Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Posted by at 3 January, at 14 : 25 PM Print

    
    

Ελληνοαµερικανοί στην εκστρατεία Τραµπ

 

ΜΕΡΙΚΟΙ Ελληνοαµερικανοί έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία της Αµερικής, µε πρώτο τον Πρόεδρο του Ρεπουµπλικανικού κόµµατος Reince Priebus, ο οποίος διορίστηκε στην σπουδαιότατη θέση του αρχηγού του επιτελείου του νέου Προέδρου. Η µητέρα του είναι Ελληνίδα και ο πατέρας του Γερµανός, µιλά καλά ελληνικά, επισκέπτεται την Ελλάδα, όταν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον εκκλησιάζεται στην Αγία Σοφία και στο γραφείο του βρίσκεται το λειτουργικό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Άλλοι δύο Ελληνοαµερικανοί έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουµπλικανού κόµµατος. Είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής. Γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Πριν τον επιλέξει ο Ντόναλντ Τραµπ, ο κ. Παπαδόπουλος κατείχε θέση συµβούλου στην προεκλογική καµπάνια του Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποχώρησε ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ντ. Τραµπ.

Ο George Girigos από την Φλόριδα ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του κ. Τραµπ σε όλη τη χώρα.

 

 

Περί “πλατφόρµας” Ελληνισµού Διασποράς

 

ΣΕ συνέντευξή του στο “Βήµα της Κυριακής”, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουµπλής, είπε ότι την ανθρωπογεωγραφία του Ελληνισµού της Διασποράς αποτυπώνει η κυβέρνηση µε στόχο να απελευθερωθούν αναξιοποίητες δυνάµεις στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Στα σκαριά βρίσκεται η δηµιουργία µιας ψηφιακής πλατφόρµας όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των Ελλήνων επιστηµόνων και επιχειρηµατιών που ζουν στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας σε επίπεδο οικονοµικό αλλά και εθνικό. Πρόκειται για την “πλατφόρµα της Διασποράς”.

Είπε µεταξύ άλλων ο υπουργός:

“Θα καταγράψουµε σε µια πλατφόρµα όλα τα ονόµατα και τα email των Ελλήνων της Διασποράς, το επιστηµονικό δυναµικό και τους επιχειρηµατίες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει εικόνα και στοιχεία όλου του Ελληνισµού της Διασποράς. Στόχος είναι να υπάρξει επαφή µε την πατρίδα και να ενεργοποιήσουµε αυτό το δυναµικό τόσο για ζητήµατα αναπτυξιακά της Ελλάδας όσο και για τα εθνικά ζητήµατα”.

Δεν µας αρέσει καθόλου αυτή η ιδέα της πλατφόρµας. Μάλλον πρόκειται για το βόλεµα µερικών ηµετέρων και την δαπάνη µερικών δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ για την συγκέντρωση στοιχείων τα οποία δεν εξηγεί ο υπουργός πώς µπορούν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονοµίας.
Ίσως πρόκειται και για µια ακόµη απόπειρα πολιτικού ελέγχου και επηρεασµού της Οµογένειας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτό απέβλεπε και η δηµιουργία του Συµβουλίου Αποδήµου Ελληνισµού (ΣΑΕ) που δηµιούργησε το ΠΑΣΟΚ µε αποτέλεσµα την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσµα υπέρ της χώρας.

 

 

Μεγάλη δωρεά του Στάθη Βαλιώτη

 

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ που προκόβουν µε την σκληρή εργασία και το επιχειρηµατικό τους ταλέντο διαπρέπουν και για τις δωρεές τους σε πολιτιστικά, θρησκευτικά και άλλα ιδρύµατα. Και µεταξύ αυτών είναι ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης, που τον περασµένο µήνα δώρισε 10 εκατοµ. δολ. στον Οίκο Ευγηρίας Αγίου Μιχαήλ για την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο δείπνο του Saint Michael’s Home στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Στην φωτογραφία το ζεύγος Βαλιώτη µε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δηµήτριο και τον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, πρόεδρο του ιδρύµατος.

 

 

Και άλλα καλά νέα για την Οικονοµία ΗΠΑ

 

ΑΝ και δεν µας αρέσει ο Πρόεδρος Οµπάµα, είµαστε υποχρεωµένοι να σηµειώσουµε ότι η δηµοτικότητά του που είχε κατέβει σε πολύ µικρούς αριθµούς, τον περασµένο µήνα είχε φτάσει στο 57%. Ελάχιστοι Πρόεδροι τελείωσαν την θητεία τους σε τέτοιο υψηλό επίπεδο και αυτό δεν θα πρέπει να είναι άσχετο µε την συνεχώς βελτιούµενη οικονοµία της χώρας.

Τον Οκτώβριο, βρήκαν δουλειά 161.000 εργαζόµενοι. Το ποσοστό της ανεργίας µειώθηκε στο 4,9%, όπως ήταν πριν την κρίση, το 2008 όταν άρχισαν να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι τιµές των ακινήτων άρχισαν να βυθίζονται, οι απολαβές των εργαζοµένων να περικόπτονται και τα δάνεια από τις τράπεζες να γίνονται πολύ πιο δύσκολα.

Αλλά και τα άλλα οικονοµικά δεδοµένα είναι ενθαρρυντικά. Οι ωριαίες απολαβές ανέβηκαν κατά 2-8% σε σύγκριση µε το 2015. Επισηµαίνονται η σταθερή αύξηση των µισθών, η µείωση του αριθµού των αποθαρρηµένων και υποαπασχολούµενων εργαζοµένων και η επιστροφή στην εργατική δύναµη των προηγµένης ηλικίας ανδρών και γυναικών.

Τέλος, ας σηµειωθεί ότι η δηµοτικότητα του Κογκρέσσου κατρακύλησε στο 15%. Οι πολίτες είναι βαθύτατα απογοητευµένοι από τους νοµοθέτες και της Βουλής και της Γερουσίας.

 

 

Η 13η Έκθεση Τροφίµων Victory Food

 

Ο πρόεδρος της Victory Foods Mike Tyras, στο κέντρο, στην κύρια είσοδο του πολυτελούς Royal Regency Hotel µε στελέχη και υπαλλήλους της εταιρίας Victory Foods. Ο αδελφός του Κώστας διακρίνεται όρθιος τρίτος από δεξιά.

 

ΟΛΟ και περισσότερες βιοµηχανίες και εταιρίες παραγωγής και διανοµής τροφίµων για τα εστιατόρια µετέχουν στην έκθεση που οργανώνει κάθε χρόνο η Victory Foods των αδελφών Μιχάλη και Κώστα Τυρά, µια από τις µεγαλύτερες στο είδος της στην µητροπολιτική Νέα Υόρκη.

Στην εφετινή, 13η στη σειρά έκθεση, στο ξενοδοχείο Royal Regency του κ. Κώστα Παξού, προσήλθαν εκατοντάδες οµογενείς εστιάτορες από την Νέα Υόρκη, Ν. Τζέρσεϋ και το Κονέκτικατ και έβαλαν παραγγελίες σε πολύ χαµηλές τιµές. Οι δυο αδελφοί είναι επίσης ιδιοκτήτες της µεγάλης αποθήκης εφοδιασµού εστιατορίων Food Festival Depot στο Bronx.

 

 

Ένας διορισµός…

 

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ σχολιογράφος της “Καθηµερινής” και συνεργάτης µας, Πάσχος Μανδραβέλης έγραψε ότι ο Οργανισµός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών είναι βαθιά προβληµατικός. Κυκλοφορούν 1.070 λεωφορεία, ενώ άλλα 1.100 είναι ακινητοποιηµένα λόγω ελλείψεως συντηρήσεως. Δύο στα τρία οχήµατα δεν έχουν ασφαλή ελαστικά και οι ζηµιές του Οργανισµού το 2015 έφθασαν στα 100 εκατοµµύρια ευρώ.

Για να λύσει τα προβλήµατα αυτά, προσελήφθη µια κυρία επιµελήτρια… µουσικής…

 

 

Τιµήθηκε ο τσαίρµαν της Pan Gregorian NJ

 

Η Pan Gregorian ΝJ τίµησε τον περασµένο µήνα τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συµβουλίου κ. Γιάννη Σακελλάρη για τις υπηρεσίες του προς την εταιρία. Στην φωτογραφία, ο τιµηθείς κρατώντας εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ που του πρόσφερε το Φιλανθρωπικό Ίδρυµα της εταιρίας στην ετήσια χοροεσπερίδα του. Στο πλάι του, η σύζυγός του κα Ζωή Σακελλάρη κρατώντας τιµητική αναµνηστική πλάκα. Ο κ. Σακελλάρης είναι τσαίρµαν της Pan Gregorian NJ τα τελευταία 17 χρόνια. Στην φωτογραφία κάτω, ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύµατος James Logothetis στο βήµα.

 

 

Η “Χρυσή Αυγή” υπέρ του Ντόναλντ Τραµπ

 

ΣΤΗΝ Ελλάδα, η κοινή γνώµη, τα µέσα ενηµερώσεως και τα πολιτικά κόµµατα είχαν ταχθεί υπέρ της Χίλαρη Κλίντον και το Δηµοκρατικό Κόµµα, όπως γίνεται σε όλες τις αµερικανικές εκλογές. Εξαίρεση αποτέλεσε το ακροδεξιό κόµµα της Χρυσής Αυγής που υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραµπ µε αγορεύσεις στην Βουλή και συνεντεύξεις στελεχών του. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασµα από σχόλιο στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής:

“Ακόµα δεν µπορεί το κατεστηµένο της Αµερικής να χωνέψει την ήττα του από τον πατριώτη Ντόναλντ Τραµπ και ξαµόλησε στους δρόµους τα σκυλιά του, που γαυγίζουν για να σιαχτεί ο Τραµπ µε το “καληµέρα” και να συµµορφωθεί στις υποδείξεις του! Έτσι, συλλαλητήρια µετ’ επεισοδίων και προσβολών στην αµερικανική σηµαία (ή την βάζουν ανάποδα ή την καίνε…) γίνονται σε τουλάχιστον δέκα πόλεις, µε επίκεντρο βεβαίως την Νέα Υόρκη (κατά άλλους “New Jew”). Τα συνθήµατα που κυριαρχούν στα συλλαλητήρια των λυσσασµένων σκυλιών του κατεστηµένου είναι τα εξής: “Όχι στον Τραµπ, όχι στην Κου Κλουξ Κλαν, όχι σε µια φασιστική Αµερική” (“No Trump, no KKK, no fascist USA”), “Αυτός δεν είναι ο δικός µας πρόεδρος”, “Αγαπάµε να µισούµε τον Τραµπ”, “Φύγε Ντόναλντ Τραµπ, ρατσιστή, σεξιστή και οµοφοβικές” και άλλα παρόµοια.”

 

 

Εξοντωτική φορολογία και για το 2017

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ φορολογικά βάρη σηκώνουν οι Έλληνες. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Κοµισιόν που αποτυπώνονται σε πίνακες που συνοδεύουν τις φθινοπωρινές εκτιµήσεις της, οι φοροεπιβαρύνσεις έχουν φθάσει τα 65,7 δισ. από 64 δισ. το 2015.

Όπως σηµειώνει η Ηµερησία, τα στοιχεία αυτά, αποκαλύπτουν ότι το φορολογικό βάρος αυξήθηκε φέτος στο 37,6% του ΑΕΠ, από το 36,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2015 και το 35,5% του ΑΕΠ το 2014.

Από το επόµενο έτος ξεκινά η αποκλιµάκωση των φορολογικών βαρών τα οποία ως ποσοστό του ΑΕΠ µειώνονται οριακά στο 37,5% του ΑΕΠ το 2017 και στο 36,8% του ΑΕΠ τα έτη 2017 και 2018. Η µείωση αυτή, συνδέεται µε την αύξηση του ΑΕΠ την επόµενη διετία κατά 3,6% το 2017 και κατά 4,3% το 2018.

Έως τότε όµως, νέο κύµα φόρων έρχεται από τον Ιανουάριο:

Καύσιµα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.

Τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού.

Καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόµενο και εγχωρίως παραγόµενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ.

Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε µηνιαίο ή διµηνιαίο λογαριασµό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

ΦΠΑ στα νησιά: Στο τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί µέχρι σήµερα σε ορισµένα νησιά.

 

 

Μην στέλνετε επιταγές, δεν τις εξαργυρώνουν!

 

ΟΣΟΙ οµογενείς θέλουν να βοηθήσουν τους συγγενείς τους στην Ελλάδα στέλνοντας τους µια επιταγή, ας το ξεχάσουν. Οι συγγενείς τους δεν θα µπορέσουν να εξαργυρώσουν την επιταγή αυτή σε καµιά ελληνική ή ξένη τράπεζα. Αλλά και καµιά τράπεζα δεν εξαργυρώνει χαρτονοµίσµατα δολλαρίων σε ευρώ εάν δεν έχετε λογαριασµό. Περισσότερες πληροφορίες δίνει το άρθρο της Ευγενίας Τζωρτζή στην “Καθηµερινή”:

Παρελθόν αποτελούν από τα τέλη Μαΐου οι επιταγές σε δολάρια ΗΠΑ, οι οποίες δεν γίνονται πλέον δεκτές προς εξαργύρωση από τις ελληνικές τράπεζες. Η απαγόρευση δεν αφορά µόνο τις ελληνικές τράπεζες, αλλά όλες τις µεγάλες τράπεζες που λειτουργούν εκτός ΗΠΑ, όπως η Deutsche Bank, και οι οποίες εκκαθαρίζουν τις επιταγές για λογαριασµό και των ελληνικών τραπεζών. Αποτέλεσµα αυτής της απαγόρευσης είναι όσες επιταγές κυκλοφορούν σήµερα σε δολάρια να µην µπορούν να εξαργυρωθούν, δηµιουργώντας πλήθος προβληµάτων κυρίως για τις επιχειρήσεις.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.