Categories

Γεγονότα-Απόψεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

Posted by at 1 September, at 15 : 58 PM Print

Ιδέες στον χώρο της ουτοπίας

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι οι διακηρύξεις του Ρόναλντ Τραµπ για το κλείσιµο των συνόρων µε το Μεξικό και τους παράνοµους µετανάστες αρέσουν σε πολλούς Αµερικανούς ψηφοφόρους.
Αλλά και η πιο πρόχειρη ανάλυση θα καταλήξει στο συµπέρασµα ότι πρόκειται για δηµαγωγικά συνθήµατα που είναι ασυµβίβαστα µε τις δηµοκρατικές αξίες και τις παραδόσεις αυτής της χώρας των µεταναστών.
Σ’ ότι αφορά την ανέγερση τείχους στα σύνορα µε το Μεξικό είναι µια οτοπιστική ιδεά, που την κάνει γελοία η επιµονή του ότι το τείχος θα χτιστεί και µάλιστα ψηλότερο κατά 10 πόδια µε δαπάνη του Μεξικού. Στην συνέχεια του ήρθε µια άλλη σπουδαία ιδέα: Να χτιστεί µε την κατάσχεση των επιταγών που οι εδώ εργαζόµενοι παράνοµοι εργάτες στέλνουν στις οικογένειές τους. Είναι κρίµα που η ανέγερση του τείχους περιελήφθη στο επίσηµο πρόγραµµα του Ρεπουµπλικανικού κόµµατος.
Ο υποψήφιος των Ρεπουµπλικανών µιλά για τον επαναπατρισµό 11 εκατοµµυρίων παράνοµων µεταναστών όσοι οι κάτοικοι της Ελλάδος ή ο πληθυσµός των τριών βαλτικών χωρών, Λατβίας, Λιθουανίας και Εσθονίας. Τέτοια ιδέα για την υποχρεωτική οµαδική µετακίνηση εκατοµµυρίων ανθρώπων έχει να ακουστεί από τον Εµφύλιο στην Καµπότζη, τα στρατόπεδα για τους ΑµερικανοΙαπωνέζους στην Καλιφόρνια και από τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, όταν ο Χίτλερ είχε διατάξει οµαδικές µετακινήσεις σλαβικών πληθυσµών στις υπό κατάληψη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Πώς είναι δυνατή µια τέτοια κολοσσιαία, πολύ δαπανηρή, απαράδεκτης εµπνεύσεως επιχείρηση στην δηµοκρατική Αµερική; Θα δηµιουργηθούν στρατόπεδα συγκεντρώσεως; Ποια µέσα θα διατεθούν για την µεταφορά 11 εκατοµµυρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών; Ποιός θα συµπληρώσει τις θέσεις εργασίας κυρίως στα εστιατόρια και τι θα γίνει µε τα στεγαστικά και άλλα δάνεια των εκτοπιζοµένων; Τι θα γίνει µε τους µαθητές και φοιτητές που χρωστούν στις τράπεζες και θα διακόψουν τις σπουδές τους; Και ποιο Κογκρέσσο θα επιτρέψει τέτοια ανήκουστη βαρβαρότητα;
Πρόκειται για µια από τις ασόβαρες ιδέες του κ. Τραµπ, όπως εκείνη για την απαγόρευση εισόδου µουσουλµάνων στην Αµερική και την µείωση του εθνικού χρέους της Αµερικής µε διαπραγµατεύσεις… µε τους δανειστές.

Τί δεν είπε ο Αρχιεπίσκοπος

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ το µήνυµα του Αρχιεπισκόπου Δηµητρίου για την 4η Ιουλίου, ηµέρα της εθνικής ανεξαρτησίας των Ηνωµένων Πολιτειών. Δεν έγινε καµία αναφορά στον αριθµό 240. Ο κ. Δηµήτριος µίλησε για ελευθερία “εν Χριστώ” ως εξής:
“Η εν Χριστώ ελευθερία µας είναι ελευθερία από την αιχµαλωσία του θανάτου. Η ελευθερία αυτή µας δίδεται ως δώρο από τον Θεό. Μέσα από την δύναµη της αναστάσεώς Του, της δυνάµεώς Του να δηµιουργή και να δίδη ζωή, ο Κύριος µας µάς ελευθερώνει από τα δεσµά του θανάτου στην τέλεια ελευθερία της σωτηρίας.”
Αλλά η ελευθερία που αποκτήθηκε πριν 240 χρόνια, δεν είχε καµιά σχέση µε την “ελευθερία εν Χριστώ”. Ο Ιησούς δεν είχε καµιά ανάµειξη σε αυτήν. Επρόκειτο για πολιτική ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία και ήταν το αποτέλεσµα σκληρών αγώνων των αποίκων εναντίον της Αγγλίας. Χύθηκε πολύ αίµα για να αποκτηθεί η ελευθερία που απολαµβάνουµε σήµερα όλοι µας. Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος παρέλειψε την οποιαδήποτε αναφορά στους ηρωικούς αγωνιστές ή σε εκείνους που µε την σοφία και τον υψηλό πατριωτισµό τους συνέταξαν το Σύνταγµα και την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για δύο αριστουργηµατικά, ιστορικά κείµενα που ενσαρκώνουν τους πόθους για µια ζωή ελεύθερη, ειρηνική και ευτυχισµένη.
Και βεβαίως, δεν υπάρχει στο αρχιεπισκοπικό κείµενο κανένα “ευχαριστώ”, καµία έκφραση ευγνωµοσύνης για την ευκαιρία που δόθηκε στους Έλληνες µετανάστες να προκόψουν και να ιδρύσουν την Εκκλησία της οποίας προΐσταται ο κ. Δηµήτριος.

 

JOHN BRADEMAS

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ετών πέθανε τον περασµένο µήνα ο πρώην βουλευτής για 22 χρόνια και πρόεδρος του Πανεπιστηµίου Νέας Υόρκης John Brademas, ένας από τους πρωταγωνιστές στην προάσπιση των δικαίων της Κύπρου στο Κογκρέσσο.
Ο εκλιπών, γιος ενός Έλληνα µετανάστη εστιάτορα σαν βουλευτής της φιλελεύθερης πτέρυγας του Δηµοκρατικού Κόµµατος ήταν γνωστός ως “Mr. Education” και “Mr. Arts”. Κατέλαβε την τρίτη σπου-δαι-ό-τερη θέση στην ιεραρχία του Δηµοκρατικού Κόµµατος στη βουλή και εισήγαγε σπουδαία νοµοσχέδια για την εκπαίδευση και τις τέχνες.
Δεν εξελέγη το 1980 µε την σαρωτική νίκη των Ρεπουµπλικανών. Τον επόµενο χρόνο ανέλαβε την προεδρία του Πανεπιστηµίου Νέας Υόρκης, το οποίο κατά την δεκαετή θητεία του αναδιοργάνωσε και το ανέδειξε ως ένα από τα πιο περίφηµα πανεπιστήµια της χώρας. Στη συνέχεια εξελέγη Επίτιµος Πρόεδρος του πανε-πιστηµίου, θέση που κράτησε µέχρι τον θάνατό του.
Για ένα διάστηµα ήταν ο πρώτος τον 20ό αιώνα ελληνικής καταγωγής βουλευτής. Ετάχθη κατά της ελληνικής χούντας και πρωτοστάτησε, σε συνεργασία µε τον φιλέλληνα βουλευτή Ben Rosenthal του Queens στην ψήφιση του νόµου που προέβλεπε αναλογία 7-10 στην στρατιωτική βοήθεια προς Ελλάδα και Τουρκία. Αργότερα, µε την συνεργασία του Βουλευτή και στη συνέχεια Γερουσιαστή Πωλ Σαρµπάνη και των άλλων εκλεγέντων, στο µεταξύ ελληνικής καταγωγής βουλευτών, συνεργάστηκε µε τις οµογενειακές οργανώσεις και οµογενείς παράγοντες στην προσπάθεια προβολής των δικαίων της Κύπρου. Αιωνία η µνήµη στον καλό φίλο.

 

Ίσως µετανιώσει κάποια ηµέρα

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ προσκάλεσε τον γερουσιαστή Ted Cruz να µιλήσει στο συνέδριο των Ρεπουµπλικανών και εκείνος εδέχθη. Οι δύο είχανε… “φαγωθεί” στην προεκλογική εκστρατεία. Μεταξύ των άλλων πρωτοφανών προσωπικών επιθέσεων, ο Τραµπ τον αποκαλούσε “ψευδόµενο Τέντι” και “παθολογικό ψεύτη”. Είχε µιλήσει για δηµοσίευµα που ανέφερε ότι ο Κρούζ είχε µερικές ερωµένες στην Ουάσιγκτον. Απείλησε να βγάλει στη φόρα υποτιθέµενα άπλυτα της κυρίας Κρουζ. Και ανέφερε ότι ο ιεροκήρυκας πατέρας του Κρουζ είχε κάποια σχέση µε την… δολοφονία του Προέδρου Κέννεντυ.
Παρά ταύτα, ο κ. Τραµπ προσκάλεσε τον Κρουζ να µιλήσει στο συνέδριο και εκείνος δέχθηκε. Μίλησε εκεί για “ελευθερία” και για πολλά και διάφορα. Δεν είπε ότι θα ψηφίσει τον Τράµπ και αποδοκιµαζόµενος από τους συνέδρους τους κάλεσε να πάνε στην κάλπες τον Νοέµβριο και να ψηφίσουν “κατά συνείδηση”.
Την εποµένη ο κ. Κρουζ δήλωσε “Δεν συνηθίζω να υποστηρίζω άτοµα που κάνουν επιθέσεις κατά της συζύγου µου και τις οικογένειας µου” και πρόσθεσε “Δεν πρόκειται να γίνω δουλοπρεπές σκυλάκι στην προεκλογική εκστρατεία του Τράµπ”, αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσει την Κλίντον όπως είπε.
Ο κ. Τράµπ θα έχει ίσως µετανιώσει για την πρόσκληση του Κρουζ στο συνέδριο. Ίσως κάποτε να µετανιώσει και για το υβρεολόγιο εναντίων όλων των 15 συνυποψήφιων του, οι περισσότεροι των οποίων αρνούνται τώρα να τον υποστηρίξουν. Αυτό το υβρεολόγιο (και εναντίον πολλών άλλων) δεν αποκλείεται να του στοιχίσει την προεδρία.

 

Έπαινοι Τραµπ για τον Ερντογάν!

ΣΕ συνέντευξη του στην N.Y. Times, ο πιθανός επόµενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλάζει ριζικά την εξωτερική πολιτική της χώρας που ακολούθησαν µέχρι σήµερα όλοι οι προκάτοχοί του.
Παρά τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών, δικαστικών, πολιτικών και δηµοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ντόναλντ Τραµπ τόνισε ότι η Αµερική πρέπει να διορθώσει πρώτα τα χάλια της πριν προσπαθήσει να αλλάξει την διαγωγή των συµµάχων της. Είπε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει καµία πίεση στην Τουρκία, επαίνεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν διότι πέτυχε να καταστείλει το πραξικόπηµα και απέφυγε να καταδικάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Ο κ. Τραµπ είπε, επίσης, ότι αν η Ρωσία επιτεθεί εναντίον των Βαλτικών χωρών που έγιναν µέλη του ΝΑΤΟ, θα αποφασίσει τότε αν θα τις βοηθήσει, αφού εξετάσει αν οι χώρες αυτές έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς την Αµερική.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τραµπ προκάλεσαν µεγάλες ανησυχίες στους Ευρωπαίους συµµάχους.
Το σχετικό άρθρο δηµοσιεύεται στη σελίδα 12.

 

Ψέµατα και ανακρίβειες

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που αναφέρονται στο κείµενο που ακολουθεί περιέχονται σε δηµοσιεύµατα του αµερικανικού Τύπου. Δεν πρόκειται για δικές µας κρίσεις και δεν πρέπει να θεωρηθούν ότι εκφράζουν την υποστήριξή µας προς την Hillary Clinton. Το Estiator δεν θα υποδείξει στους αναγνώστες του ποιον να ψηφίσουν για την προεδρία των Ηνωµένων Πολιτειών. Με τα στοιχεία που παραθέτουµε θα βοηθήσουµε τους αναγνώστες µας στην απόφαση που θα λάβουν. Περισσότερα για τον κ. Τράµπ και την κα Κλίντον την οποία δεν εµπιστεύεται το 68% των ψηφοφόρων, θα δηµοσιεύσουµε στο τεύχος του Σεπτεµβρίου. Αρχίζουµε µε τον Ντόναλντ Τραµπ:

Η New York Times σε πρωτοσέλιδο δηµοσίευµα (17 Ιουλίου 2016) γράφει:
“Βάσει ενός βουνού δικαστικών εγγράφων που σχετίζονται µε την καριέρα του κ. Τραµπ, είναι δύσκολο να βρεθεί ένα έργο που άγγιξε χωρίς να προκύψουν κατηγορίες εναντίον του, αθετηµένες υποσχέσεις, ή καθεαυτή απάτη.”
Και αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Όταν κατεδάφιζε ένα µεγάλο κατάστηµα στην Πέµπτη Λεωφόρο του Μανχάταν για την ανέγερση του περίφηµου Trump Tower, χρησιµοποίησε 200 ανειδίκευτους Πολωνούς εργάτες που πληρωνόταν 4 δολλάρια την ώρα και εργαζόταν 7 ηµέρες την εβδοµάδα, 12 ώρες την βάρδια. Με δικαστική απόφαση οι εργάτες αποζηµιώθηκαν τελικά µε 325.415 δολ.
Όταν υπέβαλλε αγωγή και ζητούσε αποζηµίωση για δυσφήµιση κατά του συγγραφέα ενός βιβλίου, ο κ. Τραµπ ισχυρίστηκε ότι έχασε ένα ντηλ µε µια οµάδα Ιταλών που θα του απέδιδε κέρδος εκατοµµυρίων δολλαρίων. Και ότι, εξαιτίας του βιβλίου, δεν έκλεισε συµφωνία µε µια οµάδα Ρώσων επενδυτών για την ανέγερση ξενοδοχείου. Είχε όµως… ξεχάσει τα ονόµατα των ενδιαφεροµένων Ιταλών και Ρώσων και η αγωγή του εναντίον του συγγραφέα απερρίφθη από τον δικαστή.
Σύµφωνα µε το ίδιο δηµοσίευµα των New York Times, ο κ. Τραµπ είχε ισχυριστεί σε συνέντευξή του στον Larry King, στην τηλεόραση, ότι πληρώθηκε µε ένα εκατοµµύριο δολ. για µια οµιλία του, ενώ στην πραγµατικότητα είχε πληρωθεί 400.000 δολ. Όταν το 2004 είχε δηλώσει σε τράπεζα περιουσία 3,5 δισ. δολ. για να λάβει ένα δάνειο, η τράπεζα βρήκε ότι η πραγµατική περιουσία του ήταν το ένα τέταρτο του ποσού αυτού.
Για την εγγραφή µέλους στο Golf Club του Τραµπ στο Westchester, NY, είχε δηλώσει ότι στοιχίζει 300.000 δολ., ενώ η πραγµατική τιµή ήταν 200.000 δολ.
Για ένα ξενοδοχείο του στο Las Vegas ο κ. Τραµπ είχε δηλώσει ότι “ξεπούλησε” και τα 1.282 διαµερίσµατα, ενώ τα 300 ήταν απούλητα όταν έκανε την δήλωση. Όπως προσθέτουν οι New York Times, µια ειδική εταιρία που ελέγχει την ακρίβεια των δηλώσεων πολιτικών είχε βρει 34 ψευδείς ανακοινώσεις του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ.
Μέχρι την 1η Ιουλίου η Washington Post από έλεγχο ακριβείας που είχε διενεργήσει για 46 δηλώσεις του κ. Τραµπ έδωσε το 70% από αυτές την χει-ρότερη βαθµολογία για ανακρίβεια.
Η New York Times αναφέρεται σε δήλωση του γνωστού µεγιστάνα καζίνων στο Las Vegas, Steve Wynn, για τον Ντόναλντ Τραµπ µε τον οποίο είχε συνεργαστεί. Η δήλωσή του προς το περιοδικό New York έχει ως εξής:
“Οι δηλώσεις του σε άτοµα όπως εσείς, ανεξάρτητα αν αφορούν τους δυο µας, τα έργα µας, τα κίνητρα µας, τις επιδιώξεις µας, την δική του πραγµατικότητα, ή το δικό του µέλλον που έχετε δει τόσα χρόνια, δεν έχουν σχέση µε την αλήθεια ή την πραγµατικότητα.”
Όπως έγραψε η εφηµερίδα USA Today, τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν εναντίον του ή από τον κ. Τράµπ εναντίον άλλων, 3.500 µηνύσεις. Εκκρεµούν 50 αγωγές µεταξύ των οποίων εκείνες που αφορούν το Trump University. Μηνύσεις µερικών που φοίτησαν στο “πανεπιστήµιο” αυτό θα δικαστούν στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια. Οι µηνυτές ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για απάτη και ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήµατα που πλήρωσαν, περί τις $35.000 ο καθένας.
Σύµφωνα µε προηγούµενο δηµοσίευµα των N.Y. Times ο Ντόναλντ Τραµπ έπαιρνε χρήµατα από τα καζίνα του στο Ατλάντικ Σίτυ για να πληρώσει άλλα δάνεια, ή να τα χρησιµοποιήσει για άλλες επιχειρήσεις. Με τις πτωχεύσεις που είχε κηρύξει, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι τα χρήµατα που είχαν επενδύσει σε µετοχές των καζίνων του, ενώ προµηθευτές των καζίνων έµειναν απλήρωτοι. Μερικές επιχειρήσεις έχασαν χρήµατα και άλλες αναγκάστηκαν να κλείσουν.

 

Η ψήφος των αποδήµων

ΓΙΝΕΤΑΙ και πάλι πολύς λόγος για την ψήφο των αποδήµων. Η Ν. Δηµοκρατία κατέθεσε σχετικό νοµοσχέδιο. Η κυβέρνηση είναι τώρα αντίθετη, προφασιζόµενη διάφορες τεχνικής φύσεως δυσκολίες. Φοβάται την ψήφο των αποδήµων.
Το Estiator έχει ταχθεί από την αρχή αρνητικά και διατυπώσαµε πολύ λογικά επιχειρήµατα. Διότι έτσι που παρουσιαζόταν το θέµα, θα είχαµε το σχετικό δικαίωµα όλοι οι εκτός Ελλάδος οµογενείς, συµπεριλαµβανοµένων εκείνων που είχαν γίνει πολίτες άλλων χωρών και τα παιδιά τους.
Έτσι που προτείνεται τώρα, δικαίωµα ψήφου θα έχουν µόνο οι ήδη εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδος και όσοι θελήσουν να εγγραφούν τώρα. Με την προϋπόθεση αυτή οι αντιρρήσεις µας γίνονται αµφιβολίες, διότι µειώνεται το ενδεχόµενο προέκτασης των προεκλογικών αγώνων στα ανά τον κόσµο κέντρα οµογενών.
Στο µεταξύ, στις συζητήσεις για την ψήφο των εκτός Ελλάδος διατυπώνονται διάφορες µη σοβαρές απόψεις, όπως η αντιπροσώπευσή τους στη Βουλή, η δηµιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήµων, ο καθορισµός αριθµού βουλευτών για τους απόδηµους, κ.λπ.
Με την πρόταση της Ν. Δηµοκρατίας οι οµογενείς θα ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία, αλλά και αυτό δεν βοηθά όσους ζουν σε αποµακρυσµένες περιοχές από τα ελάχιστα προξενεία.
Τελικά, µόνο η µέθοδος της επιστολικής ψήφου, την οποία εφαρµόζουν πολλά άλλα κράτη, είναι καλά να στοχευθεί.

 

Κίνδυνος διαίρεσης της οµογένειας

ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές διατυπώσει την άποψη ότι το θέµα της ψήφου των αποδήµων µε την κοµµατική δραστηριότητα στον εδώ οµογενειακό χώρο, θα δι-αιρούσε την οµογένεια. Οι εξελίξεις δι-καιώνουν τις προγνώσεις µας.
Η American Hellenic National Council µε ανακοίνωσή της που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Βασίλης Ματαράγκας, επικρίνει δριµύτατα την πρωτοβουλίων δύο οµοσπονδιών να συγκαλέσουν συγκέντρωση για την ψήφο των αποδήµων. Πρόκειται για την Οµοσπονδία Ελληνοαµερικανικών Σωµατείων Μείζονος Ν. Υόρκης και της Οµοσπονδίας ιατρικών συλλόγων Βορείου Αµερικής που οργάνωσαν την συγκέντρωση χωρίς να καλέσουν την HANC στην οποία ανήκει η Οµοσπονδία Ν. Υόρκης.
Η ανακοίνωση της Hellenic American National Council αναφέρει:
“Η ψήφος στους Οµογενείς’ είναι σοβαρή υπόθεση, αφορά την Οµογένεια και δεν πρέπει να είναι αντικείµενο αυτοπροβολής φιλόδοξων, που κινούνται ατοµικά, ανεύθυνα, αντιδηµοκρατικά και έξω από τα πλαίσια της συλλογικής δραστηριότητας (χωρίς έγκριση Συµβουλίων ή Συνελεύσεων, των Οργανώσεών τους)”.
Και προσθέτει: “Συνιστούµε στις Οργανώσεις-µέλη µας (Οµοσπονδίες, παν Ενώσεις κ.ά.) να ΜΗΝ υπογράψουν οποιοδήποτε “ψήφισµα” περί ψήφου ή άλλο συναφές δεσµευτικό κείµενο υπερφιλόδοξων (που κινούνται προσωπικά-διασπαστικά), το οποίο θα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση, στα Κόµµατα Ελλάδος, επειδή διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν το 501(c)(3) και να έχουν νοµικές συνέπειες στις ΗΠΑ.
Η ίδια οργάνωση τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου ως εξής:
“Σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο Σύνταγµα της Ελλάδας, αφού το δικαίωµα οι Οµογενείς να ψηφίζουµε στην Ελλάδα το έχουµε ήδη (αρκεί να ταξιδέψουµε στην Ελλάδα για να ψηφίσουµε), η απαίτησή µας, ως Οµογενείς (και Έλληνες πολίες), να είναι µία και µόνο µία: Επιστολική ψήφος, σε όσους είναι εγγεγραµµένοι σε Δηµοτολόγιο στην Ελλάδα, δηλ. στους απόδηµους Έλληνες που ήδη έχουν δικαίωµα ψήφου.

 

Τιµή στον Νίκο Μούγιαρη

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Βραβείο “2016 Capital Link CSK Leadership Award” απονεµήθηκε στον διακεκριµένο Οµογενή κ. Νίκο Μούγιαρη, ως αναγνώριση της πολύπλευρης προ-σφοράς και φιλανθρωπικής του δράσης στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Οµογένεια.
Επιχειρηµατίας και φιλάνθρωπος, ο κ. Μούγιαρης είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύ-µβουλος της Mana Products, Inc., µιας από τις παγκοσµίου κύρους κορυφαίες εταιρίες παραγωγής και ανάπτυξης καλλυντικών. Ιδρύθηκε το 1975 µε κεφάλαιο µόλις $6.000 που ο Νίκος Μούγιαρης δανείστηκε από τον αδελφό του. Η Mana Products, Inc. απασχολεί πάνω από 1.000 άτοµα και είναι εταίρος σε πολλές από τις µεγαλύτερες και παγκοσµίως αναγνωρίσιµες µάρκες οµορφιάς στον κόσµο.
Ο Νίκος Μούγιαρης είναι υποστηρικτής πολλών φιλανθρωπιών και άλλων προσπαθειών. Είναι ιδρυτής του Συµβουλίου Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council, HALC), µιας επαγγελµατικής οργάνωσης που έχει ως σκοπό την ενδυνάµωση της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωµένες Πολιτείες και κατ’ επέκταση και σε κάθε άλλη χώρα όπου υπάρχουν Έλληνες της Διασποράς.
Ο κ. Μούγιαρης είναι ευεργέτης τόσο του ιδρύµατος “Malaika” που βοηθά να µορφωθούν νεαρά κορίτσια στο Κονγκό, όσο και της οργάνωσης “Paradise 4 kids”, που παρέχει τροφή, εκπαίδευση και ρουχισµό σε εκατοντάδες ορφανά παιδιά από τον ιό Έµπολα στη Σιέρα Λεόνε. Ταυτόχρονα ο κ. Μούγιαρης ασχολείται και µε πολλές άλλες οργανώσεις των οποίων το έργο έχει ως στόχο “να κάνει τη διαφορά στον κόσµο” και έχει λάβει πολλές τιµητικές διακρίσεις, όπως το Μετάλλιο τιµής του Έλλις Άιλαντ.

 

PanHellenic Scholarship Foundation

PANHELLENIC-w

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Γιάννης Βαλσάµας κατά την οµιλία του στο βήµα.

 

PANHELLENIC2-w

Η Χριστίνα Φιτσαλός, φοιτητρια στο Wesleyan University, παραλαµβάνει την Υποτροφία της από τον Πρόεδρο του Ιδρύµατος Robert Buhler.
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ PanHellenic Scholarship Foundation, τον περασµένο µήνα, διοργάνωσε την τελετή απονοµής υποτροφιών και βραβείων για το 2016 στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, στο Σικάγο. Πάνω από 500 άτοµα παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπου το Ίδρυµα επίσης µνηµόνευσε τον Ιδρυτής της, τον αείµνηστο Χρήστο Τοµαρά. Το Ίδρυµα εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωµοσύνη του στους δωρητές των υποτροφιών του και σε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, για την υποστήριξή τους, τη γενναιοδωρία, και την αφοσίωση στην αποστολή τους. Το Ίδρυµα εξέφρασε, επίσης, πολλές ευχαριστίες στους εταιρικούς χορηγούς της εκδήλωση, οι οποίοι βοήθησαν να γίνει δυνατή η εκδήλωση.

 

Επανεξελέγη ο Πέτρος Γαλάτουλας

ΣΤΙΣ πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συµβουλίου της Οµοσπονδίας Ελληνοαµερικανικών Συλλόγων Νέας Υόρκης, πρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Πέτρος Γαλατουλας. Τα άλλα µέλη του Συµβουλίου είναι: Βασίλιος Γκουρνέλος, Α’ Αντιπρόεδρος, Νοµική Καστανά, Γενική Γραµµατέας, Αθανάσιος Αρώνης, Ταµίας, Κλεάνθης Μεϊµαρόγλου, Β’ Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Καλέργιος, Γ’ Αντιπρόεδρος, Άρης Κουρκουµέλης Esq , Δ’ Αντιπρόεδρος, Βασίλειος Πετράτος Ph.D., Γραµµατέας, Κική Χρυσοµαλλίδης Esq, Α’ Αναπληρωτής Γραµµατέας, Μιχάλης Κοκόλης DDS, Β’ Αναπληρωτής Γραµµατέας, Κώστας Λαµπρόπουλος, Αναπληρωτής Ταµίας, Πήτερ Σταθάκος, Δηµόσιες Σχέσεις, Γιάννης Πηγής, Γραµµατέας Τύπου. Μέλη Διοικητικού Συµβουλίου: Στέφανος Αµανατίδης, Άµπυ Κατέχης, Βασίλειος Εγγλέζος, Δηµήτριος Καλαµαράς Esq, Χριστίνα Κωστακής, Γιάννης Νικολόπουλος, Απόστολος Τραµπάκουλος, Χρήστος Βουρνάς, ο Βασίλης Σταθάκος, Επίτιµος Πρόεδρος. Νοµικοί Σύµβουλοι Γιάννης Σπυριδάκης Esq και Μάµη Σταθάτος Esq.

 

Ελάι Βιζέλ: Να µην ξεχαστεί το Ολοκαύτωµα

makrias-w

Ο Ελάι Βιζέλ ανάµεσα στον εκδότη του Estiator κ. Π. Μακριά, αριστερά, και τον αείµνηστο Dr. Chris Philip που τον είχαν συναντήσει στο Πανεπιστήµιο της Σορβώνης πριν 15 χρόνια. Ο αείµνηστος Χριστόφορος είχε διατελέσει για πολλά χρόνια Διοικητής του Τάγµατος των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, το οποίο είχε τιµήσει τον Ελάι Βιζέλ σε µια ετήσια χοροεσπερίδα της οργανώσεως.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ τον περασµένο µήνα σε ηλικία 87 ετών, ο διάσηµος δηµοσιογράφος και συγγραφέας Ελάι Βιζέλ, γνωστός σ’ όλο τον κόσµο για τα βιβλία του για την µαρτυρική ζωή του στο Άουσβιτς και την βράβευσή του µε το βραβείο Νοµπέλ. Ο εκλιπών είχε αφιερώσει την ζωή του στην υπεράσπιση της µνήµης του Ολοκαυτώµατος.
Ο Βιζέλ γεννήθηκε στην Ρουµανία και λόγω της εβραϊκής του θρησκείας εστάλη στο Άουσβιτς µε τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε εκεί, ενώ η µητέρα του και η µικρότερη αδελφή του δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Το 1963 έγινε Αµερικανός υπήκοος. Για να µη ξεχαστεί η συστηµατική εξόντωση έξι εκατοµµυρίων ανθρώπων και για να προωθήσει την κατανόηση µεταξύ των λαών, αυτός ο “αγγελιοφόρος της ανθρωπότητος” όπως χαρακτηρίστηκε από την επιτροπή του βραβείου Νοµπέλ, δηµιούργησε το Ίδρυµα Βιζέλ για την ανθρωπότητα. Ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωµάτων µε µεγάλο κύρος διεθνώς, έδωσε µάχες µε έµφαση στα παιδιά.
Για πολλά χρόνια, ο Ελάι Βιζέλ κατείχε την έδρα των ανθρωπιστικών επιστηµών στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης και δίδαξε στο Πανεπιστήµιο της Σορβώνης, όπου είχε φοιτήσει.

 

Τι θα πει Αµερική

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ περιθώρια δεν µας επέτρεψαν να ασχοληθούµε µε τα Συνέδρια των δυο κοµµάτων. Σηµειώνουµε όµως ότι ο λόγος που εξεφώνησε η πρώτη κυρία της Αµερικής Μισέλ Οµπάµα στο Συνέδριο των Δηµοκρατικών στην Φιλαδέλφεια, ήταν ο σηµαντικότερος, όπως δήλωσαν Δηµοκρατικοί και ρεπουµπλικάνοι.
Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το εξής απόσπασµα:
“Ξυπνώ κάθε πρωί σε ένα σπίτι που χτίστηκε από σκλάβους. Και βλέπω τις κόρες µου, δυο ωραίες, έξυπνες µαύρες γυναίκες να παίζουν µε τους σκύλους τους στην αυλή του Λευκού Οίκου”.
Αυτό θα πει Αµερική! Και πρόσθεσε η κα Οµπάµα:
“Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ ότι αυτή η χώρα δεν είναι µεγάλη, ότι κάπως χρειαζόµαστε να την κάνουµε µεγάλη ξανά. Διότι αυτή είναι ήδη η µεγαλύτερη χώρα στον κόσµο”.

 

Ίσως το πληρώσουν ακριβά οι Άγγλοι

AGGLOI-w

Η ΑΠΟΦΑΣΗ των Άγγλων να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως τους στοιχίσει πολύ ακριβά. Αυτό κατάλαβαν και παραδέχονται πολλοί που ψήφισαν υπέρ της εξόδου. Εκατοµµύρια µετανιωµένων και µη, υπέγραψαν διακήρυξη ζητώντας νέο δηµοψήφισµα.
Η αναπάντεχη απόφαση προκάλεσε παγκόσµια αναστάτωση. Κατρακύλησαν οι µετοχές σε όλα τα χρηµατιστήρια του κόσµου, υποβαθµίστηκε η οικονοµία του Ηνωµένου Βασιλείου από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τράπεζες και επιχειρήσεις είναι έτοιµες να µετακοµίσουν στην Φρανκφούτη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Και µεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί για το µέλλον της χώρας.
Χάος δηµιουργήθηκε στα δυο µεγάλα κόµµατα µε την παραίτηση του Πρωθυπουργού Κάµερον και τον αναβρασµό στο Εργατικό Κόµµα. Η Σκωτία, που ψήφισε υπέρ της παραµονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει ξεχωριστή συµφωνία, ενώ γίνεται λόγος για νέο δηµοψήφισµα για ανεξαρτησία από την Αγγλία. Γίνονται προγνώσεις και εκφράζονται ελπίδες ότι κατά την διάρκεια της διετίας διαπραγµατεύσεων για το διαζύγιο της Αγγλίας από την Ευρώπη, θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να παραµείνει. Φαίνεται ότι αυτή θα είναι η καλύτερη λύση για όλους, και περισσότερο για την Αγγλία πριν κοµµατιαστεί στα δύο. Σε µια τέτοια περίπτωση θα στερηθεί τους τίτλους του “Ηνωµένου Βασιλείου” και της “Μεγάλης Βρετανίας”.

 

Η έκδοση Ιουλίου

ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ σηµειώνουµε και ευχαριστούµε για τους επαίνους και τα καλά λόγια πολλών αναγνωστών για το τεύχος του Ιουλίου που ήταν αφιερωµένο στα γενέθλια της Αµερικής. Εντύπωση προκάλεσε το εξώφυλλο και οι ζωγραφικοί πίνακες που συνόδευσαν τα µηνύµατα των διαφηµιζοµένων, καθώς και η ποιότητα της εκτύπωσης του περιοδικού. Ευχαριστούµε και για τα καλά λόγια για τον εκδότη και το προσωπικό του Estiator.
Τα τελευταία χρόνια, το περιοδικό τυπώνεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα ταχυπιεστήρια υψηλής τεχνολογίας. Έτσι, η εµφάνιση και τα περιεχόµενα του περιοδικού των οµογενών εστιατόρων καθρεπτίζουν την άνοδο του κλάδου της ελληνοαµερικανικής βιοµηχανίας φαγητού. Ο κλάδος περιλαµβάνει τους εστιάτορες και όλους που παράγουν, εισάγουν και εφοδιάζουν τα εστιατόριά τους µε φαγώσιµα και ό,τι άλλο χρειάζονται για την λειτουργία των εστιατορίων τους.
Η πρόοδος του Estiator, το οποίο τον Φεβρουάριο συµπληρώνει 30 χρόνια ζωής, οφείλεται όχι µόνο στους συνδροµητές, αλλά και στις εταιρείες και στους οργανισµούς που διαφηµίζουν στις σελίδες µας.

 

 

clinton-w
Το πρόγραµµα των προεκλογικών επισκέψεων της Τσέλσι Κλίντον περιελάµβανε πριν τον δεύτερο τοκετό της, µια συνάντηση µε ψηφοφόρους στο Brownstone στο Ματάτσεν, Ν. Τζέρσεϋ, ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηµατία της Πολιτείας αυτής Μαικ Αναστάση (Anastasi). Η µοναχοκόρη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton και της υποψήφιας του Δηµοκρατικού Κόµµατος Hillary, φωτογραφήθηκε µε τον κ. Αναστάση, ο οποίος µας διευκρίνισε ότι η επίσκεψη στο κέντρο του και η φωτογραφία µε την Τσέλσι δεν σηµαίνουν ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο την µητέρα της…

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Related Posts

Comments are closed.