Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

Posted by at 3 August, at 14 : 03 PM Print

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο

 

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ προσπάθεια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού ναυάγησε τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου στην Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, μετά από μία σκληρή διπλωματική μάχη τεσσάρων ημερών.

Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους, ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοικτό».

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι κατηγόρησαν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι είναι υπαίτιος για το ναυάγιο και έκαναν λόγο για σχέδιο Β και Γ που θα βάλουν σε ισχύ, χωρίς να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.

 


 

Απερρίφθη το Τριπόσωπο για το Σικάγο

 

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ Πατριαρχείο, με μία πρωτοφανή απόφαση, ακύρωσε το Τριπρόσωπο που απέστειλε στο Φανάρι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την πλήρωση της χηρεύουσας θέσης της Μητροπόλεως του Σικάγου.

Το Τριπρόσωπο, με ψήφους 7 επί 8 ψηφισάντων (πλην του Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου) πρότασσε την εκλογή του Επισκόπου Ζήλωνος κ. Σεβαστιανού σε Μητροπολίτη Σικάγου.

Είναι η πρώτη φορά που το Πατριαρχείο προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι μέχρι τώρα εφάρμοζε την άγραφη παράδοση και τακτική, εκλέγοντας εκείνον ο οποίος συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους στο τριπρόσωπο.

 


 

Αισιόδοξη η Νικόλ Μαλλιωτάκη

Η ΝΙΚΟΛ Μαλλιωτάκη, είναι η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης. Η κ. Μαλιωτάκη είναι πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλυν και του Στάτεν Αϊλαντ.

Η Ελληνοαμερικανίδα πολιτικός, με καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης, θα διεκδικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου το δημαρχιακό θώκο της Νέας Υόρκης με αντίπαλο το νυν δήμαρχο Μπιλ Ντε Μπλάζιο.

Στη διάρκεια εκδήλωσης για την ενίσχυση της προεκλογικής της εκστρατείας δήλωσε:

“Θα κερδίσουμε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Εχω επισκεφθεί κάθε δημοτικό διαμέρισμα και παντού υπάρχει η ίδια απαίτηση: πρέπει να απαλλαγούμε από το δήμαρχο Μπιλ ΝτεΜπλάζιο. Είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πόλη με το κυκλοφοριακό, τα τρένα, την απουσία μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Ξοδεύουμε χρήματα για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από το να επενδύουμε μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη και τις υποδομές”.

 


 

Ο Τέρενς Κουίκ για τα ομογενειακά

 

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ πως το Φθινόπωρο θα ανοίξουν οι διαδικασίες για την νομοθετική πρωτοβουλία για «…το νέο αυτό-οργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στα διεθνή πρότυπα», εξέφρασε από το Λονδίνο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου Ειδήσεων.

Το Νομοσχέδιο που θα συσταθεί «…θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους για τις παρατηρήσεις τους και μετά θα εισαχθεί στη Βουλή».

Στη συνέχεια ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στην ψήφο των ομογενών και την εκπροσώπησή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, παρατηρώντας πως πέρα από τις συζητήσεις την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Διασποράς το θέμα «απασχολεί και τον αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κώστα Πουλάκη».

 


 

Μεγάλες ζημιές σε εστιατόριο ομογενή

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ελληνικό εστιατόριο στην «καρδιά» του Μανχάταν – επί της Λεωφόρου Μπρόντγουεϊ μεταξύ της 8ης και 9ης οδού, υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές εξ αιτίας πυρκαγιάς σε πολυόροφο κτήριο. Πρόκειται για το «Bully’s Deli» (1988) ιδιοκτησίας Ηλία Μπουρέκα.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες προερχόμενες από την Πυροσβεστική έλεγαν πως η φωτιά προκλήθηκε από την κουζίνα του εστιατορίου, εντούτοις ο ιδιοκτήτης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς επισημαίνοντας ότι στο εστιατόριό του δεν υπήρξε ούτε ίχνος φωτιάς. Η φωτιά, είπε, ξέσπασε στον δεύτερο όροφο και κινήθηκε προς τους πάνω ορόφους. Οι ζημιές που υπέστη το εστιατόριο οφείλονται, κατά τον ιδιοκτήτη του, στις τεράστιες ποσότητες νερού που εκτόξευσαν οι αντλίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες.

Παρά ταύτα, ο κ. Μπουρέκας δεν παρέλειψε να επαινέσει για τον ηρωϊσμό τους τούς άνδρες της Πυροσβεστικής που, όπως είπε, πέτυχαν να θέσουν σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο τη φωτιά και δεν υπήρξαν ούτε θύματα και ούτε σοβαρά τραυματισμένοι.

 


 

Πρώην εστιάτορας στο State Department

Ο κ. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΛΟΥΤΣΟΣ, πρώην ιδιοκτήτης για εννέα χρόνια, μέχρι το 2015, του εστιατορίου Fireworks στη Φιλαδέλφεια, διορίσθη βοηθός υπευθύνου για το Πρωτόκολλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής (Deputy to the Chief of Protocol). Ο Μιχάλης είναι γιος του γνωστού στην ομογένεια κληρικού Alex Karloutsos, αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη με έδρα την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη Ν. Υόρκη.

Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος έχει μια πολυσχιδή καριέρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες σχέσεις. Ίδρυσε την Karloutsos Consulting MAK με πελάτες στην Αμερική, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην διοργάνωση της περισυνής Πανορθοδόξου Συνόδου στην Κρήτη, της συνάντησης Πάπα-Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα και της επίσκεψης του Πάπα στην Μυτιλήνη. Το 2014 ήταν chairman της 42ας Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στην Φιλαδέλφεια. Είχε και δικό του ραδιοφωνικό πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη.

Τα καθήκοντα του στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ επρόκειτο να αναλάβει στις 23 Ιουλίου.

 


 

Ο όρκος της πολιτογράφησης

 

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ μετανάστες στην Αμερική από όλο τον κόσμο, μετά μια πενταετία μονίμου παραμονής με την «πράσινη κάρτα» αποκτούν το δικαίωμα να γίνουν Αμερικανοί πολίτες. Και όσοι επιθυμούν, σηκώνουν το δεξί χέρι μαζί με άλλους, μπροστά σε ένα δικαστή και δίνουν τον απαιτούμενο όρκο. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πράξη αλλά δεν είναι πολλοί εκείνοι που καταλαβαίνουν το νόημά της. Γι’ αυτούς, παραθέτουμε εδώ σε μετάφραση, τον όρκο της πολιτογράφησης:

«Διακηρύσσω εδώ με όρκο ότι απολύτως και πλήρως απαρνούμαι και αποκηρύσσω πάσαν νομιμοφροσύνην και αφοσίωσιν προς οιονδήποτε εστεμμένον ή άρχοντα, οιονδήποτε κράτος ή κυβέρνησιν των οποίων υπήρξα μέχρι τούδε υπήκοος ή πολίτης, ότι θα υποστηρίζω και θα υπεραμόνομαι του Συντάγματος και των νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έναντι παντός εξωτερικού ή εγχωρίου εχθρού, ότι θα τηρώ αληθή πίστιν και αφοσίωσιν προς το Σύνταγμα και τους νόμους, ότι θα φέρω όπλα για λογαριασμό των Ην. Πολιτειών οσάκις αυτό επιτάσσει ο νόμος, ότι θα υπηρετώ σε μη-μάχιμες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων των Ην. Πολιτειών οσάκις αυτό επιτάσσει ο νόμος, ότι θα εκτελώ έργα εθνικής σημασίας υπό πολιτικήν διοίκησιν οσάκις αυτό επιτάσσει ο νόμος και ότι αναλαμβάνω τις ανωτέρω δεσμεύσεις οικειοθελώς και χωρίς ουδεμίαν επιφύλαξιν ή πρόθεσιν υπεκφυγής, μάρτυς μου ας είναι ο Θεός».

 


 

Συνταρακτική ιστορία υψίστου πατριωτισμού

 

ΜΕΤΑ την εισβολή και την κατάληψη της πρώτης πατρίδας από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Βουλγάρους, η Αγγλία προχώρησε στον θαλάσσιο αποκλεισμό της χώρας, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από πείνα και ασθένειες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τότε οι “πιατάδες” και οι “Μπρούκληδες”, από τις “λάντζες” μέχρι το Χόλυγουντ, ξεσηκώθηκαν για μια ακόμη φορά και βρέθηκαν στο πλευρό της πρώτης πατρίδας, όπως θα διαβάσει ο αναγνώστης στο άρθρο του καθηγητή Κύρου που δημοσιεύουμε σε άλλη σελίδα. Ξεκίνησαν μιαν απίστευτη εκστρατεία και πέτυχαν κάτι που εθεωρείτο ακατόρθωτο. Έπεισαν το 1942 την Αγγλία να άρει τον ναυτικό αποκλεισμό και τους κατακτητές να δεχθούν την προσέγγιση στον Πειραιά πλοίων από την Αμερική (που δεν είχε ακόμη μπει στον πόλεμο), φορτωμένων με τρόφιμα και φάρμακα. Πρόκειται για μια συνταρακτική ιστορία υψίστου πατριωτισμού που όλοι οι αναγνώστες μας οφείλουν να την πουν στα παιδιά τους και να τα παροτρύνουν να την διαβάσουν όταν σε προσεχείς εκδόσεις μας την δημοσιεύσουμε στα αγγλικά.

Πρόκειται για μια μόνο περίπτωση συμπαράστασης των ομογενών της Αμερικής σε πολέμους, σεισμούς, πείνες, πλημμύρες, προσφυγιές και εθνικές καταστροφές.

 


 

Τραγική η κατάσταση των νέων

 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, οι παππούδες ή άλλοι συγγενείς, στηρίζουν σήμερα οικονομικά το 48% των νέων ηλικίας 18-35 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟσις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι άνεργοι νέοι Έλληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι. Μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες. Ποσοστό 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.

Επίσης, ποσοστό 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά. Το 46% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

 


 

Τα εστιατόρια στην Αμερική

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πάνω από ένα εκατομμύριο εστιατόρια και μαγαζιά που πουλούν φαγητό, με ετήσιες πωλήσεις 779 δισεκ. δολ.

• Στον κλάδο απασχολούνται 14.7 εκατομ. άτομα. Το 2016 δημιουργήθηκαν 1.6 εκατομ. νέες θέσεις.
• Οι απασχολούμενοι σε παντός ειδους εστιατόρια αποτελούν το 10% όλων των εργαζομένων στην Αμερική.
• Οι 9 στους 10 μάναντζερς άρχισαν την σταδιοδρομία τους σαν απλοί υπάλληλοι.
• Οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες εστιατορίων ξεκίνησαν σαν απλοί υπάλληλοι.
• Τα 7 στα 10 εστιατόρια έχουν μόνο έναν ιδιοκτήτη.
• 9 στα 10 εστιατόρια έχουν λιγότερους από 50 υπαλλήλους.

Στοιχεία του National Restaurant Association

 


 

Αναξιόπιστη Κυβέρνηση

 

ΠΛΗΓΜΑ στην αξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνιστά η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων (Government at a Glance), αφού η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνησή τους. Oι άλλες χώρες είναι η Χιλή, η Φινλανδία και η Σλοβενία.

Mόλις το 13% των Ελλήνων απαντά στην έρευνα του ΟΟΣΑ πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 42%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταγράφει χαμηλές επιδόσεις και σε νευραλγικούς τομείς, όπως Παιδεία και Υγεία, ενώ, αντιθέτως, εξαιρετικά υψηλή είναι, όπως προκύπτει από την έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

 


 

Περισσότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις

 

Η ΧΡΟΝΙΑ με τις λιγότερες αποχωρήσεις και τις περισσότερες προσλήψεις στο Δημόσιο την τελευταία τετραετία ήταν το 2016, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης την οποία παρουσίασε η “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2016 καταγράφηκαν 9.810 αποχωρήσεις, έναντι 15.925 αποχωρήσεων το 2015, 28.469 αποχωρήσεων το 2014, 32.072 το 2013 και 29.982 αποχωρήσεων το 2012.

Αντίστοιχα, το 2016 έγιναν 8.211 προσλήψεις έναντι 4.437 προσλήψεων το 2015, 5.349 το 2014 και 2.170 προσλήψεων το 2013.

Για το 2016, το 38,6% των υπαλλήλων που αποχώρησαν ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι περισσότερες αποχωρήσεις, το 24%, αφορούσαν υπαλλήλους μεταξύ 55 και 60 ετών και το 21% υπαλλήλους ηλικίας μεταξύ 60 και 65 ετών.

Όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση της μέσης ηλικίας αποχώρησης από το Δημόσιο. Για το 2016 η μέση ηλικία αποχώρησης διαμορφώθηκε στα 56 έτη. Το 2015, η μέση ηλικία αποχώρησης ήταν τα 54,8 έτη και το 2014 τα 55,3 έτη.

Από τις 9.810 αποχωρήσεις, οι 7.709 οφείλονται σε παραίτηση και παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης, ενώ 1.001 οφείλονται σε απόλυση και απόταξη.

 

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.