Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Posted by at 4 April, at 14 : 42 PM Print

Μιχαήλ Τζαχάρης

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αίσθηση προκάλεσε ο θάνατος, τον περασµένο µήνα, του Μιχαήλ Τζαχάρη, ενός οµογενούς που διακρίθηκε σαν επιχειρηµατίας, φιλάνθρωπος, υποστηρικτής της Εκκλησίας και αναγνωρίστηκε σαν µέγας ευεργέτης στην Ελλάδα και την Αµερική.

Τα τελευταία χρόνια ήταν Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συµβουλίου και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Δηµητρίου.
Ο πατέρας του, µετανάστης από την Μυτιλήνη, είχε εγκατασταθεί στο Σόµερβιλ της Μασσαχουσέττης και αργότερα είχε ανοίξει εστιατόριο στο Σικάγο. Εκεί εργαζόταν και ο Μάικ µετά το σχολείο. Σπούδασε νοµικά στο Πανεπιστήµιο Ντεπόλ. Εργάστηκε σαν πωλητής στην φαρµακευτική εταιρία Mills Laboratories και το 1972 αγόρασε µε ένα συνέταιρο τη φαρµακευτική εταιρία “Key”. Το 1986 η εταιρία του συγχωνεύθηκε µε µιαν άλλη, δηµιούργησε την εταιρία “Kos” και το 1997 µπήκε στο Χρηµατιστήριο. Το 2005 ο Τζαχάρης πούλησε την εταιρία “Kos” στην “Abbot Labs” για 4,2 δισεκ. δολλ.

Ο αείµνηστος υποστήριξε οικονοµικά πολλούς πολιτιστικούς και εθνικούς σκοπούς. Με δαπάνη του έγινε το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού στη Θεολογική Σχολή. Το 2009 έκανε δωρεά δύο εκατοµ. στο Fordham University στη Νέα Υόρκη και διέθεσε πολλά εκατοµµύρια δολλ. για την δηµιουργία της πτέρυγας Βυζαντινής και Ελληνικής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης. Άλλες δωρεές της οικογένειας Τζαχάρη έγιναν στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, στο Πανεπιστήµιο Ταφτ της Βοστώνης, και την Θεολογική Σχολή. Τελευταίως είχαν προσφερθεί δύο εκατοµ. δολλ. για τα υποφέροντα παιδιά στην Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτής του Ταµείου “Πίστη για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισµό”, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί τεράστια ποσά από δωρεές οµογενών εκατοµµυριούχων. Ο Μιχαήλ Τζαχάρης προσέφερε ποσά µεγαλύτερα από κάθε άλλον οµογενή για την προβολή της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας. Ήταν Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, µέλος της Leadership 100 και είχε τιµηθεί για τις δωρεές και την όλη προσφορά του από την Ελλάδα και την Αµερική.
Αιωνία του η µνήµη.

 

Νέους φόρους προτείνει η Νάνσυ Πελόσι

ΦΟΡΟ στα εισοδήµατα των συνταξιούχων προτείνει η ηγέτης των Δηµοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά αποκλείεται να ψηφιστεί κάτι τέτοιο εφ’ όσον συνεχίσουν να έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουµπλικανοί. Είναι όµως ενδιαφέρον το θράσος της κας Nancy Pelosi. Η πρόταση της πρώην Προέδρου της Βουλής αφορά τα κέρδη από µετοχές, από αµοιβαία κεφάλια (mutual funds) και αποταµιεύσεις τύπου 401Κ. H Pelosi είναι προφανές ότι θέλει να βοηθήσει τα 12 εκατοµµύρια των παράνοµων µεταναστών και τους ανέργους άλλων µειονοτήτων. Υποστηρίζει ότι “Χρειάζεται να εργαστούµε µαζί για να ισοσκελίσουµε τα εισοδήµατα και στη χώρα µας και την ίδια ώρα να περιορίσουµε τα ποσά που µπορούν να επενδύουν.”

Όταν η κα Πελόσι ρωτήθηκε πώς θα δαπανηθούν οι νέοι αυτοί φόροι, απάντησε:
Χρειαζόµαστε να ανεβάσουµε το επίπεδο ζωής των φτωχών µας, των ανέργων και των µειονοτήτων. Για παράδειγµα, έχουµε περί τα 12 εκατοµ. παρανόµων µεταναστών στην χώρα µας που χρειάζονται την βοήθειά µας. Οι φόροι θα συµβάλλουν στο να εγγυηθούµε το επίπεδο ζωής που θα ήθελαν να έχουν σαν “Αµερικανοί”.”

Αυτά περίπου είχαν διακηρύξει ο Μαρξ και οι Μπολσεβίκοι στην Ρωσία πριν ένα αιώνα, προσφέροντας την συνταγή τους για φτώχεια, πείνα, δυστυχία και… αίµα!

 

Χαµηλότερη ανεργία και αυξήσεις µισθών

ΝΑ ΚΑΙ µερικά ευχάριστα νέα. Η ανεργία µειώθηκε στην Αµερική τον Φεβρουάριο από 5% σε 4.9% Πρόκειται για το χαµηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία οκτώµισι χρόνια, ποσοστό χαµηλότερο από κάθε άλλη ανεπτυγµένη Οικονοµία.

Το άλλο ευχάριστο είναι ότι οι αποδοχές των εργαζοµένων άρχισαν να βελτιώνονται ύστερα από στασιµότητα εξίµιση ετών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Τον Ιανουάριο η ωριαία αµοιβή των εργαζοµένων ανέβηκε κατά µισή µονάδα, πράγµα που δείχνει ότι οι εργοδότες αυξάνουν τους µισθούς των εργαζοµένων για να τους κρατήσουν στις θέσεις τους, αφου µειώνεται ο αριθµός εκείνων που αναζητούν εργασία. Οικονοµολόγοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους από το γεγονός αυτό, και ελπίζουν ότι θα σηµειωθούν και άλλες αυξήσεις για να επανακτηθούν οι χαµένες αυξήσεις λόγω της κρίσης.

 

Για Ενότητα των Εκκλησιών

ΜΙΑ ιστορική, πανορθόδοξη συνάντηση υπό την προεδρία του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου πραγµατοποιείται στην Κρήτη, 16-27 Ιουνίου. Στόχος των αντιπροσώπων όλων των αυτοκέφαλων Εκκλησιών στην Αµερική θα είναι η δηµιουργία µιας Ενωµένης Ορθόδοξης Εκκλησίας που θα περιλάβει τις 12 εθνικές Εκκλησίες, όπως η δική µας, η Ρωσική, η Καρπαθιακή, η Αντιοχική, κ.λπ.

Την κίνηση υποστηρίζει ο Οικουµενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολοµαίος, ο οποίος προτρέπει τους ηγέτες των Εκκλησιών αυτών να προχωρήσουν προς την συγκρότηση µιας διοικητικής οντότητας που θα θέσει τέρµα στον κατατεµαχισµό των Ορθοδόξων των ΗΠΑ. Τόνισε:
“Καλούµεθα να προχωρήσουµε πέραν του τι είναι “δικό µας” και τι “δικό τους”) τόνισε ο Πατριάρχης στο Ντάλλας το 2014 σε οµιλία του στην συνέλευση των Επισκόπων της Αµερικής”.

Η συνέλευση της Κρήτης αποτελεί συνέχεια µιας άλλης των Ορθόδοξων Επισκόπων στην Σουηδία το 2009, στην οποία υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο. Περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά στην σελίδα 27.

Το Estiator πιστεύει ότι η δηµιουργία µιας αυτόνοµης πανορθόδοξης Εκκλησίας θα σταµατήσει τον ανταγωνισµό, θα περικόψει την γραφειοκρατία και θα θέσει τέρµα στον κατακερµατικό της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό, ευχόµαστε να έχει καλό αποτέλεσµα η συνάντηση της Κρήτης, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό…

 

Διαµαρτυρίες µετά µουσικής και χορού

ΗΤΑΝ πολύ εντυπωσιακή η “κάθοδος” από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και η “απόβαση” από τα παιδιά του Ψηλορείτη στην πλατεία Συντάγµατος µε τα τεράστια τρακτέρ για να διαµαρτυρηθούν κατά των προταθέντων από την Κυβέρνηση µέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Υπήρξαν συγκρούσεις των αγροτών µε τα όργανα της τάξεως στην πλατεία Συντάγµατος, όπου κατασκήνωσαν οι διαδηλωτές επί δυο ηµέρες πριν αποχωρήσουν για να συνεχίσουν τα µπλοκαρίσµατα εθνικών οδών και τελωνείων.

Όλα που είδαµε στην τηλεόραση ήταν πολύ σοβαρά και ενδεικτικά της αγανάκτησης των αγροτών. Αλλά δεν καταλάβαµε πώς οι διαµαρτυρίες και η αγανάχτηση απεγνωσµένων, σχετίζονται µε τις κιθάρες, τα µπουζούκια, τα νταούλια και ολόκληρη ορχήστρα, µε συρτάκια και πεντοζάληδες στους οποίους επεδόθησαν, κεφάτοι και µε φιγούρες λεβεντιάς στην πλατεία Συντάγµατος, ενώ πολλοί αγανακτισµένοι ξενύχτισαν στα µπουζούκια. Είναι να απορεί κανείς που βρέθηκε όλο αυτό το κέφι…

 

Νέα Πανοµογενειακή Οργάνωση

IMG_0017-w

Νίκος Αποστολόπουλος

 

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ για την δηµιουργία µιας νέας, παγκόσµιας πανοµογενειακής οργάνωσης για την οποία γράψαµε στο τεύχος Φεβρουαρίου, τέθηκαν σε συγκέντρωση οµογενών από διάφορα σηµεία της Αµερικής, σε συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη και τους σκοπούς µιας τέτοιας οργάνωσης, αποφασίστηκε οµόφωνα η δηµιουργία της και συνεστήθη 9µελής Οργανωτική Επιτροπή µε Πρόεδρο τον κ. Νίκο Αποστολόπουλο, επιχειρηµατία από την North Carolina, ο οποίος και είχε την σχετική πρωτοβουλία. Ο κ. Αποστολόπουλος είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρίας Pan Gregorian of North & South Carolina. Άλλα µέλη της επιτροπής ξελέγησαν οι κ.κ. Βασίλης Σφυρόερας – αντιπρόεδρος, Δηµήτριος Φίλιος – γραµµατέας, Γεώργιος Μελικόκης, Χρήστος Βουρνάς, Γεωργία Παπαδοπούλου, Τάκης Αντωνίου, Θεόδωρος Λαλιώτης, και Δηµοσθένης Τριανταφύλλου.

Η επιτροπή έχει αναλάβει να προωθήσει όλα τα οργανωτικά θέµατα, µεταξύ των οποίων σχέδιο καταστατικού και την ονοµασία της νέας οργάνωσης.

Σε δήλωσή του προς το Estiator, ο κ. Αποστολόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τόσο για τον αριθµό εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριό του, όσο και το πνεύµα που χαρακτήρισε τις συζητήσεις κατά την ιδρυτική συνεδρίαση.

 

Η µακροζωία µεταξύ πλούσιων και φτωχών

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ των New York Times αναφέρεται ότι, όπως είναι γνωστό, οι πλούσιοι ζούνε περισσότερα χρόνια από τους φτωχούς. Αλλά σύµφωνα µε όλα τα δεδοµένα, παρά τις προόδους της ιατρικής, της τεχνολογίας, των φαρµάκων και της µόρφωσης, η διαφορά της µακροζωίας µεταξύ πλουσίων και φτωχών µεγαλώνει.

Κατά την δεκαετία του 1970, ένας εξηντάχρονος µε υψηλό εισόδηµα περίµενε ότι θα ζούσε 1,2 χρόνια περισσότερο από έναν άνδρα των χαµηλοτέρων εισοδηµάτων, σύµφωνα µε ανάλυση του Social Security Administration. Το 2001 η προοπτική ήταν ότι θα ζούσε 5,8 χρόνια περισσότερο από ένα φτωχό. Αλλά ερευνητές του Brookings Institution ανακάλυψαν ότι για τους άνδρες που γεννήθηκαν το 1920 και είχαν πολύ υψηλά εισοδήµατα, η διαφορά έφθανε τα έξι χρόνια. Για άνδρες που γεννήθηκαν το 1950 η διαφορά υπερδιπλασιάστηκε στα 14 χρόνια. Για τις γυναίκες, η διαφορά από 4,7 χρόνια, έφθασε τα 14 χρόνια. Οι αριθµοί αυτοί διαψεύδουν ολοσχερώς µερικά ελληνικά τραγούδια, όπως ένα που βεβαιώνει: “Τί τα θέλεις τα λεφτά…” Πιο… µυαλωµένοι οι Κύπριοι, έχουν εντελώς διαφορετική γνώµη: “Τα ριάλια, ριάλια και πούντα, ο πεζεβέγκης (ρουφιάνος) που τάχει στην πούγκα”.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.