Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΜΑΪΟΣ 2016

Posted by at 16 May, at 23 : 15 PM Print

Ο Κ. Μητσοτάκης για την ψήφο αποδήμων

gegonota-MITSOTAKIS-w

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τρίτος από δεξιά στην εθνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου.

ΚΑΤΑ την διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την Ομογένεια, αναφέρθηκε στην παροχή του δικαιώματος ψήφου προς τους απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους. Ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα στην εθνική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, αφού ευχαρίστησε τους Ομογενείς για τη διαχρονική τους προσφορά προς την Ελλάδα και υπογράμμισε πως “πρέπει εμείς στην Ελλάδα να κάνουμε περισσότερα”. Επανέλαβε την ανάγκη οι απόδημοι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα ψήφου ενώ σημείωσε ότι “κατέθεσα ήδη την πρόταση νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, για να έχουν οι απόδημοι Έλληνες τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Κάλεσα τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την υπερψηφίσουν. Γιατί οι Έλληνες, μόνο ενωμένοι, όπου και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τα καταφέρουμε.”

 

Ανθίζει και πάλι η αμερικανική οικονομία

ΥΣΤΕΡΑ από πολλά χρόνια ύφεσης και υψηλής σχετικά ανεργίας, η αμερικανική οικονομία ανθίζει και πάλι. Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 5% μετά την δημιουργία τον Μάρτιο 215.000 νέων θέσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο αριθμός των εργαζομένων εργατών ο οποίος έπεφτε συνεχώς από το 2001, σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία δυο χρόνια και οι δουλιές των εστιατορίων βελτιώνονται συνεχώς.
Εξίσου σπουδαίο είναι το γεγονός της επανάκτησης μέρους των αποδοχών των εργαζομένων που είχαν παραμείνει στάσιμοι.
Όπως σημείωσαν οι Ν.Υ. Times, οι εταιρίες άρχισαν προσλήψεις τους τελευταίους μήνες με τον μεγαλύτερο ρυθμό αυτόν τον αιώνα. Και οι μισθοί αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό. Η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα του 2007, πριν αρχίσει ο οικονομικός κατήφορος.
Άλλη πολύ αξιόλογη εξέλιξη είναι ότι πολλοί άνεργοι που είχαν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά, τώρα προσλαμβάνονται. Γενικά, οι προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι πολύ ενθαρρυντικές.

 

Και πάλι λόγος για την ψήφο αποδήμων

ΑΡΧΙΣΕ και πάλι στην Ελλάδα η συζήτηση για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες μετά την κατάθεση σχεδίου νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι όσες δυνάμεις επιχειρήσεων να εντάξουν στα δημαγωγικά τους κόλπα την ψήφο των αποδήμων, θα βρουν το ΠΑΣΟΚ απέναντί τους. Στην σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

“Η Ν.Δ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς με ασέβεια και να αγνοεί τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων και την επιθυμία του κάθε Απόδημου να διεκδικεί την ισοτιμία και την ισονομία” αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Ν.Δ., για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.”

Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για “αποκλειστικά ψηφοθηρική σχέση της ΝΔ με τους Αποδήμους Έλληνες, την οποία -συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, “απέδειξε για πολλοστή φορά” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη κατάθεση πρότασης νόμου για την “Άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή”.
(Εκείνο που ξέχασε το ΠΑΣΟΚ είναι ότι επί Ανδρέα Παπανδρέου πρωτάρχισε η προσπάθεια κομματικοποίησης της Ομογένειας με την ίδρυση γραφείων στην Αμερική. Ακολούθησε η ΝΔ ενώ το ΚΚΕ είχε πάντοτε δική του παρουσία.)

Μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό

gegonota-MINIMA-w

ΑΝ ΚΑΙ εξυβρίζονται στην Ελλάδα και παρά το “Καλά να Πάθουν”, για πολλά χρόνια τώρα, οι Αμερικανοί Πρόεδροι με διακήρυξή τους συμμετέχουν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με αντιπροσώπους της Ομογένειας στον Λευκό Οίκο. Αυτό έκαμε και εφέτος ο κ. Ομπάμα και με ένα θερμό μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, ανακηρύσσοντας την 25η Μαρτίου ως “εθνική ημέρα εορτασμού της ελληνικής και αμερικανικής Δημοκρατίας”.

“Ως Αμερικανοί στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ως εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα χρησιμεύει ως μια σημαντική γέφυρα η οποία βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή. Στον πυρήνα μας, μοιραζόμαστε τους βαθιούς δεσμούς του πολιτισμού και της οικογένειας και το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοκρατικών κρατών. Σε καλές και κακές περιόδους, μοιραζόμαστε μια κοινή δέσμευση για την ασφάλεια και την ελευθερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, σημειώνει ο Πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα αναφέρει ακόμα ότι

“εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της Αρχαίας Ελλάδας, οι ιδρυτές της Αμερικής χάραξαν πάνω στις ελληνικές αρχές για να καθοδηγούν τη δημοκρατία μας στη γέννησή της. Σχεδόν μισό αιώνα μετά που η αστερόεσσα κυμάτισε πάνω από τη χώρα μας, μια σημαία υψώθηκε σε μια βουνοκορφή στην Ελλάδα, και μια επανάσταση γεννήθηκε για να φέρει τη δημοκρατία πίσω στη γενέτειρά της και να θέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της στενής σχέσης που απολαμβάνουν τα δύο έθνη μας”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρόεδρος στην ελληνική ομογένεια, σημειώνοντας στη διακήρυξή του, ότι στην 195η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζεται η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τιμούνται οι συνεισφορές των Ελληνοαμερικανών στον εθνικό χαρακτήρα της Αμερικής και προσθέτει:

“Οι κοινές ιστορίες μας αντανακλούν στις κοινές αξίες μας. Καθ’ όλο το χιλιοτραγουδισμένο παρελθόν μας, οι λαοί μας έχουν επικυρώσει τα θεμελιώδη ιδανικά που πρεσβεύουμε, εργαζόμενοι από κοινού για να διασφαλίσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας, πάνω στα οποία έχουν οικοδομηθεί τα δύο έθνη μας. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουν για πολύ καιρό σταθεί πλάι-πλάι για την υπεράσπιση της ελευθερίας και σήμερα, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα μεταφέρει την κληρονομιά των παλαιών Ελλήνων που φώτισαν τον κόσμο μας, συνεχίζοντας να εμπλουτίζει την κοινωνία μας με μοναδικούς τρόπους” και συμπληρώνει “Παρακινώντας γενιές, η ελπίδα που υποκίνησε και τις δύο επαναστάσεις μας, εξακολουθεί να καίει στις καρδιές των Ελληνοαμερικανών και σε όλους εκείνους οι οποίοι σε όλη τη χώρα μας αναζητούν ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για τα παιδιά και τα εγγόνια μας”.

Έχετε ακούσει τίποτε ανάλογο από κανέναν άλλο αρχηγό των 192 κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών;

 

Οι “Αμερικανοί Φονιάδες”

ΚΑΘΩΣ συμπληρώναμε τις δηλώσεις Ομπάμα για την Ελλάδα, ήρθε στο διαδίκτυο άρθρο του διαπρέποντος αρθρογράφου της “Καθημερινής” Πάσχου Μανδραβέλη στο οποίο γίνεται αναφορά σε άρθρο του δημοσιογράφου Γ. Δελαστικ στην εφημερίδα “Πριν” )2/4/2003. Έγραψε:

“Aπύθμενο μίσος εναντίον των αμερικανών φονιάδων και των άγγλων υποτακτικών τους για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν στο Iράκ απλώνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Όλος ο κόσμος εύχεται να γεμίσει κάποια μέρα και το έδαφος της Aμερικής από διαμελισμένα πτώματα σαν κι αυτά που σκορπούν οι δυνάμεις εισβολής του Mπους, του νέου Xίτλερ, στις πόλεις του Iράκ, μήπως και έτσι η αυτοκρατορία της απόλυτης κτηνωδίας του καπιταλισμού πνιγεί στο αίμα που η ίδια χύνει ποτάμι σε όλο τον πλανήτη, σήμερα στο μαρτυρικό Iράκ. Oι φονιάδες Aμερικανοί, οι ναζί της εποχής μας, ωθούν όλη την ανθρωπότητα στην αιχμαλωσία από τα πιο άγρια, εκδικητικά αισθήματα της ανθρώπινης φύσης”.

Τα δυο κείμενα είναι χαρακτηριστικά των αισθημάτων που επικρατούν μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών.

 

Διαφωτισμός και Βυζαντινός σκοταδισμός

gegonota-DIAFOTISMOS-w

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο τον περασμένο μήνα, είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για την Χριστιανοσύνη. Πέραν από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της επίσκεψης έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν βλέπει πλέον τον Πάπα και τους “Φράγκους” σαν τους μεγαλύτερους εχθρούς της. Ξέφυγαν από την μακρά περίοδο που η Ορθοδοξία προτιμούσε και διακήρυσσε την υποταγή στους Τούρκους σαν αποτέλεσμα της θείας Πρόνοιας.
Οι προκαταλήψεις του βυζαντινού σκοταδισμού, η απόρριψη κάθε ιδέας προσέγγισης με το Βατικανό συνεχίζονται μέχρι σήμερα μεταξύ των κληρικών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου. Είπε ότι η επίσκεψη του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι «μία μαχαιριά που δίδεται στην πλάτη της φιλτάτης Πατρίδος μας. Μαχαιριά σε κρίσιμες ώρες». Ο μητροπολίτης προσθέτει πως θεωρεί την ενέργεια αυτή Πάπα και Πατριάρχη «σαν μία καθαρή πράξη θεατρινισμού! Τι άραγε μπορούν να προσφέρουν στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους;».
Προηγουμένως ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε χαρακτηρίσει άστοχη, εσφαλμένη και απαράδεκτη την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποδεχτεί την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Και για μια ακόμη φορά είχε χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Πάπα και της Καθολικής Εκκλησίας αποκαλώντας τον Φραγκίσκο αιρεσιάρχη.

 

9.000 επιχειρήσεις εξετάζουν φυγή στο εξωτερικό.

ΤΟ 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν μεταφέρει ήδη την έδρα τους.
Αυτό υπογραμμίζεται σε έρευνα της Endeavor Greece (διεθνής ΜΚΟ στήριξης της επιχειρηματικότητας) και αφορά στην καταγραφή της τάσης των ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.
Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρίες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.

 

Έφυγε από την ζωή η Τίνα Σαντοριναίου

gegonota-TINA-w

ΜΕ μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της ραδιοπαραγωγού και εκφωνήτριας Τίνας Σαντοριναίου, η οποία πραγματικά άφησε εποχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια του ραδιοφωνικού της προγράμματος που άρχισε το 1972 και συνεχίστηκε με άνευ προηγουμένου επιτυχία μέχρι το 1994.
Τα πρώτα εκείνα χρόνια, η ομογένεια της Νέας Υόρκης, Ν. Τζέρσεϋ και Κονέκτικατ, περίμενε με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε βράδυ το πρόγραμμα της Τίνας για να πληροφορηθεί τα νέα από την Ελλάδα και για να ακούσει απόψεις φιλοξενουμένων.
Την ίδια περίοδο λειτουργούσαν πολλά εβδομαδιαία ραδιοφωνικά προγράμματα κυρίως ελληνοαμερικανών ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά κανένα δεν έφθασε σε ακροαματικότητα και εμπορική επιτυχία το πρόγραμμα της Τίνας που είχε πραγματικά αγαπηθεί από τις οικογένειες των ομογενών στην Μητροπολιτική Ν. Υόρκη.
Η Τίνα ήταν μια αξιοπρεπής, συμπαθητική και αγαπητή επαγγελματίας και είχε καταφέρει την μονοπωλιακή σχεδόν διαφήμιση των παντός είδους ομογενειακών επιχειρήσεων. Αιωνία της η μνήμη.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.