορούσε µαζί µας να φωνάξουν οι πολιτείες και τα βουνά µας, οι κάµποι και τα χωριά µας, θα φώναζαν και θα λέγαν: “Ζήσε ακόµα πολύ, πάρα πολύ, µεγάλε Στάλιν!”

 


 

Και µετά τον εµφύλιο

 

ΚΑΙ µετά την συντριβή του “Δηµοκρατικού Στρατού Ελλάδας” στο Βίτσι και τον Γράµµο τον Ιούλιο του 1949, που σήµαινε των τερµατισµό του εµφυλίου, το ΚΚΕ δεν εγκατέλειψε την πολιτική του για την κατάληψη της εξουσίας. Προς τούτο, έστειλε τον Μπελογιάννη στην Ελλάδα.

Ο Μπελογιάννης ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, κοµισάριος διαφωτιστής. Είχε λάβει µέρος στα “λαϊκά δικαστήρια” τα οποία έβγαζαν µόνο καταδικαστικές σε θάνατο αποφάσεις. Με τον αιµοδιψή σύντροφό του Άρη Βελουχιώτη συµµετείχε στις αποφάσεις για τις σφαγές του Μελιγαλά και των Γαργαλιάνων και για το λυντσάρισµα 19 προυχόντων της Τριφυλλιάς.

Τόσο η Έλλη Παππά, σύντροφός του Μπελογιάννη και µητέρα του παιδιού του, επέκριναν το ΚΚΕ και τον αρχηγό του Νίκο Ζαχαριάδη για τον θάνατο του.

Στοχεύει µε µανία το Καστελόριζο, τη Χίο και τη Λέσβο. Οι Τούρκοι µπορούν να παριστάνουν ότι η ΑΟΖ δεν υφίσταται, αλλά έχουν βάλει στο µάτι τα τρία αυτά νησιά γιατί σε περίπτωση που καταληφθούν, δίνει µια µεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που σήµερα δικαιούται.

 


 

Παρατείνεται το Visa Waiver

 

ΜΕΤΑ από επισταµένους ελέγχους που πραγµατοποίησαν στην Αθήνα κλιµάκιο Αµερικανών Αξιωµατούχων, παρατείνεται για ένα ακόµα έτος η συµµετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραµµα Αναστολής Θεωρήσεων των ΗΠΑ (US Visa Waiver Program VWP).

Η παράταση που αφορά το χρονικό διάστηµα µέχρι 31 Μαρτίου 2018 αναγγέλθηκε σε επιστολή του υπουργείου Homeland Security προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Υπενθυµίζεται ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο Πρόγραµµα Απαλλαγής από Βίζα στις 5 Απριλίου 2010. Οι Έλληνες υπήκοοι µπορούν να ταξιδεύουν στις Ηνωµένες Πολιτείες για τουριστικούς ή επαγγελµατικούς λόγους χωρίς βίζα.

 


Απέλαση συζύγου Ελληνίδας

 

Ο ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ σύζυγος Ελληνίδας µετανάστριας στις ΗΠΑ απελάθηκε από τη χώρα και αναγκάστηκε να γυρίσει µετά από δεκαετίες στο Μεξικό. Ο Ροµπέρτο Μπέρισταϊν, τα τελευταία 20 χρόνια ζούσε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Ο Μεξικανός απελάθηκε καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα πέφτοντας έτσι θύµα της αυστηρής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραµπ στο µεταναστευτικό ζήτηµα.

H γυναίκα του ονοµάζεται Ελένη, είναι µετανάστρια από την Ελλάδα, πολιτογραφηµένη Αµερικανίδα και εργαζόταν ως σερβιτόρα όταν γνώρισε τον µετέπειτα σύζυγό της, µε τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, όλα γεννηµένα στις ΗΠΑ και ηλικίας, 15, 14 και 8 χρόνων. Είναι υποστηρίκτρια του κ. Τραµπ, καθώς ψήφισε υπέρ του στις εθνικές εκλογές του Νοεµβρίου, παρά την οξεία προεκλογική του καµπάνια στο µεταναστευτικό ζήτηµα, αναφέρει η “Wall Street Journal”.

 


 

Melrose Ballroom

 

 

Melrose Ballroom, στην καρδιά του Long Island City (3608 33rd St. LIC, NY), ένας πολύεπίπεδος χώρος 25.000 τετ. ποδιών, ζωντανής µουσικής και ιδιωτικών εκδήλωσαν. Έχει στο ενεργητικό του πολλαπλές συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών διαφόρων ειδών από την Ελλάδα και έχει φιλοξενήσει και πολύ γνωστά διεθνή ονόµατα όπως Steve Taylor (Aerosmith) και Rihanna.
Προγραµµατισµένες συναυλίες είναι, του Πλούταρχου στις 12 Μαΐου (Παρασκευή) και 13 Μαΐου (Σάββατο) και της Μελίνας Ασλανίδου και Γιώργου Λϊανού το Σάββατο 10 Ιουνίου. Το Melrose Ballroom είναι ελληνικής ιδιοκτησίας µε διευθυντή παραγωγής τον Δηµήτρη Παναγιώτου. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επισκεφθήτε το www.melroseballroomnyc.com. Τηλ: 7182556921, Email: info@melroseballroom.com.

 


Ronald McDonald House

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Τµήµα Ronald McDonald House της Νέας Υόρκης όπως κάθε χρόνο διοργανώνει το «Walk of Love» ή «WalkaThon». Φέτος θα πραγµατοποιηθεί το Σάββατο, 10 Ιουνίου και ξεκινάει στις 11 το πρωί από το 405 East, 73rd Street. Οι εγγραφές ξεκινούν 911 π.µ.

Το Ronald McDonald House Greek Division, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για τις οικογένειες καρκινοπαθών παιδιών από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και για παιδιά που διαµένουν στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η οργάνωση υφίσταται για περισσότερα από 30 χρόνια. Η υποστήριξη της τοπικής ελληνικής κοινότητας στην περιοχή TriState έχει αποτελέσει αναπόσπαστο µέρος της δυνατότητας του Τµήµατος να παρέχει τους χρηµατοδοτικούς πόρους. Για περισσότερες πληροφορίες και συνεισφορές (212) 6390218 (Σπυριδούλα Κατέχη), skatechis@rmhnewyork.org

 


 

Οµογενείς ξεφορτώνονται ακίνητα

 

Η οικονοµική κρίση που ταλαιπωρεί εφτά τώρα χρόνια την Ελλάδα εκδηλώνεται µε πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η ραγδαία αυξανόµενη ροπή να αποποιούνται οι Έλληνες ακίνητα που κληρονοµούν από τους συγγενείς τους. Αυτό συµβαίνει εξαιτίας της αδυναµίας τους να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης και τους υψηλούς φόρους (ΕΝΦΙΑ κλπ.)

Αυτή, όµως, είναι η µία όψη του νοµίσµατος. Η άλλη, είναι ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις που οι θανόντες αφήνουν πίσω τους χρέη…

Έτσι, ενώ ο µέσος όρος της περασµένης 10ετίας ήταν περίπου 1400 αποποιήσεις το χρόνο, το 2016 κατατέθηκαν 54.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονοµιάς, ενώ για το 2017 εκτιµάται ότι ο αριθµός αυτός θα τριπλασιαστεί υπερβαίνοντας τις 150.000 αιτήσεις!

Το 30% περίπου εκείνων που κάνουν αίτηση αποποίησης κληρονοµιάς προχωρούν στην κίνηση αυτή γιατί δεν µπορούν να σηκώσουν οικονοµικά τα «βάρη» των ακινήτων που κληρονοµούν. Το 28% εκτιµάται ότι αποποιείται την κληρονοµιά γιατί πρόκειται για ακίνητα που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, στις περισσότερες περιπτώσεις Έλληνες του εξωτερικού, ή κάποιοι που ζουν σε αστικά κέντρα αλλά έχουν καταγωγή από την επαρχία.

Το µεγαλύτερο όµως ποσοστό εκτιµάται ότι ανήκει σε εκείνους που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές από τη µεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονοµούν από τους δικούς τους γονείς. Επίσης µεγάλο ποσοστό αυτών των υποθέσεων φτάνει στα ειρηνοδικεία γιατί οι κληρονόµοι δεν µπορούν να επωµισθούν τα χρέη που άφησαν πίσω τους όσο ζούσαν σε τράπεζες τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

 


 

Οµογενειακό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-Τέσσερις οµογενείς επιχειρηµατίες, οι John Calamos, John Koudounis, Matt Fairfield και Παύλος Κανελλόπουλος σε συνεργασία µε δυο άλλους συνεταίρους, ο ένας εκ των οποίων ζει στην Αθήνα, υπέβαλε προσφορά αξίας περίπου $1 δισεκατοµµυρίου για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Προσφορές επίσης έχουν υποβάλει και τρεις κινεζικών συµφερόντων εταιρείες.

Η οµάδα των οµογενών επιχειρηµατιών συνδυάζει τη γνώση της ασφαλιστικής αγοράς και των χρηµατοοικονοµικών αγορών γενικότερα, καθώς επίσης και γνώση της ελληνικής πραγµατικότητας και αγοράς.

Η επιλογή της προσφοράς υπολογίζεται ότι θα γίνει από το Διοικητικό Συµβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στα τέλη του µήνα.

 


 

Τέλος Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα

 

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ η καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήµατος φυσικών προσώπων και καθιερώνεται η 30η Ιουνίου (αντί της 30ης Απριλίου που ίσχυε) µε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Αλλαγές στη διαδικασία πληρωµής του φόρου εισοδήµατος νοµικών προσώπων (µε µείωση των δόσεων), αλλά και επαναφορά της ρύθµισης των «τελών κυκλοφορίας µε τον µήνα». Επίσης, περιλαµβάνει ρυθµίσεις για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.