Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Posted by at 12 December, at 13 : 59 PM Print

Η ιστορία δυο “λαθραίων” ενώ αυξάνονται οι απελάσεις

Στηβ Σιδεριάς.


Πητ Τσαγκαράκης.

ΜΕ ιδιαίτερη ευχαρίστηση καταγράφομε σε αυτό το τεύχος την ιστορία δυο “λαθραίων” ομογενών εστιατόρων. Του Χιώτη Στηβ Σιδεριά και του Κερκυραίου Πητ Τσαγκαράκη. “Πήδηξαν” και οι δυο από τα φορτηγά σκάφη που υπηρετούσαν και ξεκίνησαν σ’ έναν ξένο τόπο αδέκαροι, χωρίς δουλειά και χωρίς να γνωρίζουν την γλώσσα. Απόκτησαν οικογένειες και άνοιξαν επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργάτες.

Αν δεν είχαν πολιτογραφηθεί, θα ήταν υποψήφιοι για αναγκαστικό επαναπατρισμό στη Χίο και στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ κατά των illegal, αλλά και legal μεταναστών. Σύμφωνα με τους NY Times ο αριθμός των συλληφθέντων παρανόμων αυξήθηκε κατά 40% εφέτος. Ενώ επί προεδρίας Ομπάμα εδιώκοντο μόνο άτομα με ποινικό μητρώο και πρόσφατες αυξήσεις στην χώρα, τώρα το κριτήριο αφορά όλους ανεξαρτήτως τους «λαθραίους» όπου κι αν βρίσκονται. Στην περιοχή της Ατλάντα ο αριθμός των συλληφθέντων αυξήθηκε κατά 80% με προοπτική έντασης των διώξεων σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Denada Rondos, στο Litchfield, CT, συζύγου του ομογενή εστιάτορα Βύρωνα Ρόντου, συνδρομητή του Estiator, που ήρθε στην Αμερική σαν παράνομη. Αν πραγματοποιηθεί η εντολή της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, η Denada πρέπει να επιστρέψει στην Αλβανία με τα παιδιά της, εγκαταλείποντας μόνο του τον σύζυγό της Βύρωνα Ρόντο στο δημοφιλές εστιατόριό τους Cheshire.

Παράλληλα, νέα μέτρα κάνουν πολύ πιο δύσκολη την πρόσληψη προσωρινών αλλοδαπών εξειδικευμένων τεχνητών και υπαλλήλων, ενώ οι εστιάτορες στη Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϋ, Κοννέκτικατ, Σικάγο και άλλες πόλεις στη Φλόριντα τρέμουν στην ιδέα επιδρομών της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας στις κουζίνες τους.

Αυτό, όπως δηλώνουν στο Estiator πολλοί επιχειρηματίες, θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

 


 

Άλλος ένας Γεώργιος Παπαδόπουλος

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προεκλογική εκστρατεία, 31 Μαρτίου 2016 στο οποίο ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι μπορεί να πετύχει συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν. Η πρότασή του απερρίφθη από τον σημερινό Γενικό Εισαγγελέα Sessions, αριστερά, που προήδρευε στην συνεδρίαση. Τρίτος από αριστερά ο Παπαδόπουλος και στο βάθος ο υποψήφιος τότε κ. Τραμπ.

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ φωτογραφία προβλήθηκε αμέτρητες φορές στις τηλεοπτικές οθόνες τον περασμένο μήνα και ένας ομώνυμος με τον αρχηγό του πραξικοπήματος του 1967 έγινε γνωστός σ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο για τον οποίο αναγνώστης του Estiator μας είπε: «Ένας Γεώργιος Παπαδόπουλος μας σκλάβωσε το 1967 και ένας άλλος ίσως μας απελευθερώσει το 2017». Ο νεαρός Γεώργιος Παπαδόπουλος διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Τραμπ, ο οποίος είχε πει ότι είναι «εξαιρετικό παιδί». Αλλά όταν ο Γιώργος... «κελάηδησε» όπως φαίνεται, στον ειδικό εισαγγελέα Mueller ο πρόεδρος τον χαρακτήρισε σαν «ένα χαμηλόβαθμο εθελοντή που έχει ήδη αποδειχθεί ψεύτης». Ο Γιώργος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους τρεις αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τραμπ που παραπέμφθησαν σε δίκη με απόφαση δικαστηρίου ενόρκων. Οι άλλοι δύο δήλωσαν αθώοι. Ο Παπαδόπουλος παρεδέχθη την ενοχή του για ψέματα που είπε στο FBI σχετικά με τις επαφές του με τους Ρώσους και ίσως την... γλυτώσει. 

 


Νικόλ Μαλιωτάκη έχασε, αλλά ενισχύθηκε 

«ΑΝ και ηττήθηκε στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2017 από τον νυν δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο η νεαρή πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη κατάφερε να προλειάνει το έδαφος για υψηλότερο αξίωμα», γράφει η «Wall Street Journal». 

Ο κ. Ντε Μπλάσιο έλαβε ποσοστό κοντά στο 66% έναντι 28% της κ. Μαλλιωτάκη.

 


Λάδι άριστης ποιότητας από επένδυση Βαλιώτη

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ομογενής επιχειρηματίας Στάθης Βαλιώτης, ιδιοκτήτης της Alma Realty και ιδρυτής της Alma Bank, εγκαινίασε την μεγαλύτερη επένδυση στη Λακωνία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς και ελαιολάδου “Sparta Gourmet”. 

Η νέα μονάδα θα μπορεί να απασχολεί 400 εργαζόμενους. Έχει τη δυνατότητα δεξαμενισμού άνω των 4.000 τόνων ελαιολάδου και άνω των 4.000 τόνων ελιάς ενώ διαθέτει 2 γραμμές ελαιοτριβείου επεξεργασίας 6.000 κιλών ελαιοκάρπου ανά ώρα και 2 γραμμές επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελιάς δυναμικότητας 20 τόνων ανά βάρδια. Έχει τη δυνατότητα εξαγωγής άριστης ποιότητας ελαιολάδου.

 


Δελτίο αναρχίας Οκτωβρίου-Νοεμβρίου

ΑΘΗΝΑ.- Σε …εμπόλεμη ζώνη είχαν μετατρέψει τα Εξάρχεια οι κουκουλοφόροι, αναρχικοί. Οι επιθέσεις τους εναντίον αστυνομικών στα πέριξ της συνοικίας, έχουν εξελιχθεί σε…ρουτίνα. Μόνο το χρονικό διάστημα 28 Οκτωβρίου- 17 Νοεμβρίου κατεγράφησαν δέκα επιθέσεις αναρχικών. 

28 Οκτωβρίου: Συνελήφθησαν τρία άτομα κατά τη διάρκεια ολονύκτιων επεισοδίων. Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και κάηκαν από μολότοφ δέκα οχήματα. 

29 Οκτωβρίου: Επιθέσεις σε διμοιρία αστυνομικών που φύλαγε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. 

5 Νοεμβρίου: Επιθέσεις με μολότοφ τα ξημερώματα στα Εξάρχεια εναντίον αστυνομικών. 

7 Νοεμβρίου: Τρομοκράτες της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» πυροβόλησαν κατά αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. 

8 Νοεμβρίου: Επεισόδια ξεκίνησαν με ρίψη μολότοφ και πετρών κατά των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων. 

9 Νοεμβρίου: Νεαροί με ορμητήριο το Πολυτεχνείο, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ. 

10 Νοεμβρίου: Έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών στην οδό Εμ. Μπενάκη στο ύψος της πλατείας Εξαρχείων. 

11 Νοεμβρίου: Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στα Εξάρχεια. 

12 Νοεμβρίου: Νεαροί επιτέθηκαν με μολότοφ εναντίον αστυνομικών στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων. 

15 Νοεμβρίου: Επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, στο Πολυτεχνείο. Ομάδα νεαρών εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των αστυνομικών, με βόμβες μολότοφ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Προς το μεσημέρι ομάδα εκατό, περίπου, κουκουλοφόρων κατέλαβε το Πολυτεχνείο, κλείδωσε τις πόρτες και άρχισε να εκτοξεύει μολότοφ κατά των αστυνομικών. 

16 Νοεμβρίου: Ομάδα εκπροσώπων φοιτητικών οργανώσεων, με δυναμική παρέμβαση εξανάγκασαν τους κουκουλοφόρους να υποχωρήσουν και να κλειστούν σε ένα κτίριο του Πολυτεχνείου, ελευθερώνοντας το προαύλιο για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. 

(η συνέχεια στο... προσεχές)

 


Χαρτογραφούν τον ελληνισμό του εξωτερικού 

ΤΟ GREEK Diaspora Project, επεξεργάζεται το πρόγραμμα Southeast European Studies at Oxford (SEESOX) του κολεγίου St Anthony της Οξφόρδης. Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι να χαρτογραφήσει πλήρως την ελληνική διασπορά, όπως έχει εξαπλωθεί ανά τον πλανήτη. ‘Οπως αναφέρουν, είναι ήδη διαθέσιμος στο Διαδίκτυο ο διαδραστικός χάρτης της ελληνικής διασποράς, προϊόν της συνεργασίας του SEESOX με το υπουργείο Εξωτερικών.

 


Νέοι ιδιοκτήτες του Bridgewater, NJ 

ΤΟ Bridgewater Diner του γνωστού, κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία Mike Anastasi στην ομώνυμη πόλη του Νιου Τζέρσεϋ, αγοράστηκε από τους αδελφούς Δημήτρη και Στέλιο Κονιαρέλη και τον πατέρα τους Λευτέρη. Και οι τρεις είναι ιδιοκτήτες του The Park Ave Diner στο S. Plainfield, το οποίο αγόρασαν πριν 6 χρόνια. Όλα τα ξεκίνησε ο πατέρας με ένα μικρό μαγαζί, το Burger Depot στο Morristown, NJ. Ο Δημήτρης είναι δικηγόρος και ο Στέλιος σπούδασε τεχνικός για κομπιούτερς. Παρά την απασχόλησή του στις δυο επιχειρήσεις, ο Δημήτρης Κονιαρέλης διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο Χάκενσακ, στο οποίο ήταν συνέταιρος με τον εξάδελφό του Στέλιο Καλογερά και τον Στέλιο Στουπάκη. Ο πρώτος επέστρεψε στο Nutley Diner του πατέρα του Νίκου Καλογερά, στην ομώνυμη πόλη και ο δεύτερος στο Wayne Park Diner με τον πατέρα του Γιάννη Στουπάκη, ιδιοκτήτη και του Park West Diner στο Little Falls, NJ. 

 


 

Και οι θερμίδες στο μενού των εστιατορίων 

 

ΣΤΟ μενού θα πρέπει να αναγράφεται ο υπολογισμός των θερμίδων στα πιάτα που προτείνονται στα εστιατόρια στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής! Αυτό έκανε γνωστό η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Και μπορεί το σύστημα υγείας, γνωστό ως Obamacare, να είναι στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών. Η διάταξη που αφορά τις θερμίδες θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο έπειτα από πολλές αναβολές. 

Μεταξύ των διευκρινίσεων που δόθηκαν για την εφαρμογή του νόμου βρίσκονται λεπτομέρειες που αποσαφηνίστηκαν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καταγράφονται οι θερμίδες στα εστιατόρια self-service, όπως στις πιτσαρίες όπου ο υπολογισμός των θερμίδων κάθε πίτσας σχετίζεται άμεσα με τα υλικά που επιλέγει ο καταναλωτής. 

 


Tasty Restaurant. Τα εγκαίνια. 

 

ΤΟ Σάββατο 28η Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια του εστιατορίου Tasty, ιδιοκτησίας της οικογενείας Γιώργου και Ευαγγελίας Λαγού, μετά την καταστροφική φωτιά που συνέβη τον Απρίλιο και που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του εστιατορίου. 

Το εστιατόριο Tasty βρίσκεται στην διεύθυνση 5802 Myrtle Ave στο Ridgewood της Νέας Υόρκης και συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής. 

Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία συγγενών και φίλων και την κορδέλα έκοψαν οι κόρες του ζεύγους, Διονυσία και Βασιλική. 

Το εστιατόριο Tasty είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή για την φιλική εξυπηρέτηση, το πλούσιο μενού του και την ποιότητα των φαγητών που προσφέρει αλλά και για τις προσιτές τιμές του.

 


 

Peter J. Pappas 

ΑΠΕΒΙΩΣΕ τον περασμένο μήνα σε ηλικία 77 ετών ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Peter J. Pappas. Εγκαταλείπει την επί 57 έτη σύζυγό του Κατερίνα Σκιαδά - Πάππας, τα παιδιά τους Πήτερ Τζούνιορ, Τζέιμι και Τάρα και εννέα εγγόνια. 

Ο Πήτερ Πάππας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1939. Ο πατέρας του ήταν Κύπριος, από το χωριό Δρούσια της Πάφου, που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 14 ετών. 

Ο Πήτερ σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ν. Υόρκης. Ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της P.J. Mechanical Corp. - μιας εταιρίας κατασκευής και εγκατάστασης μονάδων κλιματισμού για μεγάλα κτίρια - και των Delta Sheet Metal Corp. και Expert Insulation και κατασκευαστής ακινήτων στη Νέα Υόρκη, Παλμ Μπητς, Φλόριντα και Σακραμέντο, Καλιφόρνια. 

Ο εκλιπών ήταν διακεκριμένο μέλος της Κυπριακής Κοινότητας στη Ν. Υόρκη και διετέλεσε τσαίρμαν του Cyprus Children's Fund. Ήταν υποστηρικτής της Εκκλησίας και είχε ανακηρυχθεί Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 


 

Οι ελληνικές εξαγωγές 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι 5η. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (όπως και πέρσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η). 

Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν η Ρουμανία - στην ίδια θέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο - στην 9η θέση και η Γαλλία 10η με άνοδο δύο θέσεων από πέρσι. Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. 

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με άνοδο των εξαγωγών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να αρθούν τα εμπόδια που υφίσταται η εξαγωγική δραστηριότητα για να αυξηθούν περαιτέρω οι θετικές επιπτώσεις της εξωστρέφειας στην Ελληνική Οικονομία.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.